Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ha, magal84 czytasz w moich myślach. Zastanawiałem się jak by tu zrobić taką kasetę, a tu proszę. I to Twoje określenie "tutorial"... Kiedyś mówiło się - rysunek techniczny :)

A te rarytasy, o których wspominasz są na eZatoce, ale ceny oscylują w okolicach 70 "dularków". Ja na razie mówię pas, choć mój Pionek i Aiwa wymagają regulacji. Chyba, że jest na tym forum jakiś posiadacz kasety kalibracyjnej z Łodzi i za drobną odpłatnością udostępniłby ją na 1-2 dni.

Ha, magal84 czytasz w moich myślach. Zastanawiałem się jak by tu zrobić taką kasetę, a tu proszę.

Nie ma sprawy. Nadziałem się na ten rysunek w serwisówce od M9010. Tu jeszcze znalezisko z elektrody w trochę innym wariancie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja sobie póki co kasetę do regulacji poziomu odczytu spreparowałem chałupniczo na mojej Aiwie AD-F850. Na pewno jakimś tam błędem jest to obarczone, ale tor przesuwu taśmy ma jeszcze plomby i niemal na pewno jest ustawiony fabrycznie bo jak ustawiałem sobie swego czasu wysokość i skos głowic w M9108 na wyciągniętym na stół mechanizmie aby widzieć wszystko dokładnie to okazało się, że wyszło mi tak samo jak fabrycznie w Aiwie. W każdym razie nagrałem sobie tę kasetę tonem 400 Hz w specyfikacji 200pWb/mm dbając aby na monitorze wychodziło 580 mV +- 10 mV. Wyszło mi całkiem nieźle po po wyregulowaniu nią M9108 pokazywał nawet to samo na wskaźnikach, a są one w nim regulowane przy pomocy generatora, a nie taśmy więc próbę mogę uznać za obiektywną, a samą Aiwę za trzymającą parametry.

A jeszcze lepiej nim zgrałem sobie ton 3150 Hz wyglądała moja pierwsza kaseta do regulacji prędkości przesuwu, która posiadała równiutko odmierzone 476 cm taśmy ;)

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Ukryta Zawartość

Dzięki za zamieszczenie rysunku, wprawdzie nie wszystko jest oczywiste, ale pomału da się opanować. Kaseta z sygnałem do ustawieniu poziomu odczytu ma sens dopiero po ustawieniu mechanicznym całego toru (ta z lusterkiem się tu przyda).

W.

Może ci pomogą zdjęcia oryginału?

Ukryta Zawartość

post-26690-0-09730600-1361981082_thumb.jpg

post-26690-0-23808900-1361981092_thumb.jpg

post-26690-0-35799900-1361981116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ci pomogą zdjęcia oryginału?

Wielkie dzięki ! Muszę coś takiego spreparować, jestem prawie pewien, że moje obydwa TA-2570 potrzebują regulacji położenia rolki podającej względem głowicy. Jeszcze pytanie - czy lusterko z blaszki pozwala dostatecznie wyraźnie obejrzeć szczegóły położenia taśmy na torze ?

W.

Wojtek

Wielkie dzięki ! Muszę coś takiego spreparować, jestem prawie pewien, że moje obydwa TA-2570 potrzebują regulacji położenia rolki podającej względem głowicy. Jeszcze pytanie - czy lusterko z blaszki pozwala dostatecznie wyraźnie obejrzeć szczegóły położenia taśmy na torze ?

W.

Tak widać dokładnie cały tor.

Pchany sentymentem i motywowany kolekcją blisko 200 kurzących się kaset, noszę się z zamiarem kupna jakiegoś decka. Jako że jestem zielony w tej materii bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu do kwoty 300 PLN. Jedyne warunki brzegowe jakie ma ów magnetofon spełniać, to poprawne odtwarzanie kaset nagranych z włączonym Dolby S.

Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuję.

Możesz pójść tym torem, który podpowiada Ci Radmar, czyli Pioneer z Dolby S i funkcją Flex (poprawia odtwarzanie kaset nagranych na innym magnetofonie) lub Yamaha z funkcją Play Trim (służy temu samemu co Flex). Drugi tor to prostszy, 2-głowicowy magnetofon, ale może być np. piękny :), albo pasujący do posiadanego zestawu lub do wystroju wnętrza, bez Dolby S (wystarczy Dolby B). Potem jeszcze śrubokręcik i dopasowanie w nim skosu głowicy do posiadanych kaset. A Dolby S? Podobno bardzo dobrze "dogaduje się" z Dolby B i kasety nagrane w S dobrze brzmią odtwarzane w B. Jednak wiem to tylko "z przekazów", bo sam nie posiadam sprzętu z Dolby S. Ponoć S jest bardziej kompatybilne z B niż z C. Odradzam kręcenie głowicą w 3-głowicowcu.

Mały offtop, czy jest jakiś Pioneer z Flexem, ale z kieszenią z boku (nie centralną)?

Do Kolegi PMCOMP

Zdecydowałem się na radykalną moderniację kości AD bedą w słabszym BX-150E

Do Nakamichi BX-300E wstawię NS LM4562N.Kości te kupiłem do mojego cd Philips CD 951

,poprzednio zamontowne były tam NA5532N.Po wstawieniu nowych i odsłuchu paru dobrze osłuchanych płyt

był duży szok .Jak mozna z przeciętnego cd zrobić średniaka? Zamienić OPAMPY.Z średniaków na bardzo dobre OPAMPY.

Kolega nie kupuje AD kupuje NS po zmianie wszystkich IC potrzebna jest ponowna kalibracja.W BX-150E zagrały wyśmienicie lecz wzmocnienie wysokich tonów poprzez wyśmienite IC wymusza ponowną kalibrację ultra czułe na wysokie tony IC wytworzyły przesycenie środka i wysokich tonów w odtwarzaniu.W nagrywaniu jest gorzej prawie syczy.W BX150 mam słabszą głowicę niż oryginał lecz jest ciągle za dużo wysokich tonów.

Na stronie Nakamichi FAQ napisano iz pomoże wymiana kondensatora 10000uF/16 v w zasilaczu na nowy w lepszych basach.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

ludki - mam pytanie - nowy tu jestem ale mam nadzieje ze moge je zadać w tym miejscu - dotyczy magnetofonu... otóż pytanie mam nietypowe. złożyłem sobie niedawno sprzęcik denona. jest wśród niego klocek: wzmacniacz pma-720ae. jestem sentymentalny, więc dokupiłem sobie tez magnetofonik - deck zwie się: denon drm-550. PYTANIE MA DO GAWIEDZI NASTEUJĄCE: deck jest bez pilota - jak mam go podłączyć ze wzmacniaczem aby działał pod pilotem od w/w wzmacniacza? jakimi wejściami? jakim kablem? gdzie ten kabel nabyć (jak go szukać-ma jakąś nazwę specjalistyczną)? a może ktoś wie gdzie takiego pilota kupić do tego magnetofonu...? pomożecie? mile widziane fotki połaćzenia, kabla i ewentualnie pilota do tego modelu magnetofonu...

i jeszcze jedno - czy ten magnetofonik denon drm-550 jest w miarę spoko - wiem że to nie jest super klocek, ale denon chyba nigdy nie robił super magnetofonów, a ten kupiłem za 100zł w stanie idealnym - niemalże sklepowym od starszego małżeństwa które znam - w zasadzie spręt jest bez znamion użycia, więc chyba warto było za tą cene... jak myslicie?

szukałem modelu: drm-595 z okrągłymi przyciskami po prawej stronie, aby wizualnie pasował do mojej serii 7xx ale nigdzie nie ma... może ktoś widział taki (wszedzie są wersje z kanciastymi włącznikami po prawej stronie a ja szukam z okrągłymi). chodził mi tez po głowie model: drw-695 - ale tez jest nieosiagalny - chyba ze ktos cos o tym modelu wie? jak je oceniacie w porównaniu z tym moim drm-550? jakieś doświadczenia? bede wdzieczny...

z góry dziękuję! pozdrawiam!

Witam, czy ktoś wie jak dostać się do potencjometrów głośności i balansu w Onkyo TA-2570 ? Chodzi o ich przeczyszczenie. W serwisówce akurat to nie jest pokazane. Nie chciałbym odkrywać Ameryki i przy okazji czegoś uszkodzić więc jak ktoś to już robił to proszę o wskazówki.

W.

Wojtek

c.d.: w końcowej części mojej wypowiedzi (jeden post wyżej) chodziło mi oczywiście o okrągłe przyciski po lewej stronie urządzenia a nie po prawej (aby klocek teraz pasował do wystroju mojego sprzętu serii 7xx jaka posiadam) - przepraszam za pomyłkę. w kwestii zaś pilota - z tyłu magnetofonu jaki nabyłem: denon drm-550 jest oprócz "czinczy" tylko jakies pojedyńcze wejscie SYNCHRO... kabla w zestawie żadnego nie było - pytałem poprzedniego właściciela... czy to jest wejscie od kabla do pilota włąsnie? jakie sa końcówki? gdzie włożyć potem drugą końcówkę - do wzmacniacza - w jakie wejście? gdzie to kupić? jak ten kabel nazwać? ma ktoś fotki? fotki oryginalnego pilota do tego magnetofonu tez nie znalazłem nigdzie, a własciciel nie pamięta czy był oddzielny pilot... sprzęt ma okienko od irdy, więc chyba powinien byc pilot... proszę o opinie i odpowiedzi na zadane pytania w tym i poprzednim emialu - będę wdzieczny za pomoc... pozdrawiam.

ps.: załączyłem fotki tyłu mojego urządzenia drm-550 i fotki magnetofonów którymi jestem zainteresowany... fotki przewodu do pilota i pilota do drm-550 nie znalazłem nigdzie... nie wiem jak to nazwac...

Ukryta Zawartość

post-48989-0-51439700-1362121897_thumb.jpg

post-48989-0-70752800-1362121905_thumb.jpg

post-48989-0-30291300-1362121915_thumb.jpg

post-48989-0-66472100-1362121919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ludki - mam pytanie - nowy tu jestem - PYTANIE MA DO GAWIEDZI NASEUJĄCE:

PYTANIE MA DO GAWIEDZI NASTEUJĄCE

Witaj.

Widzę że nie ma na naszym forum twoich kolegów, więc raczej ci nie odpowiedzą. Może spróbuj jeszcze raz zadać poprawnie pytanie skierowane do nas.

Może pomogę - zacznij zdanie z dużej litery od przywitania i krótkiego przedstawienia się, następnie opisz problem i czekaj na odpowiedź. Nie krzycz na nas pisząc wersalikami.

Jeszcze prośba o szczera odpowiedź. Czy dasz radę przeczytać nasze potencjalne rady ze zrozumieniem, czy jak wspomniałeś wolałbyś otrzymać odpowiedź jako komiks fotograficzny?

Pozdrawiam W.

Ojej - nie miałem zamiaru nikomu się naradzić i nikogo obrazić - po prostu z długotrwałej lektury tego forum (od pół roku śledze sobie Wasze wpisy i wiele się nauczyłem i dowiedziałem ciekawego z waszych wypowiedzi...) wnioskuję, że tylko tu moge ewentualnie otrzymać jakieś konkretniejsze odpowiedzi na nurtujące mnie kwestie... Tylko tyle... Ale okazało się, że dostałem na dzień dobry po głowie, za to, że napisałem coś z małej litery zamiast z dużej i że moja wypowiedz nie była grobowo smutna... Pomijam już infantylną uwagę Pana "vlado" i jego troskę o brak możliwości zrozumienia Waszej wypowiedzi przeze mnie - potraktuję to więc jako "frycowe" - zapłacone na dzień dobry od eksperta z "sawułar wiwru" i gościnności. Ale cóż - rozumiem - wchodzę tu jako gość, więc zachowam się zgodnie z oczekiwaniami...

Zacznę zatem od przedstawienia się - jak to mój przedmówca powiedział - tak wypada - i ma rację: mam na imię Robert i pochodzę z Łodzi - jestem młodym człowiekiem w średnim wieku. Interesuję się motoryzacją i sportem ale lubię też posłuchac muzyki w stylu minimal i etno oraz ambient... Mam sentyment do magnetofonów i kaset... To chyba na początek wystarczy.

Przechodząc do odpowiedzi na pytanie przedmówcy - nie oczekuję komiksu, lecz kilku fotek poszukiwanego pilota i końcówek przewodu łączącego oba klocki denona tak, abym uzyskał możliwość sterowania magnetofonu pilotem od wzmacniacza (byłoby miło jakby ktoś okrasił do odpowiedzią na moje wcześniejsze pytania) - wyraziłem już bardzo dokładnie w poprzednim poście do Państwa i dlatego nie chcąc śmiecić na forum - nie będę powtarzał tego wszystkiego jeszcze raz... Jeśli ktokolwiek z Państwa tu obecnych - mógłby mi pomóc - będę dozgonnie wdzieczny. Licze także po cichutku na jakieś opinie względem wymienionych przeze mnie modeli magnetofonów Denona - może ktoś je posiada, odsłuchiwał, zna, widział na żywo (szczególnie wersje z okrągłymi przyciskami - załączyłem foto do ostatniego mojego posta).

Jeśli kogokolwiek uraził choćby w najmniejszym stopniu mój e-mail - najmocniej powtórnie przepraszam i obiecuję poprawę nie chcąc zostać wykluczonym juz na wstępie z Państwa szacownego grona. Za jakikolwiek ewentualny błąd gramatyczny lub ortograficzny także z góry bardzo przepraszam. Nie jestem doskonały niestety i liczę się z możliwością popełnienia różnych gaf...

Z wyrazami najszczerszego szacunku oraz z podziekowaniami z góry za okazaną mi pomoc w temacie - Robert

PS.: Szczególne przeprosiny dla Pana "vlado".

Edytowane przez similar

Najlepiej, gdybyś zdobył instrukcję do DRM-550 - ona rozproszyłaby Twe wątpliwości w wielu kwestiach. Spróbuj zarejestrować się na portalu "hifi engine" - po rejestracji uzyskuje się dostęp do zasobów. Może tam mają taką instrukcję?

Jeśli magnetofon ma gniazdo "synchro", ono najprawdopodobniej służy do synchronizacji z odtwarzaczem CD, do synchronicznego startu i zatrzymania obu urządzeń przy kopiowaniu płyt na taśmę. Nie pozwala więc ono na zdalne sterowanie ze wzmacniacza.

Jeśli magnetofon ma "oczko" zdalnego sterowania, to pewnie jest jakiś pilot Denona, który je obsłuży. Można też spróbować z dobrym pilotem uniwersalnym, takim jak np.Mak 2000 - on obsługuje wiele bardzo starszych urządzeń audio. Podobne możliwości ma programowalny (uczący się) pilot LP-20. Najlepiej, gdybyś mógł od kogoś pożyczyć takiego pilota przed zakupem, albo umówić się w sklepie na zwrot, gdyby nie działał (spróbuj w sklepie na Kilińskiego przy Fabrycznym - oni sprzedają "na próbę" i pozwalają zwrócić, gdyby nie działało).

Mam DRM-595 (to ten z ostatniej fotki), to na 100% jest kabelek do podłączenia z CD (funkcja CD Synchro). Kabelek nie jest do "oddania". To nie jest kabelek do zdalnego sterowania. Kabelek nie jest do "życia niezbędnie potrzebny", można nagrywać z CD bez niego z powodzeniem.

Magnetofon ten może być obsługiwany z dowolnego pilota (a najczęściej od amplitunera), który miał na nim wydzieloną sekcję z (podstawowymi) funkcjami dla "tape".

Mam też taki pilot, mam też gdzieś (tak na 99%, muszę to jeszcze wieczorem sprawdzić) w pdf zapisaną do niego instrukcję obsługi (pewnie po angielsku). Jak bedę w domu odczytam oznaczenie tego pilota i napiszę, prześlę też tę instrukcję jak będziesz nią zainteresowany.

Magnetofony DRM-550, jak też DRM-595, nie miały osobnych dedykowanych im pilotów

ps: przedostatnie zdjęcie jest mylnie podpisane, ten model to DRM-555

Edytowane przez DeeS

A tu można pobrać samą instrukcję obsługi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie panowie - już na wstępie dziękuje za próby pomocy: Kasjel i MaciejLK.

do Kasjel: mój e-mail to: [email protected]

ps.: jeśli ktoś jeszcze może cos doradzic w kwestii tego pilota, kabla/końcówek i wyjscia SYNCHRO - bardzo prosze o pomoc, mile widziane rowniez opinie o tych 3 sprzętach - jesli ktoś je zna lub odsłuchiwał i może doradzić który jest najlepszy.

Jeszcze jedna kwestia - czy mam rację twierdząc że drm-595 to ostatni seryjnie produkowany klocek jednokasetowy denona, zaś drw-695 to ostatni dwukasetowiec tej marki?

Żebym jeszcze tylko wiedział jak szukać po oznaczeniach tych modeli - aby znajdowac te z okrągłymi przyciskami - tu też mam lukę w wiedzy...

Pozdrawiam.

Oj - ruszyłem lawinę podpowiedzi - bardzo dziękuję! Dees - masz rację co do fotki - przed zakupem miałem sporo fotek i materiałów aby się zapoznać z wyglądem magneciaków i aby mi się nie myliły te klocuszki i i wstawiłem Wam niewłaściwą w tym jednym przypadku. Jeśli możesz DeeS - odpowiedz na moje pytanko kilka zdań wcześniej - będę wdzięczny (dot. serii ostatnich magnetów - czy ten Twój to końcówka tego typu sprzętów u Denona, czy było coś jeszcze po nim). Czy jest coś szczególnie funkcjonalnego w drm-595 czego ja nie mam w moim drm-550? bo chyba w danych technicznych wielkich zmian nie ma - do parametrów akurat dotarłem... dałoby radę przesłac mi na email lub załączyć tutaj fotkę tego kabelka z widocznymi końcówkami?

Kasjel - dzieki za link.

ps.: jak wrócę do domu z pracy - sprawdzę tego pilota od amplitunera serii 7xx - czy tam jest ta wydzielona sekcja, bo jednak wolałbym korzystac z oryginału bardziej niż z uniwersalnego pilota... Sklep o którym piszesz znam :-) .

Pozdrawiam.

Edytowane przez similar

similar, z pilotami od innego sprzętu np. od amplitunera czy wzmacniacza nie ma zazwyczaj żadnego problemu ale musisz wziąć pod uwagę jedną rzecz. Mianowicie, piloty takie działają również np z odtwarzaczami CD czy magnetofonami, ale muszę mieć zgodność w górę, tzn. jeśli masz stary wzmacniacz, to z pewnością będzie on działał z nowszym odtwarzaczem czy magnetofonem, w drugą stronę natomiast będzie gorzej. W Twoim przypadku magnetofon jest starszy niż niż wzmacniacz. Stąd zapewne wynika problem związany z brakiem możliwości sterowania "w dół". Jeśli koniecznie chciałbyś używać pilota marki Denon, to pozostaję zakup starszego pilota. Posiadam pilot do amplitunera z roku 1987 - Denon DRA-75VR, mogę go ewentualnie pożyczyć na testy jeśli będziesz chciał sprawdzić. Ale dość dobrym rozwiązaniem jest pilot uniwersalny, który Maciek Ci zaproponował.

Z wyrazami najszczerszego szacunku oraz z podziekowaniami z góry za okazaną mi pomoc w temacie - Robert

PS.: Szczególne przeprosiny dla Pana "vlado".

Dziękuję.

Bardzo proszę nie bocz się na mnie, sam sobie naszkodziłeś. Twój lamersko-szczeniacki styl wskazywał na nastolatka, który wychowanie, wykształcenie i szacunek do innych uważa za zbędny anachronizm:-) Bardzo się cieszę, że szybko zareagowałeś korektą tego faux pas. Twoje zachowanie świadczy, że oczekujesz od nas szacunku i poważnego traktowania, więc musisz je nam odwzajemniać:-)

Serdecznie witam cię w naszym gronie. Jak widzisz po twojej refleksji uzyskałeś pomoc od posiadających wiedzę w temacie Twoich pytań. Sprawę pilota już wyjaśniono, kabelek CD-sync to zwykły drucik zakończony dwoma wtykami mini Jack, przekazujący impuls elektryczny, synchronizujący start i zatrzymanie odtwarzacza CD i magnetofonu.

A teraz proszę zapomnij o tym niezbyt udanym debiucie:-)

Pozdrawiam Włodek.

Kasjel - dziękuję - przyda się na pewno.

DeeS - załączam fotki piolotów i klocków jakie posiadam - niestety nie mam tam sekcji tape/deck... Nadal szukam kabla - mimo wszystko.

Radmar - wraca mi wiara w ludzi - dzięki za text. Pomyśłę też nad Twoją propozycją... Jesłi chodzi o to o czym piszesz - to fakt - ma w górę - czyli pod górę... :-)

Pozdrawiam.

vlado - nie ma sprawy - zaczynamy od początku - wszystko jest w porządku - zatem witam serdecznie i dziękuję za aprobatę. Może samemu zrobię en przewód - muszę tylko sprawdzić czy na pewno ten mini jack wejdzie... Dziękuję - Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-48989-0-16802500-1362160239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnimi magnetofonami kasetowymi marki Denon typu "duża wieża" były modele DRM-595 (jednokasetowy) i DRW-695 (dwukasetowy). Model 595 był w prostej linii następcą DRM-555 z tą tylko zóżnicą, że przyciski "sieć" oraz "kaseta" były okrągłe. Oba modele były oferowane w kolorze czarnym bądź złotym.

Pilot, który posiadam jest od amplitunera DRA-1000 (którego z reszta też posiadam). Nosi on oznaczenie RC-174. Te magnetofony mogły być obsługiwane z każdego pilota amplitunera, które to w swoim oznaczeniu miały na początku symbol DRA (jak mój DRA-1000). Pilot musiał być tylko zaopatrzony w sekcję do obsługi decka kasetowego.

Zamieszczam zdjęcie tego pilota z netu, gdyż mój jedyny aparat cyfrowy jest w telefonie i robi zdjęcia bardziej niż kiepskie. Dlatego też nie wklejam zdjęcia tego kabla, gdyż szczegółów i tak nie byłoby widać. Jest to jak już wspomniano cieńki kabelek zaopatrzony po obu stronach miniwtyczką typu jack.

Jego brak nie powoduje żadnej specjalnej "straty" w obsłudze magnetofonu podczas nagrywania z CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(...) zaczynamy od początku - wszystko jest w porządku (...)

A jak Ci się "rymnęło" przy okazji. :-) Wszystkie instrukcje, które sobie życzyłeś poszły na maila. W kwestii pilota, nie obsłużysz nim magnetofonu jeśli nie posiada on sekcji przycisków dla magnetofonu. Pilot o którym Ci wspomniałem jest dedykowany do amplitunera, ale posiada manualny przełącznik o nazwie CD/Receiver/Deck, co daje możliwość wyboru sprzętu jakim ma sterować.

W kwestii samych magnetofonów Denona z ostatnich lat produkcji to DRM-555 i 595 były ostatnimi magnetofonami. Różnice wizualne między nimi polegały na tym, że 595 posiadał okrągły przycisk zasilania i otwierania kieszeni, a 555 prostokątny. Reszta w zasadzie była identyczna, ten sam układ przycisków, identyczne rozmieszczenie, te same funkcje, ten sam wyświetlacz (z dwoma licznikami dla magnetofonów dwukasetowych). Być może w środku się czymś różniły, ale tego nie wiem na pewno. I jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to produkcja 555 zakończyła się wcześniej przed 595. Natomiast z dwukasetowych ostatnim był chyba DRW-585. Jeśli się pomyliłem, to proszę kolegów o korektę.

Edit:

Widzę, że DeeS się wbił w trakcie pisania mojego posta. To przynajmniej się wyjaśniło co nieco. :-)

Edytowane przez Radmar

CD Synchro.

Zapis synchroniczny można wykonać przy użyciu odtwarzacza CD Denon wyposażonego w gniazdo nagrywania synchronicznego. Gniazdo "synchro" decka kasetowego należy połączyć z gniazdem "synchro" odtwarzacza za pomocą wspomnianego kabelka będącego na wyposażeniu magnetofonu.

Przełączniki wzmacniacza lub amplitunera należy ustawić tak jak zawsze podczas nagrywania z CD. Należy włączyć odtwarzacz CD tak aby był w trybie "stop" lub "pauza". Jednocześnie wciskamy przyciski nagrywania/wyciszania zapisu "rec/rec mute" oraz pauzy podczas zapisu "rec pause". W ten sposób magnetofon oraz CD automatycznie przechodzą do trybu zapisu synchronicznego. Miga symbol "sync" w decku, a w odtwarzaczu CD wskaźnik nagrywania synchronicznego.

W celu zakończenia nagrywania synchronicznego należy wcisnąć "stop". Funkcja tego trybu zostaje anulowana w obu urządzeniach. W celu chwilowego przerwania nagrywania synchronicznego należy wcisnąć "stop" w odtwarzaczu CD. Na taśmie powstaje przerwa ok. 5 sekund po czym następuje pauza. Miga wskaźnik "sync". Dla kontynuowania zapisu synchronicznego należy wcisnąć "play" na CD.

Jeśli nagrywanie synchroniczne jest uruchomione wtedy, gdy odtwarzacz CD nie znajduje się w trybie "stop" lub "pauza" lub gdy płyta nie jest załadowana, zaczyna migać wskaźnik w decku, a stan chwilowego przerwania zapisu będzie trwał dopóty, dopóki odtwarzacz CD nie umożliwi funkcji nagrywania synchronicznego.

W trybie zapisu synchronicznego działa tylko przycisk "stop".

Uwagi:

-nie przełączać magnetofonu na tryb nagrywania synchronicznego, gdy odtwarzacz CD znajduje się w trybie "play"

-podczas zapisu synchronicznego nie wolno też wyłączać magnetofonu lub odtwarzacza, gdyż może spowodować to usterki

Edytowane przez DeeS

Similar, poniżej pilot do amplitunera, o którym wspominałem. Zwróć uwagę na przełącznik zaznaczony czerwonym kółkiem. Po wybraniu opcji Deck, możliwe jest sterowanie podstawowymi funkcjami magnetofonu, tj. odtwarzanie, nagrywanie, pauza, stop i przewijanie w obie strony.

rc75.jpg

rc75_switch.jpg

Szanowni forumowicze-przeszliscie samych siebie-dziekuje! Jutro ustosunkuje sie do wszystkich postow z osobna,bo na telefonie ciezko sie pisze... Wiele mi sie wyjasnilo! Jutro opisze tez relacje z szalenstw na kablu SYNCHRO-ktory wlasnie lutuje w garazu... Tymczasem pozdrawiam.

Witajcie - muszę skoczyć do marketu po jakieś rozbieralne "małe jacki" nowszej generacji bo te moje są jakieś jakby za grube i ciężko wchodzą - prawie nie wchodzą w zasadzie i nie chcę ich tam pchać na siłę...

DeeS-dzięki za text z instrukcją obsługi synchronicznego startu - w zasadzie tego szukałem-w samo sedno trafiłeś :-)

Radmar-pocztę odebrałem-"esencja"-właśnie drukuję i zachowam sobie... W wolnej chwili zobaczę Twoje zasoby i dam znać jakby co-dzięki :-)

Sądząc po wypowiedzi DeeS miałem rację: modele DRM-595 (jednokasetowy) i DRW-695 (dwukasetowy) - były ostatnimi - czyli teraz mają po około 10 latek - więc czemu ich nie ma na żadnych aukcjach (ani na eb, ani na all)? Szukałem ich od grudnia i nic - ani jednej sztuki nie trafiłem... To znaczy był jeden DRW-695 ale niestety w szampańskim kolorze - więc odpada - musi być BLACK jakby co... A o pilotach - nawet takich jak z fotki Radmara - można zapomnieć...

Ps.: jakby ktoś miał na zbyciu w nienagannym stanie takiego pilota z sekcją deck/tape lub z przesuwanym "RECEIVEREM" (albo oryginalny kabelek SYNCHRO z jakiegoś magnetofonu Denona) - proszę o info - porozmawiamy wtedy na priv.

A teraz jeszcze nieco z innej beczki - skoro to sekcja forum o magnetofonach - to pochwalę się, że ostatnio przywróciem do życia mój zestaw TECHNICSA z młodzieńczych lat - kompletne czyszczenie, smarowanie, częsciowa rekonstrukcja mechanizmów i całościowa konserwacja w zaprzyjaźnionym serisie RTV... Wiem, że ten zestaw to nie "HI-END" - ale uwierzcie mi, gdy miałem 18 lat i dostałem go od rodziców na moje 18 urodziny (a było to prawie 15 lat temu) - to na prawdę było coś... Był sprowadzony nowy z Niemiec, a na tabliczkach znamionowych jest dumny napis: made in japan... Chodzi mi tu o zestaw midi: CH505 (cztery oddzielne segmenty midi). Wczoraj go odebrałem z serwisu - naprawiono mi m.in. magnetofon - nie zamykała się lewa kieszeń... Starło się jakieś "sprzęgiełko", a nowego nie było skąd wziąść... Musiałem kupić na aukcji pojedyńczy klocek - udało się złapać za 49zł taki sam - po jakimś zalaniu i to on stał się dawcą części do mojego Techicsa (serwis Technicsa - tak, on wciąż istnieje - chciał w przeliczeniu około 500zł za tą część + koszty wysyłki zagranicznej...). I w ten sposób mam sentymentalnego "muzycznego oldtimera" - new class A. :-) w stanie idealnym!

Wtedy gdy był kupowany mój midi Technics CH505 (pierwsza fotka) - marzył mi się zestaw ze wskaźnikami (se-ca1080 tuner st-ca1080 cd sl-ca1060 si dech rs-ca 1060 pilot-ch729) - foto poniżej - ale był nieosiągalny finansowo dla moich rodziców... eh - na sentymenty mi się zebrało... Przepraszam... Stare dobre czasy... Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-48989-0-05768000-1362225734_thumb.jpg

post-48989-0-52656800-1362225756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez similar
  • Pokaż nowe odpowiedzi