Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może w jakimś uszkodzonym decku układ sterujący BA843 link do specyfikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chętnie bym odkupił taki układ.

Ukryta Zawartość

Witam,

czy może wiecie, gdzie mógłbym dostać komplet rolek do yamahy kx-690 i 930?

Pozdrawiam

Chyba tylko eBay bo w naszych sklepach internetowych rolki to rzadkość a jak są to raczej tylko do Polskich decków lub zachodnich jamników.

Proszę

podaję link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Proszę

podaję link:

Ukryta Zawartość

Witam ,wielkie dzięki..... tylko tyle co za rolki, dałem za KX-690 :( masakra ....

dziwne te ceny, dziwne....

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam ,wielkie dzięki..... tylko tyle co za rolki, dałem za KX-690 :( masakra ....

dziwne te ceny, dziwne....

Pozdrawiam

Niestety ten sprzedawca ma takie ceny lecz ma wysokiej jakości towar. Dwa razy kupowałem u niego i jestem zadowolony wysokiej jakości paski i rolki z dobrej gumy .

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam wszystkich użytkowników tego forum, jestem tu nowy miałem mało do czynienia z magnetofonami japońskiej produkcji za jednym wyjątkiem to Akai GX-32 byłem z niego mocno zadowolony obecnie jest w rodzinie i ma się dobrze od nowości bez żadnych napraw.

Mam pytanie do wytrawnych znawców marki Pioneer bo wczoraj zakupiłem takowy model tu link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam kilka pytań chodzi mi o instrukcję obsługi jeśli ktoś posiada bo internet przekopałem i nic same różne języki ale nie angielski, z tego modelu w zasadzie wszystko zrozumiałem po za jednym chodzi mi o dwa na dole pokrętła z prawej strony ( rec calibration bias level ) czy mam rozumieć że są one oddzielne dla każdego kanału?, proszę o wyjaśnienie mi tego, dużo czytam na tym forum i powiem że jest tu spora dawka praktycznych porad, to tyle pozdrawiam forumowiczów i prosił bym o jakieś porady eksploatacyjne.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich użytkowników tego forum, jestem tu nowy miałem mało do czynienia z magnetofonami japońskiej produkcji za jednym wyjątkiem to Akai GX-32 byłem z niego mocno zadowolony obecnie jest w rodzinie i ma się dobrze od nowości bez żadnych napraw.

Mam pytanie do wytrawnych znawców marki Pioneer bo wczoraj zakupiłem takowy model tu link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam kilka pytań chodzi mi o instrukcję obsługi jeśli ktoś posiada bo internet przekopałem i nic same różne języki ale nie angielski, z tego modelu w zasadzie wszystko zrozumiałem po za jednym chodzi mi o dwa na dole pokrętła z prawej strony ( rec calibration bias level ) czy mam rozumieć że są one oddzielne dla każdego kanału?, proszę o wyjaśnienie mi tego, dużo czytam na tym forum i powiem że jest tu spora dawka praktycznych porad, to tyle pozdrawiam forumowiczów i prosił bym o jakieś porady eksploatacyjne.

Lewe pokrętło służy do ustawienia prądu podkładu podczas nagrywania (wpływa na zapis wyższych częstotliwości) a prawe do ustawienia poziomu zapisu (tym można skorygować różną czułość dla różnych rodzajów taśmy tak aby uzyskać właściwy poziom zapisu). Oba są wspólne dla dwóch kanałów.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Lewe pokrętło służy do ustawienia prądu podkładu podczas nagrywania (wpływa na zapis wyższych częstotliwości) a prawe do ustawienia poziomu zapisu (tym można skorygować różną czułość dla różnych rodzajów taśmy tak aby uzyskać właściwy poziom zapisu). Oba są wspólne dla dwóch kanałów.

teraz rozumiem, w starszych magnetofonach występował efekt różnicy na wyświetlaczu przed i po zapisie.

Jeśli się zatrzymuje po kilku sekundach, to pasek od licznika do wymiany. Można go wymienić bez rozbierania mechanizmu. Wystarczy haczyk zrobiony z rozprostowanego spinacza biurowego. A jeśli nie przewija, to tak jak pisałem na samym początku, czyli trochę waty nawiniętej na długim patyczku i wyczyścić nim kółka cierne, wałek na silniku pomocniczym. A następnie nasączyć preparatem do konserwacji gumy np. firmy "Boll"

Z resztą najpierw sprawdź czy prawa szpulka ciągnie z odpowiednią siłą po włączeniu odtwarzania. Czyli naciśnij tylną ściankę kieszeni, włącz "Play" i palcami sprawdź czy łatwo zatrzymać prawą szpulkę. Bo jeśli jest problem z idlerem, to nawet pasek od licznika może być OK. A magnetofon zatrzymuje się, bo prawa szpulka może się nie obracać i tym samym licznik również nie pracuje.

Silnik pomocniczy, ten od przewijania, do wymiany. W transporcie sie urwał. Pusciły te zaczepy mocujące do tego metalowego trzymacza. Silnik działał. przykręciłem go na śrubki ale być może za głęboko weszły i coś uszkodziłem bo działać przestał. Ale nawet jak działał to chwilowo przewijał tylko do tyłu. Kręcił się w obie strony ale widocznie coś się tam nie przenosiło na rolki.

Czy taki silnik jest do kupienia? Mam symbol.

Co do PLAY to działa. Rzeczywiście wina paska od licznika. Wyrzuciłem go. Licznik nie działa ale działa PLAY.

Tak więc magnetofon działa na razie bez przewijania.

BTW fajna zabawa takie grzebanie w takim starociu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Do Kolegi Pmcomp

Nakamichi Bx-300E/Zx-5 w pełni zoptymalizowany tor odczytu na scalakach NE5532P

rozpoczynam odsłuch finalny po wymianie tylko 2 kości już było dobrze ,

teraz mam nadzieję bedzie super.

Xtr71

Do Kolegi Pmcomp

Nakamichi Bx-300E/Zx-5 w pełni zoptymalizowany tor odczytu na scalakach NE5532P

rozpoczynam odsłuch finalny po wymianie tylko 2 kości już było dobrze ,

teraz mam nadzieję bedzie super.

Xtr71

A czemu nie dałeś tych BB?

Wystarczyła sama wymiana opampów czy konieczna była tez cała kalibracja?

Pozdro

A czemu nie dałeś tych BB?

Wystarczyła sama wymiana opampów czy konieczna była tez cała kalibracja?

Pozdro

Witam

Uff

Dziś przyjechały dopiero BB.

a zaraz ide do pracy .BB jechały z Chin

Szybciej przyjechały NA5532P.

Teraz bedzie offtopic Dziś upgradowałem mojego CD Philips cd951 z IC NA5532DD na LM4562NA

JEST COOL gra jak 2 razy droższy Marantz zastanawiam sie nad tym by Nakamichi obłożyć tymi IC.

:))

Bedzie drogo ale czemu nie spróbować ????? bedzie dzwięk jak z ZX7 ?

XTR71

Okazja, ostatnia sztuka !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Uff

Dziś przyjechały dopiero BB.

a zaraz ide do pracy .BB jechały z Chin

Szybciej przyjechały NA5532P.

Teraz bedzie offtopic Dziś upgradowałem mojego CD Philips cd951 z IC NA5532DD na LM4562NA

JEST COOL gra jak 2 razy droższy Marantz zastanawiam sie nad tym by Nakamichi obłożyć tymi IC.

:))

Bedzie drogo ale czemu nie spróbować ????? bedzie dzwięk jak z ZX7 ?

XTR71

Jak może byc i ma byc hajendowo to ja bym siegnął do stajni Analog Devices.

Pozdro

Okazja, ostatnia sztuka !

Ukryta Zawartość

Cena jest chora.

W tych pieniądzach ze stajni Nakamichi (wiem że używane choć sowjego czasu, ze dwa lata temu, były nówki Dragony po 1100 EUR), do wyboru, do koloru: Dragon, ZX-9, CR-7.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Reanimowałem dziś częściowo decka Nakamichi 480, dotarł do mnie w niezłym stanie wizualnym ale technicznie opłakanym.

headblock.jpg

Zatarta oś mechanizmu góra dół lewej rolki (niebieska strzałka) ktoś poradził sobie z tym tak, że rozciągnął

sprężynę (zielona strzałka) regulacji docisku rolki i okręcił ją w połowie długości o zaczep. w rezultacie ramię rolki chodziło razem z ośką w gnieździe.

Urwany łeb śruby regulacji azymutu głowicy (czerwona strzałka) można nią od biedy kręcić ale jej nic nie blokuje.

wp000678a.jpg

Podziobany przycisk Eject,ktoś próbował na siłę otworzyć kieszeń, ciekawe jest tam rozwiązanie przeniesienia ruchu przycisku na mechanizm otwierania kasety.

Sprawę rozwiązano za pomocą linki podobnie jak w hamulcu roweru.(różowa strzałka)

repairunten.jpg

Pękł uchwyt trzymający koniec linki i musiałem ją tam wkleić za pomocą nieocenionego pistoletu na klej.

2u4pp2oy.jpg

Wyrwany element stopujący koło napędzające sanki głowic.(czarna strzałka) brak tego elementu powoduje nagłe nie płynne podnoszenie i opadanie sanek.

Tak deck prezentuje się dobrze, gra nieźle mimo nie ustawionego do końca azymutu głowicy, basy ma większe niż Technics M45 :-)

wp000679.jpg

Niestety pozostaje jeszcze do wymiany oponka idlera oraz rolki (mogły by jeszcze stare pochodzić) oraz wymiana przepalonych żaróweczek.

Żarówki -12 Euro

Idler -13 Euro

Rolki -45 Euro

Za 45 Euro to można kupić BX125 na chodzie,więc dalsza naprawa to skórka za wyprawkę.

Jacek, tak to już z tymi naszymi zabawkami. Rzadko kiedy koszty kończą się na cenie zakupu. Ale sprzęt zacny, mimo, że technicznie ktoś o niego nie dbał.

Jak może byc i ma byc hajendowo to ja bym siegnął do stajni Analog Devices.

Witam

Hmm.

Mam juz OP 275GP :) ale cichosza to tajemnica nic nie pisałem bo chciałem po odsłuchu napisać .

XTR71

Edytowane przez xtr71

Cicho wszędzie... głucho wszędzie...

Coś ten temat umarł razem z moim Nakamichi ? ;-)

Nie martwcie się ! Oddamy go w ręce FACHOWCÓW! Tu są sami artyści... szpachla szpachla i jeszcze raz szpachla..... będzie pan zadowolony.... ;-)

Edytowane przez SirJack7

Cicho wszędzie... głucho wszędzie...

Coś ten temat umarł razem z moim Nakamichi ? ;-)

Nie martwcie się ! Oddamy go w ręce FACHOWCÓW! Tu są sami artyści... szpachla szpachla i jeszcze raz szpachla..... będzie pan zadowolony.... ;-)

Na moim Nakamichi jest wiele rys i nie przeszkadza mi to gdyż Ja słucham muzyki z magnetofonu nie patrzę na światełka lub robaczki na wyświetlaczu .Panie To Ma Grać ;)

Pozdrawiam XTR71

Do Kolego PMCOMP

Nakamichi BX-150E wymienione wszystkie IC na BB OPA2134PA.

Odsłuch jest czystą poezją muzyczną nigdy nie zagrał tak ten model jak z tymi układami.Odsłuchano tasmę nagraną na Nakamichi Dragon

jest rewelacyjnie, lekke podbicie wysokich tonów (bedę musiał wymienić rezystory w układzie korekcji na wieksze)stereofonia bardzo detaliczna słyszalne są nawet mikroecha i mikrodetale.Standardowy BX-150E nawet nie może pomażyc o takim odtwarzaniu.Teraz mogę nawet twierdzić iż gra lepiej niż BX-300E przed modernizacją.

Hmm co bedzie jak zaczne odsłuch BX-300E z OP275GP nawet nie wiem co Mnie czeka ;)))

Pozdrawiam XTR71

PS. Załączam zdjęcie układu zakupionego od sprzedającego z Chin na Ebay ,Chip Partner

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Ja zacząłem zgrywać materiał z winyla na kasety SONY Metal XR. Źródło to gramofon AD Fontes, a materiał który poszedł na pierwszy ogień to płyty z serii The Swing Era wytłoczone na przełomie lat 60-ych i 70-ych przez Capitol dla Time Life Records. Są to najlepsze kawałki swingowe i big bandowe w wykonaniu orkiestr Billego Maya i Glena Greya w oryginalnych aranżacjach z lat 30-ych i 40-ych oryginalnych twórców jak Glenn Miller, Benny Goodmann, Tommy Dorsey itp. Jakość nagrania i wytłoczenia jest kapitalna, jest to kilkanaście 3-y płytowych boxów gdzie ponad połowę posiadłem w stanie SS, a resztę w stanie NM.

Po nagraniu na Nakamichi BX-300 jestem zachwycony i żałuję, że nie miałem takiego magnetofonu 30 lat temu. Jest to "prawie" wierna kopia winyla. Testy robiłem na szybko tylko na słuchawkach Sennheiser HD800 podłaczonych do wyjścia słuchawkowego Nakamichi w celu przede wszystkim regulacji biasu. Na tych kasetach SONY najlepszy rezultat osiągnąłem na biasie max. na minus. Np. na TDK SA-90 najlepiej było na pozycji zero.

Może w weekend porobię dogłębne porównania tego materiału z winyla, kasety i tasmy szpulowej (38cm/s).

Jak zrobisz te testy z tymi AD to daj znać jaki i z czym był najlepszy rezultat.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ja zacząłem zgrywać materiał z winyla na kasety SONY Metal XR. Źródło to gramofon AD Fontes, a materiał który poszedł na pierwszy ogień to płyty z serii The Swing Era wytłoczone na przełomie lat 60-ych i 70-ych przez Capitol dla Time Life Records. Są to najlepsze kawałki swingowe i big bandowe w wykonaniu orkiestr Billego Maya i Glena Greya w oryginalnych aranżacjach z lat 30-ych i 40-ych oryginalnych twórców jak Glenn Miller, Benny Goodmann, Tommy Dorsey itp. Jakość nagrania i wytłoczenia jest kapitalna, jest to kilkanaście 3-y płytowych boxów gdzie ponad połowę posiadłem w stanie SS, a resztę w stanie NM.

Po nagraniu na Nakamichi BX-300 jestem zachwycony i żałuję, że nie miałem takiego magnetofonu 30 lat temu. Jest to "prawie" wierna kopia winyla. Testy robiłem na szybko tylko na słuchawkach Sennheiser HD800 podłaczonych do wyjścia słuchawkowego Nakamichi w celu przede wszystkim regulacji biasu. Na tych kasetach SONY najlepszy rezultat osiągnąłem na biasie max. na minus. Np. na TDK SA-90 najlepiej było na pozycji zero.

Może w weekend porobię dogłębne porównania tego materiału z winyla, kasety i tasmy szpulowej (38cm/s).

Jak zrobisz te testy z tymi AD to daj znać jaki i z czym był najlepszy rezultat.

Pozdro

Witam

Szanowny Kolega nie nagrywa na ucho tylko zapoda testową płytę z cd-playera 16kHz nagrane poziomem -20 dB

i ustawi wtedy bias u mnie Tdk SA jest super wysterowana na - 3 db (2 kreski w lewo na gałce).Przed zmianą na nowe IC.

Pozdrawiam XTR71

Witam

Mam trochę archiwalnych własnych kaset z lat 80 i chciałbym sobie to odtworzyć na w miarę dobrym magnetofonie.

Mam 4 propozycje i nie wiem ,który wybrać - pomożecie?? :)

1.Pioneer CT-939 MKII

2.Denon DRM-710

3.ONKYO- Integra TA-2570

4.Pioneer CT-S740S

Nie wiem czy można wklejać do poszczególnych modeli linki z serwisów aukcyjnych więc na razie ich nie ma. Ale przypuśćmy ,że wszystkie są s stanie dobrym po przeglądzie - reszta wyjdzie w "praniu"

Pozdrawiam

Jarek

Kupie taki silniczek:

Ukryta Zawartość

To do przewijania do Telefunkena 200.

A może jakiś link gdzie to można kupić?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Do Kolegi PMCOMP

Odsłuch OP275 przyniósł niedobry efekt;mianowicie wraz ze wzrostem jakości odtwarzania dźwięku po zmianie na nowsze OPAMPY odkryłem iż wiekszość moich nagrań to gnioty do ponownego nagrania .Wracając do OP275 jest super i podstawki już niepotrzebne będa wlutowane na stałe .

Efekt jest powalający.Poprostu trzeba to usłyszeć.Duży wpływ ma lut który użyłem cyna z dodatkami srebra,serdecznie polecam do użycia rozjasnia dzwiek i uwalnia mikrodetale które gdzieś giną w obwodzie elektrycznym.

Pozdrawiam XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi