Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kolekcja fajna, ale i na tym przykładzie widać jak każdy ma swój gust i preferencje. Niby wielu tutaj ma pokaźne kolekcje ale jednak każdy ma inną. Na przykład widzę u kolegi radioodbiorniki z końca lat 60-tych lub początku 70-tych które mnie właściwie w ogóle nie interesują. Ale już polską Diorę tzw. "szufladę: również posiadam. Pamiętam gdy Maciej LK prezentował swoją kolekcję. Mnóstwo magnetofonów które bardzo mi się podobały. Ale i takie z lat 80--tych wykonane niemal z samego plastiku i ważące maksymalnie 4kg :-) Czyli znowu coś co mnie właściwie nie interesuje. Ja mam bzika na punkcie solidnych "Vintage" z drugiej połowy lat 70-tych. Choć i na początku 80-tych produkowano jeszcze tak solidne klocki. Przykładem niech będzie Optonica RT 9100. Później to już tylko topowce w stylu Akai GX 75/95 lub Sony z serii ES były naprawdę solidne.

Koledzy czy ja już zupełnie zwariowałem ?? Żona moja jedyna twierdzi tak z całą stanowczością a ja nie umiem przestać...

Nie, nie zwariowales, tylko żona już trochę się starzeje....moja tez

Nie, nie zwariowales, tylko żona już trochę się starzeje....moja tez

Oj tam... troszkę mamy szlachetnego szaleństwa, hobbisty, kolekcjonera, pasjonata. Takie osobniki, jak my to trudne we współżyciu, bo "gracą", albo tylko o tym gadają, albo się nić nie odzywają, bo myślą o tym i wolą nie gadać... szajbka kwitnie i jest pięknie ;)

Tak,widze tam Pioneery i Sony! Srebrny Pioneer,deck z centralnie umieszczona kieszenia,to CT-S620,czy 710?

Zadne truchla! Super kolekcja,ktora tym bardziej daje satysfakcje ze jak piszesz wiele z tego sam doprowadziles do stanu uzywalnosci :-)

Srebrny a właściwie złoty Pioneer to CT-S620.

Lubię kiedy gra muzyka...

Piękny Marantz,to fakt-zwlaszcza te wskazniki :D

Pisalem,że mialem problem w CT-S550S,przy nagrywaniu z Dolby S uciekal prawy kanal.Dzis popsikalem Kontaktem S i U na plytke z Dolby S i na potencjometr Rec Level i pomoglo,wszystko dziala tak,jak trzeba!

W zwiazku z Dolby S mam pytanie.Strone wczesniej byla mowa o DBX w Technicsie RS-B405,że mozna nagrywac tasmy wysoko wysterowane,na +6,+8.Czy z Dolby S też mozna tak wysterowywac???

Witam

Chciałbym zapytać o mechanikę w tym CT-S550S. Jak ma się praca mechanizmu w odniesieniu do CT-757 (ten ma Reference Master Mechanism)? Czy 550S ma Dual Capstan (domyślam się, że raczej nie)? Co do Dolby S NR w tym modelu, o ile mnie pamięć nie myli to nagrywając sygnał z tym systemem i jednocześnie odtwarzając po taśmie ten jest odtwarzany z układem Dolby B NR. Czyli podczas nagrywania sygnału zapisuje w S, ale odczytuje po taśmie w B.

Miałem kiedyś z tej serii CT-S740S. Wyglądał niemal identycznie jak 550S. Z tym, że 740S miał jeszcze Dual Capstan i Reference Master Mechanism (ostatni deck Pioneera z tym mechanizmem - bodajże 1995 rok). Wykonanie dużo gorsze od topowych decków serii x10 i x20, ale brzmienie bardzo dobre (wg mnie lepsze od CT-757 choć mniej analogowe). Na pokładzie miał praktycznie nieomylny system kalibracji Super Auto BLE XD i przydatną funkcję FLEX. Żałuję trochę, że się go pozbyłem (na rzecz 910tki ale jednak).

Pozdrawiam

Edytowane przez Mad_Man

Oj tam... troszkę mamy szlachetnego szaleństwa, hobbisty, kolekcjonera, pasjonata. Takie osobniki, jak my to trudne we współżyciu, bo "gracą", albo tylko o tym gadają, albo się nić nie odzywają, bo myślą o tym i wolą nie gadać... szajbka kwitnie i jest pięknie ;)

Oj, to na szczęście wszystko ze mną w porządku!

Mad Man

Otoz Pioneer CT-S550S ma jeden kapstan,a mechanika pracuje jednak troche glosniej niz w CT-757(nie jest to mechanizm Reference).

Ale naprawde tylko troche glosniej,przede wszystkim przelaczanie klawiszy.Tak,ma BLE XD ktore bardzo dobrze kalibruje tasmy,elektrycznie otwieranie/zamykanie kieszeni i FLEX.Przy nagrywaniu z Dolby S swieci sie na wyswietlaczu NR B i NR S.Czytalem o tym juz kiedys i rzeczywiscie tak jest :-) Brzmienie ma slabsze od 757,ale jest ok.Marzy mi sie jeszcze ktorys z tej serii,najlepiej CT-S910,CT-S820S,CT-S710 czy CT-S620. POzdrawiam

Srebrny a właściwie złoty Pioneer to CT-S620.

No to pieknie! zapewne jest w pelni sprawny,uzywasz go czasem? Jesli kiedys chcialbys go sprzedac to daj znac :-) Moze sie dogadamy,bo chcialbym jescze miec Pioneera z tej serii.

Oj, to na szczęście wszystko ze mną w porządku!

Każdy zdrowy facet ma śrubkę, tak już jesteśmy skonstruowani. Jak jakiś gość mówi, że nie ma żadnej... to dopiero musi mieć śrubkę ;)

Marzy mi sie jeszcze ktorys z tej serii,najlepiej CT-S910,CT-S820S,CT-S710 czy CT-S620.

Szczególnie w wersji szampańskiej są piękne. Jak sobie takiego kiedyś kupiłem, to parę dni tak sobie stał na półce i co go włączyłem to mi się micha cieszyła :D

No to pieknie! zapewne jest w pelni sprawny,uzywasz go czasem? Jesli kiedys chcialbys go sprzedac to daj znac :-) Moze sie dogadamy,bo chcialbym jescze miec Pioneera z tej serii.

No oczywiście że 100% sprawny. Na Al....o jest obecnie kilka CT-620. Jednak dyżurnym deckiem jest u mnie CT-757 - jakoś tak kocham go szczególnie ;) bardziej niż CT-620S i Kenwooda KX-9050. Kenwood w ogóle to powinien wg mnie mieć full manual kalibrację, bo mi się nie widzi jego automat. Ani bias ani level nie jest do końca prawidłowo skalibrowany. Bias można poprawić ręcznie a level to już du..a. Przekopałem go wg. serwisówki z oscyloskopem i wszystko jest igła.

Edytowane przez sk-victor

Przy nagrywaniu z Dolby S swieci sie na wyswietlaczu NR B i NR S.Czytalem o tym juz kiedys i rzeczywiscie tak jest

Bo Pioneer zaoszczędził na drogich układach Dolby S i chciał uniknąć użycia aż 4 układów, po dwa w torze zapisu i odczytu, dla prawego i lewego kanału. Użyli tylko dwóch układów. Przy zapisie układy Dolby S pracują w torze zapisu, a odczyt do monitorowania zapisu odbywa się przez układy Dolby B. S jest kompatybilny z B przy odczycie - zresztą celowo został tak zaprojektowany, by nagrania w Dolby S można było bez wielkiej szkody odtwarzać przez B.

Bo Pioneer zaoszczędził na drogich układach Dolby S i chciał uniknąć użycia aż 4 układów, po dwa w torze zapisu i odczytu, dla prawego i lewego kanału. Użyli tylko dwóch układów. Przy zapisie układy Dolby S pracują w torze zapisu, a odczyt do monitorowania zapisu odbywa się przez układy Dolby B. S jest kompatybilny z B przy odczycie - zresztą celowo został tak zaprojektowany, by nagrania w Dolby S można było bez wielkiej szkody odtwarzać przez B.

Oczywiście wynika to z oszczędności i świadczy o klasie urządzenia - w tych czasach deck to był już sprzęt mocno niszowy. Z obłej serii decków Pioneera najlepszym wyborem wydaje się być CT-S740S. Jest gorzej zbudowany od CT-S830S (widać oszczędności), ale na jego korzyść przemawia układ Super Auto BLE XD. Choć z drugiej strony 830S ma dodatkowo manualną regulację biasu. Hmm... może ktoś porównywał oba urządzenia?

Oczywiście wynika to z oszczędności i świadczy o klasie urządzenia - w tych czasach deck to był już sprzęt mocno niszowy. Z obłej serii decków Pioneera najlepszym wyborem wydaje się być CT-S740S. Jest gorzej zbudowany od CT-S830S (widać oszczędności), ale na jego korzyść przemawia układ Super Auto BLE XD. Choć z drugiej strony 830S ma dodatkowo manualną regulację biasu. Hmm... może ktoś porównywał oba urządzenia?

Mam 830tke ale niestety nie mam 740ki więc nie bedę wygłaszał poglądów który lepszy wiem tylko który był wyższy w rankingu oczywiście 830S obok 710ki to potężne maszyny.

Ale mam inne pytanie dlaczego jest rozrzut cen Kenwooda KX-7030 bo można już go kupić za 50 zł ale i za 300 czy to taki kontrowersyjny deck i taki zły bo według mnie jeśli licząc cena(50 zł)/jakość zapisu to jest to mistrzostwo świata w tej cenie nie znajdzie się lepiej nagrywającego magnetofonu i mimo iż ma automata to bardzo ciężko rozróżnić kopię od oryginału. Może ktoś mi wyjaśni ten fenomen?

Powalczyłem dzisiaj z Kenwoodem KX-9050 w którym nie podobała mi się kalibracja. Jest już ok. Dla potomnych powiem jak doszedłem do sukcesu. Otóż w deckach z automatem, chcąc go wyregulować zazwyczaj po początkowej kalibracji poziomu Pb Level - w przedwzmacniaczu odczytu (niezbędny wzorzec) można przystąpić do kalibracji poziomu zapisu zapisu dla obu kanałów Rec Level - przy częstotliwości najlepiej 315 - 400Hz i dla około 10kHz -10dB Biasem. Robimy to przy wyzerowanej pamięci kalibracji dla określonego typu kasety. Potem automatyka ma sobie już poradzić z innym kasetami sama. W Kenwoodzie tą drogą nie doszedłem do niczego dobrego. Automat psuł ustawienia. W decku tym trzeba zacząć od ATCS - potem jak deck sobie ustawi wszystko wg siebie zaczynamy grzebanie w prkach Rec Level i Bias. Nie resetując ATCS !!!! ustawiamy sobie poziomy i bias. Czyli jednym słowem np. w Pioneerze CT-620 regulujemy stan zerowy decka, a w Kenwoodzie regulujemy stan "po automacie". Nie wiem czy zbytnio nie namotałem i czy mój wywód się do czegoś przyda. W każdym razie pełny sukces. Oczywiście nie muszę dodawać że bez oscyloskopu ani rusz z tą zabawą.

Edytowane przez sk-victor

Chciałbym zapytać o mechanikę w tym CT-S550S. Jak ma się praca mechanizmu w odniesieniu do CT-757...

Miałem kiedyś i jeden i drugi model. CT-757 jest bardzo dobrym deckiem. Wyższa półka (jak to mówią). Wspominam pracę jego mechanizm bardzo dobrze. Cichutko i mięciutko. Tak jak lubię.

Płyta czołowa, wyświetlacz, zawartość "pod maską"... nie ma co porównywać.

A Dolby S, to tylko... Dolby S :)

Mechanizm w CT-S550S to dość prosty mechanizm produkcji Alpsa czy Mitsumi - jednowałkowy, dość głośno stuka przy przełączaniu - ale poza tym trudno mu coś konkretnego zarzucić. Działa głośno, ale skutecznie.

CT-757 jest bardzo dobrym deckiem. Wyższa półka (jak to mówią)

Wyższa to lekka przesada . Co prawda miałem CT-777 i wtedy wydawało mi się że jesr super ... Do momentu jak zagościł pierwszy 979 ...

Dobre są 939 , 959 , 979 itd ale jak kilka stron wcześniej pisałem taki Sony 750ES może mocno zmienić punkt widzenia na dobrego i niedrogiego decka ;)

Muszę dopasować coś do Metza CX 4962 S. Tam jest kółko cierne idlera z oponką która od wewnętrznej strony ma jeszcze taką wypustkę dlatego nie znajdę i nie dopasuję samej oponki, tylko muszę wymienić całe kółko cierne. Na Allegro są do polskich MDS-ów ale mają 14mm średnicy,,,,szkoda :-(

Koledzy (swoją drogą to nie zauważyłem tu żadnej koleżanki - szkoda).

Nabyłem ostatnio za bezcen Technicsa RS-BX 808 - swego czasu "pierwszy po bogu". Nie domykała się kaseta i nosi ślady nieudolnych prób naprawy, a usterka była banalna. Z zewnątrz widać, że nie cieszył się szacunkiem, ale chyba nie był otwierany. Niezajechany. I teraz moje pytanie: czy Quartz Direct Drive posiada jakąś regulację? Jest ciut za wolny, jakąś minutę na jednej stronie C-60.

Witajcie, po dłuuuugim czasie spędzony na forum w końcu udało mi się upolować sprzęcik w postaci ONKYO TA-2550. Nie potrafię jednak się dokopać do instrukcji nigdzie a znalazłem tylko do modelu 2570. Głównie chodzi mi o to jak precyzyjnie ustawić prąd podkładu pokrętłem input oraz accubias przy nagrywaniu tak że gdyby mógł ktoś wytłumaczyć lub dać namiar na instrukcję byłoby fajnie. Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych dobrymi deck'ami!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)
… Głównie chodzi mi o to jak precyzyjnie ustawić prąd podkładu pokrętłem input…

Tego się nie da zrobić.

… oraz accubias przy nagrywaniu tak że gdyby mógł ktoś wytłumaczyć lub dać namiar na instrukcję byłoby fajnie.

Było o tym pisane wielokrotnie w tym wątku. Myślę, że warto się zainteresować wynikami wyszukiwania po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa „accubias”

Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych dobrymi deck'ami!

Z góry dziękuję, pozdrawiam, niepozytywnie, nie zakręcony, nie „deckiem”. Użyj instrukcji z 2570. Nazwy i działanie funkcji są praktycznie takie same. I nie bój się naciskać klawiszy.

GM

Edytowane przez G.Mark

W sobotę przywiozłem Amplituner wraz z magnetofonem kasetowym ITT HIFI 8051C,ale mam mały problem nie mogę nigdzie znależć informacji jakie mogę podłączyć głośniki.Może ktoś ma do niego instrukcję.Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-43319000-1404747695_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W sobotę przywiozłem Amplituner wraz z magnetofonem kasetowym ITT HIFI 8051C,ale mam mały problem nie mogę nigdzie znależć informacji jakie mogę podłączyć głośniki.Może ktoś ma do niego instrukcję.Pozdr

Od 4 do 16 omów i mocy przenoszonej ca 40W.

GM

Witajcie, po dłuuuugim czasie spędzony na forum w końcu udało mi się upolować sprzęcik w postaci ONKYO TA-2550. Nie potrafię jednak się dokopać do instrukcji nigdzie a znalazłem tylko do modelu 2570. Głównie chodzi mi o to jak precyzyjnie ustawić prąd podkładu pokrętłem input oraz accubias przy nagrywaniu tak że gdyby mógł ktoś wytłumaczyć lub dać namiar na instrukcję byłoby fajnie. Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych dobrymi deck'ami!

Mam ten magnetofon ale nie znalazłem do niego instrukcji, za bardzo jej nie szukałem. Ustawić w nim można poziom sygnału nagrywanego - maksymalnie wysoki ale taki aby nie było zniekształceń; to zależy przede wszystkim od kasety na której nagrywasz.

Bias najlepiej ustawić ze słuchawkami na uszach porównując sygnał wchodzący i nagrywany przełączając klawiszem "monitor".

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi