Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie przykład jak rośnie cena za sprzęt vintage na przykładzie tego samego wzmacniacza Denon jaki ostatnio wypatrzyłem .

Grudzień- wzmacniacz podobno niegrający,widać na foto ze długo leżakował w kiepskich warunkach.Cena 80 zł do negocjacji.

Styczeń- allegro ,ładnie wyczyszczony i obfotografowany,sprawny i cena 380zł.

Luty- OLX i kolejny pozbywajacy się tego samego wzmacniacza. Cena 440zł

I takie sytuacje pewnie dotyczą większości starego sprzętu audio na aukcjach , w tym i naszych magnetofonów które przecież są znacznie bardziej zawodne przez swoja budowę.

Panowie przykład jak rośnie cena za sprzęt vintage na przykładzie tego samego wzmacniacza Denon jaki ostatnio wypatrzyłem .

Grudzień- wzmacniacz podobno niegrający,widać na foto ze długo leżakował w kiepskich warunkach.Cena 80 zł do negocjacji.

Styczeń- allegro ,ładnie wyczyszczony i obfotografowany,sprawny i cena 380zł.

Luty- OLX i kolejny pozbywajacy się tego samego wzmacniacza. Cena 440zł

I takie sytuacje pewnie dotyczą większości starego sprzętu audio na aukcjach , w tym i naszych magnetofonów które przecież są znacznie bardziej zawodne przez swoja budowę.

Witam. To prawda, ceny rosną, ale nie jest to tak cały czas. Jeśli się porównuje do okresu choćby 3 lata temu to miejscami jest przepaść.... Są różne czynniki behawioralne, które wszyscy szanowni handlarze doskonale znają i stosują. Ferie, wakacje, święta to "sezon ogórkowy", kiedy można coś trafić ładnego za dobre pieniądze. Źle napisałem, nie "dobre" tylko adekwatne do jakości. Niestety, fajne sprzęty mają strasznie zawyżane ceny. Jedyne co kupiłem ostatnio dobrego to niestety sprzęty tylko uszkodzone. Całe szczęście-trafione, ale nie grzebane. Jak ostatnio Braun C2/3. Mooocno uszkodzony, ale trzy dni mordęgi i za 60zl mam naprawdę dobrze grający i nagrywający sprzęt na oryginalnych ustawieniach i prawie nieużywany. Nawet rolka miękka jak... Podobnie miałem z Braun CD4. Wymiana 3 części i praktycznie nieużywany sprzęt ożył. Jedyne co można polecić to cały czas szukać okazji. Niestety coraz ich mniej.....

Kasjel, widzę że próbujesz reanimować silnik w C4. Kto nie próbuje to nie zyskuje. Jeśli chodzi ścieżki.... U mnie była pęknięta płytka. Nic nie mogłem zrobić innego jak wstawić "bypassy" z izolowanego miedzianego drutu. Tak mi teraz przyszło do głowy, że u Ciebie zdałyby, w razie jakby nic innego nie pomogło, polutowanie bypassów z drucików z cewek. Mają izolację i są wystarczająco cienkie, więc nawet przyklejone do taśmy nie powinny przeszkadzać. Może moje wywody coś pomogą. Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

W tym przypadku lutowanie nie jest w ogóle możliwe. To jest taka folia w której zalane są miedziane ścieżki.

Jest taki klej przewodzący prąd, ale nie wiem czy nie wyrzucę pieniędzy w błoto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym przypadku lutowanie nie jest w ogóle możliwe. To jest taka folia w której zalane są miedziane ścieżki.

Jest taki klej przewodzący prąd, ale nie wiem czy nie wyrzucę pieniędzy w błoto.

Ukryta Zawartość

Niestety, nie używałem czegoś takiego. Może ktoś z Forum miał z tym styczność? Sam jestem zainteresowany czy to działa. 20 złotych + przesyłka to jednak sporo jak na próbę na ślepo. Czekam jak i Ty na odpowiedzi Kolegów z Forum.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Wracając do cen.... Przypadkiem na portalu aukcyjnym widziałem demagnetyzer za 79zl. W innym sklepie, w którym, jakiś ponad rok (dokładnie nie pamiętam) temu kupiłem za 59zl, jest teraz za 89zl. Inflacja straszna, a nam wmawiają rządzący, że ceny nie rosną.... :) Tak w ogóle to jakoś chyba kaseta powoli wraca do łask. Jak cały analog a zwłaszcza gramofony. Widzę po aukcjach-ceny magnetofonów jednak rosną i ktoś to jednak kupuje! Nośniki też. Zrobiła się moda na sprzęt vintage, hipsterzy czy jakoś tam. Moda napędza popyt a on ceny. Spieszmy się z kupieniem wymarzonych klocków, bo niedługo chyba pozostaną nam tylko zdjęcia albo rozbitki z wystawek. Chyba, że ktoś ma więcej niż średnią krajową. :) Pozdrawiam wszystkich zakręconych w szpulki!

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem do czynienia z dwuskładnikowym klejem przewodzącym. Po rozrobieniu miał konsystencję drobnoziarnistej pasty. Po zastygnięciu był bardzo kruchy. On właściwie to nie miał właściwości klejących za bardzo. Nie wiem jak ten z linku ale kiepsko tamten się nadawał do czegokolwiek. A może bypassa zrobisz cienką taśmą dwużyłową ? Albo w ogóle usuniesz oryginalna taśmę i zastąpisz nową lutowaną wielożyłową ??

Wczoraj z wieczorka udało mi się wygrać niechcący na aukcji Pioneer CT-F1000 za 280zł. Bardzo się ucieszyłem a najbardziej to jak zauważyłem że to sama obudowa drewniana. Myślałem że szlak mnie trafi...

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Kiedyś miałem do czynienia z dwuskładnikowym klejem przewodzącym. Po rozrobieniu miał konsystencję drobnoziarnistej pasty. Po zastygnięciu był bardzo kruchy. On właściwie to nie miał właściwości klejących za bardzo. Nie wiem jak ten z linku ale kiepsko tamten się nadawał do czegokolwiek. A może bypassa zrobisz cienką taśmą dwużyłową ? Albo w ogóle usuniesz oryginalna taśmę i zastąpisz nową lutowaną wielożyłową ??

Wczoraj z wieczorka udało mi się wygrać niechcący na aukcji Pioneer CT-F1000 za 280zł. Bardzo się ucieszyłem a najbardziej to jak zauważyłem że to sama obudowa drewniana. Myślałem że szlak mnie trafi...

Ha ! Połknąłeś ten haczyk :-) Je też zwróciłem uwagę na tą aukcję już dawno ale w porę się zorientowałem.

Co do "bypass,ów" to nie da rady. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie które umieściłem na poprzedniej stronie.

Co do Pioneera CT-F1000 to miałem kiedyś okazję kupić go na Allegro za 140zł w całkiem dobrym stanie. Nie kupiłem w ramach tzw. terapii odwykowej a byłem świeżo po zakupie Sony TC 765. Do dziś dnia żałuję i nie rozumiem dlaczego tak się zachowałem.

Co do "bypass,ów" to nie da rady. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie które umieściłem na poprzedniej stronie.

A to o tą cewkę chodzi na folii - to faktycznie problem. Kiedyś naprawiłem to tak że doskrobałem się delikatnie do samej napylonej miedzi i średnio gorącym grotem udało mi się złapać cyną do tego (delikatnie i ostrym grotem by nie topić folii) potem dolutowałem cieniutkie druciki - tak na oko 0,1 - 0,2mm. Nadsztukowałem tak około 4 ścieżek z tasiemki przeciętej nożem ;) Wcześniej nakleiłem to na taśmę klejącą żeby sobie ustabilizować i potem nakleiłem taśmę na już polutowane. Wszystko działa do dziś.

Ja już zeskrobałem to co trzeba ale wszystko jest tak maleńkie że nie dam rady tego zlutować. Popsuła mi się moja mikro lutownica bo była "Made in China" i nie mam odpowiedniego narzędzia żeby cokolwiek zrobić. Z resztą tam jak przyłożę nawet na chwilę gorący grot to wszystko szlag trafi. Nie mam pomysłu i chyba się poddam.

Przede wszystkim, należy stosować się do przepisów Regulaminu i Netykiety, których znajomość potwierdziłeś i zobowiązałeś do ich przestrzegania, rejestrując się na forum.

Dla przypomnienia:

Netykieta, punkt 12:

"Dbaj o poprawną polszczyznę w swojej wypowiedzi (...)"

Pomijając już stosowanie się do regulaminu, nie dbając o poprawność językową działasz sam przeciw sobie, bo utrudniasz zrozumienie Twojego przekazu, albo zniechęcasz do jego przeczytania w ogóle.

Przeczytałem swój post i zrozumiałem go w 100% .

Forum jest dla ludzi każdego pokroju i wykształcenia .

Nie chce to nie chce i tyle zrozumiałem przekaz , to proste pytania i chciałem tylko krótkiej prostej odpowiedzi.

Pozdrawiam, tematu nie było , twa.

p.s.

wystarczy poczytać posty innych "szanowanych " użytkowników , przecinków raczej nie widze tam gdzie trzeba , a sposób wypowiedzi - także daleko mu jest od reguł j. polskiego .

Kasjel - a może taki specyfik do naprawy taśm grzewczych w szybach samochodowych tylnych ? jeśli to jest połączenie nieruchome .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Przeczytałem swój post i zrozumiałem go w 100% .

Ale chyba chodziło Ci o to aby inni go zrozumieli prawda? A powiem więcej - nawet o to aby chciało im się go zrozumieć? Pewne zasady polszczyzny jednak obowiązują. Tak się składa że na tym forum większość nas to "starsi" panowie często grubo po 40 i stosujący się do powszechnie przyjętych i akceptowanych zasad. Kultura wypowiedzi, poszanowanie innych ludzi i poszanowanie starych urządzeń, którymi się pasjonujemy składa się na całokształt. Spację daję się po przecinku i po kropce a nie przed. Zdanie kończy kropką a zaczyna dużą literą. Wypowiedź ma być spójna, sensowna i zrozumiała. Nikt się nie czepia literówek lub błędów - każdemu się to zdarza ale jeżeli z postu aż bije po oczach niechlujność to nie możesz się dziwić naszej reakcji. Popraw się i nie obrażaj na nas ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez sk-victor

Kasjel - a może taki specyfik do naprawy taśm grzewczych w szybach samochodowych tylnych ? jeśli to jest połączenie nieruchome .

Pisałem już o tym kleju wcześniej. Niestety jeśli ten klej nie jest elastyczny to nic z tego nie będzie. W ogóle porywam się z motyką na słońce. To wszystko było od początku skazane na niepowodzenie. Pewnie część z Was o tym wiedziała ale wolała się nie odzywać. Założę silnik zamienny z pominięciem systemu kontroli obrotów i zobaczymy.....

Tego Braun,a C4 i Revoxa B 710 czy kiedykolwiek uda się naprawić ? Łączy je wspólna cecha. Mianowicie części zamienne które są niezbędne do ich naprawy nie znajdują nawet "Google" ! One nie istnieją :-((

Pisałem już o tym kleju wcześniej. Niestety jeśli ten klej nie jest elastyczny to nic z tego nie będzie. W ogóle porywam się z motyką na słońce. To wszystko było od początku skazane na niepowodzenie. Pewnie część z Was o tym wiedziała ale wolała się nie odzywać. Założę silnik zamienny z pominięciem systemu kontroli obrotów i zobaczymy.....

Tego Braun,a C4 i Revoxa B 710 czy kiedykolwiek uda się naprawić ? Łączy je wspólna cecha. Mianowicie części zamienne które są niezbędne do ich naprawy nie znajdują nawet "Google" ! One nie istnieją :-((

@Kasjel ja mino wszystko sprobowalbym z tym klejem przewodzacym dwuskladnikowym robiac krople i nakladajac je wczesniej oczywiscie dobrze oskrobac konce aby mialy do czego zlapac.

Powodzenia.

-=SLAYER RUL3Z =-

To znaczy, że musisz zdobyć drugi egzemplarz, zeby zlozyc z dwoch jeden ;)

J.

Jako miłośnik kasetowego brzmienia i człowiek nałogowo czytający niniejszy wątek mam jedną sugestię: jest przecież w tej zakładce temat "Magnetofony - porady serwisowe" G.Mark'a - czy nie można w nim analizować kwestii stricte technicznych ?...ale jak nie można, to bez urazy...pozdrawiam...;)

Jako miłośnik kasetowego brzmienia i człowiek nałogowo czytający niniejszy wątek mam jedną sugestię: jest przecież w tej zakładce temat "Magnetofony - porady serwisowe" G.Mark'a - czy nie można w nim analizować kwestii stricte technicznych ?...ale jak nie można, to bez urazy...pozdrawiam...;)

No masz rację i tak czasem robimy ale że w sumie większość naszych rozmów jest trochę techniczna, to trochę ciężko odizolowywać te tematy od siebie. Wtedy tu nie byłoby o czym gadać.

W wątku "Magnetofony - porady serwisowe" są wpisy dotyczące układów elektronicznych. Jeśli występuje konieczność zdiagnozowania usterki czyli wykrycia uszkodzonego elementu elektronicznego to jak najbardziej polecam ten wątek. Ale jeśli problem jest z rolkami, paskami czy silniczkami to nie widzę przeszkód by tu nie pisać.

Dzięki Kasjel i życze powodzenia z silnikiem Brauna,A propos decków Braun,Nad-nie podobaja mi się absolutnie ,jak widze ogłoszenie z takimi deckami to sie zastanawiam zawsze: Czy to można nazwać magnetofonem? No ale jak wiemy wszyscy są gusta i guściki :-)

Czołem! Mi akurat bardzo podoba się estetyka decków Brauna czy Nada. No ale dobrze że są różne gusta, inaczej wszyscy by chcieli kupować tylko te najpiękniejsze magnetofony. ;)

Mam Brauna C301, to mój ulubiony deck, świetnie nagrywa szczególnie na zwykłych kasetach żelazowych. Takie kasety nagrane na dolby B bardzo dobrze grają na innych magnetofonach, nie wiem na czym polega sekret. Może kiedyś szarpnę się na C3, chyba najbardziej interesujący (trzy głowice, dwie prędkości przesuwu).Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4172-14562421987883_thumb.jpg

Mam taki silnik Kasjelu, jeżeli byłby przydatny to pisz.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robinson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4172-14562421987883_thumb.jpg

Mam taki silnik Kasjelu, jeżeli byłby przydatny to pisz.

Pzdr

Dzięki Robinson ale ja potrzebuję silniczka na napięcie 9V który zastosuję zamiennie. Wszystko jest opisane na poprzednich stronach. Już kupiłem co trzeba i teraz czekam tylko na przesyłkę.

Jeśli ktoś szuka silniczka to polecam ten sklep:

Ukryta Zawartość

Takie same modele silniczków są na Allegro nawet po 38zł ! A w tym sklepie kosztują 9zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś szuka silniczka to polecam ten sklep:

Ukryta Zawartość

Takie same modele silniczków są na Allegro nawet po 38zł ! A w tym sklepie kosztują 9zł.

Ofertę silniczków mają niesamowitą wprost !!!

To bym sobie kupił - ale brak towaru ;/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Teraz nie pokarzę pokażę Ci zdjęć mojej roboty, ale jest możliwe jak najbardziej. Dobierając odpowiedniej wielkości grot do szerokości ścieżek.

Zdzierałem izolację z obu stron taśmy, oczywiście baaardzo ostrożnie. Pobielałem dwie strony miedzi, odświeżałem punkty lutowania na pcb i dokładnie przymierzając taśmę do styków przyklejałem ją do pcb klejem cyjanopan kilka mm od styków. Wtedy lutowanie takich styków to bajka. Widok takiej taśmy nad stykami jest podobna do styków SMD.

Powodzenia.

Edytowane przez MaciejLK

Czy warto mieć Nakamichi CR-2 ?? Czy to raczej byle co.

CR 1 I 2 nie miały super opini na swój temat , choć słuchając nagrania na tym co mam bx 150E to jak nie grają gorzej to pewnie lepiej , jeśli cena jest przystępna to czemu nie zaryzykować i sprawdzić ? jakby kosztował do 150 zł ja chętnie nie gmeranego bym posłuchał i porównał z technicsem m45

Wczoraj przywiozłem takiego biedaka w bardzo ładnym stanie , gościowi zepsuł sie stojąc na półce .....godzinka roboty , uzdatnienie wszystkich potencjometrów, przełączników, regulacja poziomu zapisu i odczytu ,czyszczenie rolki , minimalnie prędkości i jak nowy śmiga .

Model niski RSB 18, ale pierwszy od dołu co miał DBX montowanego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ukryta Zawartość

Złącza BC743 i BC702.

Styki złącza BC702 niewykorzystane.

W złączu BC743:

pin 1 = +8,4V

pin 3 = masa.

Nowy silnik z wbudowanym stabilizatorem podłączyć we właściwy sposób pomiędzy styki 1 - 3 złącza BC743. Dopasować napięcie zasilania nowego silnika do 8,4V na złączu BC743 przy pomocy stabilizatora szeregowego, np. 7805 dla silnika o napięciu nominalnym 5V, lub szeregowo włączonych diodach krzemowych. Przyjąć spadek napięcia na jednej diodzie 0,7V.

GM

Zamontowałem dziś ten nowy silnik Mabuchi 9V. Magnetofon działa a raczej działał by absolutnie prawidłowo gdy nie to, że trafił mi się chyba wadliwy silnik. Chodzi o to że jego obroty nie są stabilne. Zmierzyłem napięcie pomiędzy stykami 1 i 3 BC743 i wynosi ono 8,5V z podłączonym i pracującym silnikiem więc jest OK. Napięcie to jest absolutnie stabilne. Sprawdzałem je miernikiem analogowym i wskazówka stoi w miejscu ani drgnie. Mam nadzieję że po dotarciu się szczotek na komutatorze wszystko będzie dobrze ale pewności nie mam. Najwyżej postaram się o inny silnik.

Tak czy inaczej Twój pomysł był bardzo dobry. Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Wreszcie zebrałem się do kupy i zabrałem za Onkyo TA 2090.

Wywaliłem tą kulejącą kalibrację i wstawiłem elementy zastępcze .Teraz to są potencjometry ALPS. Wizualnie wyszło dobrze. Teraz deck musi pozostać u mnie na zawsze. Bo jest "grzebany', ale za to sprawny i pięknie grający.

Wiedziałem też że ktoś wcześniej już próbował naprawić ten element (ten spięty drutem). Działało to to ale kiepsko, aż się zupełnie rozłożyło.

Myślę że koniec złej passy na psujące się sprzęty (do czasu oczywiście).

Harman 491 gra, TA 2066 po wymianie silniczka gra, TA 2570 po regeneracji rolek gra i nie gniecie taśmy, no i TA 2090 gra.

Oby tak dalej.

Teraz czekam na tego poniżej Harmana.

Na tylnej ściance są dwa wejścia INPUT: Low i High, oraz DOLBY NR Playback Calibration.

Czy ktoś z fachowców może mnie oświecić do którego wejścia się podłączyć i na czym polega ta kalibracja DOLBY?

Ukryta Zawartość

post-26861-0-43753600-1456521468_thumb.jpg

post-26861-0-01870700-1456521485_thumb.jpg

post-26861-0-27731900-1456521495_thumb.jpg

post-26861-0-80406000-1456521503_thumb.jpg

post-26861-0-13637800-1456521512_thumb.jpg

post-26861-0-63934100-1456521519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zamontowałem dziś ten nowy silnik Mabuchi 9V. Magnetofon działa a raczej działał by absolutnie prawidłowo gdy nie to, że trafił mi się chyba wadliwy silnik. Chodzi o to że jego obroty nie są stabilne. Zmierzyłem napięcie pomiędzy stykami 1 i 3 BC743 i wynosi ono 8,5V z podłączonym i pracującym silnikiem więc jest OK. Napięcie to jest absolutnie stabilne. Sprawdzałem je miernikiem analogowym i wskazówka stoi w miejscu ani drgnie. Mam nadzieję że po dotarciu się szczotek na komutatorze wszystko będzie dobrze ale pewności nie mam. Najwyżej postaram się o inny silnik.

Tak czy inaczej Twój pomysł był bardzo dobry. Dzięki za pomoc.

Jakie jest, katalogowe, napięcie zasilania zakupionego silnika? Czy producent dopuszcza jego zasilanie napięciem niższym niż 9V?

Zrób prosty test. Zasil silnik z nowej baterii 9V. Jeśli prędkość przesuwu taśmy będzie stabilna, masz rozwiązanie problemu.

Może się mylę, ale tego rodzaju silniki nie wymagają docierania szczotek.

Czy ktoś z fachowców może mnie oświecić do którego wejścia się podłączyć i na czym polega ta kalibracja DOLBY?

post-3254-0-16530300-1456550871_thumb.jpg

GM

Uszyk, gratulacje a propos udanej naprawy Onkyo. Bardzo ładnie to wyszło. Poza tym niekiedy nie ma chyba sensu twardo obstawać przy stuprocentowej oryginalności sprzętu kosztem utrzymania go w pełnej sprawności. Ostatecznie z naszego punktu widzenia nie są to tylko eksponaty muzealne lecz również użytkowe. Świetna robota.

• Pokaż nowe odpowiedzi