Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno w tych silniczkach zużywają się szczotki, które można wymienić (ja tego próbowałem, ale gdzieś w sieci czytałem), Zamiennika tego silnika teraz już podobno nie sposób kupić. Również silnik napędu talerzyków pada w podobny sposób, tylko rzadziej - objawia się to nagłym zatrzymywaniem się talerzyka przy odtwarzaniu. I w nim podobno też można wymienić szczotki.

Filwoj, czyli efekty poprzedniej naprawy skończyły się. Szkoda. Ja w swoim nie musiałem drugi raz naprawiać silniczka i jak na razie nadal jest ok. Jednak może warto poszukać dawcy?

Jeśli ktoś miałby na oku dawcę z mechanizmem, który posiada gumowy idler przewijania, a nie zębatkę, to chętnie będę partycypował w kosztach (dla mnie silnik przewijania z ramieniem i z idlerem, silnik sterujący dla "wspólnika"). ;-)

Ach te mechanizmy Sankyo :)

Kilka lat temu miałem DR-1. Pracował doskonale. Jednak w pewnym momencie mechanizm przestał reagować na komendy. Po 3 sekundach od chwili wybrania funkcji na liczniku pojawiał się nasz ulubiony symbol: Err.

Pomyślałem o wymontowaniu tego silniczka z przekładnią ślimakową. Jednak wiązało się to z rozmontowaniem całego mechanizmu.

Nie chciałem tego robić. Przez jeden mały otwór z przodu silnika wstrzyknąłem preparat do konserwacji potencjometrów - brak reakcji po kilu minutach. Dopełnieniem tego było lekkie uderzenie w obudowę silnika śrubokrętem. Mechanizm ożył ! I to ożył na kilka lat.

Więc ... powodzenia !

Kasjel kółko wykonane na razie prototyp ale wszystko idzie w dobrym kierunku,myślę ze już nie będzie problemu dorobieniem różnych kół zębatych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-22076700-1416495865_thumb.jpg

post-19370-0-40608400-1416495882_thumb.jpg

post-19370-0-37103800-1416495901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podkusiło mnie , zalicytowałem i wygrałem aukcję tego CT-S710 z wgniecioną klapką .

Mam go od wczoraj . Fakt - prawy zawias klapki połamany ale lata w środku więc da się skleić .

Bardzo mało używany . Nawet wyślizgania na głowicach nie ma .

Paski standardowo do wymiany .

Rolki super ale facet źle zapakował go i dostał lekkiego strzała w pokrywę z góry , lewej strony zaraz za panelem . Reszta a zwłaszcza panel przedni można napisać - ideał .

No i co mam napisać ?

Po prostu Pioneer . Jakość nagrania na bardzo wysokim poziomie .

Co ciekawe jeden z niewielu decków grających dobrze z Dolby C . Kalibruje też idealnie .

Szkoda że nie mam S910 do porównania ale mam 870ES z którym porównywałem 910tkę . Jak go ogarnę porównam z Sony .

Już słyszę że jest bardzo dobrze i jeżeli ustępuje to niewiele do CT-S910 .

Muda

To teraz juz wiem kto tak licytuje i wykupuje decki na allegro ;-) korcilo i mnie zeby ta 710- tke licytowac tez ,ale powstrzymywala mnie ta ulamana kieszen.Na pewno jest to jeden z lepszych deckow Pioneera i szczerze powiem ze ten model chcialbym miec,jesli chodzi o Pioneery z centralnie umieszczona kieszenia.Zastanawiam sie nad kupnem CT-S620,sa dwa do wylicytowania obecnie..

Edytowane przez mariodm-74

Kasjel kółko wykonane na razie prototyp ale wszystko idzie w dobrym kierunku,myślę ze już nie będzie problemu dorobieniem różnych kół zębatych.

To bardzo mnie cieszy :-)

Ja scalaki mam już w domu. Jutro wyślę ci te trzy sztuki.

A weź znajdź teraz taki sprawny! :-( Ja parę lat temu właśnie wymieniłem taki cierny na zębatkowy.

A dużo problemów pojawia się przy takiej zamianie? Myślę o swoim TA-2070.

Konkrety:

Ślizgała się przekładnia w starym Kenwoodzie KX-880SR, a przekładnię na wymianę wziąłem z nowszego KX-880D, z uszkodzoną elektroniką. Mechanizmy były podobne - w pierwszej chwili nawet myślałem, że może po prostu przełożę całe mechanizmy, co wydawało się prostsze, ale okazało się, że mają trochę mocowanie, inny mechanizm otwierania kasety, i stwierdziłem, że prościej będzie przełożyć przekładnię, ograniczając przekładanie do minimum.

Ostatecznie, o ile dobrze pamiętam (robiłem to już ładne parę lat temu, więc szczegóły już się zatarły), przekładałem całe talerzyki - musiałem zdjąć stare z osi i nałożyć te nowe, z wieńcem zębatym, a silnik napędu talerzyków z całą przekładnią jest chyba osadzony na jakiejś metalowej płytce, którą wymieniłem w całości (ale już dokładnie nie pamiętam) - w każdym razie na pewno wymieniłem cały silnik z przekładnią, osadzoną na jego osi. Musiałem oczywiście odlutować i przylutować przewody do silnika. Okazało się, że wszystko pasuje i nie była to bardzo skomplikowana naprawa. Oczywiście konieczne było wymontowanie całego mechanizmu z magnetofonu, żeby móc dłubać w mechanizmie.

Zadaję durne pytania, ale tak rozpaczliwie szukam nowego procesora do Revoxa B710 że i tak je zadam. Mam możliwość kupienia nowego procesora MK3870/20 ale z innym numerem oprogramowania. Potrzebuję MK14581N-5 a jest to co widać na zdjęciu. Jaki był by efekt/reakcja po zamontowaniu takiego procesora ? Ja wiem że nie będzie on pasował ale może zauważył bym jakąś pozytywną zmianę po zamontowaniu która pozwoliła by mi upewnić się na 100% że na pewno stary procek jest uszkodzony ? Czy możliwe jest uszkodzenie innych układów po zainstalowaniu takiego procesora ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filwoj, czyli efekty poprzedniej naprawy skończyły się. Szkoda. Ja w swoim nie musiałem drugi raz naprawiać silniczka i jak na razie nadal jest ok. Jednak może warto poszukać dawcy?

Efekty są, mostek podnosi się do końca tylko nie zawsze mechanizm zastartuje, zdarzyło się również, że zatrzymał się prawy talerzyk i magnetofon wyłączył funkcję odtwarzania. Jak napisał MaciejLK to zapewne wina drugiego silnika, spróbuję z tym powalczyć. Czy możecie podpowiedzieć w jakich modelach szukać zamienników dla tych silniczków ? Mam jeden 2570 jako dawcę ale silnik sterujący też jest już kiepski.

W.

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Ja wiem że nie będzie on pasował ale może zauważył bym jakąś pozytywną zmianę po zamontowaniu która pozwoliła by mi upewnić się na 100% że na pewno stary procek jest uszkodzony ? Czy możliwe jest uszkodzenie innych układów po zainstalowaniu takiego procesora ?

Pytanie z innej beczki. Czy mierzyłeś napięcie zasilania obecnego procesora? Według jego specyfikacji, powinno wynosić +5V +-5% czyli w zakresie +4,75 - +5,25V.

Jeśli tak, to ile to napięcie wynosi? Układ scalony LM309K, który zasila układy cyfrowe tego magnetofonu, w tym mikrokontroler, daje na wyjściu typowo +5,05V.

Jeśli obecnie napięcie zasilania kontrolera jest zbliżone do dolnej granicy dopuszczalnego napięcia zasilania, to może on działać źle. Program się nie uruchamia, kontroler się resetuje, itd.

GM

korcilo i mnie zeby ta 710- tke licytowac

Mnie skusił pierwszy właściciel i nie handlarz więc liczyłem na dobry stan . Handlarz by napisał na niego z 2 strony a facet miał gdzieś .

Do tego brak śladów wyślizgania na przyciskach a to dużo daje do informacji .

,ale powstrzymywala mnie ta ulamana kieszen

W najgorszym wypadku kupię drugą albo od 620S i coś pokombinuję .

Najważniejszy jest stan techniczny a tu jest rewelacja . Bez czyszczenia , picowania itd .

Moim błędem była sprzedaż S910 .

Teraz mam w planach jeszcze 2 decki Pioneera .

Pioneera i szczerze powiem ze ten model chcialbym miec,jesli chodzi o Pioneery z centralnie umieszczona kieszenia.Zastanawiam sie nad kupnem CT-S620,sa dwa do wylicytowania obecnie..

Na początku cholernie mi się nie podobały , teraz je akceptuję . Mają za to całkiem inaczej i lepiej zrobioną elektronikę niż starsze . Naprawdę świetnie gra a mam porównanie do 737MKII też w świetnym stanie mechanicznym i elektronicznym .

Szperałem o tym S-620 i wyszperałem że to to samo co 820S ale bez Dolby S . Wyszperałem też jednak że pomimo fajnej mechaniki w tych modelach to brzmieniem są gorsze od S710 .

Myślałem nad tym S620 złotym . Ma kropke nad kieszenią . Mam dokładne fotki i nie jest źle . Jest ta ryska z góry ale i od góry są papierówki . Za 300zł dobra cena myślę .

CT 959 poszedł za 450zł . Też dobra cena ale tego wyświetlacza nie ścierpię chociaż to świetny deck .

Pytanie z innej beczki. Czy mierzyłeś napięcie zasilania obecnego procesora? Według jego specyfikacji, powinno wynosić +5V +-5% czyli w zakresie +4,75 - +5,25V.

Jeśli tak, to ile to napięcie wynosi? Układ scalony LM309K, który zasila układy cyfrowe tego magnetofonu, w tym mikrokontroler, daje na wyjściu typowo +5,05V.

Jeśli obecnie napięcie zasilania kontrolera jest zbliżone do dolnej granicy dopuszczalnego napięcia zasilania, to może on działać źle. Program się nie uruchamia, kontroler się resetuje, itd.

GM

Te parametry zostały zmierzone przez kolegę JaroMi,ego który niezmiernie rzadko ale pisał tu kiedyś na forum. On ma znacznie większą wiedzę ode mnie tak że wiedział co robi. Ja wymieniłem w nim wszystkie układy scalone wokół procesora. Te które są na podstawkach. Wymieniony został rezonator kwarcowy 40 000Hz po czym magnetofon ożył ale na krótko (ok 15min). W tej chwili magnetofon szaleje zaraz po włączeniu go do zasilania. Podnosi mostek z głowicami i kręci szpulkami z zawrotną prędkością i w przeciwnych kierunkach. Wyświetlacz LED wyświetla jakieś głupoty bądź nie wyświetla nic. Wyciągnę ten magnetofon w sobotę i osobiście spróbuję zmierzyć napięcia o których piszesz. Pamiętam że JaroMi nie stwierdził jednoznacznie śmierci procesora. Uznał nawet że działa układ resetu.

Rolki super ale facet źle zapakował go i dostał lekkiego strzała w pokrywę z góry , lewej strony zaraz za panelem .

Możesz opisać jak był zapakowany?

M.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Wymieniony został rezonator kwarcowy 40 000Hz po czym magnetofon ożył ale na krótko (ok 15min). W tej chwili magnetofon szaleje zaraz po włączeniu go do zasilania. Podnosi mostek z głowicami i kręci szpulkami z zawrotną prędkością i w przeciwnych kierunkach. Wyświetlacz LED wyświetla jakieś głupoty bądź nie wyświetla nic. Wyciągnę ten magnetofon w sobotę i osobiście spróbuję zmierzyć napięcia o których piszesz. Pamiętam że JaroMi nie stwierdził jednoznacznie śmierci procesora. Uznał nawet że działa układ resetu.

Dziękuję za informacje. 40 000Hz?! Tam powinien być kwarc 4MHz.

GM

prototyp ale wszystko idzie w dobrym kierunku,myślę ze już nie będzie problemu dorobieniem różnych kół zębatych.

Napisz proszę jak wykonany jest ten prototyp i dlaczego sądzisz, że już nie będzie problemu z dorobieniem różnych kół zębatych?

Ja mogę opisać moje próby wykorzystania najnowocześniejszych technologii do ratowania naszych antyków.

Kiedyś zapytałem tu na Forum czy ktoś próbował wydrukować zamienniki uszkodzonych elementów zamiast poszukiwać dawców, gdzie często poszukiwana część także nie jest w najlepszym stanie technicznym. Technologia wydruku 3d wydawała mi się idealnie stworzoną do tego typu zastosowań. Nikt nie podjął tematu więc spróbowałem własnych sił. Na warsztat wziąłem decka Technics RS-TR515 i uszkodzone kółko zębate przenoszące napęd na szpulkę podczas 'klasycznego' odtwarzania (w funkcji rewersu deck pracuje poprawnie). Pierwszy etap - wybór programu umożliwiającego wykonanie modelu 3d, etap drugi - nauka obsługi, etap trzeci - zwymiarowanie elementu i wykonanie modelu 3d. To były najłatwiejsze etapy całego procesu - potem było tylko trudniej.

Uzbrojony w plik wynikowy zacząłem szukać możliwości wydruku 3d. Pierwszy kontakt i odpowiedź: "Niestety nie uda nam się wydrukować ząbków kółka, udać się uda ale będą nie dokładne a koszt wydruku to 40 zł". Wiem już, że trzeba poszukać precyzyjniejszej drukarki, z dokładniejszą głowicą, która pracuje na innym materiale niż popularny ABS czy PLA. Szukam dalej: "Rozdzielczość drukarki na której to wydrukujemy jest wystarczająca do detalu tego typu. Wycena takiego wydruku 140 zł." Kolejny kontakt i odpowiedź: "Dostaliśmy dzisiaj polecenie od dyrekcji by nie drukować części mechanicznych ze względów bezpieczeństwa. W związku z tym niestety nie możemy przyjąć pana zamówienia." Hmm... - pojawiły się kwestie bezpieczeństwa - nie wiem czy mojego czy narodowego? Niezrażony szukam dalej, przecież 13mm kółko zębate nie uczyni nikomu krzywdy. Trafiłem na precyzyjną drukarkę pracującą z fotopolimerem: "Wydruk takiego pojedynczego elementu to 336,2 zł netto. Ale praktycznie w tej samej cenie, dosłownie o kilka złotych więcej za sztukę, moglibyśmy tego wydrukować do 100 sztuk."

Na koniec znalazłem możliwość wydruku za 5 zł ale z kilkoma ograniczeniami: zęby nie będą mieć 'wyraźnych' szczytów (będą lekko 'zaokrąglone' i trzeba będzie pilniczkiem pogłębić przerwy między nimi) oraz wydruk będzie składać się z 2 części, które trzeba będzie ze sobą skleić. Może i pociągnąłbym dalej ten eksperyment ale niestety do tego punktu druku mam 300 km a załatwianie sprawy zdalnie plus wysyłka jest owszem możliwa ale wymaga nakładu organizacyjnego w tym przypadku niewspółmiernego do zamierzonych osiągnięć.

Podsumowując - przystępując do replikacji kółka zębatego byłem przekonany, że to jedyna słuszna droga i dziwiłem się, że jeszcze nikt tego nie zrobił. Teraz wiem, że futurystyczna technologia wydruku 3d ma pewne ograniczenia, które odkrywamy zagłębiając się w temat: wymiary elementu, szczegółowość wydruku, materiał no i na koniec cena (nie wspominając o kwestii bezpieczeństwa). Finalnie porzuciłem projekt i nabyłem nowe kółeczko w sklepie za 17 zł, ale jeśli ktoś dysponuje możliwością taniego wydruku 3d to mogę udostępnić plik stl kółka zębatego RDG5772ZC.

Pozdrawiam,

Maciek

Korzystając z okazji mam prośbę, jako że renowacja tego Technicsa jest na dobrej drodze i zbliża się ku końcowi, a jakiś wandal pozbawił go nóżek - czy ktoś ma na zbyciu stopki do Technicsa lub innego sprzętu audio i mógłby je odstąpić? Chciałbym mu przywrócić dawny wygląd a nie tylko sprawność techniczną.

Edytowane przez jmaciek

Mam CT-S710 i powiem , że od lat służy mi za wzorcowy deck nagrywający. Pod niego ustawione mam głowice w innych magnetofonach. Generalnie polecam , żeby nie było za dobrze to w moim egzemplarzu czeka mnie czyszczenie styków selektora rodzaju taśmy bo po włożeniu Fe dalej wyświetla Metal.

Kasjelu a sprawdzałeś przełącznik w kieszeni kasety, ten mały trzpień który informuje procesor, że jest włożona kaseta?

Pzdr

Możesz opisać jak był zapakowany?

M.

Na moją prośbę owinięty w kilka warstw folii streczowej ale wsadzony w miękki , sflaczały karton . Jako wypełnienie od spodu , po bokach i na górze takie poszatkowane , trzymające się kupy kartony .

Za twardo i za mało tych warstw .

Te kartony rozjechały się i deck latał . Tył i przód przez tą folię miał kontakt z tym kartonem . Czyli ochrony zero .

Deck owinięty kablem zasilającym przez środek - :/

Dostałem maila żeby zrobić zdjęcie i sprzedający wezwie firmę kurierską ...

Nie o to chodzi , szkoda tej wgniotki i tak ładnego decka .

A można tak tanio , łatwo i bezpiecznie wysłać .

Na Poczcie za 7,70zł sa duże , dwuścienne kartony . Sprzęt kilka warstw folii strecz . Na dół z 7-10cm pomiętolonych w kulki gazet . Na to deck i obłożyć go tak tymi kulkami żeby się nie przesunął . Na górę kolejna warstwa pomiętolonych gazet i musi dojść cało .

Wysłałem tak dziesiątki paczek .

Mam CT-S710 i powiem , że od lat służy mi za wzorcowy deck nagrywający. Pod niego ustawione mam głowice w innych magnetofonach. Generalnie polecam ,

A jak byś go porównał do innych wysokich Pioneerów ?

Edytowane przez muda44

JMaciek daj znać na priv mam RS-TR-256 na części rozbebeszonego to może te nóżki będą pasować.

Pzdr

Muda44, ja nie mam audiofilskiego ucha ale gra na poziomie 959 , CT-A9. Nie słysze jakiś zauważalnych różnic. Technics M85 odtwarza nagrane na nim kasety tak, że chce się słuchać, dla mnie to wystarcza. Poziomu Nakamichi ZX-9 czy 505 chyba jednak nie osiąga, ale różnice sa jak dla mnie minimalne, a wręcz pomijalne. Jeżeli ktoś szuka decka dobrze grającego i w miare łatwego w serwisie to Pionnery są idealnym rozwiązaniem, CT-S710 jest moim zdaniem jednym z najbardziej udanych, w porównaniu do 910 ja nie słyszę różnic. Co ciekawe CT-S620 którego mam ze względu na kolor (szampan) słychać wyraźnie, że gra i nagrywa gorzej niż 710

Pzdr

Szperałem o tym S-620 i wyszperałem że to to samo co 820S ale bez Dolby S . Wyszperałem też jednak że pomimo fajnej mechaniki w tych modelach to brzmieniem są gorsze od S710

Wspominałem o tym kilka stron wcześniej - CT-S820S i CT-S620 to praktycznie takie same urządzenia, ale 820S niby brzmi ciut lepiej (mimo identycznej sekcji playback i rec - porównywałem w serwisówce). Co do porównania CT-S820S do 710 to bodajże kolega Discomaniac twierdził, że jest spora różnica na korzyść 820S (dzięki innej wersji Super Auto BLE). Wiem natomiast jedno - wyświetlacz 710/910 jest dokładniejszy od wyświetlacza 620/820S.

Dzięki Kasjel cieszę się że będę mógł uruchomić tego grundiga!!!!kółko jest już dorobione zobaczymy jak będzie pracować.Jmaciek koła są wycinane za pomocą lasera ,myślę że będzie możliwość dorobienia każdego kółka zębatego.Też myślałem o drukarce 3d nawet rozmawiałem w tej sprawie ale na razie postanowiłem wykonać tradycyjną metodą.

Co ciekawe CT-S620 którego mam ze względu na kolor (szampan)

710 też jest w tym kolorze . Zresztą wiadomo kto i gdzie wystawia go od dawna za 1000zł .

Co do porównania CT-S820S do 710 to bodajże kolega Discomaniac twierdził, że jest spora różnica na korzyść 820S

Nie słuchałem ale szczerze wątpię żeby 820S był lepszy od S910 a ten jak widać niewiele odstaje od S710 .

Oczywiście lepsze głowice , PLCS , odłączane HX Pro i wejście bezpośrednie . Do tego potencjometr rec level na przedłużce .

Niedawno poszedł ładny 820S

Ukryta Zawartość

Ale wiedząc to co wiem czekałem na coś innego i się doczekałem ;)

Ukryta Zawartość

koła są wycinane za pomocą lasera ,myślę że będzie możliwość dorobienia każdego kółka zębatego.

Będę musiał się zainteresować tematem bo jest mi obcy. Czy laser wycina cały element z danego materiału czy też jest to kilka części do sklejenia razem (np. kółko z zębami + tulejka na oś)? Czy trzeba mieć własny materiał? Czy punkty usługowe cięcia laserem są łatwo dostępne dla człowieka z ulicy i jaki jest szacunkowy koszt wytworzenia takiego kółka?

M.

>>manius59

Ja mam problem z jednym z odtwarzaczy CD, ułamane koło zębate od wyciągania/wciągania tacki. Czy istnieje możliwość ewentualnego zamówienia u Ciebie takiego koła zębatego w większej ilości? Jakie parametry trzeba dostarczyć?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>manius59

Ja mam problem z jednym z odtwarzaczy CD, ułamane koło zębate od wyciągania/wciągania tacki. Czy istnieje możliwość ewentualnego zamówienia u Ciebie takiego koła zębatego w większej ilości? Jakie parametry trzeba dostarczyć?

Jakie to kółko zębate potrzebujesz ? Bo kupowałem i rozbierałem kilka napędów CD. Wszystkie koła zębate sobie zostawiłem więc może...

Będę musiał się zainteresować tematem bo jest mi obcy. Czy laser wycina cały element z danego materiału czy też jest to kilka części do sklejenia razem (np. kółko z zębami + tulejka na oś)? Czy trzeba mieć własny materiał? Czy punkty usługowe cięcia laserem są łatwo dostępne dla człowieka z ulicy i jaki jest szacunkowy koszt wytworzenia takiego kółka?

M.

Nie wiem jak jest gdzieś indziej u mnie wygląda tak gość zajmuje się grawerowaniem napisów, oraz wycinaniem różnych przedmiotów. Od nie dawna posiada laser za pomocą którego może bardzo małe elementy grawerować wycinać itd.

>>manius59

Wystarczy dokładne wymiary grubość wielkość koła ilość zębów najlepiej było by zrobić zdjęcie tego kółka co ci z niego zostało.
  • Pokaż nowe odpowiedzi