Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze takie bydle znalazłem :-). JVC-LD777

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Mam pytanie w kwesti technicznej budowy magnetofonów typ Elcaset .Mianowicie czy te magnetofony używaja takich samych typów głowic jak szpulowce ,Tzn czy wymontując tę taśmę z pudełka i nawinąć na szpule szpulowca ustawiając nominalną predkość 9,5 cm/s magnetofon szpulowy odtworzy te nagranie. ????

Czy jednak te głowice mają inną budowę i rozmieszczenie śladów ścieżek magnetycznych.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Mam pytanie w kwesti technicznej budowy magnetofonów typ Elcaset .Mianowicie czy te magnetofony używaja takich samych typów głowic jak szpulowce ,Tzn czy wymontując tę taśmę z pudełka i nawinąć na szpule szpulowca ustawiając nominalną predkość 9,5 cm/s magnetofon szpulowy odtworzy te nagranie. ????

Czy jednak te głowice mają inną budowę i rozmieszczenie śladów ścieżek magnetycznych.

XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ ścieżek był podobny do CC. Mono 2 szerokie ślady, jeden na stronę A drugi na B. Stereo to dwa ślady obok siebie jak w kasecie CC. Standard zakładał dwie dodatkowe wąskie ścieżki, prawdopodobnie do zapisu dodatkowych informacji nie fonicznych.

Scieżki były nieco szersze niż w szpulowym magnetofonie 4 sciezkowym.

Planowany był zapis kwadrofoniczny ale wtedy tylko w jedna stronę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Mirek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Koledze za podpowiedź.

Po przeanalizowaniu tego materiału jestem już pewny iż jest to klon kasety CC tylko na "sterydach"

czyli użyta została szersza taśma z podwijoną prędkością i większym pudełkiem.

Głowice są kopiami głowic formatu Philips tyklo dostosowanymi do szerszej taśmy

i typ ferrite najprawdopodobniej jesli to zdjęcie ostre i wyraźne

XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Po przeanalizowaniu tego materiału jestem już pewny iż jest to klon kasety CC tylko na "sterydach"

Klon?,niekonieczne, taśma jest wywlekana na zewnątrz i prowadzona przez mechanizm magnetofonu. Jakość prowadzenia taśmy zależy od jakości magnetofonu a nie od jakości kasety-pudełka jak w wypadku CC.

pozdrawiam

Mirek

Pisząc klon na "sterydach" kasety CC nie miałem na mysli pudełka tylko rozmiar taśmy i prędkość.

Analizując ten typ mechanizmu jestem wręcz pewny iż idea działania tego mechanizmu

jest pierwowzorem mechanizmu magnetowidu typ VHS jednak w systemie Ecaset nie ma głowicy typ skośny bęben wirujący.Są natomiast zwykłe stałe

Przykład ten nasunął sie Mi gdyż wiele lat temu miałem magnetowid Panasonic NV-F55 stereo i testowałem go w roli rejestratora audio .Wyniki były rewelacyjne jakość wręcz powalająca i jaka długość czasu nagrywania 4 h na tasmie 240 min

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Szkoda tylko, że na nielicznych magnetowidach można się pobawić w sterowanie głośności nagrywania itd. Jakość byłaby jeszcze lepsza, gdyby dźwięk był zapisywany na całej szerokości taśmy.

Szkoda tylko, że na nielicznych magnetowidach można się pobawić w sterowanie głośności nagrywania itd. Jakość byłaby jeszcze lepsza, gdyby dźwięk był zapisywany na całej szerokości taśmy.

Chciałbym sie odnieść do wypowiedzi Kolegi .

Mianowicie skosny zapis audio + video w magnetowidach typ VHS Hi-Fi jest praktycznie pokryte 5/6 szerokości taśmy ,1/6 taśmy jest ścieżką synchronizacji więc Kolega nie ma racji.

XTR71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niczego takiego sobie nie przypominam, Przynajmniej nie w Wedze (czyli Sony).

Na tym filmie widać jak poruszają się dwie dźwignie z trzpieniami, które wyciągają taśmę na zewnątrz kasety i dociskają taśmę do pozostałych elementów toru prowadzenia taśmy i głowic. Przypuszczam, że tak samo jest w magnetofonach tego standardu firmy Wega. W obydwu przypadkach głowice są nieruchome.

GM

Niczego takiego sobie nie przypominam, Przynajmniej nie w Wedze (czyli Sony).

Ukryta Zawartość

Pamięć bywa zawodna

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Elcaset nie jest klonem kasety CC, tylko rozwinięciem RCA cartridge z 1958 roku. Z kolei VHS został zaprezentowany w 1976 roku - tym samym, w którym wprowadzono na rynek Elcaset, ale prace nad nim trwały już od 1971 roku, więc tu również trudno mówić o bezpośrednim wzorowaniu się. Idea zamknięcia taśmy w kasecie była ogólnie znana od lat pięćdziesiątych i wielu producentów próbowało własnych rozwiązań, zarówno do zapisu audio, jak i video.

Ucichły dźwięki sylwestrowego balu,

już nie słychać huku fajerwerków...

nadszedł Nowy Rok

Życzę Wam, wspaniałego 2013 roku.

Jacek.

Edytowane przez SirJack7

Panowie, mam pytanie, czy ten model Technics RS-B965 jest coś wart? a jeżeli tak lub nie to dlaczego? :) z wielkiego młodzieńczego sentymentu przyszło mi do głowy by go nabyć......

Znawcy zarzucają mu mało wyrafinowane brzmienie. Sam nigdy go nie miałem ani nie słuchałem.

Kilkakrotnie, jeszcze za czasów jego "młodości", czytałem o problemach z rozregulowującym napędem dwuwałkowym, jeszcze w okresie gwarancji.

Mam własne doświadczenia z podobnymi 765, 808 i 727 - od strony użytkowej są to znakomicie wyposażone, bardzo wygodne w obsłudze magnetofony. Bardzo je lubię. Brzmieniowo są dla mnie wystarczające - ale ja nie mam "złotego ucha".

Podobnie jak Maciej mam doświadczenie tylko z 828 i 727 - przeciwnicy zarzucają im 'cyfrowe brzmienie' i brak 'analogowego ciepla' - faktycznie grają charakterystycznym brzmieniem Technicsa lat 90 - czy to dobrze czy źle sam musisz sobie odpowiedzieć - mi ten dźwięk odpowiada (co nie przeszkadza mi potem posłuchać np. Pioneer'a grającego zupełnie inaczej niż Technics). Od strony użytkowej rewelacja - duży czytelny wyświetlacz, kalibracja, ergonomicznie rozmieszczenie przycisków - może się podobać. W przyszłości też planuję 965 i spodziewam się jeszcze więcej.

M.

Mówią, że 965 brzmi lepiej niż 765, a ten brzmi lepiej niż 707/808/727/828.

Od strony użytkowej, moim zdaniem, same zalety: wielki, czytelny wyświetlacz, duże, wygodne przyciski, ręczna kalibracja z generatorami (z wyjątkiem 765), z oddzielną regulacją czułości taśmy dla prawego i lewego kanału, wielopunktowy wskaźnik poziomu z możliwością przełączenia na tryb z dokładnością do 1 dB, licznik czasowy lub zwykły, pamięć z powtarzaniem. wyszukiwanie nagrań (tylko jeden utwór, niestety), układ APRS, ułatwiający ustawienie poziomu zapisu, itp. 765, a potem 727 były to moje pierwsze magnetofony z pełną kalibracją, które przekonały mnie, że "nie ma złych taśm, są tylko nieskalibrowane magnetofony". ;-)

Mówią, że 965 brzmi lepiej niż 765, a ten brzmi lepiej niż 707/808/727/828.

Od strony użytkowej, moim zdaniem, same zalety: wielki, czytelny wyświetlacz, duże, wygodne przyciski, ręczna kalibracja z generatorami (z wyjątkiem 765), z oddzielną regulacją czułości taśmy dla prawego i lewego kanału, wielopunktowy wskaźnik poziomu z możliwością przełączenia na tryb z dokładnością do 1 dB, licznik czasowy lub zwykły, pamięć z powtarzaniem. wyszukiwanie nagrań (tylko jeden utwór, niestety), układ APRS, ułatwiający ustawienie poziomu zapisu, itp. 765, a potem 727 były to moje pierwsze magnetofony z pełną kalibracją, które przekonały mnie, że "nie ma złych taśm, są tylko nieskalibrowane magnetofony". ;-)

Witam

Muszę niestety się nie zgodzić z Kolega gdyż Technics nie ma pełnej kalibracji.Pionier i Alpine mają pełną kalibrację CT-95 Pioniera ma automat Alpine Al-85 ma manualną.W technicsie brak kalibracji "Equalization "jest tylko automat do wybierania typu kasety metal/crom/normal z ustawioną na sztywno w fabryce equalizacją dla danego typu kasety.

Pozdrawiam XTR71

Przez "pełną kalibrację" rozumiałem kalibrację zarówno Bias jak i Level, co jest standardem przy kalibracji ręcznej. Moje wcześniejsze magnetofony miały tylko regulację Level albo Bias- chodziło mi o to, że były to moje pierwsze magnetofony, które miały regulację jednego i drugiego.

Magnetofony które mają ręczną regulację EQ można policzyć chyba na palcach jednej ręki - np. niektóre, najwyższe modele Luxmana i Alpine. Również pod koniec lat 70-tych JVC próbowało załatwić dopasowanie do taśmy stosując ręczną regulację samego tylko EQ w modelu KD-A7.

Ze względu na rzadkość tego rozwiązania, uznałem, że można dla uproszczenia mówić o pełnej (ręcznej) kalibracji gdy dotyczy to tylko Biasu i poziomu, ale oczywiście zgadzam się, że nie jest to pełna kalibracja. Ale żeby była naprawdę pełna, to wypadałoby, żeby EQ była ustawiana oddzielnie dla różnych pasm częstotliwości, średnich i wysokich, tak jak w niektórych układach autokalibracji.

Szkoda natomiast, że nie wszystkie układy autokalibracji ustawiają EQ - niektóre regulują tylko Bias i Level.

Witam!

W związku z zakończeniem procesu naprawy magnetofonu o którym już pisałem na forum wklejam kilka jego fotek.

Bohater historii DUAL C-804:

IMG_3051_zps3adfb762.jpg

Jak pisałem już chyba rok temu Dual miał problem z przewijaniem i drżeniem dźwięku podczas odtwarzania, brakowało także klapki osłaniającej głowice.

Z drżeniem wydawało mi się , że szybko sobie poradzę, ponieważ pasek od licznika napędzany z prawego talerzyka był sztywny jak drut i to on był głównie za to odpowiedzialny, po jego wymianie było lepiej jednak cały czas nie było tak jak trzeba. Okazało się , że winny jest przycinający się licznik. W międzyczasie zająłem się kwestia przewijania, która była trudniejsza do naprawy i wymagała rozmontowania talerzyka ciągnącego taśmę - te historię znajdziecie we wcześniejszych moich wpisach. Dodam tylko, że element udało sie skleić i działał prawidłowo. Ze względu na brak innego licznika oraz klapki magnetofon wylądował na dnie szafy na lepsze czasy.

Po jakimś czasie, dzięki wsparciu kolegi z forum (dzięki Musiko!) udało się pozyskać dawcę :-). Klapka została przełożona, nie jest idealna bo ma zmatowienia na powierzchni, ale jest cała i działa jak trzeba. W trakcie testów wyszedł kolejny problem, mianowicie magnetofon nie mógł dowinąć taśmy przy przewijaniu w lewo. Problemem okazał się ten sam element co w talerzyku prawym, tutaj jednak poszedłem na łatwiznę i podmieniłem go na element z dawcy, który był cały i zdrowy.

Problem licznika okazał się najbardziej skomplikowanym elementem naprawy, ten z dawcy miał te same problemy co mój, więc podmiana nic nie dała, jednak uparłem się i po prostu go dokładnie wymyłem woda z mydłem, wysuszyłem, potraktowałem najpierw CX-80 a potem olejem. Nie jest idealnie ale działa płynnie i bardzo rzadko coś w nim przeskoczy. Oczywiście cyferki nie układają sie w idealne rządki, ale tak już chyba było od nowości bo prymitywny jest ten mechanizm strasznie :-)

Na koniec wymieniłem w nim wszystkie paski, przesmarowałem ośkę capstana oraz zakonserwowałem potencjometry. Full serwis :-)

Magnetofon ożył w 100%, drżenia praktycznie zniknęły, przewija jak wariat i nawet ładnie gra. Mimo, że to najprostszy deck Duala to mam do niego jakiś sentyment bo to pierwszy magnetofon, który przysporzył mi tyle kłopotów i z którego naprawą sam sobie dałem radę. Wizualnie wygląda elegancko, direct load prezentuje się bardzo ładnie.

Poniżej kilka zdjęć pacjenta :

IMG_3055_zps56548aed.jpg

----

IMG_3054_zps296aeac8.jpg

----

IMG_3053_zpsc091791a.jpg

----

IMG_3052_zps046043fb.jpg

----

IMG_3050_zpsdef5b18f.jpg

Mam nadzieję , że nie zanudziłem :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson

Ukryta Zawartość

Spore zainteresowanie, opis boski, ciekawe dlaczego w takim razie zdjęcia są od innego egzemplarza z innej aukcji (nadal trwającej) ?

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie za Wasze opinie i rady, mam kilka kaset nagranych RS-B565 i po 15 latach grają rewelacyjnie, więc po przeczytanych opiniach, chyba włączę go do kolekcji:)

RS-B965 to moim zdaniem bardzo dobry deck. Jest uważany za "technicznie" brzmiący bo po prostu wprowadza bardzo mało zniekształceń, przez co kaseta na nim nagrana brzmi prawie identycznie jak oryginał. W porównaniu do 765 gra w zasadzie tak samo, ma więcej funkcji i wygląda bardziej "bajerancko".

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moim zdaniem do oryginału kopii z RS-B 965 jest bardzo daleko. Zwłaszcza jak podepniemy dobrze grający odtwarzacz CD albo dobry gramofon. 965 jest suchy i sterylny. Pozbawiony wybrzmień i dynamiki. Jak widać każdy ma inne zdanie;-)

Zrobić dobrą kopię z gramofonu jest trudno, natomiast z CD wręcz przeciwnie. Nie zauważyłem w nim braku dynamiki czy czegokolwiek innego. Ilu słuchaczy - tyle opinii.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Faktycznie na 965 trudno zrobić dobrą kopię z gramofonu. Umyka gdzieś ta atmosfera winylu. Przy dobrym odtwarzaczu CD zrobić wysokiej jakości kopię na 965 jest w zasadzie niemożliwe. Tutaj zresztą w ogóle można długo dyskutować czy w ogóle da się zrobić wierną kopię na kasecie z bardzo dobrze nagranej płyty CD. Moim zdaniem jest to bardzo trudne ze względu na problemy z pasmem i dynamiką. Oczywiście wiele zależy od tego jakiego typu jest to muzyka. Znam kilka takich płyt na których wykłada się w zasadzie każdy magnetofon z Alpine AL 85 włącznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi