Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to ten którego Wam polecałem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie Onkyo TA 2570 może nie jest numerem pierwszym, ale z pewnością jest w ścisłej czołówce.

To magnetofon który jakością odtwarzania przypomina moje najlepsze decki "Vintage". Ostatnio nabyłem Teac,a V5000 oraz dostałem Technicsa RS-BX707 z których jestem zadowolony i nie mam zamiaru krytykować tych magnetofonów. Ale niestety bezpośrednie porównanie tych decków nawet z Universum,em CT 2318 wypadło na niekorzyść tych magnetofonów.

Już niejednokrotnie magnetofon nowszej generacji zrobił na mnie pozytywne wrażenie po naprawie i koniecznych regulacjach. Jednak po podłączeniu pod "Tape 1" takiego decka i podłączeniu magnetofonu starszej generacji pod "Tape 2" przeważnie prawda wychodzi na jaw. No i okazuje się, że uległem tylko chwilowemu złudzeniu że nowszy deck zagrał naprawdę dobrze. To dotyczy jakości odtwarzania, bo z nagrywaniem to już może być inaczej. Po prostu często magnetofony "Vintage" są tylko dwugłowicowe i z tego też powodu nie mogą mieć i nie mają kalibracji.

Ukryta Zawartość

Czy to ten którego Wam polecałem ?

Ukryta Zawartość

Dla mnie Onkyo TA 2570 może nie jest numerem pierwszym, ale z pewnością jest w ścisłej czołówce.

Tak to dokładnie ten. Jest perfekcyjny, na górze front panela kilka malutkich zadrapań i to wszystko. Eletronicznie i mechanicznie idealny. Właśnie nagrywam kasetkę... Nie wie ktoś może jaka to żaróweczka siedzi w podświetlaniu kasety ?? Spaloną mam i zakupiłbym sobie nową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Tak to dokładnie ten. Jest perfekcyjny, na górze front panela kilka malutkich zadrapań i to wszystko. Eletronicznie i mechanicznie idealny. Właśnie nagrywam kasetkę... Nie wie ktoś może jaka to żaróweczka siedzi w podświetlaniu kasety ?? Spaloną mam i zakupiłbym sobie nową.

Była już o tym mowa kiedyś, ale niestety już zapomniałem jaka to żarówka. Nawet linki do sklepów int. z częściami elektronicznymi były wklejane. Tak właśnie myślałem że to ten egzemplarz. Na zdjęciach widać było że był pożółkły i pewnie od wielu lat nie czyszczony. Ale za to nie zniszczony, wręcz w idealnym stanie. Cieszę się, że udało ci się coś utargować. To naprawdę znakomita cena jak za srebrnego TA 2570 !

Była już o tym mowa kiedyś, ale niestety już zapomniałem jaka to żarówka. Nawet linki do sklepów int. z częściami elektronicznymi były wklejane. Tak właśnie myślałem że to ten egzemplarz. Na zdjęciach widać było że był pożółkły i pewnie od wielu lat nie czyszczony. Ale za to nie zniszczony, wręcz w idealnym stanie. Cieszę się, że udało ci się coś utargować. To naprawdę znakomita cena jak za srebrnego TA 2570 !

Ale wyświetlacz to mnie denerwuje - więcej bzdurnych informacji to nie mogli tam wsadzić. Ma bardzo ładne i szybkie wskaźniki szkoda że trochę giną - bo reszta zielonych bzdetów świeci niepotrzebnie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ale wyświetlacz to mnie denerwuje - więcej bzdurnych informacji to nie mogli tam wsadzić. Ma bardzo ładne i szybkie wskaźniki szkoda że trochę giną - bo reszta zielonych bzdetów świeci niepotrzebnie.

Wsadź fioletowy filtr i będziesz miał niebieskobiałe bzdety. Tyle samo, ale ładniej wyglądających. Albo odetnij sterowanie do tych bzdetów i nie będą świecić w ogóle.

Można też zastosować zasadę WYSIWYG.

GM

Edytowane przez G.Mark

Wsadź fioletowy filtr i będziesz miał niebieskobiałe bzdety. Tyle samo, ale ładniej wyglądających. Albo odetnij sterowanie do tych bzdetów i nie będą świecić w ogóle.

GM

Sam sobie wsadź fioletowy filtr... ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sam sobie wsadź fioletowy filtr... ;)

Jak miałem jeszcze ten magnetofon, to tak właśnie zrobiłem. Zdecydowana poprawa wizualna. Ale to jest oczywiście tak śmieszne, że aż brzuch boli do rozpuku.

Żeby było jeszcze weselej http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__st__26070#entry2182268

GM

Edytowane przez G.Mark

Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Jak ktoś chce to może sobie założyć taki filtr. Jednak przeważnie kończy się na tym, że po jakimś czasie wracamy do wyglądu oryginalnego, bo taki uznajemy za najbardziej sensowny.

Jak miałem jeszcze ten magnetofon, to tak właśnie zrobiłem. Zdecydowana poprawa wizualna. Ale to jest oczywiście tak śmieszne, że aż brzuch boli do rozpuku.

GM

Po prostu nie sądziłem że mówisz to na poważnie ;) Nie obrażaj się. Onkyo ma być zielone i już i choć mi się to wcale nie podoba to nie będę rzeźbił.

Żeby było jeszcze weselej

Ukryta Zawartość

GM

Faktycznie dużo ładniej ale wtedy się robi jak nie Onkyo.

Ukryta Zawartość

W niemieckiej recenzji tego magnetofonu napisali, że z jego 80 świecącymi punktami wygląda jak wesołe miasteczko nocą. A jednocześnie brakuje np. takiej informacji, jak typ taśmy.

W niemieckiej recenzji tego magnetofonu napisali, że z jego 80 świecącymi punktami wygląda jak wesołe miasteczko nocą. A jednocześnie brakuje np. takiej informacji, jak typ taśmy.

O! I to właśnie jest wkurzające. Ja bym nic nie miał w zasadzie do tego wyświetlacza. Ale przy tylu elementach "świecących" żeby nie było informacji o rodzaju taśmy to przesada.

O! I to właśnie jest wkurzające. Ja bym nic nie miał w zasadzie do tego wyświetlacza. Ale przy tylu elementach "świecących" żeby nie było informacji o rodzaju taśmy to przesada.

I z tym miałem właśnie problem bo nie działał czujnik chromu i zanim to zlokalizowałem to dłuuuuugo zeszło. Nie chciał mi na chromie kalibrować biasu. A jak nie skalibrował to wyświetlał TUNED takie jakieś do połowy świecące. Ja tego nie rozumiałem na początku i nie wiedziałem dlaczego mi na oscyloskopie poziom dla 10kHz nie wychodzi za Boga. Na żelazie ok a na chromie dupa. Dopiero po dłuższej chwili pojąłem że to o ten czujnik chodzi. Wystarczyło papierkiem styki pomacać ;)

On tak właśnie robi: nieudaną kalibrację sygnalizuje ciemniejszym świeceniem napisu.

Za Boga tego nie wiedziałem. Com się nakombinował. Rozpacz w oczach miałem. Żelazo OK a chrom nie. Zaskoczyłem wreszcie przypadkiem jak zobaczyłem że TUNED na żelazie świeci jaśniej. Gdyby wyświetlał rodzaj taśmy to by było wiadomo. W ogóle to on Basfowego chromu nie lubi. Niby dla 400Hz (level) i dla 12kHz (bias) jest skalibrowany ok ale dynamika i takie wykończenie wysokich gdzieś umyka. Zresztą nie tylko w Onkyo to zauważyłem. Technics i Pioneer też dużo traci na niemieckim chromie. Lepiej im idzie z japońskimi taśmami (kobalt ?)

Taśmy oparte na dwutlenku chromu mają trochę inne parametry niż kobaltowe, więc i wyniki mogą być trochę inne.

Ja z kolei miałem podobną przygodę z dwukasetowym Technicsem RS-TR979 - za cholerę nie wiedziałem, dlaczego nie chce mi skalibrować niektórych taśm i sygnalizuje błąd kalibracji, szczególnie, że czasem się to udawało na tej samej taśmie, a czasem nie. Poza tym, czasem magnetofon nagle ni stąd, ni z owąd przestawał nagrywać, albo nie pozwalał w ogóle włączyć zapisu, albo nagle się zatrzymywał. Dopiero gdy w RS-BX747 zobaczyłem "przeskakujący" wskaźnik typu taśmy, zajarzyłem o co chodzi: źle kontaktujące styki na grzbiecie kasety: detektory typu taśmy, zabezpieczenia przed zapisem, i obecności kasety.

A jeśli chodzi o ten przyciemniony napis Tuned, to tylko dowodzi, jak bardzo przydaje się przeczytanie instrukcji obsługi, bo bardziej złożone magnetofony mają sporo różnych "ukrytych" funkcji i właściwości poza tymi oczywistymi. Dobrym przykładem są Kenwoody, które mają rozbudowane funkcje pamięci licznika, wyszukiwania i powtarzania utworów, uruchamiane różnymi kombinacjami naciśnięć przycisków transportu, a nie są w żaden sposób oznaczone na panelu magnetofonu. Jak człowiek nie wyczyta tego w instrukcji, może nawet w ogóle nie wiedzieć, że magnetofon ma te funkcje.

W ogóle to on Basfowego chromu nie lubi. Niby dla 400Hz (level) i dla 12kHz (bias) jest skalibrowany ok ale dynamika i takie wykończenie wysokich gdzieś umyka. Zresztą nie tylko w Onkyo to zauważyłem. Technics i Pioneer też dużo traci na niemieckim chromie. Lepiej im idzie z japońskimi taśmami (kobalt ?)

Dlatego np. AIWA AD-F770 ma z tyłu przełącznik chrom - kobalt i to naprawdę robi wyczuwalną różnicę przy kalibracji taśm.

I z tym miałem właśnie problem bo nie działał czujnik chromu i zanim to zlokalizowałem to dłuuuuugo zeszło. Nie chciał mi na chromie kalibrować biasu. A jak nie skalibrował to wyświetlał TUNED takie jakieś do połowy świecące. Ja tego nie rozumiałem na początku i nie wiedziałem dlaczego mi na oscyloskopie poziom dla 10kHz nie wychodzi za Boga. Na żelazie ok a na chromie dupa. Dopiero po dłuższej chwili pojąłem że to o ten czujnik chodzi. Wystarczyło papierkiem styki pomacać ;)

W wszystkich magnetofonach z mechanizmem "Sankyo" należy czyścić styki papierem ściernym. Nie można liczyć na to że "Kontakt S" załatwi sprawę. Wprawdzie ja tego jeszcze nie robiłem w Teac,u V5000 bo nie było takiej potrzeby. Ale gdy ktokolwiek z Was będzie miał jakieś problemy z magnetofonem który ma ten mechanizm, niech przede wszystkim pamięta o starannym wyczyszczeniu wszystkich styków papierem ściernym np. gradacji 1200.

W wszystkich magnetofonach z mechanizmem "Sankyo" należy czyścić styki papierem ściernym. Nie można liczyć na to że "Kontakt S" załatwi sprawę. Wprawdzie ja tego jeszcze nie robiłem w Teac,u V5000 bo nie było takiej potrzeby. Ale gdy ktokolwiek z Was będzie miał jakieś problemy z magnetofonem który ma ten mechanizm, niech przede wszystkim pamięta o starannym wyczyszczeniu wszystkich styków papierem ściernym np. gradacji 1200.

Święta prawda. W tym Onkyo był na początku jeszcze jeden myk. Czasami zakleszczał niby mechanizm i LED play zaczynał pulsować. Silnik pomocniczy kręcił w te i z powrotem. Oczywiście winne były styki współpracujące z krzywkami - papierek załatwił sprawę - akurat miałem 2000 pod ręką.

Dlatego np. AIWA AD-F770 ma z tyłu przełącznik chrom - kobalt i to naprawdę robi wyczuwalną różnicę przy kalibracji taśm.

Tylko w wersji na Niemcy.

Kurczę, ale pojechałem. Za bardzo napatrzyłem się na te AD-F770. Chciałem napisać AD-F660, bo taką posiadam. Ona ma dodatkową literkę Z w oznaczeniu, co - jak napisał MaciejLK - jest oznaczeniem stosowanym dla wybranego regionu sprzedaży. Pewnie jest to również przyczyną tego, że przełącznik występuje na tylnej ściance - ot, dorobiony na prędce ;-) - a nie jest podstawowym elementem funkcyjnym tego magnetofonu.

Żarówka do podświetlenia w Onkyo TA 2570 ma 12V 40mA( z długimi przewodami). Dostęp: zdjąć pokrywę górną. Po zdjęciu osłony kasety odkręcić osłonę szpulek ( metalowa blaszka z oknem podświetlenia) , wysunąć ją po poluzowaniu przewodu od żarówki i mamy dostęp.

Kurczę, ale pojechałem. Za bardzo napatrzyłem się na te AD-F770. Chciałem napisać AD-F660, bo taką posiadam. Ona ma dodatkową literkę Z w oznaczeniu, co - jak napisał MaciejLK - jest oznaczeniem stosowanym dla wybranego regionu sprzedaży. Pewnie jest to również przyczyną tego, że przełącznik występuje na tylnej ściance - ot, dorobiony na prędce ;-) - a nie jest podstawowym elementem funkcyjnym tego magnetofonu.

W mojej AD-770 z tyłu jest tylko pstryczek MPX. Napatrz się na moją Aiwke. Oprócz tego TA 2570 w pracy ;)

Ukryta Zawartość

post-1944-0-78949200-1424017726_thumb.jpg

post-1944-0-33958500-1424017729_thumb.jpg

post-1944-0-81314700-1424017732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurczę, ale pojechałem.

Ja też pojechałem z rozpędu - ten przełącznik faktycznie ma AD-F660Z (wersja na Niemcy, jak wyczytałem w serwisówce) - w 770 nie jest potrzebny, bo ona ma autokalibrację.

Napatrz się na moją Aiwke. Oprócz tego TA 2570 w pracy ;)

Niczego sobie. ;-) A TA-2570 to mój ulubiony deck. CT-757 jest przy nim jedynie eksponatem (co jest dla niego lepsze, bo się nie zużywa...). Ale jak w końcu naprawię TA-2070, to znów zacznie się wojna, bo wzajemnie jest "wymienny" z TA-2570 i w dodatku dolne rejestry, nieco mdłe w 2570, bardzo ładnie grają w 2070, nawet z kaset nagranych na 2570, co mnie mocno zastanawia.

Ja bardziej wolę linie CT-979/ CT-959/ CT-S910 i w dobrej cenie CT-93

Jeśli ktoś miał okazję przesłuchać wszystkie modele które wymieniłem, to co poleca?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jeśli ktoś miał okazję przesłuchać wszystkie modele które wymieniłem, to co poleca?

Ileś stron do tyłu masz moje porównanie dokładnie tych modeli .

Na dobrą cenę CT 93 nie licz a jeżeli masz wydać na niego jakieś 2500zł to dołóż do CT95 albo do jego japońskiej wersji .

Tu masz japońskie wersje

Ukryta Zawartość

CT 93 nie miałem ale ostro się tu i tam dowiadywałem i wychodzi na to że wcale dużo lepszy od CT 979 / 910 nie jest bo to w sumie taki CT 979 + PCB Dolby S z CT 900S .

Ładny jest ale jak bym miał go kupować to bym też rozważył CT 91 albo 91A .

Do listy dodaj koniecznie CT 939 / 939MKII . Moim zdaniem najsolidniej zrobiony z tej serii 9x9 .

No i kwestia stanu . CT 979 miałem kilka egzemplarzy i tylko jeden był OK i fajnie grał .

CT 737MKII też jest fajny mimo że to niski model . CT 777 mi się nie podobał ( jak na Pioneera ) , tak jak i CT 900S

Popatrz też na CTA 9X i CTA 7X . Wersje srebrne mają inne wyświetlacze niż czarne ( kolor )

Ukryta Zawartość

Jakiego kaseciaka polecacie zakupić z firmy PIONEER ??

A może budżet określ ??

Ale jak w końcu naprawię TA-2070, to znów zacznie się wojna, bo wzajemnie jest "wymienny" z TA-2570 i w dodatku dolne rejestry, nieco mdłe w 2570, bardzo ładnie grają w 2070, nawet z kaset nagranych na 2570, co mnie mocno zastanawia.

TA-2070 jest piękny ale w środku to malutki koszmarek. Co boli Twojego ??

Ukryta Zawartość

post-1944-0-39002900-1424031976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

• Pokaż nowe odpowiedzi