Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Oprócz pasma jest jeszcze inny problem (podobno): zużywające się głowice.

Jaki dokładnie problem jest z tym pasmem i dlaczego głowice zużywają się podobno?

GM

Już jest!! stoi i nabiera odpowiedniej temperatury, pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to czy w tym modelu kieszeń kasety powinna się tak szybko otwierać? czas otwierania t=0,5s :)

To normalne w tym modelu. Musisz wymienić smar w tłoku spowalniającym.

Oprócz pasma jest jeszcze inny problem (podobno): zużywające się głowice.

Podobno mudżahedini wylądowali w Klewkach.

Maciej B.,

Póki nie naprawisz tej kieszeni, przytrzymuj ją ręką przy otwieraniu. Nie wiem jak w tym Sony, ale w niektórych Kenwoodach taka trzaskająca kieszeń może się wyłamać (bardzo silna sprężyna wypychająca).

Trzaska na końcu, ale to nie jest jedyny jego problem, kasety 90 nie uciągnie...... coś się ślizga....

To pewnie paski do wymiany. Ale nie uciągnie do końca podczas odtwarzania ? Czy o przewijanie chodzi ?

Czy masz już preparat firmy "Boll" do konserwacji pasków klinowych ? Czekają cię standardowe czynności , które należy wykonać w jednak starym już magnetofonie. Nie ma się czym przejmować.

To pewnie paski do wymiany. Ale nie uciągnie do końca podczas odtwarzania ? Czy o przewijanie chodzi ?

Czy masz już preparat firmy "Boll" do konserwacji pasków klinowych ? Czekają cię standardowe czynności , które należy wykonać w jednak starym już magnetofonie. Nie ma się czym przejmować.

i znów zakupy:) preparat kupię, a kieszeń już podtrzymuję :) dziękuję za rady i biorę się do pracy :)

Ten preparat jest nie drogi ok.13zł i jest go dużo. Czy głowica jest rzeczywiście w dobrym stanie ? Czy może tylko na zdjęciu tak dobrze wyglądała ?

Z tymi głowicami w Sony to zdaje się, że powszechna opinia dotycząca "laser amorphous" taka jest, że są dość miękkie i przez to noszą widoczne ślady zużycia. Jednak pomimo to, grają znakomicie. Ale jak wiadomo, zasłyszanym opiniom nie należy wierzyć. Chyba, że ktoś takowy fakt, może potwierdzić na własnym przykładzie.

Podobno mudżahedini wylądowali w Klewkach.

A w Gnojewie Pomorskim koło Malborka, podobno front wyzwolenia "Plasteliny" obóz rozbił. :-)

Byłem dzisiaj w salonie Hi-end, HI-FI odebrać gramofon z wymiany wkładki i kalibracji. Niestety musiałem poczekać, wykorzystałem ten czas w pokoju odsłuchowym. Stał tam sprzęt na podstawkach, podpięty do zasilaczy sieciowych, z łączeniami zbalansowanymi, no cuda na kiju, cena prezentowanego zestawu prawie 65tyś zł...... włożyłem do niego płytę, którą znam na pamięć..... i poległ, poległ tak strasznie, że nie mogłem uwierzyć. Przegrał z magnetofonem! tę płytę mam na kasecie:) Tam nie było sceny, instrumenty się gubiły, charczało jak dla mnie. Dźwięk tak trzymał się głośników, jakby obawiał się, że go zabiorę ze sobą :) do teraz nie mogę uwierzyć ...

Byłem dzisiaj w salonie Hi-end, HI-FI odebrać gramofon z wymiany wkładki i kalibracji. Niestety musiałem poczekać, wykorzystałem ten czas w pokoju odsłuchowym. Stał tam sprzęt na podstawkach, podpięty do zasilaczy sieciowych, z łączeniami zbalansowanymi, no cuda na kiju, cena prezentowanego zestawu prawie 65tyś zł...... włożyłem do niego płytę, którą znam na pamięć..... i poległ, poległ tak strasznie, że nie mogłem uwierzyć. Przegrał z magnetofonem! tę płytę mam na kasecie:) Tam nie było sceny, instrumenty się gubiły, charczało jak dla mnie. Dźwięk tak trzymał się głośników, jakby obawiał się, że go zabiorę ze sobą :) do teraz nie mogę uwierzyć ...

To tak jak na Audio Show. Tam wiele zestawów przegrywa. Co nie znaczy że w innej konfiguracji nie grają. Niestety dealerzy i dystrybutorzy sprzętu często nie mają podstawowej wiedzy o tym co do czego podłączają. I nie tylko o tym.

Z tymi głowicami w Sony to zdaje się, że powszechna opinia dotycząca "laser amorphous" taka jest, że są dość miękkie i przez to noszą widoczne ślady zużycia. Jednak pomimo to, grają znakomicie. Ale jak wiadomo, zasłyszanym opiniom nie należy wierzyć. Chyba, że ktoś takowy fakt, może potwierdzić na własnym przykładzie.

Mniej więcej o to chodzi. Miałem dwa razy TC-K 700 ES. Oba w stanie idealnym. Lubię ten magnetofon. Żyje we własnym świecie. Zabiera słuchacza w daleką podróż. Sporo dodaje od siebie. Można go pokochać albo znienawidzić. Co do wysokich częstotliwości... W porównaniu np z dobrym Pioneerem ma problemy z rejestracją górnych zakresów na taśmie normalnej i chromowej. Na metalu jest ok. 730 ES ma inne parametry i zdaje się zupełnie inne głowice choć konstrukcyjnie jest bardzo podobny.

po przekroczeniu 1/3 taśmy 90min nie taśma staje i tyle :) Głowice na moje oko albo są nowe, albo ktoś częściej otwierał i zamykał kieszeń, niż odtwarzał kasety:) Magnetofon do tego trochę szaleje, czasami zaczyna szybko kręcić szpulkami, ale nie ma żadnej muzyki, muszę porządnie zamknąć kieszeń, to wtedy jest ok :)

Trochę mi zejdzie by go doprowadzić do poprawnego stanu :)

A cóż to za tekst? Napisałem powyżej. Kłopoty z rozumieniem słowa pisanego?

Jak pisałem swój post, Twojego jeszcze nie było. Kłopoty ze spojrzeniem na czasy postów?

Wracając do meritum - ja miałem tylko jednego 700ES i w porównaniu z innymi deckami nie miał żadnych problemów z górą pasma. Parametry ma wystarczające do przenoszenia całego pasma muzycznego. Więc dalej nie rozumiem z czym ma kłopot i w czym jest lepszy 730?

po przekroczeniu 1/3 taśmy 90min nie taśma staje i tyle :) Głowice na moje oko albo są nowe, albo ktoś częściej otwierał i zamykał kieszeń, niż odtwarzał kasety:) Magnetofon do tego trochę szaleje, czasami zaczyna szybko kręcić szpulkami, ale nie ma żadnej muzyki, muszę porządnie zamknąć kieszeń, to wtedy jest ok :)

Trochę mi zejdzie by go doprowadzić do poprawnego stanu :)

Zwróć uwagę na to, czy najpierw dochodzi do zatrzymania się prawej szpulki nawijającej zanim system auto-stop wyłączy odtwarzanie. Bo jeśli zatrzymuje się prawa szpulka, to pewnie winne jest kółko cierne napędzające tą szpulkę. Pomoże czyszczenie, zmatowienie oponki na kółku ciernym oraz nasączenie preparatem "Boll". Jeszcze nie rozbierałem mechanizmu w moim TC-K700. Ale sądząc po odgłosach jakie wydaje z siebie można stwierdzić, że przewijanie odbywa się za pośrednictwem kółek zębatych. Natomiast podczas odtwarzania prawa szpulka napędzana jest kółkiem ciernym. No chyba że jest idler z kółkiem zębatym jak w Onkyo TA 2570. No i zawsze i wszystko napędzane jest kółkiem zębatym.

No a dlaczego obroty szaleją to tego nie wiem.....

Jak pisałem swój post, Twojego jeszcze nie było. Kłopoty ze spojrzeniem na czasy postów?

Wracając do meritum - ja miałem tylko jednego 700ES i w porównaniu z innymi deckami nie miał żadnych problemów z górą pasma. Parametry ma wystarczające do przenoszenia całego pasma muzycznego. Więc dalej nie rozumiem z czym ma kłopot i w czym jest lepszy 730?

A ja miałem dwa, oba w idealnym stanie i oba cierpiały na tę samą chorobę. Według mnie 730ES lepiej nagrywa na normalu i chromie. Być może owe różnice to kwestia szalenie przejrzystego systemu. Różnice w parametrach nie są duże (na papierze) i dotyczą chromu oraz metalu ale osiągi słyszalne są znacznie lepsze. Moim zdaniem i na moim systemie.

Edytowane przez Bald

Prawdę mówiąc nie rozumiem Twoich ataków. Każdy ma prawo do własnych spostrzeżeń - ja także. Temat głowic w 700ES był tutaj poruszany kilka razy włącznie ze zdjęciami. Rozumiem że nie dasz powiedzieć złego słowa o tym decku. Ja także bardzo go lubię o czym wcześniej napisałem. Ma swoje wady - jak każdy. 730 ES jest jednak od niego lepszy. Moim zdaniem.

Jaki dokładnie problem jest z tym pasmem i dlaczego głowice zużywają się podobno?

e tam. zużywały się tylko polskie i chinskie. głowice w nakach i pochodnych np. onkyo, starczą spokojnie na 100 lat grania. moje po 32 są jak nowe, w obydwu sztukach. Głowice w akai gx-6 miałem czesciowo zużyte, tam są z jakiegoś twardego materiału, nie ze stali, porobiły się jakby takie małe kratery widoczne pod powiekszeniem 30x. Powodowało to ich szybkie brudzenie się poza tym działały ok. Jak zwykle zależy co i jak i z czego jest zrobione

W moim Akai GX ponoc sa niezniszczalne glowice z powierzchnia szklana przewidziana na 15 000 - 20 000h pracy

miałem mały problem z nimi, porobiły się wżery widoczne pod dużym powiększeniem. Głowice działały normalnei ale szybko się brudziły.

Regulując skos głowicy według taśmy testowej, należy dążyć do uzyskania maksymalnych sygnałów w obydwu kanałach i ich zgodności fazowej. Nie należy dążyć za wszelką cenę do uzyskania takich samych wartości napięć sygnałów wyjściowych obydwu kanałów. Może się bowiem okazać, że magnetofon ma rozregulowany wzmacniacz odczytu, który daje np. większy sygnał w prawym kanale niż w lewym i z tego powodu nie uzyskamy takich samych napięć wyjściowych w obydwu kanałach.

Oczywiście jeśli magnetofon ma "grzebnięte" tylko ustawienie skosu, to da się uzyskać taką samą wartość napięcia w obydwu kanałach przy regulacji skosu.

Powyższe wskazówki zawsze należy zweryfikować z informacjami podanymi w instrukcji serwisowej danego magnetofonu

same głowice rożnią się +-6db między egzemplarzami. Taśma może nie iść dokładnie po śladzie i jeden kanał może czytać swój ślad i trochę drugiego i jeden będzie głośniejszy niż drugi. Skos głowicy ustawia się na zgodnosć fazową tylko i wyłącznie. Najłatwiej zewrzeć oba kanały na mono i wtedy bardzo wyraźnie słychać i łatwo się ustawia. Głośności na kanałach jak się różnią należy przestawić regulując prowadnice toru taśmy czy też w przypadku 3 głowicowych robimy kasetę do regulacji wycinając z jednej strony fragment kasety tak by odslonic glowice, a zostawic prowadnice, oberwujemy jak tasma uklada sie na prowadnicach i regulujemy aby nie byla zaginana. Zrobie fotke i pokaze. Ale przed tym wszystkim warto zewrzec kanaly za glowica i wyregulowac wzmacniacz odczytu. A zeby wyregulowac wzmacniacz odczytu zwieramy sygnal na wejsciu wskaznika poziomu sygnalu i regulujemy najpierw sam wskaznik.

Panowie..... wytarte, czy nie wytarte? o to jest pytanie....

Załączone miniatury

spokojnie sa jak nowe.

sprawnosc glowic sprawnoscsprawnosc glowic i ich pasmo poprawia sie w miare zuzywania, bo rdzen jest coraz cienszy. potem nastepuje gwaltowne poszerzenie szczeliny i pad glowicy.

Warto kupić z taką głowicą ?

Załączone miniatury

te tez sa jak nowe.

Przygotuję Ci dziś wieczorem, krótką instrukcję postępowania w przypadku ustawiania skosu głowicy. Na podstawie tego co piszesz odnoszę wrażenie, że próbujesz jednocześnie ustawić skos głowicy i pasmo z jakim nagrywa się taśma – regulacja pokrętłem Bias na przednim panelu.

Jeśli masz taśmę kalibracyjną nagraną tonem 10kHz na całej szerokości taśmy, to tylko ten ton służy do ustawiania skosu głowicy przy odtwarzaniu.

Do kontroli ustawienia, służy tylko i wyłącznie nagrywanie tonu 10kHz z poziomem -26dB i obserwacja czy występują zmiany przy odtwarzaniu takiego tonu w stosunku do tego, co uzyskano przy odtwarzaniu takiego tonu przy regulacji samego odtwarzania.

Jeśli dysponujesz taśmą testową, to skos najwygodniej ustawia się przy pomocy oscyloskopu dwukanałowego albo karty dźwiękowej komputera i programowego oscyloskopu.

Zwierasz kanały na mono, ustawiasz na słuch. Bias służy do nagrywania.

kaseta do regulacji toru: według zdjec. kasete tniemy tak by dalo sie ja wlozyc na otwartej kieszeni. tasme ukladamy patykiem na swoje miejsce pod walkami. wciskamy play. oberwujemy co sie dzieje. Tor regulujemy tak aby tasma w punktach 1,2,3,4 (patrz na zdjeciach) nie byla zagieta na prowadnicach. najpierw regulujemy rolke 3,4, tak aby taśma nie zjeżdzała z toru, ani na poczatki ani na koncu taśmy, najlepsza kaseta do tego to 90-tka chrom firmy tdk. Jest bardzo miekka i jak ta nie zjedzie zadna nie powinna. Nastepie regulujemy 1 i 2. Sruba widoczna na zdjeciu sluzy do regulacji skosu - tej sruby nie ruszamy! do regulacji toru sluzy inna śruba albo obok albo po drugiej stronie glowicy. Po regulacji toru regulujemy skos na sluch, nastepnie sprawdzamy czy tasma sie nie pozaginala w 1 i 2 jezeli tak regulacje powtarzamy tzn najpierw 1i 2 potem skos. Az do skutku. Jeżeli wszystko zrobilismy dobrze, to krawedz rdzenia glowicy ma sie pokrywac z krawedzia tasmy w punkcie 5, widac tylko plastik. Jezeli widac rdzen lub jest schowany za mocno pod tasma cos jest nie tak. Regulacje robie na otwartej kieszeni bo widac co sie dzieje.

aha jezeli jezjezeezjjjjaewdsc[e'aowkenfc;qwaekmnfcaec - wasz skrypt na stronie potrafi nie wyswietlac znakow a takze olewac klawisz enter, pod przegladarka ie8-10.

jezeli po regulacji skosu widac ze tasma nie idzie rownlolegle do krawedzi obu glowic, to znaczy ze macie jakis egzotyczny skos. trzeba go zmienic na mniej egzotyczny. Dlatego, ze slady glowicy nagrywajacej i odczytujacej nie beda sie pokrywac. Mowi sie trudno... Do odtwarzania kaset ze starej kolekcji trzeba postawić innego decka:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51116-0-85452300-1384902724_thumb.jpg

post-51116-0-22778900-1384902738_thumb.jpg

post-51116-0-55129900-1384903028_thumb.jpg

post-51116-0-28348100-1384903032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ktoś może potwierdzić podaną niżej zawartość kasety testowej firmy TEAC o symbolu MTT-256?

Informacje znalezione w sieci, głównie na portalach aukcyjnych, mówią o:

1. Ton 315Hz 160nWb/m (0dB/-4dB).

2. Tony 6,3 i 10kHz (-20dB) do ustawiania skosu głowicy odtwarzającej.

3. Tony 31,5Hz – 14kHz (-24dB) do kontroli pasma przenoszenia wzmacniaczy odczytu.

No obudowie kasety jest podany tylko zakres częstotliwości tonów do kontroli pasma przenoszenia wzmacniaczy odczytu.

GM

Mam trochę tych TEAC'ów, ale będę mógł potwierdzić zawartość 256-tki dopiero w piątek wieczorem.

A propos głowic amorficznych w Sonych, to u mnie w każdym posiadanym (obecnie lub w przeszłości) decku były w doskonałym stanie. A 970-tka była przez mnie używana non-stop i śladów na głowicach nie stwierdziłem. Także mój najstarszy (28 lat) i najukochańszy magnet ma głowice jak nowe. Dodam, że używam tylko metali.

Także mój najstarszy (28 lat) i najukochańszy magnet ma głowice jak nowe. Dodam, że używam tylko metali.

Słyszałem kiedyś taką opinię, że taśmy metalowe najbardziej ze wszystkich rodzajów taśm przyczyniają się do zużywania (ścierania) czół głowic. Czy to prawda? Zna ktoś jakieś wyniki badań w tej materii, bo na pewno takie badania kiedyś robiono.

Pozdro,

Yul

• Redaktorzy

To troche jak problemy Michaela Jacksona. Ponoc nie wiedzial kim dokladnie byl.

BTW. Czy "nie ma bata" na takie podszywanie sie pod roznymi nickami? Czy moze to niezatapialny czlowiek "branzy"?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi