Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

CD. tuning podstawkowy i IC

BX-300E/ZX5 poddany modyfikacji wlutowano 6 podstawek pozłacanych w tor odczyt

Wymieniłem tylko 2 kości z JRC 072DE na ST TL082CN i z JRC 4556D na ST TL082CN.

Rozpoczynam odsłuch tych nowych kości jakie wniosą zmiany.Tor zapis nie modyfikowany.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

CD. tuning podstawkowy i IC

BX-300E/ZX5 poddany modyfikacji wlutowano 6 podstawek pozłacanych w tor odczyt

Wymieniłem tylko 2 kości z JRC 072DE na ST TL082CN i z JRC 4556D na ST TL082CN.

Rozpoczynam odsłuch tych nowych kości jakie wniosą zmiany.Tor zapis nie modyfikowany.

XTR71

Podsumowanie

Nowe kości bardziej wzmacniają sygnał taśma przesterowana do + 8 dB podbija basami strasznie .Lekko szumia mocniej niż

oryginał lecz nie przeszkadza to bardzo. Większe wzmocnienie na wysokich tonach skutkuje technicznym dzwiękiem i brakiem neutralności.

Kości TL082 nie nadają się do tego modelu jako zamienniki :(

XTR71

Bardzo proszę "dwunastocylindrowy" nie idź sobie.

Ja równie stary jak Wy, a pewnie starszy od niejednego:-) również twierdzę, że prawidłowo ekranowana, w profesjonalnie zbudowanym decku głowica, sama sie nie namagnesuje.

Demagnetyzer to sprzęt dla serwisantów używających narzędzi ze stali magnetycznej pod wpływem namagnesowania. Po skończeniu naprawy, toru prowadzenia taśmy należało całość zdemagnetyzować przed sesją strojenia i pomiarów parametrów.

Do namagnetyzowania dochodzi podczas nieprawidłowej eksploatacji magnetofonu, np. umiejscowienia zbyt blisko silnych pól magnetycznych ( kineskopy telewizorów CRT, nieekranowanych zespołów głośnikowych, dużych silników elektrycznych itp.)

Cudowny wpływ demagnetyzacji może wiązać się z zalecanym dokładnym przemyciem całego toru obsługi taśmy, często z jego dokładną wstępną regulacją. Cały zbawienny wpływ przypisywany jest tej magicznej cewce, a to może być tylko mała część prawdy.

Na moje kilkadziesiąt magnetofonów, na prawdę spektakularnym efektem demagnetyzacji było spalenie uzwojeń jednego kanału w głowicy Toshiba AUREX:-(

W.

Proszę Kolegi czy rozwarcie obwodu głowic nagrywania ,odtwarzania i kasowania uchroniłoby te Toshibe /AUREXA przed spaleniem uzwojeń głowicy?

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

C.D. tuning podstawkowo -- IC

Do Nakamichi BX-150E po niepowodzeniu z TL082 wstawiam NE 5532DD

Zaczynam odsłuch.

Pozdrawiam XTR71

Panowie pomocy !!!! Męczę się z AKAI GX-75 , problemem jest przeciąganie pod koniec kasety, reszta super - przewijanie,kalibracja,rolki itd. Rozbierałem go kilka razy ,wszystko przesmarowane i wyczyszczone a nadal pod koniec taśmy lekko przeciąga dżwięk ... Męczę się z tym dość długo ale szkoda mi tego maga ponieważ jest w stanie idealnym. Może wypowie się ktoś na ten temat i rozwiąże mój problem- POMOCY !!!!!!!!!!!

Panowie pomocy !!!! Męczę się z AKAI GX-75 , problemem jest przeciąganie pod koniec kasety, reszta super - przewijanie,kalibracja,rolki itd. Rozbierałem go kilka razy ,wszystko przesmarowane i wyczyszczone a nadal pod koniec taśmy lekko przeciąga dżwięk ... Męczę się z tym dość długo ale szkoda mi tego maga ponieważ jest w stanie idealnym. Może wypowie się ktoś na ten temat i rozwiąże mój problem- POMOCY !!!!!!!!!!!

Witam

Prawdopodobnie jest przyczyna w starych rolkach ,w moim akai gx-75 mkII jest podobnie stare rolki i twarde jak MDF lub dykta.Poradzę jeszcze troszkę oleju wrzecionowego do łożysk kapstanów zaaplikować trzeba ,bez przesady tylko proszę bo nadmiar wyrzuci i usmaruje wszystko wkoło.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

Witam.

Mam problem z moim Denonkiem 44HX i prosiłbym Kolegów o pomoc, ew.o jakieś sugestie w tym temacie.

Ostatnio zgasł mi licznik elektroniczny.Pozostałe elementy wyświetlacza nie.Wszystkie funkcje działały(przewijanie,odtwarzanie,nagrywanie,pauza i.t.p.).

Po wyłączeniu urządzenia i ponownym jego załączeniu, licznik o dziwo zaświecił się.I na razie wyświetla się.

Ale od początku kiedy wszedłem w posiadanie tego decka zauważyłem nienaturalne drżenie wyświetlanych cyferek.Takie drżące mikroprzygaszanie.

Co jest b.dziwne że drży tylko licznik a pozostała część wyświetlacza absolutnie nie.

Na załączonych zdjęciach na płycie zasilającej(to tylko mój domysł że to płyta zasilająca)widoczny jest kondensator o wartości 2200mF, zaznaczony wcześniej przez kogoś czerwonym flamastrem.Niedaleko od niego wychodzi przewód który zasila w napięcie płytę całego wyświetlacza.Sprawdziłem to wyjmując na chwilę końcówkę przewodu z zaznaczonego zieloną obwódką gniazda.

Czy ten kondensator może być przyczyną tej usterki i tego drżenia?

Wylutowanie go jest paskudne,ponieważ od dolnej strony zakrywa tą płytę nierozbieralne dno z tworzywa połączone z bokami i tylną ścianką.Wymontowanie płyty z tym kondensatorem przekracza moje możliwości manualne i boje się że nie poskładam go należycie.Najprościej to byłoby wyciąć w tym plastykowym dnie otwór potrzebny do wylutowania konda ale to już jest totalna profanacja sprzętu.A poza tym nie mam pewności że będzie dobrze.

Prosze o podpowiedzi jeśli to możliwe.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-57456800-1360239550_thumb.jpg

post-26861-0-81134200-1360239604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim 44 (bez HX) jest podobnie, gdy ostatnio z niego korzystałem (dość dawno temu), licznik świecił albo nie. Też podejrzewam awarię zasilania, ale nie chciało mi się grzebać.

Nie wiem, czy winny jest ten właśnie kondensator; jeśli wypowie się jakiś elektronik, będę wdzięczny, bo dla mnie to też będzie cenna informacja (gdybym się kiedyś zmobilizował do naprawy).

W przypadku takich trudno dostępnych elementów elektronicznych, np. których wylutowanie wymagałoby bardzo czasochłonnego demontażu głównej płyty, żeby dostać się do niej od spodu, naprawiacze często idą na skróty i po prostu wycinają uszkodzony element, pozostawiając w płytce jego nóżki, i przylutowują nowy element "na pająka" do nóżek starego, ciągle tkwiących w płytce. W ten sposób naprawa trwa 10 minut, a nie 10 godzin. Nie jest to metoda elegancka, ale skuteczna - i trudno się nawet dziwić serwisantom, że tak robią. Jakiś rok temu albo więcej jeden z Kolegów (nie pamiętam, niestety, kto), pokazywał zdjęcia Kenwooda albo KX-880 albo KX-1100, w którym w ten sposób ktoś kiedyś wymienił uszkodzoną diodę.

Grzegorz pokazywał to zdjęcie z Kenwooda KX-1100HX, będącego wcześniej w moim posiadaniu. To fakt, metoda może mało elegancka, jednak najważniejsze, że skuteczna. Gorzej gdyby takie wycinanie miało dotyczyć obudowy zewnętrznej. A też już widziałem takie sprzęty, w których część "podwozia" była wycięta, że ułatwić dostęp. Niestety wygląda to już nieco gorzej i psuję ogólne wrażenie, mimo, że "podwozia" na co dzień się nie ogląda.

C.D. tuning podstawkowy i IC

Nakamichi BX-150 E wymieniono 4558DD na NE5532 DD i 4556 D na TL072D

zaczynam odsłuch wymienionego wyżej Nakamichi.

XTR71

mam pytanie do posiadaczy "dwukasetowców" - czy występuje jakiś model "double-decka" z głowicą dual w kieszeni play/rec? korci mnie chęć przebudowy Diory506 na trójgłowicowca (może prawy mechanizm całkiem by usunąć?)

Witam,

wróciłem z urlopu i dopadłem w rączki mojego Naka BX-300. To wspaniała maszyna. Udało mi się kupić sztukę chodzącą bez zarzutu. Muszę jeszcze wszystko dokładnie potestować. Na razie bawiłem się na szybko w test nagrania na TDK MA-R90. Po tasmie prawy kanał delikatnie niżej. Ale to nie jest nowa taśma. Potestuję na nowych. Bias ustawiłem na godz. 9.00. Jakie są Wasze doświadczenia? Jak takie taśmy wysterowywać? Staram się nie przekraczak w peaku +5dB.

Dźwiękowo jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony.

Do rzeczy. Zapewne warto by zdemagnetyzować tor i głowice. Tutaj znalazłem poradnik:

.

Czy wykonywać wszystko tak jak tam powiedziano? Może ktoś ma jakiś filmik?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

BX300E to dobry magnetofon. Świetna stereofonia, wysokie tony nawet na typie I. Niestety, niskie częstotliwości nie są jego mocną stroną.

Jeżeli jeden z kanałów ciszej nagrywa sprawdź na kilku kasetach. W razie czego, są w sieci serwisówki. PRki mają opisy.

Kiedyś niedomagał u mnie jeden z kanałów. Chodziło o bias.

Generator z Internetu, 10 minut i wszystko ustawione. Był to mój pierwszy deck gdzie musiałem ingerować. W GX75/95 było znacznie gorzej z kalibracją.

Dzieki za odzew.

Sprawdziłem na szybko na innej uzywanej TDK MA90 i nowej TDK SA90. Tutaj kanały "chodzą" równo i bias na godz. 12.00.

Co do "jakości" dźwięku musze potestowac ze źródła analogowego i posłuchac trochę dłużej zeby wypowiedziec się o "jakości" poszczególnych aspektów dźwieku. Na szybko rzeczywiście scena i stereofonia na najwyższym poziomie przy nagraniu z cyfry.

A co z tą demagnetyzacją?

Pozdro

Mała odskocznia od tematu (ale ciągle z przyciskiem REC).

Koledzy, pamiętacie propagandę Sony z nośnikiem MiniDisc?

W reklamach często pojawiała się poniższa dyskietka.

Wszedłem w jej posiadanie. Oryginał.

Brzmienie dalekie od tego z CD. W niektórych fragmentach brzmi tylko poprawnie.

Ogólnie matowo, dynamika na średnio-niższym poziomie. Obcięta góra bez detali.

Widać jednak duży postęp w generacjach ATRAC.

Ostatnie odtwarzacze z ATRAC 4 - 4.5 czy R-Type wykonują kopie bardzo bliskie oryginałowi.

Zdecydowanie lepsze niż dawne oryginały tłoczone przez Sony.

Jak w stosunku do pierwszych generacji magnetofony wierniej kopiowały materiał, tak później MD wyszedł przed nasz ulubiony nośnik CC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ocasek

Również mała odskocznia, ale wciąż w tematyce :-)

Tego u nas nie było :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co z tą demagnetyzacją?

Pozdro

Kable, interkonekty słyszę, ale demagnetyzacji nigdy nie usłyszałem.

Może za mało się wsłuchiwałem.

Ale to subiektywna opinia. Było trochę o tym. Jest chyba 90/10. Zaliczam się do mniejszości.

Do Kolegi PMCOMP

Witam

Kolega kupił takiego jak Ja BX-300E/ZX-5

1.Podstawa to umyć wszystkie głowice ,wałki i kapstany .

2.Demagnetyzacja toru.

3.Kalibracja według servisówki prędkość ,skos głowicy play,skos głowicy rec.

4.Kalibracja wskaźnika wysterowania 0 VU dB,ustawienie voltarzu na wyjściu chinch do poziomu fabrycznego

5.Kalibracja Level (wewnętrzne PRK ) taśma typ 1,2,4,-ton (400Hz level- 0 dB)

6.Kalibracja Bias pokrętło na 12 i kalibrujemy wewnętrznymi PRK taśma 1,2,4, ( 15kHz level -20dB )

7.Taśma typ 1 -TDK AD

8.Tasma typ 2 -TDK SA

9.Taśma typ 4 -TDK MA

Najlepiej roczniki 1982-86 taśmy TDK

Pozdrawiam XTR71

PS.

Później Kolega sobie kupi podstaweczki pod IC wypruje badziewne kości JRS i wstawi Burr-Browna i wtedy popiszemy o dzwięku Tuningowanego ZX-5 /BX-300E

;P

cd.BX-300E kupiłem od sprzedawcy już wykalibrowany na nowo w firmie B&W w Anglii .Jakiś czas później posypał się silnik przewijania i kupiłem go Ja jako uszkodzony.

silnik wyprułem od zepsutego BX-125 E i 300E gra jak nówka .

Xtr71

Edytowane przez xtr71

pmcomp - a co z tym Telefunkenem RC 200 ??? Bo nic na jego temat nie piszesz. Czyżby były jakieś problemy ? Może po prostu jesteś z niego nie zadowolony ?

Edytowane przez Kasjel

Aaaaa ... odebrałem wczoraj z Poczty.

po pierwsze przy Nakamichi szans raczej nie miał ale ... od niego zacząłem.

I ... dupa. Nie przewija, słychac silnik ale talerzyki sie nie kręcą. W obie strony.

Przy odtwarzaniu po ok. 5 sek sie zatrzymuje.

Macie jakieś pomysły? Podejrzewam, że mógł byc trząchnięty lub rzucony w transporcie bo był baaaardzo źle zapakowany. Bede wdzięczny za pomoc bo inaczej wyladuje w smietniku, a chyba bedzie szkoda. W ten weekend amierzam zdjąć pokrywę i zobaczyć co w trawie piszczy. Ale doświadczenie z mechaniką magnetofonów zerowe więc jak to nie bedzie np. spadnięty pasek to lipa.

Ze sprzedajacym jakos się dogadałem więc wyszedł mnie taniej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Aaaaa ... odebrałem wczoraj z Poczty.

po pierwsze przy Nakamichi szans raczej nie miał ale ... od niego zacząłem.

I ... dupa. Nie przewija, słychac silnik ale talerzyki sie nie kręcą. W obie strony.

Przy odtwarzaniu po ok. 5 sek sie zatrzymuje.

Macie jakieś pomysły? Podejrzewam, że mógł byc trząchnięty lub rzucony w transporcie bo był baaaardzo źle zapakowany. Bede wdzięczny za pomoc bo inaczej wyladuje w smietniku, a chyba bedzie szkoda. W ten weekend amierzam zdjąć pokrywę i zobaczyć co w trawie piszczy. Ale doświadczenie z mechaniką magnetofonów zerowe więc jak to nie bedzie np. spadnięty pasek to lipa.

Ze sprzedajacym jakos się dogadałem więc wyszedł mnie taniej.

Pozdro

Jeśli się zatrzymuje po kilku sekundach, to pasek od licznika do wymiany. Można go wymienić bez rozbierania mechanizmu. Wystarczy haczyk zrobiony z rozprostowanego spinacza biurowego. A jeśli nie przewija, to tak jak pisałem na samym początku, czyli trochę waty nawiniętej na długim patyczku i wyczyścić nim kółka cierne, wałek na silniku pomocniczym. A następnie nasączyć preparatem do konserwacji gumy np. firmy "Boll"

Z resztą najpierw sprawdź czy prawa szpulka ciągnie z odpowiednią siłą po włączeniu odtwarzania. Czyli naciśnij tylną ściankę kieszeni, włącz "Play" i palcami sprawdź czy łatwo zatrzymać prawą szpulkę. Bo jeśli jest problem z idlerem, to nawet pasek od licznika może być OK. A magnetofon zatrzymuje się, bo prawa szpulka może się nie obracać i tym samym licznik również nie pracuje.

Witam..

Koledzy kupiłem wczoraj ładną Aiwę XK-007 Excellia faktycznie w idealnym stanie wizualnym. Miała jedynie zerwany pasek od lewego koła.

Sprawdziłem przy głowicy czy nikt nic nie ruszał i nie ma śladu a kiepsko odtwarza (tłumi wysokie) kasety z Technicsa, Sony, Yamahy sprzętu, które mają fabrycznie tak jak ta Aiwa ustawioną głowicę.Oczywiście nagrane kasety na nim odtwarza idealnie aż jestem w szoku jak czysto... Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego, może ma fabrycznie inny skos głowica ???

Edytowane przez nadzorca2

Skos głowicy może się sam zmienić w trakcie użytkowania magnetofonu. To zależy jak w ogóle głowica jest mocowana i od rodzaju mechanizmu. Wszędzie tam, gdzie mostek z głowicami jest wręcz "wystrzeliwany" w górę bo mechanizm oparty jest na elektromagnesach, istnieje możliwość przestawienia się skosu w skutek drgań. Możliwe jest też to, że ktoś kręcił już skosem głowicy, lecz nie jest to widoczne na zalakowanych śrubkach regulacyjnych.

Marantz SD 3020

Uruchomiłem na krótko ten magnetofon przed kapitalnym servisem.Paski dorobiłem z gumy

Przestawiłem skos (azymut) głowicy na taśmę ABEX kalibracja predkości nie wykonana licznik cyfrowy wskazuje 997 Hz na tasmie 1000 Hz.

Wskaźniki wysterowania rozkalibrowane . Czeka mnie wiele pracy ,w głowicy rec/play wycięty ślad po tasmie na 0,5 mm masakra.

Pozdrawiam XTR71

PS. Bardzo ciekawy dzwięk odtwarza na prędkości 9,5 cm/s niezwykle rozbudowana scena wszeż i wgłąb.Jak sie zachowa ten parametr po zmianie na nową głowicę .

Ma ktoś moż do tego Marantza servisówkę ?

Dziękuję za Pomoc

XTR71

Panowie, przepraszam że nie na temat, ale może ktoś z Was mógł by mi pomóc w naprawie odtwarzacza CD Denon DCD 1420. Wszystko opisałem w założonym przeze mnie wątku:

Ukryta Zawartość

Marantz SD 3020

Uruchomiłem na krótko ten magnetofon przed kapitalnym servisem.Paski dorobiłem z gumy

Przestawiłem skos (azymut) głowicy na taśmę ABEX kalibracja predkości nie wykonana licznik cyfrowy wskazuje 997 Hz na tasmie 1000 Hz.

Wskaźniki wysterowania rozkalibrowane . Czeka mnie wiele pracy ,w głowicy rec/play wycięty ślad po tasmie na 0,5 mm masakra.

Pozdrawiam XTR71

PS. Bardzo ciekawy dzwięk odtwarza na prędkości 9,5 cm/s niezwykle rozbudowana scena wszeż i wgłąb.Jak sie zachowa ten parametr po zmianie na nową głowicę .

Ma ktoś moż do tego Marantza servisówkę ?

Dziękuję za Pomoc

XTR71

Serwisówkę do tego modelu Marantza znalazłem w necie tylko płatną, ale nie drogą. W sumie to dla Ciebie nie powinien być problem, bo to tyle co za jedno piwo w pub,ie w UK :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serwisówkę do tego modelu Marantza znalazłem w necie tylko płatną, ale nie drogą. W sumie to dla Ciebie nie powinien być problem, bo to tyle co za jedno piwo w pub,ie w UK :-)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc

Wysterowałem już prędkość na 2 zakresach,i wskaźniki wysterowania już gotowe.Został bias i bedzie malinka.

Pozdrawiam

Xtr71

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi