Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam takiego dwukasetowca TC-WR735S. Ma in następującą. W mechanizmie B występuje drżenie dźwięku. Paski wymienione, wszystko wyczyszczone idealnie, rolki ok, dzieje się tak przy pracy rewersu i w jedną i w drugą. Mieliście coś takiego ? To jest ten mechanizm w którym paski wymienia się po oddzieleniu białej części mechanizmu z zamontowanymi silnikami.

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie mam takiego dwukasetowca TC-WR735S. Ma in następującą. W mechanizmie B występuje drżenie dźwięku. Paski wymienione, wszystko wyczyszczone idealnie, rolki ok, dzieje się tak przy pracy rewersu i w jedną i w drugą. Mieliście coś takiego ? To jest ten mechanizm w którym paski wymienia się po oddzieleniu białej części mechanizmu z zamontowanymi silnikami.

Jeśli to drżenie jest na stałym poziomie to pewnie silnik główny do wymiany.

dulon184- niestety nie znam tego decka i rzeczywiście nic o nim nie ma w necie.

Jedyna różnica to tylko waga.

Ja tego nie pisałem... ;)

Od siebie dodam, że jeszcze sterowanie mechanizmu...

Kasjel, a jak wyglądają wnętrzności 229SD, bo w necie - tak na szybko - nie znalazłem. Dla porównania TC-K5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie czy silnik mmi-6h2lwk może być wymieniony na msi-5b2lw ?

Dla potomnych - są wymienne ale nie do końca. msi-5b2lw jest niższy ale ten wymiar w tym przypadku nie przeszkadza. Obroty ma cokolwiek inne (oryginał miał 1600 rpm ten pewnie 2400 rpm ale dało się wyregulować na samym końcu zakresu regulacji). Ale kasjel miałeś rację to silniczek - teraz obroty idealne.

msi-5b2lw wydarłem z mechanizmu RS-TR373 (takiego na eletrośmieci ;))

Lubię kiedy gra muzyka...

Podłączyłem TC-K5 do wzmacniacza i nie wiem, co lepiej brzmi: TC-K80II czy TC-K5. Fakt, że każdy nieco inaczej, ze wskazaniem na 80-tkę. Jednak coś muszę zaznaczyć. TC-K5 nie ruszany od zakupu, pierwsze próby odtwarzania skończyły się autostopem po kilku sekundach. potem się rozruszał. Nie czyściłem, nie rozmagnesowywałem ani nie regulowałem głowicy. Zastanawia mnie też, że głowica w TC-K5 wygląda bardziej "współcześnie", niż ta w TC-K80II - S&F.

W moim TC-K5 wygląda tak samo:

Ukryta Zawartość

Tzn. tak: post-21740-0-68069900-1474219478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Podłączyłem TC-K5 do wzmacniacza i nie wiem, co lepiej brzmi: TC-K80II czy TC-K5. Fakt, że każdy nieco inaczej, ze wskazaniem na 80-tkę. Jednak coś muszę zaznaczyć. TC-K5 nie ruszany od zakupu, pierwsze próby odtwarzania skończyły się autostopem po kilku sekundach. potem się rozruszał. Nie czyściłem, nie rozmagnesowywałem ani nie regulowałem głowicy. Zastanawia mnie też, że głowica w TC-K5 wygląda bardziej "współcześnie", niż ta w TC-K80II - S&F.

W moim TC-K5 wygląda tak samo:

Ukryta Zawartość

No to jest taka sama jak w Sony TC 229SD i podobnych. W Twoim TC-K80II pewnie jest taka sama jak w TC-K 60.

Zrób zdjęcie to zobaczymy....

Ukryta Zawartość

TC-K80II

Ukryta Zawartość

Przepraszam za ekwilibrystykę zdjęcia. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

TC-K80II

Ukryta Zawartość

Przepraszam za ekwilibrystykę zdjęcia. ;)

Zdjęcie można obrócić w "Irfan View". Ale nie, to nie ta sama głowica co w Sony TC-K60....

Ukryta Zawartość

Jak znajdę czas, to postaram się doprowadzić TC-K5 do świetnego stanu mechanicznego i elektronicznego. Wtedy odsłuch będzie miarodajny. Wizualnie - zaskakuje każdego, kto go zobaczy, szczególnie, gdy usłyszy, kiedy został wyprodukowany.

Ale nie, to nie ta sama głowica co w Sony TC-K60....

Taką samą mam w drugim egzemplarzu (uszkodzony mechanizm) TC-K80II, tak więc fabryka.

TC-K60 ma głowicę F&F.

Edytowane przez ke_raj

Pioneer CT-9R: Jest postęp! A w zasadzie wykryty błąd w serwisówce. Zamienione są tam kanały lewy z prawym - dokładniej głowica jest źle podłączona. Ale miernikiem bym tego nie zobaczył, za to oscyloskop dał mi pełny obraz - widzę teraz, że miernik się nadaje do pomiaru napięć, ale do szukania sygnałów i lokalizowania usterek w czasie rzeczywistym tylko oscyloskop. Uszkodzony jest jest jeden z elementów, albo R345 albo C381. Pewnie to kondensator. Wieczorem działam dalej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Chytre ;) Czyli sprawdzaliśmy nie ten kanał ;)

A miernikiem zobaczyłbyś ale musiałbyś podawać generator tylko na 1 kanał a nie na 2.

AAAA. Weź sobie wrzuć kasetę z pewnego magnetofonu z zapisem na jeden kanał

i upewnij się. Byłoby głupio gdybyś nagrywał ścieżki odwrotnie niż reszta świata...

J.

Edytowane przez jasch

To już dawno sprawdziłem. A miernik nadaję się do pomiaru DC wyśmienicie, ale AC już nie zupełnie - po prostu wariuje i nie mogłem określić co jest nie tak...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Uszkodzony jest jest jeden z elementów, albo R345 albo C381. Pewnie to kondensator. Wieczorem działam dalej :)

post-3254-0-18707500-1474367239_thumb.jpg

Całkowity brak sygnału za równoległym połączeniem C381 - R345, będzie efektem jednoczesnego uszkodzenia, obydwu tych elementów.

Kondensator ma przerwę, rezystor sprawny - sygnał z wyjścia wzmacniacza operacyjnego przenoszony jest przez rezystor.

Kondensator sprawny, rezystor ma przerwę - sygnał z wyjścia wzmacniacza operacyjnego przenoszony jest przez kondensator.

Kondensator ma przerwę, rezystor ma przerwę - brak sygnału za C381 - R345 patrząc od wyjścia wzmacniacza operacyjnego.

GM

Edytowane przez G.Mark

G.Mark,

Jeśli pozwolisz, zapytam dlaczego lubisz wszystkie wpisy w tym wątku? :)

To jakiś protest?

Pytam z czystej ciekawości, bez żadnych podtekstów.

Ukryta Zawartość

Całkowity brak sygnału za równoległym połączeniem C381 - R345, będzie efektem jednoczesnego uszkodzenia, obydwu tych elementów.

Kondensator ma przerwę, rezystor sprawny - sygnał z wyjścia wzmacniacza operacyjnego przenoszony jest przez rezystor.

Kondensator sprawny, rezystor ma przerwę - sygnał z wyjścia wzmacniacza operacyjnego przenoszony jest przez kondensator.

Mnie zastanawia tylko cokolwiek niska pojemność C381.

zapytam dlaczego lubisz wszystkie wpisy w tym wątku? :)

Pytam z czystej ciekawości

A ja jestem ciekaw efektów istnienia przycisku dla dezaprobaty :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mnie zastanawia tylko cokolwiek niska pojemność C381.

A ja jestem ciekaw efektów istnienia przycisku dla dezaprobaty :)

Był kiedyś taki przycisk. Ale jego stosowanie nie znalazło aprobaty i został usunięty.

Zwrócenie uwagi na pojemność tego kondensatora jest słuszne. Gdy rezystor ma przerwę, a kondensator jest sprawny, to jego niska pojemność spowoduje, że "przejdzie" przez niego sygnał o wyższej częstotliwości niż wtedy, gdy rezystor jest sprawny.

Jeśli dobrze pamiętam, pomiary były robione dla częstotliwości sygnału 400Hz. To może być zbyt niska częstotliwość, aby sygnał "przedostał" się przez kondensator.

GM

Edytowane przez G.Mark

Gdy rezystor ma przerwę, a kondensator jest sprawny, to jego niska pojemność spowoduje, że "przejdzie" przez niego sygnał o wyższej częstotliwości niż wtedy, gdy rezystor jest sprawny.

Myślę, że sformułowanie to nie jest do końca szczęśliwe . Sam kondensator jest C381 jest filterm górnoprzepustowym i sprawny R345 o wartości 2,2k nie ma istotnego wpływu na wysokoczęstotliwościowy sygnał przechodzący przez równolegle podłączony C381. Pomijam to, że R345 stanowi dodatkowy obwód dla częstotliwości powyżej pewnej częstotliwości granicznej wyznaczonej przez pojemność C381. Jak dla mnie bocznikowanie R345 kondensatorem ma na celu skorygowanie charakterystyki w zakresie wyższych częstotliwości.

Jeśli dobrze pamiętam, pomiary były robione dla częstotliwości sygnału 400Hz. To może być zbyt niska częstotliwość, aby sygnał "przedostał" się przez kondensator.

Tu Kolega słusznie zauważył pewien "niedostatek" pomiarowy, który w tym konkretnym przypadku bardzo utrudnia znalezienie źródła problemu. Można to rozwiązać stosując powiedzmy kilka sygnałów znacznie różniących się częstotliwością, można użyć szumu, a najlepiej jednak dodatkowo posłużyć się oscyloskopem, choćby najprostszym.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ja też podziwiam G.Mark za cierpliwość bo jego ostatni wpis to tłumaczenie najprostszych podstaw elektroniki ;)

J.

No to może lepiej nie pisać nic - za każdym razem jest to samo. Nie można się niczego dowiedzieć. Mało tego, sam mi ktoś pisał, że jeśli ten bocznikowy kondensator będzie niesprawny, to może być zanik sygnału... Teraz się okazuje, że to nic nie znaczy...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to może lepiej nie pisać nic - za każdym razem jest to samo. Nie można się niczego dowiedzieć.

Moim zdaniem, dowiedziałeś się bardzo dużo.

Mało tego, sam mi ktoś pisał, że jeśli ten bocznikowy kondensator będzie niesprawny, to może być zanik sygnału... Teraz się okazuje, że to nic nie znaczy...

Kto to napisał i gdzie? Nie może być zaniku sygnału za tymi dwoma elementami, gdy jeden z nich jest sprawny. Będzie zanik sygnału, napięcia zmiennego, gdy obydwa będą uszkodzone jednocześnie. Uszkodzone, czyli będą miały przerwę. W przypadku kondensatora ceramicznego, nieuszkodzonego mechanicznie, jest to mało prawdopodobne.

Ale...

Opór rezystora jest niezależny od częstotliwości napięcia do niego przyłożonego. Zakładam, że jest to rezystor bezindukcyjny, którego parametry L, C można pominąć.

Opór kondensatora jest zależny od częstotliwości i jest funkcją, między innymi, pojemności kondensatora.

Np., im pojemność kondensatora jest mniejsza, tym mniejszy jest jego opór dla wyższych częstotliwości. Innymi słowy, kondensator o danej pojemności, będzie stawiał różny opór dla różnych częstotliwości sygnału przez niego płynącego.

Sprawdź poza układem te dwa elementy i będziesz miał pewność.

****************************************************************************************

...

Kto to napisał i gdzie?...

Chyba znalazłem http://www.audiostereo.pl/magnetofon_126669.html/page__view__findpost__p__3914010

...

chodzi mi o C328 (nad operacyjnym) i C379 (poniżej, odcina chyba składową HF)

Przebicie na każdym z nich wygasi dźwięk (tak na czuja) C379 do zera, a C328 częściowo (zależy od reszty elementów)...

Tylko, że tam była mowa o potencjalnym uszkodzeniu innych kondensatorów.

Teraz rozmawiamy o C381 połączonym z R345.

GM

Edytowane przez G.Mark

G.Mark

"Był kiedyś taki przycisk. Ale jego stosowanie nie znalazło aprobaty i został usunięty." Przycisk dezaprobaty nie znalazł aprobaty. Dobre! :D

Dla osób, które posiadają wiedzę elektroniczną, większość rzeczy, które opisałeś są jasne. Niestety, większość z nas takiej wiedzy nie posiada i za dobre wytłumaczenie tematu prawdziwe pokłony. Jak wcześniej ktoś napisał, masz do tego cierpliwość. Oby szybko się nie skończyła.

A propos Pioneera. Trzeba wymontować oba elementy i je sprawdzić lub podmienić na inne. Innej metody nie widzę. Nie zdarzyło mi się, żeby ceramik w ogóle nie przepuszczał sygnału. Zdarzało się, że były przez nie trzaski, ale nie przerwa. Rożnie to bywa... Mała pojemność faktycznie przekłada się na to, że przepuszcza tylko wysokie częstotliwości. W zwrotnicach pierwszego rzędu stosuje się w filtrze górnoprzepustowym kondensator. Im mniejsza pojemność tym wyższa częstotliwość cięcia. Aksamit może mieć rację i można spróbować z innymi sygnałami. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Neomammut

Przypomniałem sobie taki przypadek. Miałem uszkodzenie we wzmacniaczu. Trzeszczał w jednym kanale. Po szukaniu (długim) okazał się uszkodzony jeden z kondensatorów ceramicznych. Co ciekawe, gdy chciałem go wylutować to rozpadł mi się w palcach. Jakby zewnętrzną powłokę szlag trafił. Wilgoć, zmiany temperatury mogły to spowodować. Ogólnie, kondensatorek rozpadł się na 2 części. Może u Ciebie któryś już dokonał żywota? Czekamy na rezultaty poszukiwań. Daniel

stereo-hifi com

"Przerwa" w kondensatorze to znaczna utrata pojemności na skutek np. takiego wypadku jak wyżej opisany. W rzeczonym Pioneerze trzeba wymienić oba elementy.

Sony TC-229SD dotarł stan techniczny i zewnętrzny bardzo kiepski.A miało tak pięknie wyglądać,jest to drugi deck o którym mogę powiedzieć ze zakup był nie trafiony.Jeden z silników prawdopodobnie uszkodzony dlatego nie ciągnie taśmy,oba wskaźniki wzbudzone, deck leża w jakiś piwnicy zawilgoconej.Coś mam pecha do zakupów na znanym portalu

• Pokaż nowe odpowiedzi