Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

I jak Panowie, zapoznał się ktoś już z dźwiękiem z mojego linku powyżej(wrzuta.pl) - jakieś sugestie??

Upss ! Zapomniałem o Tobie :-) Jeśli dobrze słyszę to owo "bulgotanie" ma zawsze tą samą częstotliwość. I właśnie ta częstotliwość wskazywała by na problemy z sprzęgłem centralnym. Czyli prawa szpulka nawijająca w kasecie nie jest napędzana z jednostajną siłą, tylko takimi jak gdyby szarpnięciami.. Magnetofon posiada trzy silniki, więc pewnie jeden z nich jest od napędu takiego sprzęgła. Zobacz czy napęd na prawą szpulkę w magnetofonie przenoszony jest za pośrednictwem kółek ciernych. Jeśli tak to sprawdź stan "oponek". Często się zdarza, że metalowy wałek na osi silnika wyżłobi wgłębienie w oponce kółka ciernego i wtedy wibracje tym spowodowane są przenoszone na taśmę. Ale szczegółów konstrukcyjnych tego decka nie znam, więc mogę się mylić. Edytowane przez Kasjel

I jak Panowie, zapoznał się ktoś już z dźwiękiem z mojego linku powyżej(wrzuta.pl) - jakieś sugestie??

Maciej, na moje (drewniane) ucho to tzw. flutter, czyli drżenie dźwięku, czyli szybkozmienna nierównomierność przesuwu taśmy, spowodowana być może np. tym, że rolka dociskowa nie jest już zupełnie okrągła, albo, tak jak pisał Kasjel, szwankuje napęd szpulki odbierającej, i ciągnie ona taśmę nierównomiernie - ale w pierwszym rzędzie stawiałbym na rolkę dociskową.

Szybkozmienną nierównomierność najlepiej słyszy się w muzyce fortepianowej - jeśli masz jakieś solo na "forteklapie", to spróbuj może nagrać jeszcze raz i wrzucić.

Edytowane przez MaciejLK

To "bulgotanie" ma zbyt dużą częstotliwość by mogło być spowodowane zdeformowaną rolką dociskową. Zniekształcenia dźwięku spowodowane wadliwymi rolkami dociskowymi wynikają głównie z ich zbyt dużej już twardości. Wówczas rolki przepuszczają taśmę. Ale takie zniekształcenia mają charakter nie regularny. Taka walka z nierównomiernością przesuwu taśmy może być bardzo trudna. Jest wiele przyczyn drżenia, bulgotania, zawodzenia czy jak tam jeszcze to nazwać.....dźwięku. W zasadzie najlepiej sprawdzić wszystko.

PS, - I potwierdzam ! Wszystkie zniekształcenia najlepiej słychać odtwarzając muzykę fortepianową.

Ten dźwięk uwidoczni wszystkie wady mechanizmu. Nawet sygnał liniowy 1kHz tego nie potrafi :-)

Edytowane przez Kasjel

Tak, posiadam takowy :-) Był to mój pierwszy magnetofon Nakamichi, kupiony na giełdzie w stanie nieczynnym - ewidentnie z wystawki, choć trudno uwierzyć, że ktoś mógł wyrzucić taki sprzęt. Cierpiał na typową usterkę tych mechanizmów, tzn. zamieniony w klej smar ramion rolek dociskowych. Oprócz tego wymagał wymiany tranzystora sterującego silnikiem przełączającym funkcje. W związku z tym wszystkim, zapewne nie trzyma idealnie katalogowych parametrów, ale i tak jest wybitny. To co go wyróżnia, to niesamowicie precyzyjna i stabilna stereofonia - przypuszczam, że dużą zasługę w tym ma tor prowadzenia taśmy, a szczególnie eliminacja filcu dociskowego. O dziwo - wciąż pracuje na oryginalnych paskach :-)

Dzieki. Jak rozpoznac ew. zaklejenie tych ramion? Jak temu przeciwdzialac?

Podobno moj egzemlarz ma byc w pelni sprawny, zobaczymy. Placilem przez PayPal wiec mam ochrone ktora dziala.

BTW zakupilem "przelacznik" dbx 400 ktory pozwala podlaczyc trzy magnetofony, zewnetrzny system redukcji szumow oraz do trzech procesorow dzwieku. Tak wiec moj encoder dbx Tascama po podlaczeniu obsluzy moje trzy magnetofony plus jeden zewnetrzny na dodatkowych dwoch kanalach. Bajka.

Do tego ma choinkowe swicidelka w porownaniu do dbx 200,

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

.

Ciekawa muzyka faktycznie, też jestem ciekawy co to. Może któryś z kolegów będzie wiedział?...

A ten autoreverse w RX-202E to obłęd. Ale nie chciałbym naprawiać takiego mechanizmu, w razie jego uszkodzenia ;-)

A teraz małe pytanko, do czego służy funkcja APRS w Technics'ach RS-B765 i 965? Włączam ją, ale po starcie nagrywania wyłącza się.

Ta muzyczka to The Overlords - Organic

Edytowane przez czwartek4

Większość magnetofonów Nakamichi (z wyjątkiem najniższych jednowałkowych modeli z lat '90) ma na głowicy specjalną nakładkę - rodzaj ramki - która odsuwa filc dociskowy od taśmy i głowicy - prawidłowy docisk taśmy do głowicy jest w całości zapewniany przez dwuwałkowy tor przesuwu.

Zwali to "pressure pad lifter", a wygląda np. tak:

26_Nakamichi_BX300_Heads_Pressure_Pad_Lifter_installed.jpg

Wspomniane rozwiązanie uniezależnia stabilność przesuwu taśmy od jakości docisku w kasecie. Wg Nakamichi poprawa brzmienia wynika z eliminacji zjawiska które nazwali "scrape flutter", czyli b. szybkozmiennych wahań prędkości przesuwu taśmy spowodowanych tarciem między taśmą a filcem dociskowym - to trochę tak, jakby sygnał z taśmy był modulowany szumem. I rzeczywiście - dźwięk Naka jest niesamowicie precyzyjny. Inne magnetofony chociaż same w sobie brzmią dobrze, to w bezpośrednim porównaniu właśnie dają dźwięk nieco bardziej "rozmyty" - efekt jest subtelny, ale słyszalny.

Miły efekt uboczny tego rozwiązania to możliwość poprawnego odczytania kaset w których np. docisk rozpadł się ze starości ;-)

Mi nie chce się wierzyć, żeby tarcie spowodowane dociskiem taśmy do głowicy miało wpływ na precyzyjność przesuwu taśmy. Swoją drogą, jestem ciekawy, czy ta różnica jest rzeczywiście słyszalna. Ale na pewno docisk taśmy powoduje szybsze ścieranie się głowicy jak i taśmy w kaseciakach, jak i w magnetofonach szpulowych.

.

Ta muzyczka to The Overlords - Organic

Dzięki! :-)

Dzieki. Jak rozpoznac ew. zaklejenie tych ramion? Jak temu przeciwdzialac?

Jak rozpoznać - bardzo prosto, rolki, a z nimi zwykle cały mostek, nie będą się chciały podnosić, będą baaaaaardzo ciężko chodzić albo wręcz całkowicie unieruchomione. Jak przeciwdziałać? Baaardzo ostrożnie zdemontować, dokładnie oczyścić, dać odrobinę świeżego smaru np teflonowego, i złożyć. Niestety, w takim wypadku oczywiście trzeba ponownie wyregulować wysokość obu rolek.

UWAGA - demontaż należy przeprowadzać baaardzo ostrożnie, ponieważ jeżeli ramię rolki się bardzo mocno skleiło z trzpieniem, to jest ryzyko, że zamiast zejśc z niego, wylezie razem z nim z chassis - tak było u mnie. Trzpień siedzi w chassis "na wcisk", ale oczywiście jak już raz wylazł, to będzie luźny, a to jest niedopuszczalne - w takim wypadku trzeba go wkleić.

Mi nie chce się wierzyć, żeby tarcie spowodowane dociskiem taśmy do głowicy miało wpływ na precyzyjność przesuwu taśmy. Swoją drogą, jestem ciekawy, czy ta różnica jest rzeczywiście słyszalna.

Ma wpływ - nieduży, ale jednak. To nie jest typowa nierównomierność, taka jak wywołana przez problemy w układzie napędowym, tylko o charakterze b. szybkozmiennym, w paśmie akustycznym, powyżej 100Hz. Wywołują ją wzdłużne drgania taśmy powstające wskutek tarcia. Nie jest to już odbierane jako zmiana wysokości dźwięku. Przy sygnale muzycznym powoduje właśnie utratę klarowności dźwięku. Jest to zresztą opisywane w literaturze, problem dotyczył także magnetofonów szpulowych, choć w mniejszym stopniu. Wspomina o tym np. "Handbook for sound engineers" na stronie 1047 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z tego powodu niektóre magnetofony szpulowe były wyposażane w dodatkową rolkową prowadnicę, która miała wytłumiać te drgania taśmy i redukować wspomniany efekt.

Też przypuszczałem, że to tylko "chłit małketingowy", więc i nie nastawiałem się na jakąś rewelację, zwłaszcza że mój magnetofon był w stanie w jakim był. A jednak próbne nagranie wyrwało mnie z kapci ;-)

Co do problemów z nierównomiernością w Onkyo TA-2360, napęd szpul jest tam już na zębatkach, a zatem o ile z mechanizmu nie dochodzi jakieś podejrzane chrobotanie, to sama przekładnia jest raczej OK - aczkolwiek nie zawadzi sprawdzić sprzęgiełko pod talerzykiem. Przypuszczam, że zdycha któryś z silników - niekontaktujące szczotki/martwe pole na komutatorze i związana z tym cykliczna nierównomierność momentu wytwarzanego przez taki silnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Większość magnetofonów Nakamichi (z wyjątkiem najniższych jednowałkowych modeli z lat '90) ma na głowicy specjalną nakładkę - rodzaj ramki - która odsuwa filc dociskowy od taśmy i głowicy - prawidłowy docisk taśmy do głowicy jest w całości zapewniany przez dwuwałkowy tor przesuwu.

Zwali to "pressure pad lifter", a wygląda np. tak:

26_Nakamichi_BX300_Heads_Pressure_Pad_Lifter_installed.jpg

Wspomniane rozwiązanie uniezależnia stabilność przesuwu taśmy od jakości docisku w kasecie. Wg Nakamichi poprawa brzmienia wynika z eliminacji zjawiska które nazwali "scrape flutter", czyli b. szybkozmiennych wahań prędkości przesuwu taśmy spowodowanych tarciem między taśmą a filcem dociskowym - to trochę tak, jakby sygnał z taśmy był modulowany szumem. I rzeczywiście - dźwięk Naka jest niesamowicie precyzyjny. Inne magnetofony chociaż same w sobie brzmią dobrze, to w bezpośrednim porównaniu właśnie dają dźwięk nieco bardziej "rozmyty" - efekt jest subtelny, ale słyszalny.

Miły efekt uboczny tego rozwiązania to możliwość poprawnego odczytania kaset w których np. docisk rozpadł się ze starości ;-)

Mam to rozwiązanie ale jakoś nie doczytałem o tym. Muszę postudiować ZX-7, LX-5 katalogi.

Upss ! Zapomniałem o Tobie :-) Jeśli dobrze słyszę to owo "bulgotanie" ma zawsze tą samą częstotliwość. I właśnie ta częstotliwość wskazywała by na problemy z sprzęgłem centralnym. Czyli prawa szpulka nawijająca w kasecie nie jest napędzana z jednostajną siłą, tylko takimi jak gdyby szarpnięciami.. Magnetofon posiada trzy silniki, więc pewnie jeden z nich jest od napędu takiego sprzęgła. Zobacz czy napęd na prawą szpulkę w magnetofonie przenoszony jest za pośrednictwem kółek ciernych. Jeśli tak to sprawdź stan "oponek". Często się zdarza, że metalowy wałek na osi silnika wyżłobi wgłębienie w oponce kółka ciernego i wtedy wibracje tym spowodowane są przenoszone na taśmę. Ale szczegółów konstrukcyjnych tego decka nie znam, więc mogę się mylić.

Dziękuję za zaangażowanie w mój temat.

<<Kasjel miałeś/masz rację jeśli chodzi o silniczek - tak to jest główny winowajca, sprzęgiełko jest już wytarte i nie kręci równo rolką nawijającą. W sobotę trochę nad nim posiedziałem i do tego doszedłem. Zaś co do samego mechanizmu Sankyo w TA 2360 w nim nie występują talerzyki, jak czas mi pozwoli zrobię parę fotek i zamieszczę na forum.

<<MaciejLK Tobie również dziękuję, rolka jak i trzpień są w stanie bardzo dobrym, nie widać śladów zużycia, docisk działa idealnie.

Co do przykładu jaki Wam zapodałem, to właśnie było moim zamierzeniem, fortepian, trąbka oddaje wszystko jeśli chodzi o wyszukiwanie "błędów" w torze odsłuchowym, takie jest moje skromne zdanie.

Edytowane przez Maciej.pl

Witam,

chwalę się. Własnie stałem się posiadaczem Nakamichi 670ZX.

Jest jak 680ka tylko bez dwóch prędkości i z analogowymi wskaźnikami UV.

Czy ktoś zna, miał ten model? Jakieś wrażenia?

Pozdro

Nie są to tożsame magnetofony :-) Grają zupełnie inaczej. 670 jest bliżej do 660 niż 680 dźwiękowo.

670zx gra jasnym otwartym dźwiękiem, jest bardzo bezpośredni i czysty. 660 gra podobnie ale lżej na basie. Natomiast 680ZX podobnie jak 682ZX to przede wszystkim bas, bas i jeszcze raz bas :-) Mocne granie z romantycznym nalotem.

oto główny winowajca "bulgotania", żeby tak gąsiorek z winem chciał bulgotać;) fotki z silniczkiem i parę jeszcze, mechanizmu Sankyo z Onkyo TA2360

oto główny winowajca "bulgotania", żeby tak gąsiorek z winem chciał bulgotać;) fotki z silniczkiem i parę jeszcze, mechanizmu Sankyo z Onkyo TA2360

To pewnie ten sam silniczek z idlerem co w TA 2570. Wątpię żeby bezpośrednio sam silnik był powodem tych zniekształceń. Jeśli już to sprzęgiełko pod kołem zębatym. I jeszcze jedna sprawa......jak tam jest zrealizowany naciąg taśmy ? Czy tak samo jak w TA 2570, czyli od lewej szpulki prowadzi pasek napędowy do sprzęgła ? Jeśli jest tak samo, to zniekształcenia mogą być również spowodowane wadliwym działaniem tego sprzęgła po lewej stronie lewej szpulki. Lub tylko sam pasek będzie do wymiany.

Kto nie ma czego nagrywać na kasety? ;) Moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjemna niesztampowa elektronika.

A jak chce Ktos posluchac niekomercyjnej ciekawej muzyki polecam:

M83-Hurry Up We Are Dreaming CD lub Youtube

Xtr71

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To pewnie ten sam silniczek z idlerem co w TA 2570. Wątpię żeby bezpośrednio sam silnik był powodem tych zniekształceń. Jeśli już to sprzęgiełko pod kołem zębatym. I jeszcze jedna sprawa......jak tam jest zrealizowany naciąg taśmy ? Czy tak samo jak w TA 2570, czyli od lewej szpulki prowadzi pasek napędowy do sprzęgła ? Jeśli jest tak samo, to zniekształcenia mogą być również spowodowane wadliwym działaniem tego sprzęgła po lewej stronie lewej szpulki. Lub tylko sam pasek będzie do wymiany.

Faktycznie źle napisałem, oczywiście nie silniczek ma winę lecz sprzęgiełko pod kołem. Nie mam możliwości porównania mechanizmów 2360vs2570, część podzespołów może i jest taka sama, ale należy pamiętać że 2570 to dual capstan i naciąg taśmy/technika prowadzenia taśmy jest nico inna niż w TA 2360.

Pogoda sprzyja siedzeniu nad mechaniką magnetofonu

Właśnie wszystkie moje pociechy regeneruję zakupionym preparatem Boll.

Nie wiem czy robię to prawidłowo.

Na zrobiony przez siebie patyk na który na końcu nawinąłem kawałek bawełny,nasączam preparatem i smaruję nim wałki i idlery.Czekam aż wyschną i testuję.

Poprawa pracy mechanizmów jest bardzo wyraźna.

Nie mam możliwości porównania mechanizmów 2360vs2570, część podzespołów może i jest taka sama, ale należy pamiętać że 2570 to dual capstan i naciąg taśmy/technika prowadzenia taśmy jest nico inna niż w TA 2360.

Sądząc z Twoich zdjęć, 2360 ma nowszą i mocno odmienną wersję mechanizmu niż 2570, w którym stosowano wariant mechanizmu Sankyo produkowanego przez chyba 10 lat w różnych wariantach: z napędem jedno- albo dwuwałkowym, z silnikiem zwykłym albo DD - ale zasadnicze "jądro" mechanizmu było takie samo.

Ten nowy mechanizm z 2360 jest inny, ale zrealizowany na tej samej zasadzie - sprzęgło cierne na osi silnika napędu talerzyków powoduje dosunięcie koła zębatego pośredniego do lewego albo prawego talerzyka, zależnie od kierunku obrotów silnika. W starym mechanizmie działało to tak samo.

Wydaje mi się, że warianty tego mechanizmu, co w 2360, stosowane były też w nowych Kenwoodach, Yamahach, Akai, itp. - podobnie jak w przypadku starego mechanizmu.

Rarytas dla koneserow Profesjonalny Akai

Ukryta Zawartość

xtr71

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ukryta Zawartość

xtr71

2_f.jpg

Ukryta Zawartość

Faktycznie źle napisałem, oczywiście nie silniczek ma winę lecz sprzęgiełko pod kołem. Nie mam możliwości porównania mechanizmów 2360vs2570, część podzespołów może i jest taka sama, ale należy pamiętać że 2570 to dual capstan i naciąg taśmy/technika prowadzenia taśmy jest nico inna niż w TA 2360.

Taki silniczek wraz z całym tym idlerem wysłałem jakiś czas temu chyba Filwojowi. Sam silniczek był trochę uszkodzony ale reszta w stanie bdb. Z tego co pamiętam nie potrzebnie, bo on potrzebował do Onkyo TA 2070 a tam jest idler z kółkami ciernymi. Jeśli więc nie rozebrał go na części pierwsze, to może ci wyśle ten idler.

PS,- Filwoj jeśli to nie Tobie wysyłałem to sorry....już nie pamiętam.

Taki silniczek wraz z całym tym idlerem wysłałem jakiś czas temu chyba Filwojowi. Sam silniczek był trochę uszkodzony ale reszta w stanie bdb. Z tego co pamiętam nie potrzebnie, bo on potrzebował do Onkyo TA 2070 a tam jest idler z kółkami ciernymi. Jeśli więc nie rozebrał go na części pierwsze, to może ci wyśle ten idler.

Dzięki Kasjel, pocztą pantoflową załatwiłem już sobie cały zespół napędowy, jeszcze nie rozebrany, będę kombinował, ale Tobie serdecznie dziękuję za szczere chęci.

Ukryta Zawartość

xtr71

Nie kuś ... a kysz !

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie kuś ... a kysz !

Pozdro

a jakie napięcie ma ten Akajec może AC12V 60Hz i mała wtopka, bo trza mieć przetwornicę ;)

Edytowane przez Maciej.pl

Kasjel, kilka stron wcześniej pytałem o sposób demontażu tego silniczka i podpowiedziałeś co nieco, ale wysyłałeś nie do mnie. Ja mam dawcę i próbuję z niego przełożyć do innego egzemplarza, na razie jeszcze bez efektu.

W.

Wojtek

a jakie napięcie ma ten Akajec może AC12V 60Hz i mała wtopka, bo trza mieć przetwornicę ;)

W Anglii jest 230V 50 Hz

xtr71

"Ma wpływ - nieduży, ale jednak. To nie jest typowa nierównomierność, taka jak wywołana przez problemy w układzie napędowym, tylko o charakterze b. szybkozmiennym, w paśmie akustycznym, powyżej 100Hz. Wywołują ją wzdłużne drgania taśmy powstające wskutek tarcia. Nie jest to już odbierane jako zmiana wysokości dźwięku. Przy sygnale muzycznym powoduje właśnie utratę klarowności dźwięku. Jest to zresztą opisywane w literaturze, problem dotyczył także magnetofonów szpulowych, choć w mniejszym stopniu. Wspomina o tym np. "Handbook for sound engineers" na stronie 1047 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z tego powodu niektóre magnetofony szpulowe były wyposażane w dodatkową rolkową prowadnicę, która miała wytłumiać te drgania taśmy i redukować wspomniany efekt.

Też przypuszczałem, że to tylko "chłit małketingowy", więc i nie nastawiałem się na jakąś rewelację, zwłaszcza że mój magnetofon był w stanie w jakim był. A jednak próbne nagranie wyrwało mnie z kapci ;-)"

W sumie, posiadając magnetofon z dual capstan'em, można zrobić mały eksperyment. Wziąć jakąś kasetę, której nie szkoda rozbierać, wyjąć docisk i spróbować nagrać ją bez niego na takim magnetofonie. Sam to zrobię z ciekawości, kiedy tylko naprawię RS-B965.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RS-TR373

Witam Panów!

Właśnie przeczytałem, że twórca tak odsądzanych od czci systemów redukcji szumów Dolby p. Ray Dolby odszedł z tego świata. Przykro jak by nie patrzeć......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RedKoral
  • Pokaż nowe odpowiedzi