Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z Was znalazł by w swoich gratach "na części" generator prądu podkładu o symbolu C004H02 bądź Co4H02 ???

Zrobiłem zdjęcie osłonki/ekranu może to pomoże w poszukiwaniach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niezły numer ! Znalazłem podobny generator w pewnym decku który mam na części. Taka sama puszka i ta sama płytka PCB, lecz parametry elektryczne na pewno inne. Postanowiłem zaryzykować i wlutować ten generator. Po włączeniu nagrywania okazało się, że magnetofon zaczął poprawnie kasować (przynajmniej taśmy żelazowe). Również nagrywa na obydwa kanały lecz jakość nagrania jest fatalna. Dźwięk jest zachrypnięty, ale dodatkowych zakłóceń nie słyszę. Ciekawe, czy sama regulacja prądu podkładu by pomogła. Właściwie jestem pewny że nie. W oryginalnym generatorze jest ten transformatorek z regulacją. W tym który wlutowałem nie ma otworu na regulację, Może w ogóle nie jest regulowany ?

A zajrzyj do schematu tego decka jak to jest zasilone i jak podłączone. Na moje oko ten generator musi zadziałać, sprawdź szczegóły.

W tym co masz albo dławik ma zwarcie albo tranzystorki utraciły B. Bezwzględnie je wymień nawet jeżeli na mierniku wychodzą że są dobre, Spróbuj z BC550/560. Jak nie rusza to oryginały. Dławik ewentualnie możesz utopić w rozpuszczalniku, rozebrać i przewinąć, tam będzie po kilka zwojów.

A zajrzyj do schematu tego decka jak to jest zasilone

No przecież sprawdzałem już to wszystko według wskazówek G Marka. Jeśli wszystko działa z zastępczym generatorkiem, to znaczy że oryginalny jest uszkodzony. Oczywiście spróbuję wymienić te tranzystorki ale wątpię. Natomiast prób naprawy/regeneracji tego transformatorka czy jak Ty to nazywasz dławika się nie podejmuję. Tam jest wszystko takie maleńkie że.....szkoda gadać :-(

nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o wychwycenie różnic między Twoim deckiem a tamtym skad masz generator, po to aby dojść czemu tam pracuje dobrze a u Cie nie. Albo ma zasilanie inne, albo przez inne elementy jest zapięty w tor nagrywania. Zmienisz swoje na takie same i musi działać. W głowice i tak wchodzi mniej więcej to samo.

Tranzystorki potrafią się tak popsuc że niby są dobre i działają ale w generatorze chodzic nie chcą. Skąd wiem - z praktyki, zdarzało mi się. To historia typu jak uszkodzona pamięć może mieć wpływ na dziwny obraz w telewizorze.

Dławik nie jest wcale maleńki :) maleńkie to są smd w komórkach, które też się kładzie ręcznie. Nie bój się :) Potrzebna zegarmistrzowska lupa, igły, penseta i opanowane ręce.

Niby mam odpowiednie narzędzia ale......jestem stolarzem a nie zegarmistrzem :-)

Deck z którego wylutowałem ten generatorek jest również zepsuty i już nie kompletny. Wszystko na co mnie stać to mogę jedynie wlutować nowe tranzystorki oraz wylutować ten dławik celem sprawdzenia uzwojeń. Jak będzie coś przepalone to i tak du....a ! Na więcej mnie nie stać z powodu braku wiedzy, doświadczenia i delikatności w rączkach :-))

witam, czy ktorys z szanownych kolegow moglby zrobic przeglad nakamichi 300E, jestem z wawy, sprzet niedawno nabyty, ewent. wskazac kogos kto to robi

pozdrawiam

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jest pewna nadzieja. Właśnie wymieniłem dwa tranzystory 2SC1815 w tym generatorze. Poskładałem wszystko i zmierzyłem rezystancję pomiędzy pinami zasilającymi. Spadła ona z 19 M Ohm do 16,5 M Ohm. Czyli wynosi tyle ile pomiędzy pinami zasilania generatora zastępczego. Jutro go wlutuję i zobaczę, może właśnie o to chodziło.....

Niby mam odpowiednie narzędzia ale......jestem stolarzem a nie zegarmistrzem :-)

Deck z którego wylutowałem ten generatorek jest również zepsuty i już nie kompletny. Wszystko na co mnie stać to mogę jedynie wlutować nowe tranzystorki oraz wylutować ten dławik celem sprawdzenia uzwojeń. Jak będzie coś przepalone to i tak du....a ! Na więcej mnie nie stać z powodu braku wiedzy, doświadczenia i delikatności w rączkach :-))

Jak polegniesz to wrzuc mi to w kopertę i podeślij. Coś wymyślę.

witam, czy ktorys z szanownych kolegow moglby zrobic przeglad nakamichi 300E, jestem z wawy, sprzet niedawno nabyty, ewent. wskazac kogos kto to robi

pozdrawiam

A skąd kolega jest?

trochę humoru:

Często słucham kaset. Dzieciak i kobieta do dźwięku kaseciaka przyzwyczajone. Nawiasem to bardzo dobry kaseciak i wszystko wciąga co mu się nagra i nawet jest fajnie j po jak przed. Ale to tytułem wstepu.

Postawiłem dziś w CD-ku tda1541a S2 w NOS.

Gra to... Fajnie :) Inaczej. Otworzyło się. Dalej gra analogowo ale charakter grania taki jak cx20017, ale bardziej wychodzą wokale i soprany (tda tak mają, tzn inaczej - są lekko ułomne na basie, ale w porówaniu do cx-a, bo tak nie mozna absolutnie powiedziec że jest źle). Wszystko tak fajnie "zapływa" jak na CDp501-es.

Wrażenie jest aż do bolu takie jakbym słuchał magnetofonu a nie cd-ka. Tda jest "analogish"

No i kilka godzin później 13 letnia córa mnie zastrzeliła. Ja czytam,ona rysuje jakies potwory, skonczyła sie muzyka a ona pyta:

-Tata a przełozyć kasetę? i dłubie przy magnetofonie... :p

Wytłumaczyłem dziecku że ma wcisnąć play w takim czarnym klocku metr niżej....

Dzisiaj nie miałem co robić, dlatego wymyśliłem sobie że nagram ze swojego magnetofonu kilka próbek nagrań, na różnych kasetach, z dolby C, bez dolby. Tak dla porównania.... Pliki audio nagrałem, scaliłem i przerobiłem na filmik. Nagranie wyszło realistycznie, i brzmiało tak, jak to wychodzi z mojego magnetofonu- byłem zadowolony. Następnie filmik wrzuciłem na YouTube. Pomimo że swoje pliki przygotowałem jako MP3, YouTube wykonało taką kompresję że w sumie gówno słychać... Tyle roboty, i wszycho na nic. Rezultat:

Ukryta Zawartość

Zrób jeszcze raz, ale z obrazem, i dzwiekiem przed i po. Bo teraz z tego nic nie wynika, oprócz tego że coś gra.

Ukryta Zawartość

Shitzu:

Nie wynika, bo YouTube stosuje swoją własną kompresje i normalizacje. Jak wymyślę gdzie zamieścić ten plik, żeby brzmiał tak jak powinien, to będzie można przynajmniej rzucić uchem na to jak gra ten Pioneer na różnych kasetach, jak radzi sobie z dolby itd- taki przynajmniej był zamysł (odgapiłem z wątku szpulowego). Twój pomysł na porównanie źródła z kopią na kasecie jest jeszcze lepszy!

kompresja kompresją, ale jak na moje ucho dobrze to gra. Wideo by sie przydało, byłoby widac co sie dzieje i jak to pracuje. Jestem ciekawy, bo wiadowmo wszystkich magnetofonów nie kupię a chętnie bym sie orientował co jest co.

Dzisiaj nie miałem co robić, dlatego wymyśliłem sobie że nagram ze swojego magnetofonu kilka próbek nagrań, na różnych kasetach, z dolby C, bez dolby. Tak dla porównania..

Możesz mi napisać kto jest wykonawcą kawałka który zaczyna się +/- w 9 minucie?

Z góry dzięki.

Ukryta Zawartość

moj filmik, robilem co bylo pod ręką ale widac i slychac co potrzeba. Ciekawe porownanie najdrozszego i najtanszego modelu z rocznika 1982.

kalibruje recznie tasme a potem prztykam przed i po tasmie, na tasmie me i fe.

na onkyo 2035 tylko odtwarzam. Jest między nimi bardzo dobra kompatybilnosc.

nagrania w dolby C, ktore jest czule na odchyłki.

mialem klopot z trafieniem w srubke od skosu. Po 2 litrach 60% sliwowicy kazdy ma z tym klopot raczej.

Sam sie dziwie jakim cudem deck z 1982 ktory nie ma zadnych zaawansowanych nastaw regulacyjnych osiaga niemal 100% podobienstwa w nagraniu na wiekszosci kaset.

Oba dają radę.

Aczkolwiek dzwięk z ta-2070 to klasa albo dwie róznicy, czego niestety na filmie nie slychac.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu

Wymiana tranzystorów 2SC1815 w generatorze prądu podkładu magnetofonu Mitsubischi DT 35 nic nie dała.

Gdybyście chociaż coś kojarzyli w jakim decku znajduje się podobny z regulacją, to proszę o info. Będę szukał takiego grata na części.

No i proszę Silver Pozzoli się załapał ;) I Scotch też ;) Jednym słowem muzyka z epoki.

Bo ta muzyka na kaseciakach ma swój urok :)

Kurcze , jeszcze trochę i swoje decki zaprzęgnę do kręcenia szpulkami :)

Ma ktoś z Was namiar na jakiegoś sprawdzonego człowieka z Łodzi lub okolic, który wymieniłby paski w Aiwie ADF-880? Boję się oddawać tego decka do byle jakiego fachmana, bo nagrałem na nim sporo kaset. Usterka jest taka, że sanki z głowicą nie zawsze się przesuwają przez co cały mechanizm się blokuje. Z tego co widzę pasek który rusza tymi sankami jest już dość luźny i stąd taki objaw.

Wrzuciłem plik jeszcze raz tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest okej, gra tak, jak to wychodzi z magnetofonu. Po rozwinięciu zakładki "aktywnośc i opis", pojawi się opis nt. użytych kaset, i zastosowaniu (lub nie) dolby. Można śmiało rzucić uchem.

u mnie linka nie działa

Ukryta Zawartość

czy jest ktos z warszawy kto moglby wyregulowac nakamichi bx300e, chodzi o prad podkladu dla L/P.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

czy jest ktos z warszawy kto moglby wyregulowac nakamichi bx300e, chodzi o prad podkladu dla L/P.

Zadzwoń do Pana Leszka z Milanówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pan Lech Kałuża (Milanówek) od ponad 2 tygodni nie odbiera telefonu - może ja nie mam do Niego szczęścia, bo człek z serwisu Audio Klanu z Marek rozmawiał z Nim pod koniec stycznia. Jutro ma mi dać odpowiedź - jest kontakt, czy go nie ma.

Pytanie (związane z niedostępnością Pana Lecha) - czy ktoś z Was miał kiedykolwiek Marantza SD 72 lub Marantza SD 66 SE? Mam SD 72, jestem z niego generalnie zadowolony, ale..... licho kusi. SD 66 był lepiej (selekcja) wyposażony i miał toroida. Chciałbym swojego poczciwca poddac pewnemu wyszlachetniającemu tuningowi. Na DIY tego nie piszę, ale może i tam zapytam - czy taka zabawa w ogóle ma sens? Czy jakikolwiek upgrade 23-latka ma sens i czy będzie słyszalny? Za wszelkie sugestie i odpowiedzi - SERDECZNE PODZIEKOWANIA.

Witam. Co oznacza napis odnosnie glowic w Sony. SD Head. Czy to jakas inna forma zapisu i trwalosci glowic..? Czy zwykle ferrytowe z inna forma zapisu..?

Pozdrawiam. Wojtek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam. Co oznacza napis odnosnie glowic w Sony. SD Head. Czy to jakas inna forma zapisu i trwalosci glowic..? Czy zwykle ferrytowe z inna forma zapisu..?

Pozdrawiam. Wojtek.

SD = Super Density

To nie są głowice ferrytowe w przypadku magnetofonów Sony, bo wtedy na panelu stoi "F&F heads". Mogą być też głowice HDF czyli High Density Ferrite heads. Np. w szpulowym Teac'u A-5500.

GM

O jaki zapis?

GM

Grzegorz wyjaśnij co w tym wypadku oznacza "SD = Super Density" (super gęstość) - jaki to ma wpływ na parametry głowicy ? Oznaczenie sugeruje podwyższenie jakichś parametrów ale co to oznacza praktycznie ?

W.

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Grzegorz wyjaśnij co w tym wypadku oznacza "SD = Super Density" (super gęstość) - jaki to ma wpływ na parametry głowicy ? Oznaczenie sugeruje podwyższenie jakichś parametrów ale co to oznacza praktycznie ?

W.

Nie wiem co to oznacza. Nie wiem jaki ma to wpływ na parametry głowicy. Nie wiem co to oznacza praktycznie. Rozwinięcie skrótu znalazłem w Google.

GM

Nigdy nigdzie nie znalazłem żadnej konkretnej informacji, co by to "Super Density" miało oznaczać. Raczej na pewno nie jest to głowica amorficzna, bo niektóre lepsze 3-głowicowce Sony (np. TC-K679ES) miały głowicę zapisującą SD, a odczytującą LA (pewnie Laser Amorphous), i kasującą S&F (Sendust and Ferrite)..

witam...na znanym portalu znalazłem licytację ślicznego sony TC K7B Mark II...stan ze zdjęć niemalże idealny..aktualna cena oscyluje wokół 200 zł... a ponieważ szukam jakiegoś klasyka z analogowymi wskażnikami w szaro-stalowym kolorze to zastanawiam się nad udziałem w tej licytacji. Mam zatem 2 pytania: ..czy ten model zasługuje na uwagę i jaka jest realna cena którą można za niego zapłacić ?..i czy jego poziom odtwarzania można porównywać na plus lub minus z nowocześniejszymi jednostkami ? ..Posiadam 3 Yamahy: KX 670, KX 690, i KX-W952 i jestem z nich zadowolony...czy mogę być zadowolony z tego soniacza ?

• Pokaż nowe odpowiedzi