Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę odnośnik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo wypasione Philipsy ,aż takich nie potrzebuje w garażu.

XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

W sumie bardziej prawdopodobne wydaję mi się, że Twój znajomy ma chińskie podróbki głośników Philipsa niż Philips pozwala sobie na jawne oszustwo.

xtr71 daj znać proszę czy Twoje jak dojdą są z wstęgami ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hmmm, Playboy zatrudnił Cię na fotografa? :-)

Na współczesnym Playboyu to ja się nie znam;-) Wystarczy zobaczyć okładkę numeru kwietniowego i edytorial - o zgrozo! Nawet wiem kto to robił. Od takich "miszczów" trzymam się z daleka.

A żeby nie zaśmiecać jeszcze bardziej tematu magnetofon, to dla odmiany coś na temat:

Muszę przyjrzeć się dokładnie deckowi Onkyo TA-2870. Jak kilka razy pisałem gra fatalnie, pomimo że jest w bdb stanie. Rolki w fajnym stanie, głowica też super. Zaraz po zakupie wymieniłem w nim pasek capstanów. Ten który założyłem jest sporo ciaśniejszy i 1mm węższy. Czy może to mieć wpływ na prowadzenie taśmy? Druga rzecz przy której grzebałem, to skos głowicy- i tu okazało się że ustawienie na słuch jest niesamowicie trudne, ponieważ pacjent słabiutko przenosi wysokie częstotliwości, i dlatego podejrzewam jakąś usterkę. Chcę go ustawić dokładnie wg mojego drugiego decka na którym mam nagrane wszystkie kasety. Jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć jak to zrobić? Mam program audacity którym mogę wygenerować sobie potrzebną częstotliwość (tylko nie wiem jaką?), oraz nagrać na wzorcowym magnetofonie. Oscyloskopu niestety nie posiadam.

Wg mnie pasek nie powinien mieć wpływu na prowadzenie taśmy.

Ustawienie skosu głowicy:

Oczywiście najpierw czyszczenie głowic, rolek i czego tam jeszcze oraz demagnetyzacja. Potem nagrałbym na decku "referencyjnym" sygnał 10 kHz sprawdzając czy jest na nim odtwarzany równo poprzez pomiar napięcia sygnału wyjściowego na obu kanałach. Przy pomocy tej taśmy ustawiałbym skos głowicy na Onkyo tak kręcąc śrubą do regulacji aby otrzymać równy i jak najsilniejszy sygnał na obu kanałach przy odtwarzaniu. Jeżeli okaże się, że kanały odtwarzają mocno nierówno to albo deck "referencyjny" nie jest za dobrze ustawiony albo wzmacniacz odczytu w Onkyo wymaga regulacji. W tym wypadku bez taśm serwisowych będzie ciężko ale można próbować sygnałem 400 Hz nagranym na pierwszym decku i poprawiając jeden kanał podczas odtwarzania na Onkyo, wg mnie ten słabszy. Oczywiście to jest amatorszczyzna ale jak robić to z głową i bez przesady to można osiągnąć niezłe wyniki. Mnie się kilka razy udało.

W.

Wojtek

Jeżeli chodzi o azymut, to albo nagrywa się sygnał wysokoczęstotliwościowy - np 10kHz i reguluje się na maksimum sygnału przy odczycie, albo - w razie regulacji na słuch - dobry jest szum biały w mono. Wzmacniacz przy odtwarzaniu też przełączamy w tryb mono i regulujemy na maksimum "góry" a przy tym tak, aby nie było słychać filtrowania grzebieniowego.

Jeżeli delikwent ma ogólne problemy z przenoszeniem wysokich częstotliwości - do tego stopnia, że nie da rady ustawić azymutu na słuch, to podejrzany może być automatyczny przełącznik rodzaju taśmy - być może utknął w pozycji 70us, wtedy taśmy normalne będą oczywiście mocno obcięte, albo też padnięta jest sama głowica.

Tak się złożyło że miałem dzisiaj okazje rzucić szybko okiem na kolumienki kolegi, niestety bez możliwości rozkręcenia. Nie są to podróbki- po prostu zwykłe kolumienki od mini wieży. Głośnik niskotonowy wizualnie ten sam z taką samą okrągłą maskownicą, obudowy bardzo podobne lub identyczne. Przez maskownicę "wstęgi" nie widać co jest pod nią, ale kolega rozkręcał je po zakupie i wie że jest tam mały papierowy stożek. Na plastikowej nakładce wysokotonowego brak napisu ribbon- jest tylko "2 way speaker" czy jakoś tak. Nie wykluczone że są 2 modele bardzo podobne wizualnie, jeden z wstęgą a drugi z atrapą wstęgi. Sam jestem ciekawy.

Witam

Przyjechały już kolumny głośniki wysokotonowe są wstęgowe.Tuning bedzie bardzo trudny gdyż nie wiem jak się je rozbiera.Odsłuchuję je najpierw.Głośnik wysokotonowy jest bez maskownicy i widać wtęgę dokładnie i jest to oryginał.w sieci znalazłem dane moc muzyczna 65 W.Znamionowa ok 35-40 W

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To fajnie, że jednak wstęgi. Jak odsłuchy, fajnie grają?

Witam

W sprawie tych kolumn otworzę nowy temat proszę Kolegi i dla zainteresowanych opiszę wrażenia odsłuchowe .Nie bedę zaśmiecał tematu innym topicem.Dział Akustyka,Topic -Philips głośniki wstęgowe.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

Wrócę do tematu podłączenia wielu magnetofonów do jednego wzmacniacza. Znalazłem taki moduł:

Ukryta Zawartość

Są tańsze wersje do montażu samodzielnego.

Zastanawiam się nad wykorzystaniem dwóch takich modułów, jeden jako IN, drugi jako OUT. Możnaby w ten sposób podłączyć do jednego wejścia cztery magnetofony. Może usunąć z płytek mikroswitche i wysterować oba układy z jednego przełącznika, aby pary IN-OUT przełączały się synchronicznie. A może tego nie robić i mieć większe możliwości transmisji sygnału? Zasilanie 12V, przekaźniki, nie wygląda to źle.

Na moją "niewyszukaną" wiedzę elektroniczną to ten pomysł ma sens..

Co na ten temat myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarozi

Pomysł niezły, ale trzeba do tego jeszcze wykombinować obudowę i zasilanie, a gniazda RCA wlutowane w płytkę i trzymające się tylko na lutach raczej nie zapewnią trwałości, Trzeba by było zapewnić mocowanie gniazd w obudowie.

Ewentualnie, zamiast kombinować z jakąś małą plastikową obudową, zrobić coś takiego, co zrobili Robinson z kolegą: wykorzystać jakieś stare a niedrogie urządzenie, np. tuner i jego zasilacz, o ile dawałby 12 V, przyciski tunera można by było wykorzystać jako przełączniki wejść, a na pewno miałby też jakąś szybkę, za którą schowałyby się diody, sygnalizujące aktywne wejście/wyjście. Gniazda RCA na płytce można by było połączyć z gniazdami, zamocowanymi solidnie w tylnej ściance - nawet, dla uproszczenia, wewnętrznymi kablami z końcówkami RCA na jednym końcu, żeby nie dłubać w płytce drukowanej.

Koszt tego - 2 x po ok. 60 zł za te przełączniki, + stary tuner, + trochę kabli i gniazd RCA. Pewnie wyszłoby jednak ze 200-250 zł.

Od wczoraj jestem posiadaczem następnego magnetu. To Pioneer CT-S 710. Centralno-kieszeniowy, choć nie przepadam za takim układem to ten jest akceptowalny. Pewnie dlatego, że frontpanel jest płaski, a nie półokrągły jak w nowszej serii (boleję, że mój PD-S 505 nie jest płaski z przodu).

Mechanizm jest mocno cofnięty, więc kaseta jest prawie w tunelu, Wyświetlacz niezbyt duży, co powoduje, że niektóre informacje korzystają z tej samej części wyświetlacza na zmianę. Np. podczas wyszukiwania utworów nie widać wskazań licznika, bo w tym miejscu pojawiają się informacje dotyczące wyszukiwania.

Kalibracja automatyczna działa bardzo dobrze, na dodatek jakby dwuetapowo: bias-level-eq i znów bias-level. Poza tym jest jeszcze ręczna korekcja bias. Brak pioneerowskich wykresów, czyli choinki.

Poza tym: Dolby B,C, HX Pro, wskazania czasu odtwarzania (przy przewijaniu nie działa :[ ), czasu pozostałego do końca. I tu ciekawostka, ta funkcja działa również po przewinięciu taśmy, po wcześniejszym wprowadzeniu typu kasety (pod względem czasu).

Złocone gniazda.

Głowice poddałem wiwisekcji za pomocą latarki i lupy zegarmistrzowskiej i... odetchnąłem z ulgą. Ślady zużycia nieznaczne, a głowice oryginalne.

Jednak pracę mechanizmu na biegu jałowym trochę słychać. Mój drugi Pioneer, CT-S 610, pod tym względem jest właściwie bezszelestny.

Dotychczasowe odsłuchy są satysfakcjonujące, choć więcej będę mógł powiedzieć po wymianie wzmacniacza na lepszy (niebawem).

Ogólnie Pionek w bardzo dobrym stanie, płyta czołowa bliska ideału, jedynie jej boczne krawędzie mają lekkie przetarcia. Myślę, że za 170 z przesyłką było warto.

Zatem moja obecna - nazwijmy to - kolekcja:

Pioneer CT-S 710

Pioneer CT-S 610

Aiwa AD-F 800

NAD 6325 - do wymiany lub korekty - rolka dociskowa, poza tym sprawny

Fisher CR 5300 - do przeglądu, bo długo stał w magazynku

Aiwa AD-WX 777 - prawie zrobiony - do drobnych poprawek

Sony TC-WR 565 - do zrobienia, zaczynam od pasków.

Oprócz tego dwa szpulaki czekające na lepsze czasy, dwa kaseciaki przenośne i dwa radiomagnetofony stereo, ale to nie ten wątek.

Pozdrawiam.

Pomysł niezły, ale trzeba do tego jeszcze wykombinować obudowę i zasilanie, a gniazda RCA wlutowane w płytkę i trzymające się tylko na lutach raczej nie zapewnią trwałości, Trzeba by było zapewnić mocowanie gniazd w obudowie.

Ewentualnie, zamiast kombinować z jakąś małą plastikową obudową, zrobić coś takiego, co zrobili Robinson z kolegą: wykorzystać jakieś stare a niedrogie urządzenie, np. tuner i jego zasilacz, o ile dawałby 12 V, przyciski tunera można by było wykorzystać jako przełączniki wejść, a na pewno miałby też jakąś szybkę, za którą schowałyby się diody, sygnalizujące aktywne wejście/wyjście. Gniazda RCA na płytce można by było połączyć z gniazdami, zamocowanymi solidnie w tylnej ściance - nawet, dla uproszczenia, wewnętrznymi kablami z końcówkami RCA na jednym końcu, żeby nie dłubać w płytce drukowanej.

Koszt tego - 2 x po ok. 60 zł za te przełączniki, + stary tuner, + trochę kabli i gniazd RCA. Pewnie wyszłoby jednak ze 200-250 zł.

Co do ceny to chyba niestety masz rację. Chyba, że jakieś urządzenie - dawcę obudowy - już się ma. Dlatego wczoraj nie wyrzuciłem, przepraszam - zutylizowałem, starego odtwarzacza DVD. Jest w nim już 8 gniazd cinch, kolejnych 12 można spokojnie zamontować, bo tylna ścianka jest z blachy. Być może znajdzie się tam jakieś 12V, a przycisków jest nawet nadmiar.

Tak, myślę, że stare DVD ma potencjał ze względu na ilość gniazd RCA. Na dodatek są to często stosunkowo małe (niskie) urządzenia.

A moja kolekcja wzbogaciła się o magnetofon Sony TC-K-700ES. W sumie jak za ten model to nie zapłaciłem drogo. Do odnowienia tylko górna pokrywa. Panel przedni idealny. Boczki "drewniane" są ale dorabiane. Nie będę robił nowych, bo te są bardzo ładnie zrobione i z specjalnie toczonymi podkładkami pod śruby mocujące. Głowica lekko wytarta ale tylko nieznacznie. Muszę wyczyścić szybki wyświetlaczy od wewnętrznej strony i tyle.

Ciekawa historia, bo magnetofon został przywieziony z Hiszpanii a sprzedający miał blade pojęcie o magnetofonach :-)

Tak więc mój Akai GX 95 będzie miał towarzysza pasującego do niego stylistycznie.

Quiz wiedzy o kasetach magnetofonowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Kasjel, jeśli to nie tajemnica to napisz ile Cię ten sprzęt kosztował? Ja się zasadzałem na 555ES na alter-ego, ale sprzedawca go wycofał. Licytacja słabo szła, czasu do końca niewiele to napisał, że uległ awarii. No, ale może się mylę. Zastanawiałem się tylko, ile można za niego dać, bo mój fundusz magnetofonowy się skurczył ostatnio.

Quiz wiedzy o kasetach magnetofonowych:

Ukryta Zawartość

Prawie mi się udało! Poległem tylko w punkcie 5. Swoją drogą to ciekawe jakie były kryteria takich obliczeń. Czy brane były też pod uwagę kasety z gotowymi nagraniami?

P.S.

Nie korzystałem z żadnych googli itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarozi

Mnie się udało 10/10. Różnych długości czystych kaset była nieprzebrana ilość - zajrzyj do wątku o ślicznych kasetach - obecny tam Diabolik zbiera najrozmaitsze długości, i on jest chyba najbardziej kompetentny by się w tej kwestii wypowiedzieć. Niewykluczone zresztą, że to on właśnie ułożył ten quiz. ;-) Rynek japoński był pod tym względem niebywale bogaty - zwłaszcza w latach 90-tych niektóre kasety, zwłaszcza takie "ideal for CD", były produkowane w nieprzebranym wyborze długości od mniej więcej C-10 do C-150 (ten sam model!), z różnicami co parę minut.

Na zdjęciu (zapożyczone) jest przykładowo TDK AD2 - 150 z rynku japońskiego - jak widać była dostępna w aż 12 długościach. A przecież spotykało się jeszcze różne inne.

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Diabolik chwali się, że dobił do pięćdziesiątki, co chyba potwierdza moje powyższe przypuszczenie. ;-)

A tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz przykłady innych kaset z obłędnym wyborem długości.

Pokazana tam Axia J'z miała 13 długości, Sony CDix I - 14.

post-16389-0-41257100-1366992968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

Jak było z tym obrazem? Bo tylko na tym się przejechałem.

Nie wiem, czy jakieś "poważne" firmy się tym zajmowały, ale chyba nie. Dawno temu marzyłem o takiej (koreańskiej chyba) kamerce na zwykłe kasety, mimo że wiedziałem o marnej jakości obrazu. To było w czasach, gdy zwykła VHS kosztowała tyle co samochód.

Kasjel, jeśli to nie tajemnica to napisz ile Cię ten sprzęt kosztował?

Zapłaciłem za niego 290zł + 30zł przesyłka kurierska.

I co Panowie ? Może być ? :-)

Ukryta Zawartość

post-7746-0-20058600-1366998779_thumb.jpg

post-7746-0-47344900-1366998803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciej LK, rzeczywiście!

Na dodatek, gdy otworzyłem Twoje linki to przypomniałem sobie, że byłem w tej części wątku o kasetach, ale nie pamiętałem. Ech, widać że nie jestem kasetomaniakiem, choć bardzo lubię mieć fajne kasetki.

Kasjel a ile za niego zapłaciłeś ? :> jest taki na alle.. za 333zł, swoja drogą bardzo ładny ten sony :).

Edit: oj jak to pisałem to pojawiła sie odpowiedz na moje pytanie... :)

Edytowane przez narkies

Mnie się udało 10/10. Różnych długości czystych kaset była nieprzebrana ilość - zajrzyj do wątku o ślicznych kasetach - obecny tam Diabolik zbiera najrozmaitsze długości, i on jest chyba najbardziej kompetentny by się w tej kwestii wypowiedzieć. Niewykluczone zresztą, że to on właśnie ułożył ten quiz. ;-) Rynek japoński był pod tym względem niebywale bogaty - zwłaszcza w latach 90-tych niektóre kasety, zwłaszcza takie "ideal for CD", były produkowane w nieprzebranym wyborze długości od mniej więcej C-10 do C-150 (ten sam model!), z różnicami co parę minut.

Na zdjęciu (zapożyczone) jest przykładowo TDK AD2 - 150 z rynku japońskiego - jak widać była dostępna w aż 12 długościach. A przecież spotykało się jeszcze różne inne.

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Diabolik chwali się, że dobił do pięćdziesiątki, co chyba potwierdza moje powyższe przypuszczenie. ;-)

A tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz przykłady innych kaset z obłędnym wyborem długości.

Pokazana tam Axia J'z miała 13 długości, Sony CDix I - 14.

Maćku jest wyraźnie napisane kto ułożył ten Quiz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Za ogromną pomoc w przygotowaniu quizu i zdjęcia (niektóre, te lepsze) serdecznie dziękujemy Maxowi Suskiemu, pasjonatowi i człowiekowi, który dosłownie śpi na kasetach." - i wszystko jasne! Wcześniej tego nie zauważyłem! Ale dobrze podejrzewałem. ;-)

Edytowane przez MaciejLK

Kasjel jak wrażenia odsłuchowe ? mam dylemat teraz czy kupić te cantony fonum 250 czy takiego decka, ten z alle nie wygląda tak źle :)

Wygląda bardzo dobrze i wysyłka jest gratisowa. Nie podobają mi się te zbyt jasne boczki. Są oczywiście dorabiane. Całkiem starannie zrobione, tylko dlaczego takie jasne ?

Wásnie!! mialem o tym pisac, tez mi sie nie podobaja, ale mam dobrego znajomego stolarza wiec mysle ze nie bylo by problemu :).

@edit Tak jak pisałeś, pasuje on do Akai, chociaż nie mam gx-95 a jedynie marne dx-57 to pasował by mi do zestawu i na pewno jest od tego akai lepszy, więc akai miał bym do słuchania gorszych kaset a Sonego do lepszych :)

Edytowane przez narkies

Mnie przede wszystkim cieszy to, jak w tej chwili gra mój Akai GXC 730D. Fragment "The Wall" Pink Floyd nagrany na Sony TC-K 700ES brzmi wręcz genialnie odtwarzany na Akai. Nigdy nie przypuszczałem, że osiągnę taką jakość dźwięku.

Gdybyście tylko wiedzieli ile mnie to roboty i nerwów kosztowało ! A przede wszystkim miałem okres, gdy już się poddałem myśląc że już nic więcej nie jestem w stanie zrobić.

Wásnie!! mialem o tym pisac, tez mi sie nie podobaja, ale mam dobrego znajomego stolarza wiec mysle ze nie bylo by problemu :).

Te boczki możesz okleić tapetą samoprzylepną. Tylko krawędzie oklej paskiem do oklejania na gorąco. Ja tak zrobiłem w Sony TC 765 i za każdym razem stwierdzam, że mój wygląda lepiej od oryginału. Poproś sprzedającego o zdjęcie głowicy i chociaż malutką zniżkę :-) Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi