Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

i do czego to doszło ?

Fakt że piękny, fakt że rzadko spotykany, fakt że wspaniały stan. Ale że są tacy co chcą dać taką kasę ???

Szok !!

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja czekam kiedy tyle zacznie kosztować odnowiony deck, np. przez ludzi z forum, którzy wiedzą co robią

Teraz ceni się obudowę z nieznaną zawartością...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są ceny na niemieckim ebayu za sprzęt uczciwie rozpieprzony w drobny mak i złożony ponownie

700 eurasów za TC-K990ES (tak, schodzi, czasem po niewielkich upustach)

J.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jasch

Fakt że piękny, fakt że rzadko spotykany, fakt że wspaniały stan. Ale że są tacy co chcą dać taką kasę ??? Niestety lepiej nie będzie takie perełki będą zawsze w cenię,widać co się dzieję z roku na rok coraz drożej.Widzę co się dzieje na giełdzie ceny szaleją,jeszcze dwa lata temu można było cos w rozsądnej cenie kupic teraz sam szmelc kosztuje kupę kasy.

Szok !!

odpaliłem w końcu Pioneera 737 , paski zmienione , i się wygrzewa na leżaku robiąc nagrania , prawdopodobnie jeszcze zostanie korekcja prędkości , ale to się okaże.

doscomaniac, mogę wziąć ze sobą tego Pioneera, Aiwe 810, Ymahe k 700, choć czuje że po rewersie w drugą stronę jakby wolniej szło, ale śmiga na razie ładnie, z ciekawych mam jeszcze Onkyo Integre jakiś najwyższy model 2 głowicowy i jak ustawie prowadnice to będzie można sie pobawić , może jakieś stare Nakamichi z serii Bx ?

Tylko tak, w sobote moge po południu bo rano jeszcze pracuję, pewnie mógłbym jeszcze zabrać z 3-4 inne decki takie 2 głowicowe dla porównań ...wieczorem pewnie oczywiście gril i rozpusta .....

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Pewnie tak , wymieniłem paski teraz w Pionierze 601R, taka sobie nowsza kopiareczka, szału nie ma jakiegoś , ale AUTOBLE nawet działa. Kupiłem ją kiedyś bo była w idealnym stanie bez ryski .

Siedzę w domu bo mnie przewiało na ostatnim wypadzie w góry, ale już przechodzi bo jutro z rana śmigam na rower ........

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Licytacja Marantz SD 9020 się zakończyła . Cena końcowa powala. Dla jednych to 3 -miesięczna pensja ,dla innych kieszonkowe co noszą przy sobie na co dzień.

5 Kzł, czytaj: 5000 polskich złotych! Gratuluję kupującemu zapału i polecam terapię w jednym z gabinetów odnowy psychologicznej, np w Drewnicy w Ząbkach. Terapia darmowa i skuteczna.

Są, nie chcę robić niepotrzebnej reklamy, ale warto je obejrzeć, Revoxy na znanym portalu i wg mnie lepsze niż ten Marantz, bo TAŃSZE. I ładniejsze. To moje zdanie. Miłej nocy dla wszystkich. Daniel

P.S.

Poszukajcie sobie po ile chodzą Kenwoody KX-2060. I zobaczcie jakieś zdjęcie w internecie. Dla mnie bajka. Niestety ten Marantz nie jest w moim guście, ale o tym się nie dyskutuje.

Dodam jeszcze, że sprzęt tylko w opisie jest "nowy". Paski, smary i kondensatory nie są wieczne, więc tyle szmalu za tak naprawdę kota w worku, bo z pudełkiem, to gruba przesada. Cóż, kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam!

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

5 Kzł, czytaj: 5000 polskich złotych! Gratuluję kupującemu zapału i polecam terapię w jednym z gabinetów odnowy psychologicznej, np w Drewnicy w Ząbkach. Terapia darmowa i skuteczna.

Może zastanów się trochę nad tym co piszesz. Ktoś kupił magnetofon, który pojawia się rzadko, w takim stanie prawie wcale. Że zapłacił 5000 ? Dla jednych to dużo, dla innych niewielka kwota.

Może zastanów się trochę nad tym co piszesz. Ktoś kupił magnetofon, który pojawia się rzadko, w takim stanie prawie wcale. Że zapłacił 5000 ? Dla jednych to dużo, dla innych niewielka kwota.

Zgadza się, dla niektórych to mało. Tylko o tym stanie już pisałem-ktoś zaglądał do środka albo sprawdził jak to gra? No chyba, że sprzęt ma stać na półce i rosnąć w kapitał. Dobrze, nie moja kasa, nie mój sprzęt i kończę tę dyskusję, bo nie chcę z nikim się pokłócić.

Miłej nocy.

stereo-hifi com

Mam dziś dziwną przygodę z Grundigiem CT-905 i kaseta Ampex 60 . Słucham sobie na magnetofonie Grundig który do tej pory działał ok i nagle około połowy kasety zaczyna mocno przeciągać dźwięk. Myślałem że coś z taśmą ale nie cała nieuszkodzona.

No to coś z magnetofonem bo muzyka strasznie zwalnia .Ładuję do Grundiga testowo kilka innych kaset 90 a nawet kiepskiego Basfa c-120 tak aby większość taśmy była na prawej szpulce i nic gra sobie normalnie.

To może ciężko ma kaseta? Puszczam Ampexa na kilku innych magnetofonach i nic gra. Ładuje znów do Grundiga i dalej zwalnia.

Na razie mam zagwozdkę.

Panowie otwieram nową listę obecności bowiem mamy konkretny termin odsłuchu w Krakowie. 18.06.2016.

Witam, mnie mozna ponownie wpisac. Bede startowal z okolic Gliwic, moze ktos chetny na wspoltowarzyszenie sie jeszcze znajdzie? Kasjel jest chyba gdzies z okolic, prawda?

Jarek

Są, nie chcę robić niepotrzebnej reklamy, ale warto je obejrzeć, Revoxy na znanym portalu i wg mnie lepsze niż ten Marantz, bo TAŃSZE. I ładniejsze. To moje zdanie. Miłej nocy dla wszystkich. Daniel

P.S.

Poszukajcie sobie po ile chodzą Kenwoody KX-2060. I zobaczcie jakieś zdjęcie w internecie. Dla mnie bajka. Niestety ten Marantz nie jest w moim guście, ale o tym się nie dyskutuje.

Dodam jeszcze, że sprzęt tylko w opisie jest "nowy". Paski, smary i kondensatory nie są wieczne, więc tyle szmalu za tak naprawdę kota w worku, bo z pudełkiem, to gruba przesada. Cóż, kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam!

Dobrze zrozumiale, że KX-2060 wyroznia sie cenowo na tle konkurencji? Mam go w swoim posiadaniu i nie ukrywam, ze jest ozdoba kolekcji ale rynek (kupujacych/sprzedajacych) chyba nie bardzo go docenia. Myle sie?

W temacie Marantza SD 9020, ostanio ten model został sprzedany w Niemcowni za 201 Euro. Bardzo żałuję, chciałem go kupic ale niestety zapomniałem o zakonczeniu tej licytacji.... Stan był bardzo ładny, wystawiony jako uszkodzony, ale na 99% do wymiany były jedynie paski. Rozmawiałem na jego temat ze sprzedajacym i mowił ze nigdy nie był otwierany... wiec po tylu latach paski sie pewnie "rozmaśliły"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzis cos mnie tchnęło i wziałem sie za naprawe mocno wysłuzonego Walkmana SONY WM-EX404, mam go od nowosci, ale ostatnie 12 lat lezal nietykany - na koniec cos w nim padło, nie ciagnał kaset, tylko mielił mechanizmem bez uruchamiania konkretnej funkcji, no i tak sobie czekał az do dzis na powrót do życia.

1. Wymieniłem pasek, stary był mocno wyciagniety, ale to nie pomogło...

2. Znalazłem zimy lut na "sprezynce od baterii" w miejscu jej wlutowania w płyte główna --> nie miało to zwiazku z usterka, poprawiłem lut, ale oczywiscie nadal nie załączał zadnych funkcji.

3. Juz miałem go wyrzucic do smietnika, kiedy zwrociłem uwage na przełącznik suwakowy załączanych funkcji. Czyszczenie kontaktem - brak poprawy, reka znów powędrowała nad śmietnik..... ale mowie sobie, daj mu jeszcze szanse.... no i Bingo !!!. Jak sie okazało metalowa obudowa tego suwaka, jest fabrycznie przylutowana do płyty głównej w dwoch miejscach i dodatkowo trzyma sie na dwoch zatrzaskach. Po latach upadków i ściskania walkmana w kiermanie, oba te luty puściły i obudowa suwaka trzymała sie jedynie na zatrzaskach - z zewnatrz wygladało to ok, ale po sprawdzeniu miernikiem - brak przejscia. Luty na obudowie suwaka zostały poprawione, głowica i tor prowadzenia tasmy wyczyszczone i maszyna zapitala jak ta lala... az sie prawie popłakałem, tyle z nim za małolata przeżyłem....

Co zaskakujące, mimo iz Walkman ten, był przeze mnie bardzo intensywnie uzywany, ma bardzo mocno wytarta obudowe + duzo rys, to głowica wyglada w nim jak nowa, absolutnie zadnego sladu uzytkowania, nie wspominajac juz o braku nawet minimalnego "progu".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toper-utl

Yaroos

Kenwood KX-2060 rzadko się pojawia, ale faktycznie ceny nie powalają. Pomimo tego, że jest naprawdę piękny. Nie wiem dlaczego, bo nie ma dual capstan? Dla mnie akurat u niego to nie jest wadą, bo pomimo złego ustawienia głowicy, beczkowatej rolki nie pogiął mi żadnej taśmy! Po konserwacji idlera i szlifowaniu rolki drganie dźwięku niesłyszalne. Na pewno jakoś mierzalne, ale skrzypce słychać pięknie. Ja kupiłem swojego z rozpuszczonymi paskami i brakiem nasadek. Niby tylko. Jak to zwykle bywa było trochę więcej. W sumie nic strasznego, poza jednym. ktoś majstrował przy głowicy i pochrzanił fazy-przy nagrywaniu lewy kanał, a przy odtwarzaniu prawy kanał. Ile mi nerwów zjadło zanim się "kapnąłem" o co chodzi. Nagrywa źle. Odtwarza źle. A tu taki kwiatek. Dobrze, że elektrycznie nic nie ruszane. Zostało mi tylko ustawić dokładnie głowicę i wszystko pomierzyć. Nie widać na niej śladów zużycia, więc po regulacjach powinno być OK.

Jedynym mankamentem jest tylko jeden silnik, ale daje radę. Mam nadzieję, że jeszcze podziała kilka lat. Jak na razie wszystko z nim w porządku.

Daniel

stereo-hifi com

Przygoda z Grundig CT-905 i kasetą Ampex wyjaśniona . W kasecie z jednej strony zrolował się papier poślizgowy i w pewnym momencie pewnie blokował taśmę.

Jaki z tego wniosek ???no jaki ? trzeba mieć oczy dookoła głowy ..heheheheh i latareczke .

Moje krótkie wnioski z kopiarki Pioneera, ano gra, nagrywa, ino słyszę że dźwięk nie jest taki jak z Yamahy czy nawet Pioneera 737, podbite są "syczące " dźwięki, może to super BLE coś tam knoci.

Ostatnio nagrywam na deckach testowo muzykę Schillera, to muzyka trudna do połknięcia przez taśmę, ale jak to mówią po 2 piwach nie słychać różnicy .......

Edytowane przez Bilbo

Kopiarki Pioneera (te z późniejszego okresu, bo takie znam) były bardzo nierówne jakościowo

Niektóre modele były super, inne nie bardzo. I to raczej nie BLE psuło tylko oszczędności albo

na elektronice albo na głowicach (nie wiem) - wysokie zniekształcenia THD (to nie od BLE)

J.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akai GX-9

Jvc dd-99

ewentualnie jako ciekawostke Duala C844 (w roli reprezentanta magnetofonow z podwojna predkoscia)

Suuuper ;-) Zapraszam serdecznie. Miło będzie się poznać.

Mam taki pomysł... Otóż, żeby porównać magnetofony (z ciekawości wyłącznie) fajnie byłoby gdyby każdy z nas miał jedną pustą kasetę tego samego typu. Proponuję TDK SA. Pytanie z której serii? Macie jakieś propozycje?

chyba raczej Maxell żelazówka ta z Allegro, bo chyba każdy taką ma na pewno .

Dzisiaj dostałem paczkę, a w niej Technicsa 501, kupionego po prostu dla checy, włączam i gra, ciekawostka za parę piw.

Ale ....ma elektrycznie otwieraną kieszeń, no po prostu wypas !!!

Suuuper ;-) Zapraszam serdecznie. Miło będzie się poznać.

Mam taki pomysł... Otóż, żeby porównać magnetofony (z ciekawości wyłącznie) fajnie byłoby gdyby każdy z nas miał jedną pustą kasetę tego samego typu. Proponuję TDK SA. Pytanie z której serii? Macie jakieś propozycje?

Sony UX '89-'90 i TDK SA '88-'89 mam zafoliowane ale gotow jestem je poswiecic. Maxell'a nowego nie mam zadnego. Dla Duala przydaloby sie cos z europejskiego rynku i z jego lat progukcj (Agfa, Basf). Chociaz i tak nie ma szans w zestawieniu z innymi deckami :)

Yaroos

Kenwood KX-2060 rzadko się pojawia, ale faktycznie ceny nie powalają. Pomimo tego, że jest naprawdę piękny. Nie wiem dlaczego, bo nie ma dual capstan? Dla mnie akurat u niego to nie jest wadą, bo pomimo złego ustawienia głowicy, beczkowatej rolki nie pogiął mi żadnej taśmy! Po konserwacji idlera i szlifowaniu rolki drganie dźwięku niesłyszalne. Na pewno jakoś mierzalne, ale skrzypce słychać pięknie. Ja kupiłem swojego z rozpuszczonymi paskami i brakiem nasadek. Niby tylko. Jak to zwykle bywa było trochę więcej. W sumie nic strasznego, poza jednym. ktoś majstrował przy głowicy i pochrzanił fazy-przy nagrywaniu lewy kanał, a przy odtwarzaniu prawy kanał. Ile mi nerwów zjadło zanim się "kapnąłem" o co chodzi. Nagrywa źle. Odtwarza źle. A tu taki kwiatek. Dobrze, że elektrycznie nic nie ruszane. Zostało mi tylko ustawić dokładnie głowicę i wszystko pomierzyć. Nie widać na niej śladów zużycia, więc po regulacjach powinno być OK.

Jedynym mankamentem jest tylko jeden silnik, ale daje radę. Mam nadzieję, że jeszcze podziała kilka lat. Jak na razie wszystko z nim w porządku.

Daniel

Ja jestem zauroczony KX-2060. Sciagnalem i wydrukowalem sobie wszelkie mozliwe katalogi z nim zwiazane. Mimo single capstana ma bardzo zaawansowany mechanizm. Jak na swoj wiek badzo ciekawe parametry. No i to wykonanie w srodku - wszystkie plytki drukowane sygnowane logo Elna, wszystkie kondensatory Elna, przejrzyste i ladne rozplanowanie elementów. .. az sie chce ogladac. Plyta czolowa calkowicie aluminiowa, wszystkie pokrętła i przelaczniki takze.

Moj egzemplarz ma prawdopodobnie jakis problem elektryczny z jedym kanalem, na ktorym nie da sie poprawnie ustawic parametrow do nagrywania - nagrywa jakby ciszej. Tyle ile dalem rady na podstawie instrukcji serwisowej poustawiac PRek, tyle zminimalizowalem efekt. Mechanike rozebralem i przesmarowalem, ale to raczej nie w tym problem. Niestety elektroniki nie ogarniam zbytnio a byle konowalowi od serwisowania hifi go nie oddam. Musi znalezc sie ktos kto go umiejetnie zdiagnozuje.

KX-2060 to kapitalny magnetofon vintage. Kalibracja dokładniejsza niż w wielu nowszych modelach. Brzmienie pełne i soczyste. Jeden silnik w mechanizmie wcale mnie nie martwi. Przekonałem się, że deck z prostym, a nawet plastikowym transportem może brzmieć wybitnie, np. Harman Kardon TD-4800.

• Pokaż nowe odpowiedzi