Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest więcej, ja bym nie kupował , ma jakieś numery nabite jakby z kopiarni kaset albo coś innego

hahaha dałem złotówkę na dragona, dobry na podstawkę pod kwiatki

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Znowu jest. Pomarzyć zawsze można.... Tanio nie będzie. Na pewno.

Oho, już się zaczyna bitwa :)

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Tak na szybko z allegro parę modeli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

będą raczej trochę lepsze niż ten Pionieer 550, chodzi mi o modele, nie znam sprzedawców...

hahaha czas na zabawę zacząć , ile dajesz ? już widać jak mają mokro w gaciach, zobaczyli cud nad Wisłą .....

Ropniak jeszcze Onkyo 2550 i 2570 , to bardzo dobre modele, dźwiękowo super jak stan będzie dobry bez niespodzianek

Łał ..... fajna maszyna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Łał ..... fajna maszyna

Jakie "łał" ? Tak długo wisiała na aukcji Optonica RT 7100 w super stanie wizualnym to nikt nie brał za 200zł. Ja za swoją w tych najlepszych czasach dałem 170zł więc była tylko 30zł tańsza. Optonica RT 5100 to dopiero trzeci model od góry z tej seri po RT 7100 i najwyższym RT 9100.

Tak na szybko z allegro parę modeli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

będą raczej trochę lepsze niż ten Pionieer 550, chodzi mi o modele, nie znam sprzedawców...

hahaha czas na zabawę zacząć , ile dajesz ? już widać jak mają mokro w gaciach, zobaczyli cud nad Wisłą .....

Ropniak jeszcze Onkyo 2550 i 2570 , to bardzo dobre modele, dźwiękowo super jak stan będzie dobry bez niespodzianek

Łał ..... fajna maszyna

Ukryta Zawartość

Bilbo.

Nie wiem co mam napisać, o jaką zabawę Ci chodzi, pytam poważnie. Co macie do pionka ? Twoje ostatnie wyprzedaże też oglądałem i powiem że już miałem podjąć decyzję i kumpel wziął właśnie tego pionka z tej firmy i nie wiem co mam myśleć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bilbo, ładna maszyna. Widzę, że sprzedawcy rzucili parę ciekawych kąsków na pożarcie. Tak, znając realia i do jakich poziomów cen dojdą licytacje, nieźle komuś zdryluje kieszenie na święta.....

Kasjel mówi, że nie taka "cacy". Wygląd dla mnie jeszcze w porządku. Technicznie i brzmieniowo nie mam pojęcia. Radzę trochę się rozejrzeć po aukcjach. Sporo się dzieje.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Witam.

Czas pomyśleć o nowym (innym) kaseciaku, na portalu jest Pioneer CT-S550S za małe pieniądze.

Do tej pory używałem starego ZRK 9109,nagrywa, odtwarza ale... bardzo spodobał mi się u kumpla właśnie ten model, dźwięk ok, nagrywanie też fajne.

Co sądzicie o tym magnetofonie ?

Pozdrawiam

P.S. Link

Ukryta Zawartość

Napisz najpierw ile pieniędzy chcesz wydać. Ten Pioneer jest jak dla mnie ohydny. Te obłe kształty jak co poniektórych Technics,ów nie są w moim guście. Poza tym to pewnie sam plastik i wiatr hulający wewnątrz.

Nie taka cacy to jest nawet Optonica RT 7100. Nie jest taka w sensie brzmieniowym. Ale to solidnie wykonany kawał maszyny który należy kupić gdy pojawia się na aukcji za rozsądne pieniążki. Dziwi mnie po prostu to że jak była dostępna Optonica RT 7100 za 200zł to nikt nie napisał WOW ! A teraz niższy model tylko troszkę tańszy wzbudza zachwyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Ropniak - po prostu ryzyko na co się trafi

Kasjel - po prostu ładny i tyle dlatego napisałem - Łał.

Aiwe, którą kupiłem ostatnio dzisiaj rozbierałem, miała kabel z angielską wtyczką wiec musiałem zmienić, ok to było proste ....ale później zrobiły się schodki.

To że paski są do wymiany sprzedawca mi mówił, ale że są zgnite i w postaci płynnej to zapomniał .

Masakra wycierać rolki, zwłaszcza że mają ostre profile !

Druga sprawa , ten magnetofon to masa cięgiełek i sprężynek,

Trzecia, gdzie dostane takie żaróweczki do wskaźników ? na 8 volt

Zrobiłem parę fotek, można porównać z nowszymi maszynami, dawniej to chyba zegarmistrze projektowali, i to dalej pracuje ....

Jak ja te paski zmienię....ech ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016112_anppnhx.jpg WP2016112_anppnhn.jpg WP2016112_anppnhw.jpg WP2016112_anppnhq.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjelu, na tą Optonicę o której mówisz też zwróciłem uwagę i jako jeden z pierwszych o niej napisałem. Nie stać mnie na wydatki w tym czasie, ale jak widzę coś ciekawego to daję jakiś namiar. Gdyby nie pustka w kasie ja bym ją wziął. Tak czy siak, ktoś ją przygarnął i już nie tkwi na Allegro. Z tymi cenami różnie to kurde jest. Jakiś czas temu Kenwood chyba KX-1030 lub 1060 poszedł po moim wpisie za nieduże pieniążki ( jako kup teraz), a wystawiony dwie godziny temu KX-1060 już osiągnął niezłą cenę, a do końca 9 dni. Strach pomyśleć do czego dobije...

stereo-hifi com

Panie Kajsel.

Czy słuchał Pan tego magnetofonu? Co z tym wszystkim mają pieniądze. Ja "dziadek" gdzie ZRK 125 T robił "szoł" mówię Panu tu byłem

pod wrażeniem. W środku kupa elektroniki (mam service manual). Sam jesteś plastik!!!

Pozdrawiam.

Bilbo

Tą mechanikę kiedyś robiłem. W latach 90-tych było ciężko, i nie poradziłem sobie i chyba poszło to na złom. Sorrki ale tak było.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ropniak

Tę ? to znaczy którą konkretnie ? bo raczej kupić ten magnetofon w tamtych latach to trzeba było przywieźć sobie z zachodu, nie był dostępny na naszym rynku w ogóle i nie znam nikogo kto by takowego miał.

Znowu jest. Pomarzyć zawsze można.... Tanio nie będzie. Na pewno.

Oho, już się zaczyna bitwa :)

Poznajcie tego Pana.

Kobayashi San: The Dragon's Creator

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Kajsel.

Czy słuchał Pan tego magnetofonu? Co z tym wszystkim mają pieniądze. Ja "dziadek" gdzie ZRK 125 T robił "szoł" mówię Panu tu byłem

pod wrażeniem. W środku kupa elektroniki (mam service manual). Sam jesteś plastik!!!

Pozdrawiam.

Bilbo

Tą mechanikę kiedyś robiłem. W latach 90-tych było ciężko, i nie poradziłem sobie i chyba poszło to na złom. Sorrki ale tak było.

Pozdrawiam.

Zapytałeś "Co sądzicie o tym magnetofonie" więc wyraziłem swoją opinię. Sprawdziłem i rzeczywiście ten deck nie jest taki pusty w środku. Ale to nie zmienia faktu że mi się nie podoba.

Poza tym nie jestem Kajsel tylko Kasjel i nikt na tym forum nie zwraca się do mnie per Pan.

Ponadto nie życzę sobie takich osobistych wycieczek typu "Sam jesteś plastik". Nie przypominam sobie abym cię kiedykolwiek obrażał. Napisałem dwa zdania na temat decka którego nawet jeszcze nie kupiłeś więc Twoje wypowiedzi są bardzo nie na miejscu.

Dragon to już legenda. Wielu ludziom nie podoba się wygląd, innym dźwięk. Gusta są różne, ale jedno trzeba przyznać-Dragon to chyba jedyny magnetofon z autorewersem i autoazymutem na świecie. Nie słyszałem o innym. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. W tym sensie jest pomnikiem techniki. Czytałem w internecie, że jest bardzo ciężko go skalibrować i wyregulować. Przez to jego skomplikowanie. Obecny na aukcji model, chyba swoje w życiu dostał w kość i życzę przyszłemu właścicielowi wytrwałości w ustawieniach. No, chyba że ma tylko cieszyć oko jakiegoś bogala. To już lepiej na śmietnik. Taki sprzęt MUSI grać.

Jak mój BX-100. Już praktycznie skazałem go na części, ale nie mogłem. Wziąłem się do roboty, poszukałem części i działa. Wygląda słabo-sprzęt z wystawki z Niemiec, ale dźwiękowo mocno zaskoczył mnie in plus. Nie żałuję godzin nad nim spędzonych.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

spoko wodza, skalibrują go wg Pioneera, sygnały testowe z komputera i pójdzie z 7 kafli na jebaju, jest sporo takich co placą krus zamiast zus , więc nadwyżkę lokują pewnie w sprzęty ...hehehehehe.

wczoraj musiałem lekko przekalibrować jeden magnetofon, bo zgodnie z tym co Diabolik napisał, że niemieckie chromówki ( zwłaszcza Agfy, czy Basfy ) niestety na japońskich magnetofonach nie siadają dobrze poziomem, lekko podciągnąłem zapis o niecałe 2dB i jest ok.

Do odtwarzania mam dwukasetowce Aiwa 808 i jest bardzo ładnie teraz

Drugiego Onkyo nie ruszam, na nim nagrywam kasety "japońskie", oba sprzęty są już kompatybilne więc cieszy mnie takie rozwiązanie.

Na alle jest sporo sprzętu teraz, ludzie wietrzą szafy i interes, ale trzeba trzymać się za portfel bo mozna mine kupić za sporo kasy ......

Te nowsze Pioneery jakoś nie graja, jeszcze te starsze co miały kieszeń po lewej z epoki 737, 757 itp, potem weszły te z kieszenią po środku, ale to już widać z daleka ze miniaturyzacja ich dosięgła i oszczędność, mnie też nie pasują podobnie jak Sony, mam parę sztuk ale jak na nich nagrywam to nawet w aucie mi chodzą jakoś tak płasko, przypomina mi się Technics... , a w aucie mam Blaupunkta wiec jest neutralny.

Ha Ha Ha !!!

Dragon pochodzi od 70-cio letniego właściciela :)

Zapomnieli dodać, że "Niemiec płakał jak sprzedawał" !!!

Jakie to ważne...

Jaja z baranków. Brak słów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,kupiłem sobie ostatnio do kompletu,bardziej jako ozdoba a nie ze względów dzwiękowych magnetofon Sony TC-KE300 ku mojemu zaskoczeniu magnetofon bardzo ładnie odtwarza i nagrywa,śmiem twierdzić że nawet lepiej jak mój mini disc-sony MDS-JE530 a to nawet udany model,więc magnetofon mnie zaskoczył,chciał bym go kiedyś zmienić na sony tc-ke600 ale nie wiem czy warto czy dzwięk będzie taki sam?

Interesuje mnie tylko modele ze ściętymi ściankami wiem że seria es gra lepiej ale nie chce nic innego bo nie pasuje mi do kompletu.

Mam natomiast z nim pewien problem,mianowicie przy przewijaniu w obie strony strasznie rzężi i skrzypi tak jak by chodziły jakieś tryby na sucho,kupiłem smar silikonowy i może gdzieś troszkę przesmaruje tylko co?/? bardzo proszę o pomoc,bo w nocy cały dom słyszy jak przewijam kasete:)

Mam natomiast z nim pewien problem,mianowicie przy przewijaniu w obie strony strasznie rzężi i skrzypi tak jak by chodziły jakieś tryby na sucho,kupiłem smar silikonowy i może gdzieś troszkę przesmaruje tylko co?/? bardzo proszę o pomoc,bo w nocy cały dom słyszy jak przewijam kasete:)

W weekend wymieniałem paski w TC-KE300. Do mechanizmu łatwo można się dostać i go wymontować. Po odkręceniu 3 śrub rozkładasz go na 2 części i wszystko masz jak na dłoni - widać, gdzie jest smar (bądź są jego resztki) i te miejsca możesz przeczyścić i ponownie delikatnie nasmarować. Z tego co pamiętam to tam tylko dźwignia i koło z krzywkami do załączania poszczególnych funkcji jest nasmarowane a wszelkie inne koła zębate pracują na sucho. To prosty mechanizm (podobny widziałem w TC-K511S) i nie jest on cichy. Każde załączenie funkcji powoduje stuk mechanizmu i poruszanie się mostka z głowicami. Ale przy przewijaniu nie powinien być bardzo głośny. Sprawdź może stan kół, czy mają wszystkie zęby (powinny mieć bo to raczej niełamliwy plastik) a szczególnie zweryfikuj stan kółka zębatego osadzonego na osi silniczka szpulek czy nie jest ono pęknięte a co za tym idzie luźno osadzone na ośce - to częsta przypadłość tego mechanizmu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz zdjęcia tego elementu i podobnego mechanizmu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Na koniec - czy dzieje się tak ze wszystkimi kasetami - może to problem jednej hałasującej kasety?

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już nasmarowałem:) puściłem 2krople oleju silikonowego na małązębatkę która obraca się na samej górze w momencie odtwarzania i przewijania,to ona tak strasznie skrzypiała ale to przerażliwie,teraz przewija cichutko,ta zębatka,tylko gdzieś trochę złapała już luzu i moze za jakiś czas się znowu odezwać,zazwyczaj jak jest mało taśmy na jednej stronie,ta zębatka to mała zębatka która obraca się na górze w momęcie przewijania i odtwarzania,napędza ją ta cienka gumeczka

A czy dec sony TC-KE600s jest sporo lepszy od 300 czy wart jest tego aby dopłacić? chidzi mi o dzwięk,czy jest słyszalna poprawa?

Ha Ha Ha !!!

Dragon pochodzi od 70-cio letniego właściciela :)

Zapomnieli dodać, że "Niemiec płakał jak sprzedawał" !!!

Jakie to ważne...

Jaja z baranków. Brak słów.

To na deser jeszcze cytat :

"Do naprawy,na czesci..-niewiem.Mnie brak czasu na naprawy itp."

Taki fachowiec a czasu nie ma na dragonka :)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Witam.

Czas pomyśleć o nowym (innym) kaseciaku, na portalu jest Pioneer CT-S550S za małe pieniądze.

Do tej pory używałem starego ZRK 9109,nagrywa, odtwarza ale... bardzo spodobał mi się u kumpla właśnie ten model, dźwięk ok, nagrywanie też fajne.

Co sądzicie o tym magnetofonie ?

Cena bez rewelacji jak na stan blach- sprawdz wyswietlacz (czy nie umiera) + stan kieszeni.

Ten sprzedawca ma ich sporo, pewnie da sie cos ponegocjowac. Do ceny musisz doliczyc pasek do kieszeni (łatwa wymiana), pewnie z 10zl, padnie za chwilę

J.

To na deser jeszcze cytat :

"Do naprawy,na czesci..-niewiem.Mnie brak czasu na naprawy itp."

Taki fachowiec a czasu nie ma na dragonka :)

Czasu może i ma, ale może brak umiejętności. Zresztą, jak zauważyłem po dawnych postach, wielu z nas jest samoukami i naprawia dla przyjemności dostępnymi środkami. Nie żałując czasu na naprawę. Choćby go było mało, dla Dragona kilka (-dziesiąt) nocy bym poświęcił. Skoro sprzedawca pisze takie rzeczy to nie ma dla niego znaczenia czy to Nakamichi czy Unitra. Ważne tylko za co więcej zapłacą....

A propos Dragona. Myślałem o jakimś kredycie może, ale jak widzę rozwój licytacji to i nerki byłoby chyba mało. He he Zobaczymy jak to poleci i do jakiego poziomu dobije.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Szczerze mówiąc ja bym tyle kasy nie dał za tego decka,wolałbym kupić dobrego szpulowca.Miałem okazję posłuchać według mnie nie widzę aż takiej różnicy aby dawać tyle kasy.

Czasu może i ma, ale może brak umiejętności.

Stawiałbym na 100% brak umiejętności do naprawy takiego decka. Plus pewnie brak właściwych przyrządów. Za sprawnego wziąłby więcej niż za trupa więc w czym problem? Ale samo określenie "75-latka z Niemiec" wywołuje we mnie śmiech i zapala lampkę ostrzegawczą.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Czasu może i ma, ale może brak umiejętności. Zresztą, jak zauważyłem po dawnych postach, wielu z nas jest samoukami i naprawia dla przyjemności dostępnymi środkami. Nie żałując czasu na naprawę. Choćby go było mało, dla Dragona kilka (-dziesiąt) nocy bym poświęcił. Skoro sprzedawca pisze takie rzeczy to nie ma dla niego znaczenia czy to Nakamichi czy Unitra. Ważne tylko za co więcej zapłacą....

A propos Dragona. Myślałem o jakimś kredycie może, ale jak widzę rozwój licytacji to i nerki byłoby chyba mało. He he Zobaczymy jak to poleci i do jakiego poziomu dobije.

Sznowny Mamucie! Wyluzuj!

Jak już nie tak dawno napisałem że na mnie wrażenia nie zrobił. Żadnego dreszczyku nie przeżyłem. Na mnie zrobiły wrażenie jego silniki DD. Chociaż B-215 ma jeszcze lepsze.

Wymieniłem mu żarówkę przy liczniku bo nie działał. Odkurzyłem, obejrzałem wnetrzności i poszedł do serwisanta bo miał rozregulowany azymut. Przy próbie ustawienia ścieżki terkotał jak karabin maszynowy. Naprawa trwała długo i mozolnie ale skończyła się sukcesem.Teraz jest u mojego członka rodziny i zastanawia się: sprzedać nie sprzedać?

A ja mu radzę: Sprzedaj!!!

Sznowny Mamucie! Wyluzuj!

Jak już nie tak dawno napisałem że na mnie wrażenia nie zrobił. Żadnego dreszczyku nie przeżyłem. Na mnie zrobiły wrażenie jego silniki DD. Chociaż B-215 ma jeszcze lepsze.

Wymieniłem mu żarówkę przy liczniku bo nie działał. Odkurzyłem, obejrzałem wnetrzności i poszedł do serwisanta bo miał rozregulowany azymut. Przy próbie ustawienia ścieżki terkotał jak karabin maszynowy. Naprawa trwała długo i mozolnie ale skończyła się sukcesem.Teraz jest u mojego członka rodziny i zastanawia się: sprzedać nie sprzedać?

A ja mu radzę: Sprzedaj!!!

Może Ciebie nie poraził, ale dla mnie to jest jeden ze świętych grali w technice magnetofonów kasetowych. Innym jest Tandberg TCD 3014A. Gdyby członek rodziny jednak sprzedawał, ciekawi mnie cena za niego. W razie co proszę o info PW. Pogadać zawsze można. Z tą nerką to oczywiście głupia makabreska. Dziwny mam dzisiaj humorek. Hi hi

Aksamit

75 latek to pewnie pracował w elektrozłomie w Niemczech, więc poniekąd by się zgadzało :).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Nakamichi DRAGON

Sam zalicytowałem 1000, dla mnie to Święty Graal, mam kilka naków, ten to top topów, jest jeszcze rx 505 też Święty Graal, nie miałem nigdy onkyo, a czytam tu na forum że też są super kwestia gustu. Czy Ktoś z Szanownych kolegów licytuje Dragona?

Edytowane przez maciej_otw

Jak popatrzę na cenę sprawnego Dragona to wole mieć to co mam, a kasę przeznaczyć na wyjazdy w góry i lasy.

Ciekaw jestem ilu ludzi choćby na tym forum miało Dragona ? słowo "kultowy" stworzyli Ci którzy nawet nie lizali jego nóżek hehehe , szczerze to wolałbym dobry CD, który zagra lepiej za mniej i słuchawki.

Czasy się zmieniły, na elektrośmieciach takie szpeja już sporo kosztują jak są sprawne, sami niemcy czy szwajcarzy cenią sobie retro sprzęt i nie wierze w przypadki że się sam zepsuł ......stawiam na totalną padakę i trupa, bo gałka się na serwisie zapodziała.

Nie ma co się podniecać.

tu jest fajny magnetofonik

Ukryta Zawartość

świeci, mruga, 3 głowice, jak ktoś ma 2060 to jest okazja niższy model do kompleta mieć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

• Pokaż nowe odpowiedzi