Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorzu, nie narzekaj! ;-) Ten mechanizm urzeka prostotą rozwiązań, i jeśli tylko pokona się problem zużytych szczotek w tych silnikach (pomocniczym-sterującym i napędzającym talerzyki szpul), działa bardzo fajnie i cicho. Przez prawie 10 lat w różnych odmianach stosowało go kilka znanych japońskich firm. To teraz dla nas zaleta, bo można znaleźć dawców części.

A magnetofon miał być (i był) jednym z lepszych dwugłowicowców. Z kalibracją trzeba trochę pokombinować metodą prób i błędów (np. nagrywając sygnały sinus z płyty CD), ale magnetofon odwdzięcza się ładnym brzmieniem.

Niestety, twierdzę już od kilku lat, że charakterystyczną cechą Kenwoodów była dość delikatna konstrukcja mechaniczna (może nie samego napędu, ale kieszeni, przycisków, itd.).

PS. Grzegorz jest racjonalistą i pragmatykiem. Jego ładne kabelki nie biorą... ;-)

Edytowane przez MaciejLK

To nie o ten egzemplarz chodziło.

Dokładnie o ten :) Na stronie hifi i za 2 stówki.Też dostałem takie zdjęcia i poprosiłem o zbliżenie tego boku, przy którym, jak się zdaje, odstaje blacha.

Szeryfo - na aukcji wystawiłem złotego Denona z niewielkim defektem . Jak chcesz dogadamy się na PW .

Nie, dzięki. Chodziło mi o konkretnie ten model Technicsa. Co prawda pełno ich w necie, ale nie wiadomo, jak ze stanem.

Nie, dzięki. Chodziło mi o konkretnie ten model Technicsa. Co prawda pełno ich w necie, ale nie wiadomo, jak ze stanem.

Bardzo dobry model . Moim zdaniem najlepszy z tamtych lat i lat późniejszych .( RS AZ nie miałem ) .

Mechanikę ciężko zajechać , czasem przyciski świrują . Warto patrzeć na przyciski czy nie sa wyraźnie wyślizgane .

czy ktoś podejmie się wymiany rolek w sony ka6es lub poleci secjalistę od tego rodzaju robótek ręcznych?

Jest z tym sporo zabawy . Sama wymiana nie jest jakaś trudna ale ustawić tą lewą to już jest zabawa .

Przy okazji wyciągnięcia mechaniki kup i wymień obydwa paski

Edytowane przez muda44

cześć;

czy ktoś podejmie się wymiany rolek w sony ka6es lub poleci specjalistę od tego rodzaju robótek ręcznych?

Dzięki z góry

Takie cudeńka trzeba samemu dopieszczać. Czasem nie wiem co gorsze: samemu grzebać czy komuś dawać ;) Tak jak muda44 powiedział wymiana to czysta przyjemność. Ustawianie czasem może do grobu wpędzić. A może wcale nie musisz wymieniać ??

Lubię kiedy gra muzyka...

Dokładnie o ten :) Na stronie hifi i za 2 stówki.Też dostałem takie zdjęcia i poprosiłem o zbliżenie tego boku, przy którym, jak się zdaje, odstaje blacha.

Też wypatrzyłem tą odstającą obudowę. Rozmawiałem ze sprzedającym na ten temat. Powiedział, że rzeczywiście jest to widoczne, ale nie jest to powstałe w wyniku uderzenia. Tak więc zaryzykowałem. Ewentualnie trzeba będzie robić poprawkę mocowania obudowy? Albo czeka mnie "klepanie" blachy. A tak już na poważnie poprzyglądałem się tym egzemplarzom na aukcjach i też zauważyłem odstawanie blachy w tym miejscu. Na moim DR-8 , choć to inna obudowa, też w dokładnie tym samym miejscu trochę oddstaje. Wnioskuję,że może te NAKI z Malezji już tak mają? Jak deck do mnie dotrze zastanowię się co dalej. Przyznaj, że za taką cenę warto zaryzykować. Nawet jeśli trzeba będzie zrobić jakieś poprawki kosmetyczne.

Takie cudeńka trzeba samemu dopieszczać. Czasem nie wiem co gorsze: samemu grzebać czy komuś dawać ;) Tak jak muda44 powiedział wymiana to czysta przyjemność. Ustawianie czasem może do grobu wpędzić. A może wcale nie musisz wymieniać ??

ja to wszystko rozumiem ale nie znam się na naprawach. Magnetofon niszczy taśmy, nie tyle wkręca co je porządnie deformuje.

... ale nie znam się na naprawach...

Nie przejmuj się my też ;) Po prostu grzebiemy...

Edytowane przez sk-victor

ale nie jest to powstałe w wyniku uderzenia.

Takie coś powstaje jak na tym decku stała masa ciężkich klamotów . Czasem tak handlarze piętrowo przewożą i blacha się poddaje .

Ta jest mocno wygięta i będzie problem żeby ją naprostować . Przed prostowaniem stronę malowana oklej jakąś taśmą żeby śladów na farbie nie było .

ja to wszystko rozumiem ale nie znam się na naprawach. Magnetofon niszczy taśmy, nie tyle wkręca co je porządnie deformuje.

Wcześniej pisałem jak regulować / sprawdzać rolki w takich mechanizmach .

Rolki są miękkie , czyste ?

Na lewej rolce masz taką naciętą na krzyż czarną tulejkę . Powinien być na niej lakier - plomba . Jest cała ?

Skusiłem się ;) 150 z transportem to znośna cena, o ile do zrobienia będzie tylko typowa konserwacja i czyszczenie. Więcej bym nie dał. Napiszę parę zdań jak przyjdzie. Miłego wieczoru.

Będzie Pan zadowolony ;) To jest nas teraz dwóch - założymy fanklub ładnego kabelka od głowic...

A mnie kusi Denon DR-330. Kiedyś chyba V Savage pisał że jest dobry. Gdyby tak cena była trochę niższa to.....nie wiadomo co bym zrobił :-)

Noooo bo mnie już klawisz w myszy świerzbi.

Witam, może ktoś w dużym skrócie napisać jak kalibrować taśmy w Technics'ie RS-B765 ? Są pokrętła Lewel calibration dla każdego kanału oddzielnie i bias adjust ale jak praktycznie je wykorzystać ? Czy ten model ma możliwość włączenia sygnału kalibracyjnego ?

W.

Wojtek

W ramach uzupełniania zestawu stereo dokupiłem Onkyo TA-2360. Chciałbym doprowadzić go mechanicznie do optymalnego stanu. Czy ktoś w grona posiada do niego Service Manual. Bardzo by mi to ułatwiło pracę. User Manual dostępny jest bez problemu. Z góry dziękuję.

Jeżeli nie możesz znaleźć serwisówki pod hasłem TA2360, to spróbuj jako TA2058 - 2360 to oznaczenie europejskie (bodajże na rynek niemiecki), a 2058 to podstawowe.

O - jest na ET:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Witam, może ktoś w dużym skrócie napisać jak kalibrować taśmy w Technics'ie RS-B765 ? Są pokrętła Lewel calibration dla każdego kanału oddzielnie i bias adjust ale jak praktycznie je wykorzystać ? Czy ten model ma możliwość włączenia sygnału kalibracyjnego ?

W.

On nie ma sygnałów kalibracyjnych. Dopiero najwyższy - RS-B965 ma - więc słuchawki w dłoń i kalibrujemy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak jak napisał kol. neomammut 765 nie ma generatora tonów. Kalibruje się dość prosto, najlepiej używając słuchawek najpierw podczas nagrywania ustawiasz level dla obu kanałów przełączając między source a tape tak, aby poziom był jednakowy (oczywiście najpierw musisz ustawić poziom głównym potencjometrem) a później regulujesz bias tak, aby barwa dźwięku była w miarę możliwości jednakowa. Jeżeli po ustawieniu biasu zmieni się nieco level (a tak się zazwyczaj dzieje) poprawiasz w obu kanałach i już. Aha, generator tonów mają już 707 i 727 oraz 828.

Pozdrawiam!

Dzięki ! Użyłem "zewnętrznego" generatora - płyta CD z tonem 10000 Hz. Ale pojawił się problem z funkcjonowaniem przełącznika monitor. Przestał reagować. Stał kilka miesięcy i po włączeniu wszystko było ok, po kilkunastu minutach (zabawa w kalibrację) uparł się i pozostał w pozycji "source" i nie mogę sprawdzić jakości nagrania.

W.

Wojtek

Filwoj, zostaw go na noc, następnie rano włącz na 20 minut, powinien się odblokować. Ja tak zrobiłem w którymś modelu u siebie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Miał to już wcześniej, przestawiają mu się funkcje - teraz otwieram i zamykam kieszeń przyciskiem "memory stop".

Trzeba switche potraktować kontaktem. Rezystancja złącza starych switchy oszukuje procka i błędnie interpretuje polecenia. W Technicsach dana funkcja załączana jest poprzez dołączanie różnych rezystorów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Miał to już wcześniej, przestawiają mu się funkcje - teraz otwieram i zamykam kieszeń przyciskiem "memory stop".

Jeśli tylko są osiągalne w handlu mikrowyłączniki pasujące do danego magnetofonu, to należy dokonać ich wymiany. Poza usunięciem problemów z myleniem funkcji, uzyskujemy ponadto, przyjemniejszą dla palców pracę klawiatury.

GM

Witam.

Sprawa dotyczy magnetofonu Technicsa RS-AZ6, który mam od nowości. Problem polega na tym że podczas nagrywania aby uzyskać równe poziomy sygnału w obu kanałach

trzeba dość znacznie regulować balans. Nie odkrył bym tego / mimo iż wcześniej coś mi na wskaźnikach wysterowania nie grało / gdybym nie

nagrywał sygnałów aby wykonać sobie namiastkę kasety testowej, do "wyregulowania" szuflady. Po podaniu sygnał np. 3150 Hz wskaźniki

wysterowania różnią się o 2dB. Dokonałem pomiaru napięć na wyjściu i tu również jest spora różnica 0,400 V kanał lewy i 0,325 V kanał prawy. Zamiana kanałów miejscami /przełączanie przewodów z L na R i odwrotnie/ nic nie zmienia. Regulacja potencjometrem balansu pozwala uzyskać równe napięcia i wskaźniki się schodzą. Jest również różnica w odsłuchu przy przełączaniu pomiędzy źródłem a magnetofonem oczywiście za pomocą wzmacniacza nie przełączaniem w magnetofonie pomiędzy Source a Tape. Pytanie brzmi, czy ten

typ tak ma czy coś jest nie tak.

Pozdrawiam.

Ten typ na pewno tak nie ma. Oba kanały pod każdym względem powinny być symetryczne. Wydaje mi się, że potrzebna jest regulacja - najpierw głowica na kasecie testowej, potem tor odtwarzania a potem nagrywania.

W.

Wojtek

Ten typ na pewno tak nie ma. Oba kanały pod każdym względem powinny być symetryczne. Wydaje mi się, że potrzebna jest regulacja - najpierw głowica na kasecie testowej, potem tor odtwarzania a potem nagrywania.

W.

Niestety w tym decku to nie jest takie proste - a właściwie w warunkach domowych prawie niemożliwe. Tu nie ma ani jednego pr-ka na płycie głównej. Cała kalibracja odbywa się poprzez menu serwisowe. Deck ma mieć włożoną kasetę wzorcową 0dB i po wprowadzeniu w odpowiedni tryb ustawia do tej kasety poziomy wyjściowe i 0 VU na wskaźnikach. Później w trybie kalibracji zapisu podaje się sygnał o określonych parametrach na wejście i deck ustawia czułość wzmacniacza zapisu i zapisuje wartość do eproma. Rozregulować się samo nie mogło, kręcić też nikt nie mógł. A czy podczas odczytu kaset nagranych na innych deckach poziomy są poprawne ??

Edytowane przez sk-victor

Jeżeli nie możesz znaleźć serwisówki pod hasłem TA2360, to spróbuj jako TA2058 - 2360 to oznaczenie europejskie (bodajże na rynek niemiecki), a 2058 to podstawowe.

O - jest na ET:

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Bardzo mi to pomoże.

Ukryta Zawartość

Wczoraj dotrał do mnie Nakamichi cassette deck 1. Obawiałem się o wygląd, w końcu "dostałem" go za 200 zł. Ale po rozpakowaniu paczki okazało się, że nie jest źle. Panel przedni bardzo ładny, drobne rysy na obudowie ( góra i boki). No i niestety zniekształcenia obudowy , które już wypatrzyłem na zdjęciachprzesłanych przez sprzedającego. Krótko mówiąc obudowa ( boki) odstawała. Nie wyglądało to dobrze, więc zabrałem się do naprawy. Odkręciłem obudowę i jak poradził Muda okleiłem taśmą miejsca zniekształceń. Następnie delikatnie uderzałem młotkiem przez kawałek paska skórzanego, Muszę powiedzieć,że patent się sprawdził. Aluminium dało się w ten sposób idealnie formować. Udało mi się idealnie naprawić zniekształcenia. Przy okazji zdjętej obudowy poprzyglądałem się wnętrzu decka. Na moje oko nic nie ruszane. Potem delikatne czyszczenie wnętrza i zamontowanie obudowy. Poźniej wyczyściłem głowice ( nie widać po nich śladu zużycia), tor przesuwu taśmy. Następnie zająłem się czyszczeniem obudowy. Tutaj było co robić. Deck był pokryty grubym nalotem brudu. Czyściłem kilkakrotnie alkoholem izopropylowym. Było warto, NAK wygląda bardzo dobrze. Nowego z niego nie zrobiłem, ale jest dobrze.

No i w końcu próby odsłuchu. Powiem tak: nie słyszałem lepszego decka. Mój AKAI GX 75- chociaż gra świetnie, poległ. NAK jest również lepszy od moich pozostałych decków ( ONKYO TA 2570 i NAKAMICHI DR-8). Dźwięk jest soczysty ( mięsisty), bardzo dynamiczny, świetne stereo, przestrzeń i szczegóły dźwięku. Potestowałem nagrywanie na różnych taśmach. I efekt wiadomy: im lepsza taśma tym lepszy efekt. W przypadku tego modelu NAKA taśmy metal brzmią świetnie. Kasety nagrane na innych deckach brzmią bardzo dobrze. Ciekawym rozwiązaniem jest też pokrętło do regulacji skosu głowicy, przydaje się do poprawy odtwarzania taśm nagranych na innych magnetofonach.

Podsumowując świetny deck.

Dzień dobry.

to dobra weekendowa wiadomość, że magnetofon mimo dampingowej ;) ceny jest w tak dobrym stanie.

Już kiedyś to zauważyłem. Ta seria ma wyjątkowo cienkie blachy poszycia górnego.

W tych modelach zdarzało się śladowe rozregulowanie głowicy odczytującej względem zapisującej. Wszystko przez ręczną regulację azymutu PB.

Dlatego nie zawsze środkowe ułożenie regulatora skosu pokrywa się z torem głowicy zapisującej. Serwisowa korekta tego jest bardzo prosta.

Nie wiem, czy to robiłeś, ale warto przy nagrywaniu o kilka stopni poruszać w lewo i w prawo regulator skosu głowicy. Wtedy wszystko będzie wiadomo.

Udanego użytkowania Nak'a !!! :D

Edytowane przez Ocasek

Niestety w tym decku to nie jest takie proste - a właściwie w warunkach domowych prawie niemożliwe. Tu nie ma ani jednego pr-ka na płycie głównej. Cała kalibracja odbywa się poprzez menu serwisowe. Deck ma mieć włożoną kasetę wzorcową 0dB i po wprowadzeniu w odpowiedni tryb ustawia do tej kasety poziomy wyjściowe i 0 VU na wskaźnikach. Później w trybie kalibracji zapisu podaje się sygnał o określonych parametrach na wejście i deck ustawia czułość wzmacniacza zapisu i zapisuje wartość do eproma. Rozregulować się samo nie mogło, kręcić też nikt nie mógł. A czy podczas odczytu kaset nagranych na innych deckach poziomy są poprawne ??

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

Tak też niestety myślałem że samemu tutaj nic się nie pokręci ponieważ oglądałem schemat jak i serwisówkę i żadnych punktów regulacyjnych nie stwierdziłem. Co do odtwarzania kaset nagranych na innych dekach to jest OK, także tor odtwarzania moim zdaniem jest w porządku.

Edytowane przez Krzysztof POPIEL

Nie wiem, czy to robiłeś, ale warto przy nagrywaniu o kilka stopni poruszać w lewo i w prawo regulator skosu głowicy. Wtedy wszystko będzie wiadomo.

Rozumiem, że podczas nagrywania, mam przełączyć monitor na tape i spróbować korygować dźwięk ( na słuch )pokrętłem do ustawienia skosu?

Tak, w trakcie nagrywania na TAPE reguluj azymut głowicy odtwarzającej.

U mnie najwyższe pasmo przenosił właśnie z lekko przekręconym regulatorem azymutu.

• Pokaż nowe odpowiedzi