Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój niemiecki jest daleki od doskonałości, ale moim zdaniem brzmi to mniej więcej następująco:

Załącznik do instrukcji technicznej nr 41 b - B710

Modyfikacja modelu B 710 Mk I przy wykorzystaniu mikroprocesora w wykonaniu Mk II, Artykuł nr 1.710.465.02

1. Usunąć żółtą plecionkę (zapewne przewód pleciony) z płytki drukowanej PCB 1.710.467 Jednostki Logiki Mikroprocesora (rys. 1)

2. Na płytce drukowanej PCB 1.710.465 sterowania mikroprocesora zamienić miejscami szpilki 5 (szarą) i 6 (zieloną) we wtyczce podłączonej do listwy złącza J2 (rys. 2)

3. Usunąć żółtą plecionkę (przewód pleciony) S-LIFT z układu Head Lifting (podnoszenia głowicy) 1.710.469 (rys. 3A)

4. W urządzeniach od numeru seryjnego 4889 ponadto odłączyć brązowy przewód pleciony S-CANCEL od płytki układu podnoszenia głowicy 1.710.469 (rys. 3B)

5. Na dodatkowej płytce 1.710.468 usunąć opór R4 (rys. 4)

6. Mikroprocesor 1.710.465.02 umieścić zamiast uszkodzonego układu scalonego na płytce PCB logiki mikroprocesora 1.710.467.

Po przeprowadzonej przeróbce następują poniższe zmiany wskazań licznika:

- ustawienie licznika taśmy nie będzie już sygnalizowane literą C po lewej stronie

- wskazania czasu są według potrzeby 3- lub 4-cyfrowe

- w trybie timera tryb timera przy ustawieniu Rec albo Play będzie tylko wskazywany tylko zapaleniem się górnego czworokąta.

Ponieważ jestem jedynie zupełnym amatorem języka niemieckiego, nie mogę gwarantować stuprocentowej pewności, że nie ma pomyłki.

Kasjel, dopiero teraz zajrzałem w wątek i nie zdążyłem pomóc z tłumaczeniem z niemieckiego. Sam już to kiedyś robiłem z pomocą translatora google, ale jakoś udało mi się pojąć o co chodzi. Jak napisał Maciej trzeba odłączyć i zamienić kilka kabelków, a jeśli chodzi o rezystor to po prostu uciąłem jedną nogę i tyle. Ciężko go wylutować ;). Jeszcze tylko mała uwaga Kasjelu, sprawdź w jakim stanie masz rezystory na wejściu płytki z procesorem. Zwłaszcza na gałęzi zasilania procka. Te od wtyczki od zasilacza. U mnie były o dziwo okopcone, jakby za dużo mocy dostały i po prostu dla świętego spokoju wymieniłem na 5 Watowe. Dużo? Przynajmniej głowa spokojna. Napięcia mam stałe, nic nie faluje. Wymieniłem też kondensatory frako z zasilacza. Gdzieś na niemieckim forum pisali, że po jakimś czasie strzelały mocnymi skokami napięcia. Mimo, że wartości mają dobre, ale one dostają mocno w kość od trafo. Trochę się to grzeje..... Powiem tak, gdy odpaliłem maszynę z nowym prockiem i pierwsza kaseta zagrała, to cieszyłem się jak moje dziecko jak dostało tableta. I Tobie też tego życzę. Dobranoc i pozdrowienia dla wszystkich!

stereo-hifi com

Panowie poszukuję front panela do decka AIWA AD-F910. Mam takową Aiwkę w doskonałym stanie technicznym ale ze zmordowanym frontem. Może ktoś znajdzie w wykopaliskach ?????

Lubię kiedy gra muzyka...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na cały wieczór ;)

Ukryta Zawartość

.......... a ja sobie zacząłem wymieniać kondziorki w tech 288 , zawziąłem się na niego bo mnie denerwował, a deck ładnie chodzi mechanicznie i ma swojski wygląd retro ,

Wymieniłem już ok 30 szt , czy sie poprawiło ? już musiałem pokręcić poziomami zapisu - balans żeby było równo , jutro mu wyrwę kondziorki z zasilania i dam nowe.

Do testów podpiąłem cd Onkyo 6520 , ładnie to gra ..

miałem problem bo na taśmie CR jeden kanał stanowczo słabiej nagrywała , a na FE było ok ... hm... nie miałem pomysłu ..

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Sk-victor, super stronka.... W jednym miejscu można tyle zobaczyć i porównać. Czy zauważył ktoś, że wiele modeli ma bardzo podobne głowice pl/rec? Chodzi mi o te z 3-głowicowych. Wyglądają niektóre identycznie co może być wskazówką do poszukiwań jakiegoś uszkodzonego sprzętu, kiedy komuś padnie stara głowica. Jeszcze jedno, co zauważyłem, że porządne sprzęty w większości mają rolki z rdzeniem z metalu-mosiądzu. Szczegół niby, ale dla maniaka wygląda to dużo lepiej niż plastik :) Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

Czy któryś z szanownych użytkowników, ma może w swoich zbiorach magnetofon Yamaha K-1020 lub KX-1200, z przeznaczeniem na części ?. Potrzebuje nakładkę na przycisk przewijania. Ostatnio najpewniej odpadła, a podczas porządków chyba trafiła do odkurzacza --> worek z niego leży już na wysypisku.... eshhh......

Nakładki powinny pasować również z innych starych modeli tego producenta, z dużymi przyciskami funkcyjnymi.

Oczywiście nie ma nic za darmo, wiec w zamian oferuje polskie złotówki.

Edytowane przez toper-utl

Panowie poszukuję front panela do decka AIWA AD-F910. Mam takową Aiwkę w doskonałym stanie technicznym ale ze zmordowanym frontem. Może ktoś znajdzie w wykopaliskach ?????

Ktoś z Kalisza wielokrotnie wystawiał na olx padniętą AD-F910.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś z Kalisza wielokrotnie wystawiał na olx padniętą AD-F910.

Ukryta Zawartość

Nieaktualne niestety, na Allegro też się pojawiła ładna cała za 120zł ale mi umknęła.

Ukryta Zawartość

no niestety będe miał 810 nie 910 , a co do yamahy to była cała tanio poszła ostatnio, a są jeszcze najprostsze modele na alle

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Dzień dobry wszystkim.

Jestem nowym użytkownikiem forum i za jakiekolwiek pomyłki serdecznie przepraszam.

Od niedawna powróciłem do tematu magnetofonu, staram się kupować uszkodzone magnetofony i przywracam je do życia, że tak to ujmę.

Ostatni nabytkiem jest Teac v 5010 za 49 zł, magnetofon wygląda tak jak by dopiero co opuścił sklep. Jedyny mankament to brak osłony kieszeni. Dlatego chciałem zapytać czy któryś z szanownych użytkowników forum nie miał by odsprzedać maskownicy kieszeni z modelu Teac v 5000 lub v 5010.

Pozdrawiam.

Sk-victor, super stronka.... W jednym miejscu można tyle zobaczyć i porównać. Czy zauważył ktoś, że wiele modeli ma bardzo podobne głowice pl/rec? Chodzi mi o te z 3-głowicowych. Wyglądają niektóre identycznie co może być wskazówką do poszukiwań jakiegoś uszkodzonego sprzętu, kiedy komuś padnie stara głowica. Jeszcze jedno, co zauważyłem, że porządne sprzęty w większości mają rolki z rdzeniem z metalu-mosiądzu. Szczegół niby, ale dla maniaka wygląda to dużo lepiej niż plastik :) Pozdrawiam wszystkich!

Skarbnica wiedzy ta stronka. Ja na razie mam dwa magnetofony. Teac i Technics

Panowie,

Mam prośbę o pomoc/poradę.

Czy istnieje jakieś urządzenie - może ktoś z Was coś takiego sam skonstruował wykorzystując stary magnetofon kasetowy - wyposażone w możliwie szeroką i płynną regulację prędkości przesuwu taśmy?

Problem jest taki: mam stare kasety nagrane 30 lat temu na walkmanie (rozmowy w liceum - bezcenne rzeczy w sensie sentymentalnym). Niestety, jak wiecie, w tamtych czasach były koszmarne problemy z bateriami i walkman często zwalniał z braku prądu w kiepskich/zużytych bateriach. Skutek jest taki, że wiele dialogów odtwarzanych jest w normalnym magnetofonie "za szybko". Żeby teraz skopiować te kasety musiałbym na bieżąco dostosowywać prędkość przesuwu taśmy w kasecie. Stąd pytanie jak na wstępie. Pomożecie?

Max

można zakupić jakiś prosty magnetofon i wyprowadzić na zew potencjometr podpiety do reg silnika .

Patrząc na ceny na alle to sprzet kupisz tak do 50 zł , i pewnei w całosci zmieścisz sie do stówki

Potencjometr można konstrukcyjnie , jeśli się da, zamontować zamiast gniazda słuchawkowego

stare typy magnetofonów miały reg w silniku zazwyczaj, nowsze np Sony kopiarki czy pojedyncze spotkałem reg na płytce zew ,( przy silnikach z 4 końcówkami ) musiałbyś przed zakupem wiedzieć wcześniej , bo podpinając sie na płytce zew jest łatwiejsze .

Edytowane przez Bilbo

Witam serdecznie

Jaki magnetofon kasetowy szufladowy?

Mam sporo starych kaset w niezłym stanie i chciałbym ich posłuchać na nowo.

Jaki magnetofon kupić taki do 80mm wysokości bo tyle mam miejsca.

Wpadły mi w oczy modele Brauna C1 i C2 oraz YAMAHA KX-E100- z PIANOCRAFTA.

Yamaha przy tym Braunie wygląda jak zabawka jaka wasza rada, opinia o tych sprzętach czy polecacie coś innego. Ważna wysokość sprzętu max 8cm.

Pozdrawiam I czekam na jakieś info .

Witam serdecznie

Jaki magnetofon kasetowy szufladowy?

Mam sporo starych kaset w niezłym stanie i chciałbym ich posłuchać na nowo.

Jaki magnetofon kupić taki do 80mm wysokości bo tyle mam miejsca.

Wpadły mi w oczy modele Brauna C1 i C2 oraz YAMAHA KX-E100- z PIANOCRAFTA.

Yamaha przy tym Braunie wygląda jak zabawka jaka wasza rada, opinia o tych sprzętach czy polecacie coś innego. Ważna wysokość sprzętu max 8cm.

Pozdrawiam I czekam na jakieś info .

Lepiej sobie poszukaj czegoś konwencjonalnego (wiem niewykonalne z 80mm) i to Yamaha byłaby najlepsza. Po pierwsze dlatego że chcąc odtwarzać stare kasety - przyda ci się łatwy dostęp do głowicy (częste czyszczenie po starych nośnikach i dostosowanie skosu do obcych kaset) a po drugie Play Trim w Yamaszce to taka korekcja charakterystyki podbijające wysokie tony - ma trochę inną charakterystykę niż regulacja wysokich we wzmacniaczu, poprawia subiektywny odbiór ze zniszczonych nośników.

Czy któryś z szanownych użytkowników, ma może w swoich zbiorach magnetofon Yamaha K-1020 lub KX-1200, z przeznaczeniem na części ?. Potrzebuje nakładkę na przycisk przewijania. Ostatnio najpewniej odpadła, a podczas porządków chyba trafiła do odkurzacza --> worek z niego leży już na wysypisku.... eshhh......

Nakładki powinny pasować również z innych starych modeli tego producenta, z dużymi przyciskami funkcyjnymi.

Oczywiście nie ma nic za darmo, wiec w zamian oferuje polskie złotówki.

U mnie w piwnicy leżą resztki K-1000, ale tam jest to trochę inaczej rozwiązane.

Też swego czasu szukałem przycisku do KX-1200 (srebrnego). W końcu na OLX-ie kupiłem KX-800, wyjąłem klawisz,naprawiłem sprzęt bo był niesprawny i z taką prowizorką w miejscu wyjętego klawisza, sprzedałem. Oczywiście z informacją że element jest zastępczy.

Niestety, w KX-1200 klawisze są zrobione z aluminium i tandetnie przyklejone na klej. W KX- 800 są z tworzywa, mają pod spodem nóżki i wciskane są na t.zw. zatrzask. B.porządnie to wygląda.Byłem zmuszony odciąć te nóżki i przykleić go tak jak pozostałe. Z bliska widać różnicę.Z daleka nie.

Upoluj jakiegoś niesprawnego np.KX-400 za kilkadziesiąt zł. To chyba najprostszy sposób. Z tych wysokich modeli trudno będzie dostać, chociaż w nich właśnie te klawisze odpadają z powodu jaki wyżej opisałem.

Panowie,

Mam prośbę o pomoc/poradę.

Czy istnieje jakieś urządzenie - może ktoś z Was coś takiego sam skonstruował wykorzystując stary magnetofon kasetowy - wyposażone w możliwie szeroką i płynną regulację prędkości przesuwu taśmy?

Problem jest taki: mam stare kasety nagrane 30 lat temu na walkmanie (rozmowy w liceum - bezcenne rzeczy w sensie sentymentalnym). Niestety, jak wiecie, w tamtych czasach były koszmarne problemy z bateriami i walkman często zwalniał z braku prądu w kiepskich/zużytych bateriach. Skutek jest taki, że wiele dialogów odtwarzanych jest w normalnym magnetofonie "za szybko". Żeby teraz skopiować te kasety musiałbym na bieżąco dostosowywać prędkość przesuwu taśmy w kasecie. Stąd pytanie jak na wstępie. Pomożecie?

Max

Szukaj decka z funkcją PITCH CONTROL

..... przemyślenia i efekty.

po wymianie prawie wszystkich kondensatorów w magnetofonie , sprzęt gra kompletnie inaczej , nie żeby był cud malina .. ale oczywiscie inaczej niż na poczatku jak wogóle nie grał i sie chrzanił .

Przede wszystkim zasilanie - zniknęło lekkie buczenie, jest tylko szum od taśmy , ale to nie tylko zasilanie główne , ale także elektrolity blokujące poszczególne moduły, scalaki itp.

Pojawił się bas i ładne wysokie nie przesterowane, pozostało mi kalibracja zapisu tylko jak się to jeszcze wygrzeje .

Koszty ? ok moze 30-40 zł i to raczej przyzwoite kondziorki.

Brakuje mi takich pojemności jeszcze 0,22 uf i 0,68 uf , na razie szukam ich .

Miałem tego nie robić , ale z biegu nawet na płytce DBX a też wymieniłem wszystkie ,

Jest trochę z tym zabawy , ale jeśli dla siebie to chyba warto polutować sobie .

Ot taki eksperyment .

Odpaliłem dzisiaj z paczki 671 ..... no mnie zmartwił na razie bo mechanizm - idler do roboty, wskaźniki latają na maxa - coś nie tak jest z potencjometrem poziomu wyjścia , ustawie na max to wskaźniki opadają , ,,, licznik nie pracuje, pewnie tak jest, że czujnik od startu ( - sie domyslam), jest koło niego , bo mi wywala po chwili startowy klawisz

Stan ogólny bardzo ładny .

A teraz z innej beczki , kupiłem ...magnetofon ( jakiś tam inny staruszek Tech,,,) niby nie sprawdzany bo włącznik padł ... sprzęt grzebany w mechaniźmie, jakiś debil uszkodził koło zamachowe - lata na boki , bije ..... a szkoda bo to stary technics z wachlarzami , pomimo bicia i sprawnych pasków mechanizm coś nie idzie , no cóż , raz pod wozem , raz nad ...

Edytowane przez Bilbo

To modele Brauna C1 i C2 nie nadają się? Lubię muzykę taką bez podbarwień.

YAMAHA KX-E100 ta znowu wydaję się prostsza i lepiej zachowane modele się trafiają ciekawe czy można w niej te nóżki odkręcić wtedy zmieściła by mi się na CD ??. Kasety mam raczej w dobrym stanie i czyste.

Edytowane przez blazej83

Szukaj decka z funkcją PITCH CONTROL

A jak szeroki zakres ma taki przeciętny pitch control (nie mogę znaleźć danych w necie)?

Czy to kosmetyczna regulacja czy jest szansa, że sięgnie na przykład do 2 cm/s?

Czy to kosmetyczna regulacja czy jest szansa, że sięgnie na przykład do 2 cm/s?

Te, z którymi ja się spotkałem nie miały aż tak dużej regulacji. Myślę, że czeka Cię wyprowadzenie potencjometru.

Dziś wstawiłem nowy procesor do Revoxa B710 mkI. Zrobiłem to oczywiście po dokonaniu koniecznych przeróbek zgodnie z instrukcją przesłaną przez producenta. Sukces jest ale nie pełny. Nie działa licznik taśmy w związku z czym przewijanie zatrzymuje się po dwóch sekundach ale odtwarza normalnie. Ten nie pracujący licznik to nic nowego. Gdy po raz ostatni "ożył" stary procesor efekt był ten sam. Gdy wszystkie IC wokół procesora były jeszcze oryginalne to odpowiedzialny za pracę licznika układ HEF4013BP włożony był odwrotnie w podstawkę i podwinięte dwie z jego nóżek. O dziwo wszystko wówczas działało prawidłowo. Teraz gdy z powrotem włożyłem oryginalny (stary) HEF4013BP w sposób zgodny z schematem to system zaczął wariować. Układ okazał się być uszkodzony. Czy układy scalone takie jak LM339N muszą być zgodne w 100% z oryginałem jeśli chodzi o ich oznaczenie ? Chodzi o to że kupiłem i wstawiłem LM339N ale druga część oznaczenia nie jest zgodna. Na nowym IC jest jeszcze symbol JR218ADE3 a na starym jest inny symbol. Albo co w przypadku IC MC14512BCP gdzie drugi symbol jest M81 49 a w nowym jest inny. Albo układ SN7406N. Jego drugi symbol na oryginalnym IC brzmi 27APY6K a na nowym IC jest inny. Mogę z powrotem wstawić wszystkie stare układy oprócz uszkodzonego HEF4013BP tylko czy to ma sens ?

Dziś wstawiłem nowy procesor do Revoxa B710 mkI. Zrobiłem to oczywiście po dokonaniu koniecznych przeróbek zgodnie z instrukcją przesłaną przez producenta. Sukces jest ale nie pełny. Nie działa licznik taśmy w związku z czym przewijanie zatrzymuje się po dwóch sekundach ale odtwarza normalnie. Ten nie pracujący licznik to nic nowego. Gdy po raz ostatni "ożył" stary procesor efekt był ten sam. Gdy wszystkie IC wokół procesora były jeszcze oryginalne to odpowiedzialny za pracę licznika układ HEF4013BP włożony był odwrotnie w podstawkę i podwinięte dwie z jego nóżek. O dziwo wszystko wówczas działało prawidłowo. Teraz gdy z powrotem włożyłem oryginalny (stary) HEF4013BP w sposób zgodny z schematem to system zaczął wariować. Układ okazał się być uszkodzony. Czy układy scalone takie jak LM339N muszą być zgodne w 100% z oryginałem jeśli chodzi o ich oznaczenie ? Chodzi o to że kupiłem i wstawiłem LM339N ale druga część oznaczenia nie jest zgodna. Na nowym IC jest jeszcze symbol JR218ADE3 a na starym jest inny symbol. Albo co w przypadku IC MC14512BCP gdzie drugi symbol jest M81 49 a w nowym jest inny. Albo układ SN7406N. Jego drugi symbol na oryginalnym IC brzmi 27APY6K a na nowym IC jest inny. Mogę z powrotem wstawić wszystkie stare układy oprócz uszkodzonego HEF4013BP tylko czy to ma sens ?

Jesli wstawiasz np LM339N to musi byc zgodne dodatkowe oznaczenie to przewaznie firmowe oznaczenie ukladu seria itp ale glowny ciag musi byc ten sam jedynie litera N moze byc inna czesto jest to oznacznie dodatkowe np. typ obudowy itp.

Czesto sa inne oznaczenia zamiennikow wtedy sa tak jak podales calkowicie rozne od oryginalu.

Edytowane przez war3z

-=SLAYER RUL3Z =-

Diabolik,

Niektóre dwukasetowce Sony (np. TC-WE705S, 805S) mają Pitch Control w lewym mechanizmie. Nie pamiętam, czy jest tam gdzieś podany zakres regulacji, ale nie przekracza on chyba 10%, może max 20.

Ale w braku laku...

na żelazowej taśmie nagrywa się pięknie i równo , na Cr jeden kanał pada , jakieś pomysły oprócz czyszczenia styku pozycji kasety w mechaniźmie ?

Edytowane przez Bilbo

na żelazowej taśmie nagrywa się pięknie i równo , na Cr jeden kanał pada , jakieś pomysły oprócz czyszczenia styku pozycji kasety w mechanizmie ?

No styk rodzaju taśmy na pewno nie bo by oba kanały siadały. Czy on "siada" w sensie poziomu czy bardziej w sensie wysokich tonów. Bo jeśli tak to trzeba by spojrzeć na to co różni Fe od Cr w sensie elementów zmieniających poziom napięcia prądu podkładu. Czy on siada podczas nagrywania ? Czy on "siada" podczas odtwarzania dobrze nagranych taśm ?

Może w tym decku na płycie głównej Bias jest niezależnie regulowany dla Fe i Cr ?? Starsze decki często tak miały.

• Pokaż nowe odpowiedzi