Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do czytelników i do aktywnych uczestników tego wątku.

Czy kiedyś ktokolwiek z sukcesem zakończył modernizację magnetofonu Nakamichi zamieniając układy scalone oryginalne na nowsze niskoszumowe ulepszone wersje lub odpowiedniki ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

kaseta Dolby level - 200nWb/m - chcę ustawić wreszcie zgodność poziomów o/z w swoich magnetofonach

M9201

M9109 trójgłowicowiec

MDS442

MDS506

po sprawdzeniu V640 na głowicach tych decków indukowany jest sygnał ok. 0,3 mV (bezpośrednio na końcówkach lutowniczych)

i teraz zaczyna się cyrk

decki ZRK ustawiają się pięknie - +2VU, na wejściu Dolby 30mV, na wyjściu line 580mV (lepiej się nie da)

szuflada (442) - serwisówka zaleca ustawić taśmą 250nWb/m 600mV na wyjściu - nie mam takiej; posiadaną "200" ustawiam na wyjściu 500mV przy wskazaniu 0dB, ale na wejściu TEA0665 (Dolby B/C) mam 50mV (ma być 30 - jak tyle ustawię, to na wyjściu mam 300mV)

taśmy nagrane na ZRK z poziomem 0 - +3dB na szufladzie odtwarzane są z poziomem -5/-3 dB

sygnał ciągły0dB nagrany na szufladzie to na ZRK +4 dB

nic się nie zgadza

506 serwisówka zaleca taką kasetą ("200") ustawić na 245mV na wyjściu, ja ustawiłem na 500 i wtedy świeci się -2 dB na wskaźnikach

można dostać kota normalnie - głowice generują to samo, a na wskaźnikach i wyjściach całkiem rozbierzne wyniki

Mój ostatni zakup, czyli pierwszy kontakt z magnetofonami Nakamichi, wprawdzie droga do Dragona daleka, ale i tak jest się czym pobawić:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie ma pytań, nie będzie podpowiedzi. To jest bardzo proste do zdiagnozowania i naprawy, ale trzeba niestety wzmacniacz otworzyć.

GM

Ja również dziękuję, wzmacniacz jest nadal niesprawny :-( temat otwarty

Mój ostatni zakup, czyli pierwszy kontakt z magnetofonami Nakamichi, wprawdzie droga do Dragona daleka, ale i tak jest się czym pobawić:)

Napisz coś więcej o tym decku - w jakim stanie go nabyłeś, czy trzeba było coś przy nim robić, jak się sprawuje i gra na tle innych magnetofonów z którymi masz do czynienia, etc.? W przyszłości przymierzam się do Naka ale chyba też nie bedzie to Dragon :)

M.

Ja dzisiaj mojemu Otari dokupiłem młodszego brata. Też nie jest to Dragon ale jest to Nakamichi BX-300:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja dzisiaj mojemu Otari dokupiłem młodszego brata. Też nie jest to Dragon ale jest to Nakamichi BX-300:

bx300.th.jpg

Pozdro

I to jest bardzo fajny magnetofon ;-)

Fajny to jest ten magnetofon:

Ukryta Zawartość

Ciekawe za ile pójdzie. Na naszym rodzimym znanym portalu też taki jest ale w stanie wybitnie innym.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Napisz coś więcej o tym decku - w jakim stanie go nabyłeś, czy trzeba było coś przy nim robić, jak się sprawuje i gra na tle innych magnetofonów z którymi masz do czynienia, etc.? W przyszłości przymierzam się do Naka ale chyba też nie bedzie to Dragon :)

M.

Stan wizualny - całkiem, całkiem:)

Musiałem przeczyscić potencjometry Kontaktem, bo lekko przerywały - teraz juz jest ok.

Nagrałem na szybko kilka numerów z CD na kasetę chromową, brzmienie jest raczej z gatunku ocieplonych, masywny dźwiek, mocno nasycony, wg mnie inna sygnatura brzmieniowa niż np tańsze model Akai z serii GX - np GX32

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fajny to jest ten magnetofon: http://www.ebay.de/itm/160960203562?ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p3984.m1431.l2649

Ciekawe za ile pójdzie. Na naszym rodzimym znanym portalu też taki jest ale w stanie wybitnie innym.

Pozdro

Ten magnetofon to ja miałem;-) Potwierdzam: bardzo fajny. Do dziś żałuję że go sprzedałem.

vlado - dzięki za Pionka CT 850 ! Wstawiłem już cały mechanizm do mojego CT 740. Tylko okazało się, że silnik główny jest uszkodzony. Ponadto pasek od licznika taśmy był źle założony. Tak więc silnik przełożyłem z mechanizmu CT 740 a pasek założyłem nowy. Teraz deck jest już sprawny, chociaż jeszcze nie dopracowany do końca.

PS,- Myślałem wcześniej, że chodzi o Pioneera CT-F 850 :-)))

Ten magnetofon to ja miałem;-) Potwierdzam: bardzo fajny. Do dziś żałuję że go sprzedałem.

Do dziś to ja żałuję, że wywaliłem na śmietnik prawie wszystkie swoje kasety. Głownie chromy TDK i Maxell.

Na szczęście ostała się TDK MA-R90 i jakaś TDK AD-60.

Teraz musiałem kupić, kupiłem ok. 20-u uzywanych kaset TDK SA, SA-X i MA za całe 17 EUR plus przesyłka. Stan wygląda na znakomity.

Będą jak znalazł.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Witam

Proszę Kolegi

Fajny BX-300E lub jak japończycy nazywają go ZX-5

to on dopiero bedzie jak się wylutuje wszystkie słabe kości typu NJM072DE i zastąpi sie je

typem OPA2134UA Burr-Browna

Bopiero wtedy bedzie FAJNY w odsłuchu.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Proszę Kolegi

Fajny BX-300E lub jak japończycy nazywają go ZX-5

to on dopiero bedzie jak się wylutuje wszystkie słabe kości typu NJM072DE i zastąpi sie je

typem OPA2134UA Burr-Browna

Bopiero wtedy bedzie FAJNY w odsłuchu.

Pozdrawiam XTR71

Możesz dać jakiś link do szczegółów albo napisać coś więcej?

Ile jest tych OPAMPów?

Pozdro

Możesz dać jakiś link do szczegółów albo napisać coś więcej?

Ile jest tych OPAMPów?

Pozdro

Odpowiadam jest 5 w torze odczytu (w moim naku 072DE 3 szt. ,1 szt 072DH ,1 szt.4558D)

Polecam servisówke sciągnąc i popatrzeć na schemat i wykaz części .Na końcu porównać w realu co wsadzili.W moim naku IC 301 jest wstawiony 072DH a w servisówce jest w specyfikacji podany układ 4556D.

W razie niedostępności OPA2134UA można je zastąpić troszke mocniej szumiącymi NE5532A lub NE5532N najlepiej Texas Instrument ,Philips.

Pozdrawiam XTR71

P.S.

Do mnie już jadą OPA2134UA :) i bedzie sie działo :))))

A do posiadaczy niższych modeli BX-150, BX-125 ,BX-100 też na pewno warto wymienić NJM 4558D na lepsze dzwięk "urośnie" i będzie detaliczno -analogowy.

Odpowiadam jest 5 w torze odczytu (w moim naku 072DE 3 szt. ,1 szt 072DH ,1 szt.4558D)

Polecam servisówke sciągnąc i popatrzeć na schemat i wykaz części .Na końcu porównać w realu co wsadzili.W moim naku IC 301 jest wstawiony 072DH a w servisówce jest w specyfikacji podany układ 4556D.

W razie niedostępności OPA2134UA można je zastąpić troszke mocniej szumiącymi NE5532A lub NE5532N najlepiej Texas Instrument ,Philips.

Pozdrawiam XTR71

P.S.

Do mnie już jadą OPA2134UA :) i bedzie sie działo :))))

A do posiadaczy niższych modeli BX-150, BX-125 ,BX-100 też na pewno warto wymienić NJM 4558D na lepsze dzwięk "urośnie" i będzie detaliczno -analogowy.

W jakiej obudowie są te apampy, DIP8 czy SO8?

Kosztują grosze, chętnie sie pobawię z lutownicą.

Te NJMy nie są takie złe, masowe kostki stosowane w urządzeniach audio. ALe na te BB wymienić warto o ile nie jest to duzo roboty z pruciem całego magnetofonu w celu dostania się do płyty.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

EDIT: już widze, że roboty będzie w pytę aby rozpruć te wszystkie kable:

Ukryta Zawartość

Pozdro

DIP8

A czym sie różni OPA2134UA i OPA2134PA? Obudową?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Polecam znawców układów scalonych.

Nie mam danych ,wiec nie odpowiem.Ma być obudowa DIP8.

Lecz powiem coś innego NJM 072D jest opisany jako układ z szumem 16 uV/VHz, a dla przykładu SA5532A ma tylko 6 uV/VHz prawie 3 krotne zmniejszenie szumu.I jest już super dopiero w OPA2134UN 4uV/VHz. !!!!

XTR71

Dobre wzmaki robi ostatnio AD ale tam kostka to cena coś ok. 40 zł/szt.

Poza tym ten BB ma 8nVVHz a nie 4. Sprawdź sobie w specyfikacji.

Pozdro

Pozdro

Ma Kolga rację .

Wychodzi już zmeczenie i analizowanie po nocy servisówek

Miało być zamiast OPA2134UA mało być HA-5102-2

Serdecznie przpraszam pomyłki ze zmęczenia.

Pozdro

Proszę Kolegi Jako królik doświadczalny bedzie służył Mi BX-150E z wlutowanymi podstawkami

. Na pierwszy ogień zamontuje OP275 polecają je na stronie nakamichi FAQ ze stanów zjednoczonych

Nadaje się w sekcji nagrywania zamiast NJM2043DD

To mam do Ciebie wielka prośbę: jak juz potestujesz te opampy to daj znac co wybrałeś i co wsadziłeś.

BTW wlutowanie podstawek i zabawa wzmakami to nie jest taka głupia myśl.

A dlaczego ten HA-5102-2?

Na papierze wygląda dobrze ale nie słyszałem żeby był ceniony w aplikacjach audio.

Tamże raczej AD i BB. Ja Texasa w tej materii raczej nie cenię.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Cieszę się jak zawsze:-)

Ty myślałeś, a ja wiedziałem co Ci wysyłam:-) Zakład wygrałem, nie przyślę Ci tej Szkockiej:-)

Proszę o zdjęcia odratowanego w dodatku bardzo ładnego Pioneer,ka.

W.

Mój wpis kierowany jest do Kasjela:-)

To mam do Ciebie wielka prośbę: jak juz potestujesz te opampy to daj znac co wybrałeś i co wsadziłeś.

BTW wlutowanie podstawek i zabawa wzmakami to nie jest taka głupia myśl.

A dlaczego ten HA-5102-2?

Na papierze wygląda dobrze ale nie słyszałem żeby był ceniony w aplikacjach audio.

Tamże raczej AD i BB. Ja Texasa w tej materii raczej nie cenię.

Pozdro

W Anglii gdzie teraz mieszkam na Ebay .UK co jakiś czas pojawiają ie truposze Nakamichi wyciągane

z jakichś komórek i stryszków i mozna sobie coś ciekawego kupić jako uszkodzony za 20 funta.

Te 150 kupiłem jako złoma a teraz gra miała zjechaną głowice na 1 mm w głąb głowicy w życiu nie widziałem tak wielkiego ubytku

w głowicy .Podmieniłem ją na Sony z ceramicznym wsadem .Gra gorzej lecz jest nie do zajechania nawet metalówkami

Dochodzi na tej Sony do 17,5 k Hz stabilnie powyżej jest już słabo.Z racji swojego trybu życia i lat w pracy w hałasie teraz słyszę juz tylko 17kHz

po wizycie w gabinecie audio i płukaniu kanałów usznych.

:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Czy ktoś reflektuje na Studera 721 ?

podam adres aukcji na PW narazie jest 200 funt do końca 1,8 dnia.

Cieszę się jak zawsze:-)

Ty myślałeś, a ja wiedziałem co Ci wysyłam:-) Zakład wygrałem, nie przyślę Ci tej Szkockiej:-)

Proszę o zdjęcia odratowanego w dodatku bardzo ładnego Pioneer,ka.

W.

Mój wpis kierowany jest do Kasjela:-)

vlado - w takim pośpiechu montowałem wczoraj ten mechanizm, że nie zauważyłem iż Pioneer CT 850 nie posiada systemu "Music Search". Tak więc jego mechanizm pozbawiony jest układów mechanicznych tej funkcji. Ale demontaż napędu okazał się być bardzo prosty i dostęp do idlera. Tak więc stary napęd wrócił na swoje miejsce z wmontowanym idlerem z CT 850, oraz wstawioną nową rolką przesuwu taśmy. Zdjęcia zrobię, gdy uda mi się wrócić do domu przed zachodem słońca :-) Moja stara cyfrówka robi beznadziejne zdjęcia w kiepskim, sztucznym świetle.

Teraz to ja powinienem ci wysłać pół litra, bo szkocka strasznie droga :-)

Hmm

Panowie ratunku.Mój Akai GX-75 mkII zaczął wkręcać taśmy 90 upodobał sobie metalówki MX Maxella .Po oględzinach prawa rolka jest wyślizgana i nie trzyma.Czy ma ktoś wymiary tych rolek by kupić rolki zastępcze .

Prosze o pomoc :(

Hmm

Panowie ratunku.Mój Akai GX-75 mkII zaczął wkręcać taśmy 90 upodobał sobie metalówki MX Maxella .Po oględzinach prawa rolka jest wyślizgana i nie trzyma.Czy ma ktoś wymiary tych rolek by kupić rolki zastępcze .

Prosze o pomoc :(

Jeśli jest tylko wyślizgana to nie problem. Gorzej jeśli jest twarda jak kamień :-)

Mam sposób na te wyślizgane, ale nie wiem......Ty pewnie musisz mieć nówkę, a najlepiej oryginał :-)

Jeśli jest tylko wyślizgana to nie problem. Gorzej jeśli jest twarda jak kamień :-)

Mam sposób na te wyślizgane, ale nie wiem......Ty pewnie musisz mieć nówkę, a najlepiej oryginał :-)

Proszę Kolegi jest wyślizgana i twarda potrzebuję zamiennika może być polska rolka za 2 miesiące kupie nówki z ebaya od sprzedawcy

BlackReel.de na krótką chwilę potrzebuję zamiennika jednej rolki PROSZĘ o Pomoc w wymiarach.

Pozdrawiam XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi