Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przełącznik listwowy zapis-odczyt znajduje się pod płytą główną dokładnie pod czerwoną kreską którą zaznaczyłem jego położenie. Postaw magnetofon na tylnej ściance i włóż rurkę "Kontaktu" dokładnie według oznaczenia czerwoną strzałką tak aby preparat spłynął wzdłuż całego przełącznika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiecie może czy sttrona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) została gdzieś przeniesiona? Było tam zestawienie magnetofonów wraz z cenami i rocznikami, bardzo fajna rzecz.

Poszukaj może w odnośnikach na stronie głównej:

Ukryta Zawartość

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Witam wszystkich forumowiczów. Od dwóch lat pogłębiam swoje zainteresowanie "taśmą" i często korzystałem już z Waszego forum. Mnóstwo tu ciekawych i pomocnych rzeczy. Tym razem postanowiłem napisać gdyż liczę na jakąś radę. Kupiłem magnetofon Pioneer CT-F700. Zakochałem się w nim już jakiś czas temu ;-). Dlatego ciężko jest mi go oddać sprzedawcy, a niestety jest z nim problem. Po około 20-40 minutach odtwarzania magnetofon "wariuje", wskaźniki wychyłowe szaleją na ma maksymalnym zakresie, z głośników wydobywają się dziwne dźwięki i piski. Gdy się decka wyłączy (Power) i włączy ponownie, wszystko wraca do normy, ale tylko na minutę lub dwie i znów jest to samo. Jak się go zostawi w spokoju na dłużej to po włączeniu znów troszkę dłużej gra ok, ale po 20 min. znów "wariuje". Co to może być? Czy to coś poważnego? Co robić??? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczów. Od dwóch lat pogłębiam swoje zainteresowanie "taśmą" i często korzystałem już z Waszego forum. Mnóstwo tu ciekawych i pomocnych rzeczy. Tym razem postanowiłem napisać gdyż liczę na jakąś radę. Kupiłem magnetofon Pioneer CT-F700. Zakochałem się w nim już jakiś czas temu ;-). Dlatego ciężko jest mi go oddać sprzedawcy, a niestety jest z nim problem. Po około 20-40 minutach odtwarzania magnetofon "wariuje", wskaźniki wychyłowe szaleją na ma maksymalnym zakresie, z głośników wydobywają się dziwne dźwięki i piski. Gdy się decka wyłączy (Power) i włączy ponownie, wszystko wraca do normy, ale tylko na minutę lub dwie i znów jest to samo. Jak się go zostawi w spokoju na dłużej to po włączeniu znów troszkę dłużej gra ok, ale po 20 min. znów "wariuje". Co to może być? Czy to coś poważnego? Co robić??? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

To magnetofon dwugłowicowy z lat 70-tych więc posiada przełącznik zapis-odczyt o którym mowa była wyżej. Zrób to o czym pisałem w wcześniejszym poście. Tylko nie wiem jakie tam jest położenie tego przełącznika, więc sam będziesz widział na której ściance go postawić by preparat mógł spłynąć wzdłóż przełącznika.

Witam,

właśnie licytuję Nakamichi 682ZX.

jeśli wygram aukcje to albo moja 300-BX albo 670ZX będą szukały nowego właściciela :). A oba są po wymianie opampów na BB i wszystkich kondensatorów elektrolitycznych, po przeglądzie i kalibracji.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ukryta Zawartość

W.

Zauważyłem, że nie działa strona z menu wyboru producentów, ale można wpisywać ręcznie producenta n.p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W.

Zauważyłem, że nie działa strona z menu wyboru producentów, ale można wpisywać ręcznie producenta n.p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie to BB?. Ja w harmanie wymieniłem na opa2134 i jest super.

Jakie to BB?. Ja w harmanie wymieniłem na opa2134 i jest super.

Dokładnie te.

Moim zdaniem tak zmodyfikowany 670X nie boi się ani Dragona, ani ZX-9 ani CR-7.

Ew. zamiana na 682ZX powodowana jest checią posiadania Dolby C oraz kalibracji dla 400Hz i 15kHz. Bo na fluorescencyjnym wyswietlaczu specjalnie mi nie zalezy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dzięki za podpowiedź, niestety nie mam takich preparatów więc dopiero będę musiał zainwestować. Tyle że w miarę szybko muszę coś decydować czy go sobie zostawiać. Jest spora szansa, że taki zabieg pomoże czy też to mogą być też objawy czegoś poważniejszego?

Dzięki za podpowiedź, niestety nie mam takich preparatów więc dopiero będę musiał zainwestować. Tyle że w miarę szybko muszę coś decydować czy go sobie zostawiać. Jest spora szansa, że taki zabieg pomoże czy też to mogą być też objawy czegoś poważniejszego?

Te preparaty w małych pojemnikach są po 7zł/ szt w każdym sklepie elektronicznym. Oddawać sprzęt tylko z tego powodu to bezsens. Ale żadnej gwarancji dać nie mogę. Nie jestem jasnowidzem :-)

Wielkie dzięki! Chyba tego potrzebowałem. Odsyłam go już któryś dzień i... no nie mogę się z nim rozstać :-). Trudno, będzie co będzie. Wygląd i odtwarzanie praktycznie perfect ! Żeby taki staruszek praktycznie ryski nie miał? I wszystko w oryginale, głowice nie ruszane! Co prawda 4 stówki, ale drugiego takiego nie znajdę. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Wielkie dzięki! Chyba tego potrzebowałem. Odsyłam go już któryś dzień i... no nie mogę się z nim rozstać :-). Trudno, będzie co będzie. Wygląd i odtwarzanie praktycznie perfect ! Żeby taki staruszek praktycznie ryski nie miał? I wszystko w oryginale, głowice nie ruszane! Co prawda 4 stówki, ale drugiego takiego nie znajdę. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Kup sobie "Kontakt S", "Kontakt U" oraz "Kontakt PR" do potencjometrów. Mogą być te preparaty również pod nazwą "Cleanser" zamiast "Kontakt". Wszystkie są niezbędne w domu, gdy posiadasz dowolny sprzęt "Vintage".

I jeszcze izopropanol w sprayu....

No to Naka 682ZX nie kupiłem, poszedł za 445 EUR.

Ukryta Zawartość

Uważam, że jest wart tej kasy ale ... ja mam 670-kę i Dolby C i lepsza kalibracja nie są dla mnie warte 445 EUR :).

Wycofuję więc swoją propozycję sprzedaży.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Moje nowe zakupy. Mam nadzieję, że będą w dobrym stanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

Bardzo fajne kasetki sobie sprawiłeś :) Jeżeli tylko będą w dobrym stanie, to przyniosą Ci sporo frajdy. Te MA trochę za długie, ale za to Sony UX-S i ES są kapitalne. Baaardzo miło je wspominam, miały taki miękki i szczegółowy dźwięk oraz świetną stereofonię.

Gratulacje.

A ja niestety poległem przy próbie naprawy ONKYO TA-2870. Wymieniłem układ M54544AL (zakupiłem w sklepie internetowym za 3zł +15wysyłka (sic!), mieli niestety jedną sztukę tylko), magnetofon zaczął działać, mostek z głowicami podnosił się, udało się nawet odtworzyć kilka minut nagrania, wszystko wydawało się być OK, lecz w pewnym momencie po próbie włączenia przewijania przestał reagować na klawisze - i tak mu zostało. Na silniku pomocniczym po włączeniu zasilania i wciśnięciu "Play" nie pojawia się napięcie. Wszystko wskazuje na ponowne uszkodzenie układu M54544AL... A mogło być tak pięknie :-(

Edytowane przez fotek

Dziś dostałem odpowiedź z rosyjskiego sklepu internetowego w sprawie procesora MK3870/20 MK14580N-5 do Revoxa B 710. Chcą za niego 425 $ :-)))

Może chodzi im o ruble, tylko sie wstydzą napisać :-)

W.

Dostałem też paczkę z Mitsubishi DT 640 którego kupiłem wyłącznie dla generatora prądu podkładu do DT 35. Kupowałem "w ciemno" i się pomyliłem, bo w tym modelu jest zupełnie inny ten układ. Jednak okazało się, że magnetofon jest całkiem solidny, ładny i wart tego by go odrestaurować. Tak więc 13zł + koszt wysyłki nie będą zmarnowane. Będzie natomiast kolejny deck z "wycieraczkami" do kolekcji :-)

Moje nowe zakupy. Mam nadzieję, że będą w dobrym stanie.

Dostałem, są w stanie prawie idealnym. Niektórych nigdy nie widziałem na oczy, więc tym bardziej jestem szczęśliwy :)

Jednak okazało się, że magnetofon jest całkiem solidny, ładny i wart tego by go odrestaurować. Tak więc 13zł + koszt wysyłki nie będą zmarnowane. Będzie natomiast kolejny deck z "wycieraczkami" do kolekcji :-)

Wstaw fotki staruszka.

W.

Bardzo proszę :-)

Ukryta Zawartość

post-7746-0-10336000-1400332966_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wbrew pozorom nie jest to wcale model "oszczędnościowy" chociaż posiada tylko dwie głowice i nie ma nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Mechanizm dwusilnikowy, ten sam co w DT 35. Wewnątrz wiatr nie hula i elektroniki jest całkiem sporo. Niemal zero plastiku tylko stal i aluminium. Miałem z nim sporo pracy bo i paski do wymiany i rolka przesuwu taśmy. Do usunięcia były wgniecenia w różnych miejscach. Jedno było nawet na panelu przednim ale zrobiłem to całkiem dobrze choć ślad pozostał. Urwane były zaczepy od klapki kieszeni. Nie działało oczywiście przewijanie co w tych mechanizmach jest normalne. Ogólnie deck był wart tej pracy. Absolutnie szkoda by było go wyrzucić lub przeznaczyć na części. Jakość odtwarzania jest bardzo dobra. Jeszcze przed chwilą nie nagrywał wcale, ale była to wina zanieczyszczonego przełącznika "Dolby". W przyszłości do wymiany będzie głowica, bo oryginalna jest już wytarta. Problemów z tym nie będzie bo "Alps" na pewno będzie dobry. Nie wiem tylko czy pod względem elektronicznym też....

Widzieliście taki patent?

DSC07393-1.jpg

DSC07396-1.jpg

I do tego jeszcze napakowany 7-oma kasetami TDK MA-R :).

Miałem kiedyś zmieniarkę Pioneera ale na magazynki 6-o płytowe a potem na 100 CD ale coś takiego?

Pozdro

W jaki sposób można wykonać demagnetyzację głowicy tak, aby nie kosztowało to wielokrotności wartości samego decka, nie groziło uszkodzeniem magnetofonu i śmiercią w wyniku porażenia prądem? Da radę to jakoś zrobić samemu?

W jaki sposób można wykonać demagnetyzację głowicy tak, aby nie kosztowało to wielokrotności wartości samego decka, nie groziło uszkodzeniem magnetofonu i śmiercią w wyniku porażenia prądem? Da radę to jakoś zrobić samemu?

Można to zrobić lutownicą transformatorową. Zrób sobie taki długi grot (ok.10cm) z grubego drutu miedzianego żeby zakończony był "oczkiem". Gdybyś miał kawałek koszulki silikonowej aby naciągnąć na końcówkę grotu to było by dobrze. Ale nie jest to konieczne. Demagnetyzuj gdy magnetofon jest całkowicie wyłączony. Zbliż oczko grotu na odległość ok. 1cm do głowicy. Włącz lutownicę zataczając kółka nad głowicą. Powinieneś wyczuwać drżenie grotu lutownicy. Jeśli nie to jeszcze trochę bardziej zbliż grot do głowicy. Po kilku sekundach zacznij oddalać powoli grot od głowicy aż do powiedzmy 1 metra. I wtedy dopiero wyłącz lutownicę. Taki długi grot nie nagrzewa się zbyt szybko dlatego zdążysz zdemagnetyzować głowicę zanim za bardzo się nagrzeje.

mamy pytanie do miłośników kaseciaków - czy znacie w Krakowie jakiś godny polecenia serwis który umie odpowiednio potraktować magnetofon? Mam 2 sztuki do naprawy a brak czasu i doświadczenia w temacie nie pozwala mi się za to zabrać... będę wdzięczny za podpowiedź.

Widzieliście taki patent?

Ciekawy model aczkolwiek to tylko zmieniarka.

Mnie trafił się najwyższy model Aiwa z lat 80 model AD 6900 mk2 urokliwy model w znakomitym stanie wizualnym z pilotem.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi