Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze wrażenia z odsłuchu Revoxa 710 porobione.

źródło Marantz Cd17 mkII, wzmacniacz sansui 8080DB.

paczki to ProAki 125

taśma TDK SA.

płyta to Vangelis blade runner.

vox, w DolbyB gra lepiej od CD.

po nagraniu o dziwo, więcej wysokich od oryginału i więcej mięsa.

bez dolbyB robi się aż niedobrze, bo wysokich tyle, że aż syczą nieprzyjemnie.

natomiast póki co Vox położył marantza i to wyraźnie.

oczywiście to żaden test, raptem odsłuchana jedna płyta z CD i kasety,

niemniej jestem pod wrażeniem i to dużym.

no ale ja ze wszystkiego zawsze się cieszę, więc na pewno nie jest to miarodajne :-)

ps a jak fajnie gra z włączonym Dolby w Sansui, inna sprawa, że z tym dolby w ampli to nie wszytsko dobrze gra, każdą płytę trzeba testować osobno.

z fajnych rzeczy przyszły dziś zakupione kasety z alle, graja "idealnie" jak no zawartość.

4 dezertery, 4 defekty muzgó, 2 KSU.

przeczyściłem też rolki i głowicę, nie zużyłem nawet pół wacika, stan idealny jeżeli o czystość chodzi.

to tyle z placu boju, idę ganiać koty, przydałaby się jakaś fota ;-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

To ciekawe .

Kopia z CD lepsza od CD ?

po nagraniu o dziwo, więcej wysokich od oryginału i więcej mięsa.

To chyba niedobrze ?

bez dolbyB robi się aż niedobrze, bo wysokich tyle, że aż syczą nieprzyjemnie.

To coś masz skopane .

Kopia powinna być jak najbliżej oryginału bez syczenia , bez mięcha itd . A tym bardziej nieprzyjemnego syczenia .

Dolby B tłumi górę ale bez Dolby kopia powinna być blisko oryginału , tym bardziej równowagą tonalną .

Przyjechał do mnie złoty Pioneer CT-S710 o którym wyżej wspominałem którego nie chcieliście kupić :p

Kilka mikroskopijnych skaz a reszta z głowicami jak nówka .

sam nie wiem, ale wygląda na to, że lepsza.

czy skopane ? nie wiem, po prostu może "jasno gra" w stosunku do CD

zaraz sprawdzę z ustawieniami "wzmacniacza" na zero

być może wpadnie do mnie w sobotę kumpel z forum po odbiór amolifona, wtedy też coś powie.

sprawdziłem, z ustawieniami na zero, też vox gra "jaśniej"

ale już takiej różnicy nie ma, niemniej na pewno jest o te ćwierć tonu więcej wysokich na dolbyB.

nie powiem, żeby mi to przeszkadzało :-)

ps

te syczenie bez dolby to wyraźne szumy plus jasne wysokie, stąd taki "nienaturalny dzwięk"

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

sam nie wiem, ale wygląda na to, że lepsza.

Raczej inna i bardziej Ci odpowiada ;)

te syczenie bez dolby to wyraźne szumy plus jasne wysokie, stąd taki "nienaturalny dzwięk"

Nagrywam bez dolby . Jak deck ma dobry stosunek sygnał / szum to ten szum wcale mi nie przeszkadza .

Tylko niektóre decki na dolby nagrywają dobrze - chodzi o dolby C . Akurat obydwie 710tki jak i 910 dobrze nagrywają z Dolby C bez " oddychania " i wycinania mikrodetali.

pewnie, że lepsza=inna.

natomiast tak gra, że coraz bardziej mam ochotę przegrać wszytskie CD na kasety i pogonić jw w …cholerę.

jak już pisałem, nigdy nie lubiłem CD ani jako nośnika,a ni jako opakowania...

zdjęcia do zeszłego roku też tylko na filmach robiłem..

analog rulez !!! :-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Napisano 30.11.2014 - 19:16

Proszę o pomoc. Zakupiłem decka Onkyo K-622 (bliźniaczy model bardziej popularnego K-611). Do wymiany miały być paski (play się nie załączał). Po rozebraniu stwierdziłem, że paski są w porządku, a deck ma inną usterkę. A więc po kolei: otwieranie zamykanie kieszeni działa, przewijanie w obie strony działa, natomiast po wciśnięciu play mostek z głowicami się trochę podnosi po czym słychać jakby coś przeskakiwało w mechanizmie i opada - takich prób załączenia mechanizm samoczynnie wykonuje cztery po czym przechodzi w tryb "stop". Po wyjęciu kasety widać zapętlenia taśmy czyli prawa szpulka nie nawija, a prawy capstan coś próbuje ciągnąć. Dokładnie taki sam problem znalazłem na niemieckim forum miłośników Onkyo. Jest tam (tak mi się przynajmniej wydaje) rozwiązanie ale nie za bardzo rozumiem co autor postu ma na myśli. Tutaj link do tematu (post 12)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tutaj z tłumaczeniem googla:

Ukryta Zawartość

Patrząc z góry we wnętrze mechanizmu widać, że silnik sterujący nie ma siły do końca unieść mostku z głowicami (pasek się ślizga choć jest napięty - jakby coś blokowało mechanizm)

Może ktoś z Was coś zrozumie z tego niemieckiego forum i mnie naprowadzi co jest nie tak.

Pozdrawiam

Problem rozwiązany. Mostek z głowicą unosząc się na samą górę napina sprężyny dociskające rolki do kapstanów. Sprężyna prawej rolki była za "twarda" i silnik podnoszący mostek nie miał siły jej naprężyć. Podkładka z drucika pod końcówkę sprężyny zmniejszyła siłę potrzebną do jej naprężenia i tym samym mostek się podnosi.

Ogólnie ten deck malutki (szerokość 275mm) a w środku 4 silniki, 3 głowice, 2 wałki. Gra całkiem przyzwoicie. Nagrywania nie sprawdzałem, ale pewnie szału nie ma ze względu na brak jakiejkolwiek kalibracji.

Przyjechał do mnie złoty Pioneer CT-S710 o którym wyżej wspominałem którego nie chcieliście kupić :p

Kilka mikroskopijnych skaz a reszta z głowicami jak nówka .

Gratuluję. Trochę dużo kosztował jak na 710tkę, ale jak taki stan to pewnie było warto. Zostawiasz obie czy czarna na sprzedaż?

P.S. Dwie fotki małego Onkyo zapożyczone z neta.

post-53780-0-52871900-1417642030_thumb.jpeg

post-53780-0-65051900-1417642034_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mad_Man

Witam.

Coś mnie podkusiło i zalicytowałem NAKA Dr-8 ( dwugłowicowy) na Al... I jakoś niechcący wygrałem licytację. Teraz tylko czekać na dostawę. Nie posłuchałem waszych porad żeby nie brać dwugłowicówek i trochę się boję, że będę zawiedziony sprzętem. Zdam relację z wrażeń odsłuchowych jak będę miał decka.

Gratuluję. Trochę dużo kosztował jak na 710tkę, ale jak taki stan to pewnie było warto. Zostawiasz obie czy czarna na sprzedaż?

Numer może zmylić bo to tylko " 7 " ale faktycznie grają bardzo , bardzo dobrze . Z czasem porównam obydwa z Sony 870ES a ten niewiele ustępował CT-S910 . Z tego co już słyszę gra na bardzo zbliżonym poziomie . Dużo lepszym niż CT 777 , CT 900S i lepszym od 737MKII .

Stan super i cena uważam dobra zwłaszcza w stosunku do tego co jest z Pioneera w tej cenie od jakiegoś czasu wystawiane :)

Czy zostawię ?

Na razie tak . Chciałem miec złotego decka i 710 zajmie miejsce Denona DRM 700A . Równie ładny ale wykonaniem do Pioneera to mu daleko .

Czarny zajmował miejsce do czasu aż kupię wyższy model z kieszenią na środku . Będzie ciężko ale nie pali mi się ...

Nie posłuchałem waszych porad żeby nie brać dwugłowicówek i trochę się boję

Spokojnie, najpierw posłuchaj ... jest cała góra decków dwugłowicowych które kładą na łopatki te z trzema. Dobrym przykładem jest NAK 580, przez wiele lat używany jako referencyjny deck (2 głowice) do testowania kaset.

Nagrywam bez dolby . Jak deck ma dobry stosunek sygnał / szum to ten szum wcale mi nie przeszkadza .

W 100% się zgadzam, dobry deck + dobra kaseta + dobra kalibracja + NO Dolby ;)

Witam, mam w domu na teście AKAI GX75 MK II, stan wizualny świetny itd...mam pytanie związane z nagrywaniem.

Mianowicie po skalibrowaniu kasety do strzałek (level i bias) magnet nagrywa dosyć stłumiony dźwięk...nagrywałem na różnych kasetach SONY czy TDK od żelaza do metalu objaw ten sam. Natomiast kiedy dodam sporo level'u i bias'u tzn.niemal do końca to wtedy zaczyna się jasność i zbliżanie do oryginału.

Nie wiem czy był rozmagnesowany tor i głowice bo to może być przyczyną. Co może jeszcze być nie tak z tym deck'iem?

dzięki za pomoc

A ten referencyjny to nie był przypadkiem 582 jednak?

Nie, 582 to 3 głowice rocznik 1979-81. Ja pisałem o 2 głowicowym 580..

Edytowane przez nikx

Ogólnie ten deck malutki (szerokość 275mm) a w środku 4 silniki, 3 głowice, 2 wałki. Gra całkiem przyzwoicie. Nagrywania nie sprawdzałem, ale pewnie szału nie ma ze względu na brak jakiejkolwiek kalibracji.

Bardzo przyjemnie wygląda ten Onkyo, sam szukam czegoś podobnego do biurkowego zestawu ze wzmacniaczem sluchawkowym. Mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami z eksploatacji decka.

Co do kalibracji to jestem na 90% pewny że ją posiada, co prawda nie z poziomu użytkownika. Wewnątrz znajdują się elementy regulacyjne dzięki, którym można skalibrować magnetofon do dowolnej taśmy. Koniec końców w fabryce i serwisie jakoś trzeba ustawiustawić parametry takie jak wzmocnienie, korekcja czy wartość prądu podkładu. W instrukcji serwisowej znajdziesz wszelkie potrzebne informacje na temat kalibracji swojego nowego nabytku.

Jak postrzegasz solidność wykonania mechanizmu w tym decku?

Co może jeszcze być nie tak z tym deck'iem?

Ja bym zaczął od gruntownego czyszczenia całego toru i głowic oraz rogmagnesowania - jak to nie pomoże to pomyślimy dalej ...

Fajna Aiwa XK-S 9000 jest na wiadomym serwisie w stanie bdb - niestety cena ciut za wysoka :(

Ja bym zaczął od gruntownego czyszczenia całego toru i głowic oraz rogmagnesowania - jak to nie pomoże to pomyślimy dalej ...

Fajna Aiwa XK-S 9000 jest na wiadomym serwisie w stanie bdb - niestety cena ciut za wysoka :(

Witam, mam w domu na teście AKAI GX75 MK II, stan wizualny świetny itd...mam pytanie związane z nagrywaniem.

Mianowicie po skalibrowaniu kasety do strzałek (level i bias) magnet nagrywa dosyć stłumiony dźwięk...nagrywałem na różnych kasetach SONY czy TDK od żelaza do metalu objaw ten sam. Natomiast kiedy dodam sporo level'u i bias'u tzn.niemal do końca to wtedy zaczyna się jasność i zbliżanie do oryginału.

Nie wiem czy był rozmagnesowany tor i głowice bo to może być przyczyną. Co może jeszcze być nie tak z tym deck'iem?

dzięki za pomoc

Kalibrowałeś według wskaźników CAL czy na słuch ?

Edytowane przez Kasjel

Ok, tak zrobie. Oprócz tego tłumienia to nagrywa chyba dobrze, nie ma problemów z rozmieszczeniem sceny, jest jak na cd. Taśm nie zagina, choć hamulce nie działają zbyt dobrze.

dzięki za pomoc

Ten sam model mam od sierpnia. Kupiony na AL... Stan perfekt. Sprzedający ma konika na punkcie marki AKAI. Czyścił tor przesuwu, wymienił idler i rozmagnesował decka. Kalibruję level i bias według instrukcji czyli do zanaczonych poziomów. Po kalibracji wycisnąć przycisk cal i gotowe. Poziom zapisu ustawiam na maksiumum +3 db na żelazie i chromie. I nagrywa rewelacja. Z tego co zauwazyłem,jakość nagrania jest lepsza jak ustawię niższy poziom zapisu na master level. Nie zauważyłem żadnego zamulenia dźwięku. Oglądałeś głowice? Może są brudne. A może to jak zuważył Kasjel - namagensowanie głowic?. Spróbuj rozmagnesować. A poza tematem jaki demagnetyzer polecacie bo chciałbym kupić.

Bardzo przyjemnie wygląda ten Onkyo, sam szukam czegoś podobnego do biurkowego zestawu ze wzmacniaczem sluchawkowym. Mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami z eksploatacji decka.

Co do kalibracji to jestem na 90% pewny że ją posiada, co prawda nie z poziomu użytkownika. Wewnątrz znajdują się elementy regulacyjne dzięki, którym można skalibrować magnetofon do dowolnej taśmy. Koniec końców w fabryce i serwisie jakoś trzeba ustawiustawić parametry takie jak wzmocnienie, korekcja czy wartość prądu podkładu. W instrukcji serwisowej znajdziesz wszelkie potrzebne informacje na temat kalibracji swojego nowego nabytku.

Jak postrzegasz solidność wykonania mechanizmu w tym decku?

Witam

Deck sprawuje się nieźle. Jest tolerancyjny dla kaset nagrywanych na innych deckach. Co do kalibracji to chodziło mi o taką z przedniego panela (manualną lub automatyczną). Oczywiście w środku jest możliwość kalibracji: PRki pb level, rec level i bias. Tyle, że nie ma sensu za każdym razem rozbierać i kręcić PRkami, aby skalibrować różne taśmy. Ja najwięcej mam żelazówek Sony EF - prawdopodobnie pod nie skalibruje tego decka. Nagrywanie też może być niedokładne ze względu na podziałkę VU, a mianowicie skala przy zerze wygląda tak ... -3,0,+3. A tak w ogóle to nie wiem, czy co kolwiek na nim będę nagrywał. Mam do tego inne decki. :)

Co do mechanizmu. Na co dzień obcuję z deckami Pioneera. Ich Master Mechanism sporo przewyższa ten z Onkyo. Zarówno kulturą pracy jak i wykonaniem. Mechanizm Onkyo nie wydaje się być taki solidny, choć jest o wiele prostszy. Tylko otwieranie i zamykanie kieszeni jest bardziej skomplikowane. Onkyo zastosowało do tego osobny silnik (i co za tym idzie oczywiście osobny pasek) - kaseta jest wciągana lekko w dół, a potem zamykana jest kieszeń - trochę przypomina video VHS. Sam mechanizm pracuje trochę głośniej, ale i tak jestem zaskoczony (głośnego Alpsa z autoreversem nic chyba nie przebije). Można śmiało napisać że jest cichy. W środku plastikowe zębatki są małe, wąskie i mają drobne ząbki - widać że tutaj brakuje solidności - także głowne koło sterujące nie grzeszy sztywnością. Jednak może się czepiam i będzie to chodzić bezawaryjnie następne 10 lat (tego nie wiem). Dostęp do pasków trudny - dużo rozbierania (o ilości wtyczek i taśm nawet nie wspomnę). Potem sporo gimnastyki żeby to złożyć. Ogólnie decka oceniam pozytywnie, gdyż na taką małą skrzynkę zbudowany jest w miarę solidnie (cały panel i kieszeń alu), wygląda ładnie i gra nienajgorzej.

Polecam filmik na YT z tym modelem:

Pozdrawiam

Ktoś podkręcił generatory kalibracji (lub zmieniły się wartości pojemności). Na wskaźnikach wysterowania wszystko gra, jedna przy zapisie sonicznym jest źle. Magnetofon do regulacji.

GXy 75, 95 to wredne decki. Ale zdarzają się wyjątki. Pytanie jak długo jeszcze.

Ten sam model mam od sierpnia. Kupiony na AL... Stan perfekt. Sprzedający ma konika na punkcie marki AKAI. Czyścił tor przesuwu, wymienił idler i rozmagnesował decka. Kalibruję level i bias według instrukcji czyli do zanaczonych poziomów. Po kalibracji wycisnąć przycisk cal i gotowe. Poziom zapisu ustawiam na maksiumum +3 db na żelazie i chromie. I nagrywa rewelacja. Z tego co zauwazyłem,jakość nagrania jest lepsza jak ustawię niższy poziom zapisu na master level. Nie zauważyłem żadnego zamulenia dźwięku. Oglądałeś głowice? Może są brudne. A może to jak zuważył Kasjel - namagensowanie głowic?. Spróbuj rozmagnesować. A poza tematem jaki demagnetyzer polecacie bo chciałbym kupić.

Ja zapytałem tylko czy kalibracja została dokonana za pomocą wskaźników "CAL" czyli po włączeniu tej funkcji. Lub czy ustawiono poziom "Bias Level" na słuch ? Z wyłączoną funkcją "CAL". Magnetofon może być rozregulowany lub mogło się odkleić czoło głowicy "Rec/Pb" w wersji mkII. Była o tym mowa dawno, dawno temu....

Brak wysokich tonów może być również spowodowany nie właściwym ustawieniem toru przesuwu taśmy lub złym stanem rolek dociskowych.

Ja zapytałem tylko czy kalibracja została dokonana za pomocą wskaźników "CAL" czyli po włączeniu tej funkcji. Lub czy ustawiono poziom "Bias Level" na słuch ? Z wyłączoną funkcją "CAL". Magnetofon może być rozregulowany lub mogło się odkleić czoło głowicy "Rec/Pb" w wersji mkII. Była o tym mowa dawno, dawno temu....

Brak wysokich tonów może być również spowodowany nie właściwym ustawieniem toru przesuwu taśmy lub złym stanem rolek dociskowych.

Ja na przykład nie podkręcam BIAS ( w lewo) przy nagrywaniu. Zostawiam ustawienia takie jak przy normalnej kalibracji dla danej kasety. Przy odtwarzaniu (bez dolby) wysokich tonów jest więcej niz w oryginale. A co do toru przesuwu masz rację. Mój deck potrafi zagnieść, uszkodzić rant delikatnej kasety ( np TDK AR. Stare taśmy były zdecydowanie lepsze). Jednak te delikatne zagniecenie nie ma wpływu na jakośc dźwięku. Podobno ustawienie toru przesuwu to wyższa szkoła jazdy.

• Redaktorzy

Ten sam model mam od sierpnia. Kupiony na AL... Stan perfekt. Sprzedający ma konika na punkcie marki AKAI

Chyba od tego samego gościa kupilem swojego "akajca" jakoś rok temu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy to jest ten model i ta instrukcja serwisowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

GM

Tak to jest ten model Dzięki G.Mark

Ukryta Zawartość

może te dolby, jednak po coś wsadzają do tych naszych organków ?

u mnie Vox nagrywany bez dolby i słuchany bez i z dolby, gra jak z kocem na łbie i to takim wojskowym, rok nie pranym.

nagranie z dolby B i puszczone z dolby, wciąż dla mnie lepsze od oryginału, czy to z radia czy z CD.

a Sansui 8080DB jako radio gra pięknie.

ciekawe.

G.Mark, masz jeszcze Voxa, też masz podobnie ?

kota dawno nie było, kot analogowy, robiony własnoręcznie na analogowej kliszy, własnoręcznie wywoływanej.

niestety ostrość poszła w las, bo ruski obiekty może i ma ten look, ale trafić na dobrze skalibrowany to jak z głowicą w akai ze szrotu na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi