Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znam wielu takich którzy sie lansują na najlepszych serwisantów i nie słuchają innych. Źle koncza. Jaką masz gwarancję że pełnośladowa głowica, która składa się z kilkunastu arkuszy blachy połączonych w jeden rdzeń, ma takie same natężenie pola na całej powierzchni rdzenia? Pole jest najsilniejsze tam gdzie brzegi rdzenia będą najbliżej siebie. Weź ty kup 2-3 takie taśmy i porównaj. Będą takie same - nie będą. Robiłem takie coś, o ile doczytałeś do tego miejsca odrzucony stylem moich wypowiedzi.

Ponieważ nie lansuję się na „najlepszego serwisanta”, zadałem właśnie takie, a nie inne pytania, bez zamiaru poddawania w wątpliwość przestawionych przez Ciebie działań.

Jeśli zostały one odebrane inaczej, to już nie jest mój problem i bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

Te magnetofony, które posiadam będę jednak regulował zgodnie z informacjami i metodami podanymi w ich instrukcjach serwisowych.

GM

Witam,

nie mogę doczyścić rolek w ka6es. Czy ktoś ma doświadczenie w ich wymianie i ewentualnie korzystał z tych dostępnych na ebay'u?

dzięki z góry za odpowiedź

Można zdemontować zewnętrzną obudowę kieszeni i w ten sposób ułatwić sobie dostęp.

Witam,

nie mogę doczyścić rolek w ka6es. Czy ktoś ma doświadczenie w ich wymianie i ewentualnie korzystał z tych dostępnych na ebay'u?

dzięki z góry za odpowiedź

Tak jak pisze DeeS, próbuj czyścić. Jeżeli to brud to nie warto wydawać pieniędzy na nowe, a i tak przy wymianie będziesz musiał mieć o wiele lepszy dostęp niż przy czyszczeniu.

W.

Wojtek

Ponieważ nie lansuję się na „najlepszego serwisanta”, zadałem właśnie takie, a nie inne pytania, bez zamiaru poddawania w wątpliwość przestawionych przez Ciebie działań.

Jeśli zostały one odebrane inaczej, to już nie jest mój problem i bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

Te magnetofony, które posiadam będę jednak regulował zgodnie z informacjami i metodami podanymi w ich instrukcjach serwisowych.

ok. wojna zupełnie niepotrzebna, wystarczy ze trzeba się namęczyć z żelastwem... Każdy sposób jest dobry o ile prowadzi do celu.

Tak jak pisze DeeS, próbuj czyścić. Jeżeli to brud to nie warto wydawać pieniędzy na nowe, a i tak przy wymianie będziesz musiał mieć o wiele lepszy dostęp niż przy czyszczeniu.

zgadza się. Zobacz jaka jest guma jak miekka czyść będzie ok. Jeżeli twarda.. szukaj rolki. Mozesz także podejść do drukarkowców i zapytac o taki różowy płyn do regeneracji gumy - mialem kiedyś takie coś w serwisie HP. Zmiękcza gumę i przywraca ją do życia. Pachnie trochę ciastem trochę kwiatkami. Smarowało się tym rolki i separatory i działały.

Shittzu

Dziekuje za informacje! Ten elektronik mowil mi o silniku z jamnika,ale ze on nie bedzie sie nadawal!

Aha. Podejrzewam że wprost na pewno nie. Te silniki sa tanie, Patrzyles może czy otwory i ośka są takie same? Jeżeli możesz daj zdjęcie od czoła i podaj wymiary, i zmierz jakim napięciem to jest zasilane. Jeżeli dostaje regulację obrotów z płyty zignoruj to komletnie, to najmniejszy problem.

Edytowane przez shittzu

Sęk w tym ze ja nie mam czym zmierzyc napiecia i deck zostal na razie w zakladzie w innym miescie! mam tylko silnik,takze dopoki nie bede mial decka u siebie nic z tego..Byc moze przed swietami go zabiore

Sęk

w tym ze ja nie mam czym zmierzyc napiecia i deck zostal na razie w

zakladzie w innym miescie! mam tylko silnik,takze dopoki nie bede mial

decka u siebie nic z tego..Byc moze przed swietami go zabiore

Sęk w tym ze ja nie mam czym zmierzyc napiecia i deck zostal na razie w zakladzie w innym miescie! mam tylko silnik,takze dopoki nie bede mial decka u siebie nic z tego..Byc moze przed swietami go zabiore

A wez ten silnik rozbierz. Wyjmij regulator, podłącz sam silnik do styków 5V i zobacz co się stanie, może sam regulator padł. Możesz podstawić taki z silnika od jamnika.

Może jeszcze być tak że w tej puszcze w środku siedzi mniejszy cały silnik.

Silnik jest Is Dead,to jest pewne,stwierdzone i koniec... Potrzebny jest nowy.

Panowie a co powiecie na temat decka naszej rodzimej produkcji Unitra M8011? Chodzi mi przede wszystkim o rodzaj i wytrzymalosc glowicy w nim zastosowanej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52378-0-13750300-1386606567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maniak1110v

Panowie a co powiecie na temat decka naszej rodzimej produkcji Unitra M8011?

Maniak, Ty jesteś masochista jakiś czy co? Mało masz problemów z tym starym McLairem? Z polskim wyrobem magnetofonopodobnym będziesz miał takie problemy do kwadratu.

Chodzi mi przede wszystkim o rodzaj i wytrzymalosc glowicy w nim zastosowanej.

O polskich "głowicach" było powiedziane kilka stron wcześniej w kontekście taśm metalowych. Poczytaj i nie kupuj.

Pozdro,

Yul

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Silnik jest Is Dead,to jest pewne,stwierdzone i koniec... Potrzebny jest nowy.

Panowie a co powiecie na temat decka naszej rodzimej produkcji Unitra M8011? Chodzi mi przede wszystkim o rodzaj i wytrzymalosc glowicy w nim zastosowanej.

To co pokazałeś na zdjęciach, to nie jest silnik właściwy, tylko płytka drukowana stabilizatora obrotów. Silnik może być nadal sprawny.

Głowica w M8011 może być miernej jakości, jeśli oryginalna, lub bardzo dobrej jakości, jeśli ktoś zamontował np. ALPS'a.

GM

Jak,....;0) byłby ktoś chętny?.....

Ukryta Zawartość

78kj.jpg

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jak,....;0) byłby ktoś chętny?.....

http://allegro.pl/sony-tc-k6b-i3784975531.html

78kj.jpg

Za 50 złotych biorę od ręki. Był kiedyś taki fajny zwyczaj, że linków do trwających aukcji się tu nie podaje.

GM

Dzieki Panowie!

O Unitre pytalem bardziej z ciekawosci,chociaz taki jeden mnie kusil! tak to plytka,a zdjecia silnika wstawilem na poprzedniej stronie.Z tym ze ja wiem ze silnik jest juz martwy,wiem to od fachowca,ktory ten silnik spawdzal.Pewnie nie dostane juz takiego samego...A przerobic jakis inny-tego nie potrafie!

A co powiecie na temat Technicsa RS-M33? jest do kupienia,rocznik 1979 :)

Edytowane przez palton

Fakt! Moj Blad! jak usunac teraz zdjecie decka?

Już zgłosiłem.

Panowie. To nie na temat, ale proszę o polecenie mi jakiegoś kuriera. Muszę wysłać paczkę 12kg o standardowych wymiarach i np. w "Siódemce" wycenili mi koszt wysyłki na 87zł !!! Inni kurierzy chcą płatności poprzez kartę płatniczą której nie posiadam. Sprawdzałem "Pocztex,a", ale tam też drogo jak cholera.

Kasjel, korzystałem kiedyś z DHL-a, z ciekawości sprawdziłem teraz na ich stronie za pomocą kalkulatora przesyłek paczkę 12 kg i koszt wyszedł 55 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel,

wejdź np. na stronę furgonetka.pl, albo inną podobną (chyba Kurjerzy - tak pisane!), i jest jeszcze parę takich stron, pozwalających na składanie zleceń znanym firmom kurierskim. Ja już parę razy korzystałem z Furgonetki. Wychodzi taniej, niż zlecanie bezpośrednio firmom kurierskim, bo oni mają z nimi jakieś umowy "masowe". Dowiedziałem się o tym, gdy kiedyś proszono mnie o wysłanie czegoś kurierem, i gdy sprawdziłem cenę bezpośrednio w firmie kurierskiej (nie jestem stałym klientem żadnej, i nie mam u nich konta), podano mi cenę niemal z sufitu (ok. 60 zł). Poradzono mi furgonetkę, i zapłaciłem jakieś 15 zł. Wybrałem kuriera TEJ SAMEJ firmy, którą chciałem zamówić!

Płaci się przelewem z konta bankowego poprzez Dotpay - więc musisz mieć konto i możliwość zlecenia przelewu przez Internet.

Przy 12 kg i wymiarach np. 90 x 50 x 50 zmieścisz się nawet w 20 zł.

Przy wymiarach 100 x 50 x 50 robi się znacznie drożej przez DPD albo UPS, ale np. K-EX nadal jest poniżej 20.

Edytowane przez MaciejLK

Dobra Panowie. Wyślę poprzez "Wysyłaj taniej". Tylko już dzisiaj nie mogę zrobić przelewu on-line, bo w moim banku mogę to robić tylko do 20.00. Dzięki za pomoc

Jeśli montowano w nich Polskie głowice, to po miesiącu intensywnego użytkowania nadawały się do wymiany. Ale często zdarza się spotkać w nich fabrycznie zamontowane głowice AIWA DX albo ALPS.

Najgorsza głowica jaką w ogóle widziałem, była zamontowana fabrycznie w moim M 8010, kiedy wyniosłem go z elektrośmieci. Nie trzeba mówić, że była przetarta do rdzenia, ale same rdzenie były krzywe. Jeden był prosty, a drugi ukośny. Taka głowica nie miała prawa dobrze zagrać przy żadnym ustawieniu.

Koledzy,

zabrałem się za wymianę elektrolitów w moim 582 Z. Bardzo śmierdziały. Tracił kalibrację.

Proszę, poradźcie gdzie mogę kupić tych kilkadziesiąt kondensatorów.

Mam zestawienie. Nie wiem, czy brać elementy z Allegro, czy szukać lepszych jakościowo w jakimś innym punkcie sprzedaży.

Te z Allegro polecane są do przetwornic, płyt głównych, etc.

Pozdrawiam,

FM

Ukryta Zawartość

post-20304-0-05118300-1386679904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roszę, poradźcie gdzie mogę kupić tych kilkadziesiąt kondensatorów.

Polecam kondensatory Elny - trochę wyjdzie cenowo, nie wiem czy warto, ale kondy są dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robeeert

Polecam kondensatory Elny - trochę wyjdzie cenowo, nie wiem czy warto, ale kondy są dobre

Ukryta Zawartość

Panasonicsy złote, też są niezłe do zasilaczy

Ukryta Zawartość

Kasjel,mam mikroprocesor M3870LNB1.Jaki potrzebujesz do revoxa?

Marek ja już podawałem numery tego mojego procka MK3870/20 MK14581N-5

Zastanawia mnie jedna sprawa.......

Znalazłem w necie mnóstwo ofert z takim procesorem, ale zwykle nie podają numeru oprogramowania. Jak gdyby nie było to w ogóle istotne. Przecież jego nie można przeprogramować. To może nie jest symbol oprogramowania ? Kto kupi taki procesor w sklepie int. nie znając numeru oprogramowania ? A jednak nigdzie prawie go nie podają.

Właśnie.Tego tak kupiłem.Był tani,więc nic się nie stało.Ciekawi mnie do czego jest ten mój.No i cały czas szukam tego do swojego amplitunera.Mam co prawda już drugi taki na chodzie w pieknym stanie kupiony na allegro za 113 zł.Był uszkodzony scalak dekodera stereo,ale zdobycie jego,to nie problem i już smiga.A drugi biedak czeka.

Panowie , na prawdę nikt nie miał styczności z mechanizmem Sony TC K808? MODEL MECHANIZMU TCM-200 D14

Przypomnę mój problem :słychać przewijanie do przodu , lecz nie przewija,czasem nie podniesie się głowica z capstanami by mogło nastąpić odtwarzanie.

Dzis oglądałem ten mechanizm , lecz by dojść do głównych przekładni musiałbym ściągnąć oba capstany. Powiem szczerze, że aż się boje je ruszać.

Proszę o poradę gdzie szukac usterki bo coraz bardziej mnie irytuje , ponieważ dziś musiałem kilka razy włączyć play by mechanizm się podniósł .

Deck jest na prawdę fajny, bardzo zadbany,a jakość dźwięku na metalu MX-S jest wyborowa (normal i chrom słabo), dlatego muszę go doprowadzić do 100 % sprawności.

Panowie: HEEELP :)

Panowie , na prawdę nikt nie miał styczności z mechanizmem Sony TC K808? MODEL MECHANIZMU TCM-200 D14

Przypomnę mój problem :słychać przewijanie do przodu , lecz nie przewija,czasem nie podniesie się głowica z capstanami by mogło nastąpić odtwarzanie.

Dzis oglądałem ten mechanizm , lecz by dojść do głównych przekładni musiałbym ściągnąć oba capstany. Powiem szczerze, że aż się boje je ruszać.

Proszę o poradę gdzie szukac usterki bo coraz bardziej mnie irytuje , ponieważ dziś musiałem kilka razy włączyć play by mechanizm się podniósł .

Deck jest na prawdę fajny, bardzo zadbany,a jakość dźwięku na metalu MX-S jest wyborowa (normal i chrom słabo), dlatego muszę go doprowadzić do 100 % sprawności.

Panowie: HEEELP :)

To jest Direct Drive, a więc najtrudniejszy mechanizm do serwisowania, szczególnie trudne jest grzebanie w module z capstanami. Ale w niektórych modelach można zdemontować cały moduł z capstanami bez konieczności rozbierania tego na czynniki pierwsze. Nie wiem jak jest w tej osiemset ósemce, w każdym bądź razie service manual (do ściągnięcia z hifiengine) w razie czego określa jak demontować capstany i następnie je składać. Jeśli masz tego manuala, to może tak jak to pokazuje górna rycina na stronie 5, da się rozpocząć demontaż modułu z capstanami od czynności 12, czyli wykręcenia 4 wkrętów PS 3 X 8, co by pozwoliło nie rozbierać całego tego bloku/modułu. Pasek który trzeba wymienić tkwi w samym środku mechanizmu i tu już nie obejdzie się bez gruntownego rozbierania mechanizmu. To jest paseczek kwadratowy fi 20 mm na 1,2 (1,5) mm.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi