Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem test. Taśma fe tdk ferro 90. generator z pcta. poziom -20db

więc tak:

10 kilo bez problemów, zniekształcenia.

15 bez problemów, zniekształcenia

18 kilo tylko lewy kanał ???

20 kilo większość prawym kanałem ale idzie, mocne zniekształcenia.

co ciekawe siedząc przy głośniku słyszę i 18 i 20khz. Mam 39 lat :P Ale to akurat wiem, kończy mi się gdzieś na 24khz.

Teraz najlepsze: testowane kotem ! i filtrem mpx.

Po włączeniu filtra kot się uspokajał, po wyłączeniu gupiał i kładł uszy ja na kota nie patrzyłem ale kobieta mi mówiła.

zrobiłem film :

bym zapomniał - onkyo ta-2070. Jak na 31 latka nieźle.

to z kanałami to przypadek, stara taśma. Na nowszej poszło równo. dla potwierdzenia ten sam test na taśmie metalowej, wyniki takie same przy 20khz, podobne zniekształcenia, dużo mniej szumu.

cholera jak ja nie lubię takich testów. Teraz mi te 20khz piszczy w uszach, i będzie jeszcze z godzinę. Do południa tez tak miałem, jak testowałem co wychodzi z lapka.

Edytowane przez shittzu

Poszukałem jakie głowice miały naki które potrafiły czytać w okolice 45khz. One miały 0,6 mikrona. Głowica żeby czytać musi mieć szczelinę o szerokości połowy czytanej fali. Dla 0,6 mikrona jest to 39,8 khz przy 4,7cm.s więc się nawet to zgadza. Przy zapisie szerokość szczeliny nie ma specjalnego znaczenia. Zakładając że 0,6 to była norma do wyrobienia oraz to że szerokość szczeliny maleje w razie zużywania się głowicy aż do padu, może zdarzyć się że wyjdzie szczelina 0,5 mikrona i pasmo 45khz.

Z punktu widzenia zysku z taśmy przy odczycie niecelowe jest robienie szczeliny 0,6 kiedy wystarczy dwa razy taka, jak np. w dragonie - 1,2 mikrona. Szersza szczelina czyta mocniejszy sygnał. Oni narobili takich głowic bo mieli puścić kwadro z kasety, z kanałami modulowanymi podnośną, w takim samym systemie jak miało to być zaimplementowane na winylach, czytanych igłą o specjalnym szlifie. Ja nie pamiętam jaki to szlif ale maniacy winyli wiedzą. Chodziło o to żeby można było bezpośrednio skopiować taki sygnał kwadro na kasety, odczytywać i dekodować tym samym dekoderem. Niestety nadszedł rok 1980, i pomysł diabli wzięli. A naprodukowane głowice trzeba było w coś wsadzić...

Jak zajrzycie w schemat tych naków to jest tam coś czego nie ma gdzie indziej - mosfety na wejściu. Poczytać sygnał z 0,6 mikrona niespecjalnie da się czym innym. Stąd też systemy ustawiania głowicy, bo głowica z taką szczeliną jest bardzo wrażliwa na skos. A jak już mieli te 0,6 wrzucone to pomyśleli - czemu nie dać 2,35 cm/s i tak to zagra jak należy, i tez niektóre modele to miały.

Kondensator na wejściu głowicy ustala się na rezonans z jej cewką tak aby sprawność dla założonego pasma była najwyższa. To działa jak zwrotnica w kolumnie. Jak ktoś chce czytać więcej khz z taśmy musi je usunąć lun zmniejszyć, skutkiem utraty zysku z taśmy. Sygnał może stać się tak mały i słaby, że bez mosfeta na wejściu nie da się go z głowicy odebrać. Mosfet ma nieskończoną impedancję wejściową z punktu widzenia głowicy.

Kiedyś korzystałem z tej cechy zapinając mosfety na przetworniki gitarowe, ale okazało się to zbyt czułe bo oprócz strun zbierało wszystko ze sceny, działało jak mikrofon. Gitara zbierała wszelkie wysokie tony, szuranie o struny, przeszkadzało to wręcz.

Podejrzewam że ta klatka na głowicy w nakach miała służyć głownie zaekranowaniu taśmy wewnątrz razem z blachą w kasecie. Podniesienie docisku taśmy to rzecz drugorzędna, ot dorobili do tego dobry marketing.

Na razie są to mało znaczące dywagacje i zero konkretów. To że głowica była w stanie przenieść wysokie pasmo to zgoda (może i nawet ponad 30kHz). Pozostaje kwestia taśmy (MOL i SOL) oraz fakt iż Twoje wywody są nieco nie na temat ponieważ dyskutowaliśmy o paśmie przy 0dB.

Ouuu, to powinni cię w "Lancet" albo "Nature" opisać :)

Dokładnie ;-) Jest lepszy od audioholika - tamten słyszy tylko do 23 kHz :D

Edytowane przez Bald

Na razie są to mało znaczące dywagacje i zero konkretów. To że głowica była w stanie przenieść wysokie pasmo to zgoda (może i nawet ponad 30kHz). Pozostaje kwestia taśmy (MOL i SOL) oraz fakt iż Twoje wywody są nieco nie na temat ponieważ dyskutowaliśmy o paśmie przy 0dB.

W materiałach które przed chwilą wkeiłeś dla LX-5 jest wykresik z charakterystykami. Dla 0 dB (z użyciem Dolby C) jest płasko jak stół. Dopiero dla +10 dB charka opada od góry.

Edytowane przez Yul

Nie powinienem tego pisać...., ale co tam. Uważam że są lepsze sposoby niż słuchanie zajechanych kaset. W dzisiejszych czasach to, co mamy na starych kasetach można pobrać w internecie, lub pożyczyć i z powodzeniem PORZĄDNIE nagrać na kasety. Wtedy dopiero jest sens kupowania porządnego magnetofonu. Jak kogoś nie interesuje nagrywanie; no cóż- raczej zawiedzie się.

ps. Polecanie kupna wysokiego 3 głowicowego modelu decka do słuchania kaset z bazaru, oraz nagranych na bumboksie Philips moim zdaniem jest kontrowersyjny.

Ehhhh, a jaka jest różnica cenowa, między gorszym o wiele magnetofonem, a KX-650? prawie żadna, 3 pary skarpetek:) ok, przy 930 lub 670 już około 9 par, natomiast, kupując coś z wyższej półki, można liczyć, że taki sprzęt nie rozpadnie się od razu. Mogłem koledze zaproponować mój magnetofon od Piano Crafta, działa poprawnie, jest prawie "nowy" i śliczny, ale nie ma funkcji Play Trim. Ta opcja poprawi odczyt ze starych kaset i da więcej radości z "zajechanych" kaset nagranych na bumboksie :)

Mam 39 lat :P Ale to akurat wiem, kończy mi się gdzieś na 24khz.

mogę się założyć o 200zł, że to nie prawda :) nie w tym wieku:) masz chyba kiepski generator częstotliwości :)

To taki sam fenomen o jakich czasem prasa donosi: "Jeden Rosjanin miał 5 promili alkoholu we krwi i przeżył!", hehe. Ja jeszcze dodam - i czuł się dobrze :)

Twoje wywody są nieco nie na temat ponieważ dyskutowaliśmy o paśmie przy 0dB.

przy zerze to sie konczy na 400hz.... :P

To taki sam fenomen o jakich czasem prasa donosi: "Jeden Rosjanin miał 5 promili alkoholu we krwi i przeżył!", hehe. Ja jeszcze dodam - i czuł się dobrze :)

słyszę czyli umiem stwierdzić czy idzie, czy nie idzie. Bo opisać nie da się. kilka minut przy głośniku i łeb mnie nap.... wyżej już bez różnicy. Ogolnie to przekleństwo bo slysze rozne cyfrowe smieci i mnie to denerwuje i przeszkadza. Poczytajcie moje inne watki o cd/plikach. I dlatego mam sprzęt taki a nie inny, DAC i jeden stopień wzmacniacza bo nic się nie intermoduluje, dlatego lansuję tezę dlaczego jest dobrze wziąć płytę audio, skompresować mp3, rozkompresować i nagrać z powrotem na płytę audio. i 20+ khz nie da się słyszeć z dwóch głośników, trzeba puszczać z jednego albo siedzieć przy jednym. Tu się dźwięk zmienia skokowo na kilku mm przesunięcia głowy ogólnie sajgon dla uszu i ból dla baniaka.

Edytowane przez shittzu

słyszę czyli umiem stwierdzić czy idzie, czy nie idzie. Bo opisać nie da się. kilka minut przy głośniku i łeb mnie nap.... wyżej już bez różnicy.

Kolego, nie wymyślaj cudów. Idź do polikliniki na badania audiometryczne. Jak w twoim wieku z 16 kHz ci wyjdzie, to już możesz mówić że jest dobrze.

Pozdro,

Yul

Wykres dla LX-5 po paru sztuczkach foto z rozmiarem zdjęcia wygląda tak:

7gkdtu3maxpg.jpg

No to jak jest dla 0 dB z Dolby C? Płasko - ja widzę że płasko. Magnetofon przeniósł płasko od jakiś 22 Hz do 20 kHz.

No to jak jest dla 0 dB z Dolby C? Płasko - ja widzę że płasko. Magnetofon przeniósł płasko od jakiś 22 Hz do 20 kHz.

Nie do końca. Jak jeszcze powiększysz zdjęcie widać że płasko jest do mniej więcej połowy pomiędzy 15 a 20 kHz czyli jakieś 17,5kHz. Jak na magnetofon kasetowy to jest wynik znakomity.

ja mu wierze. da sie. teraz juz nie ale kiedyś słyszałem przez sciany w którym mieszkaniu maja włączony tv po pisku z cewek kineskopu, oraz czy pwachracuje nawet bez obrazu. Pomagalo w naprawach :) aaaa, na pewno zarzenia nie ma bo wysokie idzie....

Kolego, nie wymyślaj cudów. Idź do polikliniki na badania audiometryczne. Jak w twoim wieku z 16 kHz ci wyjdzie, to już możesz mówić że jest dobrze

Ja mam 41,5 zim, i słyszę do 16,5kHz, SKS jest i nie ma co mu zaprzeczać :) ma to swoje dobre strony :)

Wykres dla LX-5 po paru sztuczkach foto z rozmiarem zdjęcia wygląda tak:

7gkdtu3maxpg.jpg

o, to ten model wlasnie. 26khz fe 45khz metal. z tego co pamietam.

Ja mam 41,5 zim, i słyszę do 16,5kHz, SKS jest i nie ma co mu zaprzeczać :) ma to swoje dobre strony :)

dasz rade wiecej. troche treningu i jakiś głośnik który przeniesie. jeden, nie dwa.

o, to ten model wlasnie. 26khz fe 45khz metal. z tego co pamietam.

Wskaż proszę te częstotliwości na wykresie.

Wszystko super tylko to źródło dźwięku...

Nie do końca. Jak jeszcze powiększysz zdjęcie widać że płasko jest do mniej więcej połowy pomiędzy 15 a 20 kHz czyli jakieś 17,5kHz. Jak na magnetofon kasetowy to jest wynik znakomity.

Ale to mówisz o tym niewielkim "zaokrągleniu" (spadku) ch-ki dla 0 dB przy przecięciu rzędnej 0 dB i odciętej 20 000 Hz? Nie no, daj spokój. Tu się na prawdę nie ma co czepiać.

Parę dni temu, w innym wątku, zapytałeś mnie jakim cudem udało mi się nagrać 20 kHz na magnetofonie kasetowym. No właśnie jakoś na tej zasadzie - na Sony TC-K 850 ES, na kasecie metalowej, jakimś Maxell'u MX czy TDK'u. Szczegółów nie podam, to było ładnych parę lat temu, poziomu dokładnie nie podam (ale zwykle wysterowywałem magnetofon do "0" Dolby), z załączonym Dolby C i uprzednim skalibrowaniem magnetofonu do taśmy. Pewnie jakiś spadek po przełączeniu monitor/tape był, na prawdę nie pamiętam. Ja tego oczywiście nie słyszałem (i byłoby dziwne gdybym słyszał), ale wskaźniki magnetofonu "po taśmie" pokazywały nagranie sygnału. Takie nagranie nie jest niemożliwe.

Pozdro,

Yul

pmcomp posłuchaj bo na razie generalizujesz a Twoja generalizacja (jak każda inna) nie jest warta funta kłaków. Według tych samych zasad Stereo oceniało od lat. I Dragon miał także 90 pktów. Mam jeszcze Alpine AL-90 (Luxman K-05) w stanie absolutnie idealnym i niestety musiał on uznać wyższość CT-95. W najbliższych dniach będę miał do testów Naka CR-7E.

Czy Stereo oceniało wg. tych samych zasad od lat to wątpię. Raczej napisałbym że się starało. Dlaczego? Bo zmieniał się sprzęt towarzyszący, urządzenia pomiarowe i przede wszystkim ludzie. Albo zmieniali się redaktorzy albo a raczej na pewno ci co zostawali starzeli się i zmieniał im się aparat słuchowy. A trwało to jakieś minimum 15 lat. BTW nie wiem czy pod koniec lat 70-ych Stereo czy Audio wogóle wychodziło. Takie jest moje zdanie.

BTW testy w niemieckiej prasie audio uważam obok Stereophile za najbardziej wiarygodne ale ... wszędzie rządzi kasa i obawiam się że tak jak od co najmniej 15-u lat kupuje się nagrody EISA (a wiem jak to działa na 100%) tak i wtedy można było dokupic uszka czy gwiazdki. Oczywiście nikt zdrowy na umyśle nie dałby MK2500 90 punktów.

Super.

To popatrz na wklejanych przez Ciebie specyfikacjach czy jest tam gdzies idiotyczne i merketingowe +/- 6dB jak u Pioneera w tym super decku?

Czy ja gdzieś napisałem ze Pionek 95 gra źle? Nie mogłem tego napisac bo go nie słuchałem.

Natomiast dalej podtrzymuję, że deck wypadł by lepiej na papierze z pasmem przy +/- 10 dB.

Najprawdopodobniej nie zrozumiałes jednak o co mi chodzi.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

mogę się założyć o 200zł, że to nie prawda :) nie w tym wieku:) masz chyba kiepski generator częstotliwości :)

to jest tak: po 16-16,5 jest gwałtowny spadek głośności. Taki zaprogramowany bezpiecznik. I dzięki bogu bo nie chciałbym chodzić po tym padole z ciągłym piskiem w uszach, i tak muszę dobrze że chociaż z cichym. Naprawiam elektronikę od dziecka, nauczyłem się słuchać takich wysokich dźwięków, pracy generatorów, przetwornic itd. Ludzie są tak porąbani że przesuwają częstotliwość ich pracy trochę ponad 20khz i nie mają na uwadze że niektórzy oraz zwierzaki to słyszą. A potem się dziwią że zwierzaki są niespokojne i gryzą meble. Ja teraz siedzę i słucham sobie przetwornicy w plazmie obok, podziwiam jak jej częstotliwość skacze wraz ze zmianą jasności obrazu, i nie jest to przyjemne, napierdziela tak w 20-22khz, częstotliwość spada wraz z większą jasnością obrazu. Po niedawnych testach generatorem moja łepetyna jak na złość zwraca na to uwagę z potrójną mocą.

Super.

To popatrz na wklejanych przez Ciebie specyfikacjach czy jest tam gdzies idiotyczne i merketingowe +/- 6dB jak u Pioneera w tym super decku?

Czy ja gdzieś napisałem ze Pionek 95 gra źle? Nie mogłem tego napisac bo go nie słuchałem.

Natomiast dalej podtrzymuję, że deck wypadł by lepiej na papierze z pasmem przy +/- 10 dB.

Pozdro

Pozdro

muszę dorwać tego pionka. Albo to będzie fenomen, albo niewypał. wszystko zależy co się tam dzieje z wcz i intermodulacją.

shittzu, proszę przestań już pisać głupoty. Oszczędź nam swoich wynurzeń.

Super.

Najprawdopodobniej nie zrozumiałes jednak o co mi chodzi.

Pozdro

Gdyby pasmo CT-95 zmierzyć przy +-3dB wyszłoby co najmniej 25-26kHz (-20dB) a dla Fe i Cr pasmo podobne do Naków. Może to i był chwyt marketingowy zwłaszcza że pomiar przy +-6dB Pioneer wprowadził na przełomie lat 80-tych i 90-tych. Tym niemniej decki Pioneera nie mają najmniejszych problemów z górą pasma. Na stole mam teraz zwykłego CT-S820S i pasmo dla 0dB wyszło 17kHz. A głowica w nim to zwykły hard permalloy. Nie dziwię się że był oceniany tak wysoko bo brzmi bardzo dobrze. Oczywiście pomiar na szybko po amatorsku ale z użyciem płyty testowej a nie generatora z kompa. Kaseta Sony Metal XR - wyjęta z pudełka.

Edytowane przez Bald

Witam

Musze sie wtracic w ta dyskusje gdyz wchodzi na jalowe manowce.Szanowni Forumowicze czy wy sluchacie muzyki z magnetofonow czy generatorow wysokiej czestotliwosci .Dyskusja jest bezproduktywna gdyz praktycznie nikt nie robi nagran z ta czestotliwoscia .Uwazam iz bicie piany na temat przenoszenia magnetofonu 22kilo Hercow jest bardzo bezsesowne i wojna na parametry jest po prostu smieszna.

Ucho ludzi jest wyczulone w zakresie ok 1000 Hz do 3 kHz i reszta pasma moze byc podana z dokladnoscia do 3dB +,- i bezmala nikt ze sluchacy nie odczuje roznicy wniedoborze 3dB w pasmie np.od 15kHz-20kHz jedynie i tylko zawodowi muzycy i dyrygenci z wyczulonym sluchem na wszelkie odstepstwa od bazowego poziomu glosnosci.

Dawno temu probowalem wylapac z plyt cd ktora jest najlepiej nagrana i jak wysoki jest zakres nasycenia wysokimi tonami.Bardzo sie zawiodlem gdyz slabo wydawane plyty cd nawet nie dochodza do 18kHz a lepiej nagrane sa prawie nieosiagalne na pospolitym rynku.

Wiec jest ta dyskusja Moim zdaniem BICIEM PIANY.

Pozdrawiam Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Redaktorzy

Każdy ma inne problemy. Ja na przykład chcę kupić dobry magnetofon w cenie do 200-300zł ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Każdy ma inne problemy. Ja na przykład chcę kupić dobry magnetofon w cenie do 200-300zł ;)

Witam

Jak ma byc 2 glowicowy kup Nakamichi Casette Deck II i bedzie miodzio

Pozdrawiam Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Dzięki. Będę miał go na oku.

A co do pasma Nakamichi przenosi do 20kHz ( przy -20dB )to wiadomosc dla tych co sie lubuja w parametrach.

Wiem bo mam taki jeden nie zniszczony i z prawie nowa glowica.

Xtr71

Znacie może jakieś ciekawe artykuły o nagrywaniu kaset, techniki nagrywania, kalibracji itd. Dla przykładu jak otwieram kasetę przed nagraniem przewijam po kilka(naście) razy w każdą stronę, żeby taśma się "ułożyła", nie wiem czy to coś daje? Widziałem jak znajomy przed włożeniem kasety do radioodtwarzacza samochodowego uderzał ją lekko o kolano(z magazynkiem pudełkowym mi się skojarzyło). Jeszcze jedna nurtująca mnie kwestia, jak zmienić strony w C60, podczas nagrywania koncertu w Trójce(przewijać do końca? a jak się nie zdąży? itd.) :)

Witam

Musze sie wtracic w ta dyskusje gdyz wchodzi na jalowe manowce.Szanowni Forumowicze czy wy sluchacie muzyki z magnetofonow czy generatorow wysokiej czestotliwosci .Dyskusja jest bezproduktywna gdyz praktycznie nikt nie robi nagran z ta czestotliwoscia .Uwazam iz bicie piany na temat przenoszenia magnetofonu 22kilo Hercow jest bardzo bezsesowne i wojna na parametry jest po prostu smieszna.

Ucho ludzi jest wyczulone w zakresie ok 1000 Hz do 3 kHz i reszta pasma moze byc podana z dokladnoscia do 3dB +,- i bezmala nikt ze sluchacy nie odczuje roznicy wniedoborze 3dB w pasmie np.od 15kHz-20kHz jedynie i tylko zawodowi muzycy i dyrygenci z wyczulonym sluchem na wszelkie odstepstwa od bazowego poziomu glosnosci.

Dawno temu probowalem wylapac z plyt cd ktora jest najlepiej nagrana i jak wysoki jest zakres nasycenia wysokimi tonami.Bardzo sie zawiodlem gdyz slabo wydawane plyty cd nawet nie dochodza do 18kHz a lepiej nagrane sa prawie nieosiagalne na pospolitym rynku.

Wiec jest ta dyskusja Moim zdaniem BICIEM PIANY.

Pozdrawiam Xtr71

W innym wątku Yul napisał że nagrał na kasetę 20kHz. A i owszem gdyby dodał że przy poziomie -20dB. Niestety nie zrobił tego. Wywołało to dyskusję o paśmie przy 0dB które z natury dla magnetofonu kasetowego jest mocno ograniczone. Nie widzę w tym nic złego. A to że na płytach muzyka nagrana jest ze sporym spadkiem górnych częstotliwości wiadomo od dawna. Inaczej nie dałoby się jej skopiować ani na magnetofon kasetowy ani na szpulowy. Nie mówiąc o tym co te wysokie tony zrobiłyby z naszymi uszami. Najlepiej zrealizowane płyty jakie mam dochodzą do 20kHz przy -30dB.

Witam

To jest oryginalana tasma do ustawiania pasma przenoszenia i do ustawiania kata azymutu.

Typ IV czyli Metal.

Zdjecia wyszukane za pomoca servisu Google.

Xtr71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27174-0-45158600-1383654391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

• Pokaż nowe odpowiedzi