Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Umyłem ją w ciepłej wodzie z mydłem, delikatnie zeszlifowałem bo była beczuszką i jest OK.

Wałkowaliśmy już to kiedyś. Rolka ma być delikatną beczką. Tak jak często bieżnia na kole zamachowym lub na kółku pasowym silniczka jest również beczkowata. To zmusza taśmę, pasek napędowy do podążania w stronę większej średnicy i do "automatycznego" wyśrodkowania na bieżni.

Lubię kiedy gra muzyka...

ok, ale na pólce nie będzie stał otwarty .....

to oczywiste, że nie będzie, ale warto rzucić okiem, prawdziwy dual mono deck. Sztywne chassis, trafo wyrzucone na zewnątrz, porządne elementy, mechanizm z silnikiem BSL i direct drive, przyłożyli się w tak niepozornym na pierwszy rzut oka magnetofonie. Gra dobrze, ale bez fajerwerków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

Sprzęt ma grać dobrze, poprawnie , nie ma co szukać fejerwerków w "umarłym" systemie

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Sprzęt ma grać dobrze, poprawnie , nie ma co szukać fejerwerków w "umarłym" systemie

Ja tam jeszcze lubię jak sprzęt mi się podoba. Ma ładny wygląd, ale też i pewne funkcje, które mi pasują. Np lubię jak kieszeń jest na środku. Jak można nim sterować z pilota (ja niestety nie mam).

jeśli Tobie to wystarcza do szczęścia - OK, niektórzy potrzebują czegoś więcej.

rozwiń myśl ? czego Ci potrzeba ?

tak oglądałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i czytam , 1600 dolców za magnetofon do roboty, ale sprawny... no to ten na allegro drogi nie był aż tak, bo trochę powyżej połowy tej ceny to jednak okazja była

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Dostałem wieżę Unitra, w skład której wchodzi MDS 432 (wersja francuska). Męczę się z nim od dwóch dni usuwając kolejne usterki, i utknąłem. Deck odtwarza tylko na prawy kanał; wskaźnik poziomu w tym kanale też nic nie pokazuje. Manipulacja przełącznikiem listwowym zapis / odczyt nic nie wnosi. Internet już przejrzałem, i znalazłem ze trzy infantylne tematy na elektrodzie, które nic nie wnoszą. Może ktoś z Was już to przerabiał i zechce podpowiedzieć od czego zacząć?

Spalona jest jedna z tych cewek. Miałem to samo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wałkowaliśmy już to kiedyś. Rolka ma być delikatną beczką. Tak jak często bieżnia na kole zamachowym lub na kółku pasowym silniczka jest również beczkowata. To zmusza taśmę, pasek napędowy do podążania w stronę większej średnicy i do "automatycznego" wyśrodkowania na bieżni.

Człowiek uczy się całe życie. Dzięki za sprostowanie. Nie zmienia to faktu, że roleczka sprawuje się bardzo dobrze. Człowiek nie maszyna i może przez przypadek trochę krzywizny zostawiłem, co wyszło jak widać na korzyść :).

stereo-hifi com

A do mnie właśnie wrócił Smoczek po naprawie azymutu.

Już nie terkoce jakby strzelał z RKM-u.

Mam go ocenić; sprzedać czy zostawić.

Najpierw zabrałem się do odtwarzania obcych nagrań. Mam takie nagrania zrobione na GX-ie 95 z grzebanym skosem głowicy. Na żadnym z moich decków nie były dobrze odtwarzane. Jakieś takie przymulone. I tutaj Smok popisał się swoimi możliwościami.

Piękny odbiór. Aż miło się słucha. Żadnej obciętej góry i szeroki niski basik.

Jeszcze kilka innych różnych taśm włączałem i zawsze tak samo. Bardzo dobrze, bez niespodzianek.

Teraz kalibracja i record.

Kalibracja jest b.prosta i intuicyjna.

Ręcznie ustawiam typ taśmy, potem Eq 120/70 µsek, włączam Rec+ Pauza i wciskam Level 400Hz. Pokrętłami pod tym Levelem, lewy/prawy kanał ustawiam poziom 0 dB. Następnie przełączam na Bias 15KHz i tak samo ustawiam poziom 0 dB. Dla pewności powtarzam to jeszcze raz i włączam Reset, taśma wraca do poz. na liczniku 0000 i gotowe.

Nie czytałem żadnej instrukcji obsługi i myślę że zrobiłem to prawidłowo. Jeśli nie, niech poprawią mnie użytkownicy tych maszyn.

Na początek dałem mu do nagrania najzwyklejszą żelazówkę General typ I. Odsłuchiwałem na słuchawkach żeby uchwycić jak najwięcej niuansów( Beyerdynamic DT 990 Pro). Źródłem był Philips CD 824, płyta Donalda Fagena"Kamakiriad"( bardzo ją lubię).

Co tu dużo czadzić. Kopia świetna.

Następnie pod nóż poszła TDK A-60. I tu już dużo gorzej. Wyraźnie słuszalna była różnica. Spadek dynamiki, góra już nie taka i ogólnie tak, nie wiem jak to nazwać,gorzej. Taśma jest o.k.

Teraz chromy:

Na początku wcisnąłem mu nie lubianą przeze mnie czarną BASF Chrome Super II for CD.

Pięknie.Naprawdę.

Ale Maxella XL II nie pogniecionego w dobrym stanie, już potraktował gorzej. Może akurat ta sztuka mu nie pasowała. Nie wiem.

Dałem mu jeszcze SCOTCH XS II-SP 90. Wyszło dużo lepiej od Maxella.

I teraz metale:

Na początek dałem mu TDK MA, ale taką co to pracowała w odtwarzaczu samochodowym ze wzdłużnymi rysami.

Męczył się, azymut wariował i niestety taśmy nie skalibrował. Nagrałem ją bez kalibracji. Jeden kanał grał a drugi chrypił (a B-215 skalibrował, ale chwilami słychać było zniekształcenia wywołane zmęczeniem taśmy).

Wstawiłem mu FUJI FR Metal. Bezproblemowa kalibracja. Kopia świetna.

I to by było na tyle.

Uważam że jest b.dobry i sprawny. Żeby mieć większą pewność, należałoby przepuścić wiele różnych taśm starych i nowych a może też wykonać jakąś specjalistyczną korektę wg taśm testowych. Tylko skąd je wziąć.

Wydaje mi się że tak jak inne decki ma swoje ulubione taśmy pod które był ustawiany i takie które mniej toleruje.

Dla mnie jest on b.dobry i nic bym już nie poprawiał a moja konkluzja brzmi:

NIE SPRZEDAWAĆ !.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-41433800-1481648276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tak trzymać. Gdybym miał taką maszynę, miałaby u mnie dożywocie-moje lub jej :). A skoro nie mam, więc popatrzę sobie na zdjęcia i pogratuluję Tobie udanej naprawy. Ważne, że taka maszyna nie marnuje się u jakiegoś "magika" co kręci czym popadnie w środku. Ja niestety trafiam ostatnio takie wymęczone sztuki. Revox, Kenwood, Nakamichi. Długo trwało, zanim doszedłem z nimi do ładu, ale już mogę się nimi cieszyć i słuchać..... Tak jak teraz. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Nie będę się spierał ale u mnie takie beczki na lewej rolce powodowały że taśma zjeżdżała na bok i z taśmy robił się sznureczek.

Może była ta beczka za duża.Może. Ale po zeszlifowaniu jej już jest o.k.

Myślę że na taką beczkę najbardziej jest narażona taśma wyciągnięta,pofalowana.

I tak trzymać. Gdybym miał taką maszynę, miałaby u mnie dożywocie-moje lub jej :). A skoro nie mam, więc popatrzę sobie na zdjęcia i pogratuluję Tobie udanej naprawy. Ważne, że taka maszyna nie marnuje się u jakiegoś "magika" co kręci czym popadnie w środku. Ja niestety trafiam ostatnio takie wymęczone sztuki. Revox, Kenwood, Nakamichi. Długo trwało, zanim doszedłem z nimi do ładu, ale już mogę się nimi cieszyć i słuchać..... Tak jak teraz. Pozdrawiam!

Pogratulować serwisantowi nie mnie a egzemplarz nie jest moją własnością.

Serwisanta, który podejmie się naprawy Dragona i to zrobi jak trzeba to niestety ze świecą szukać. A wysyłka do UK, jak ktoś wcześniej pisał, kosztuje gromadę pieniędzy i nie za bardzo opłacalna to sprawa. Jeszcze raz gratuluję, oczywiście właścicielowi :).

stereo-hifi com

Napisałbyś ile taki serwis kosztuje i co zrobili, bo doczytałem się że dobrze wykonany zawiera wymianę paru elementów na nowe od razu.

Kurcze.... Niefajnie. Obmacałem uszkodzony kanał od strony druku, i chyba masz rację. Sprawdzę, czy ten element jest w ogóle osiągalny. Dzięki za podpowiedź :)

Ja mam MDS 418 na części. Jedną taką cewkę już wykorzystałem ale drugą muszę gdzieś mieć...zobaczę.

Znalazłem obydwie. Niestety jedna z nich jest uszkodzona bo to ta którą wylutowałem z mojego uszkodzonego kiedyś MDS 432. Druga jest sprawna ale ma inne wyprowadzenia pinów. Jak wylutujesz tą całą kopułkę z cewkami to pewnie uszkodzona będzie ta która ma trzy piny w szeregu wzdłuż jednego z boków podstawki cewki. Na zdjęciu widać drugą parę cewek które pracują w wzmacniaczu zapisu (chyba). Te mam jeszcze wlutowane ale nie wiem jakie są ich parametry. Jeśli są te same to służę pomocą :-)

Edytowane przez Kasjel

CT-959 zagniótł mi wczoraj po raz drugi taśmę. Taśma zjeżdża z rolki zaraz na początku. Używanie go staje się stresujące. Na razie obejrzałem sobie prowadzenie taśmy w testowej kasecie (z lusterkiem) i wygląda ok. Zanim zacznę coś działać chciałbym poprosić Was o kilka porad, szczególnie doświadczonych w dwuwałkowych mechanizmach Pioneera. Po pierwsze: czy jest tutaj jakaś regulacja naciągu taśmy, pomijając długość sprężyny w lewym talerzyku i stan filcu sprzęgiełka (nr 23 )? Lewa rolka nie ma chyba żadnej regulacji. Czy lewa rolka powinna mieć profil prosty czy lekko beczkowaty? W instrukcji serwisowej brak niestety informacji na ten temat. Załączam fragment rysunku z manuala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto w kolejności: 2 rolki od Pioneera Reference Master (prawa i lewa), Technics AZ-7 i podobne, Technics RS-BX707, Sony DC. Wszystkie nowe nieużywane z moich zapasików. Są beczkowate ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Oto w kolejności: 2 rolki od Pioneera Reference Master (prawa i lewa), Technics AZ-7 i podobne, Technics RS-BX707, Sony DC. Wszystkie nowe nieużywane z moich zapasików. Są beczkowate ?

Widać jak na dłoni. Głupio to przyznać, ale kupiłem jakiś czas temu nowe rolki i miały taki kształt. Uznałem to za wadę i jedną zeszlifowałem. Reszty nie. Muszę spróbować z tymi fabrycznymi. Znowu okazja do porównań :).

stereo-hifi com

Twoje zapasiki to skarbiec, w nim najprawdziwsze klejnoty.

To są nowe zamienniki do Naka ZX 7 kupione na Ebay-u.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-84721700-1481705174_thumb.jpg

post-26861-0-68893700-1481705185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są nowe zamienniki do Naka ZX 7 kupione na Ebay-u.

No to te znowu płaskie jak stół. Czyli że nie ma reguły powszechnie obowiązującej.

CT-959 zagniótł mi wczoraj po raz drugi taśmę. Taśma zjeżdża z rolki zaraz na początku. Używanie go staje się stresujące. Na razie obejrzałem sobie prowadzenie taśmy w testowej kasecie (z lusterkiem) i wygląda ok. Zanim zacznę coś działać chciałbym poprosić Was o kilka porad, szczególnie doświadczonych w dwuwałkowych mechanizmach Pioneera. Po pierwsze: czy jest tutaj jakaś regulacja naciągu taśmy, pomijając długość sprężyny w lewym talerzyku i stan filcu sprzęgiełka (nr 23 )? Lewa rolka nie ma chyba żadnej regulacji. Czy lewa rolka powinna mieć profil prosty czy lekko beczkowaty? W instrukcji serwisowej brak niestety informacji na ten temat. Załączam fragment rysunku z manuala.

Nie wiem jak jest zbudowany ten Pioneer, i nie mam teraz mozliwosci zerkniecia w serwisowke, ale mialem identyczny problem w Yamasze KX-1200 (również dual capstan), winny okazał się mały pasek na lewej szpulce - nie wygladał jakoś tragicznie, ale po wymianie na nowy magnetofon już ani razu nie zniszczył taśmy na jej początku.

No to te znowu płaskie jak stół. Czyli że nie ma reguły powszechnie obowiązującej.

W B-215 powierzchnia (lico) w oryginalnych rolkach jest dokładnie dopasowana do szerokości taśmy.

Jeśli rolka jest zużyta jak ta na zdjęciu po lewej, to stara uszkodzona na brzegach lub pofalowana taśma od razu jest gnieciona a przeważnie zsuwa się z tej powierzchni na bok.

W mechaniźmie tego urządzenia nie ma hamulca powodującego napinanie taśmy. To wszystko odbywa się elektronicznie.

Ja dopasowałem do mojego egzemplarza rolki o takiej samej średnicy ale o dużo szerszej powierzchni niż szerokość taśmy. A na takie jest możliwość w montażu.

Strzał w dziesiątkę.

Rolki były kupowane kiedyś w sklepiku po, chyba 3 zł/szt. A więc obyło się bez kosztownych zamienników z Zachodu.

Choćbym nie wiem jakie pogniecione a wręcz sznureczki wkładał do kieszeni, to jeszcze taka taśma zostanie wygładzona na ile to możliwe i bez problemu przesuwa się na prawą szpulkę kasety.

Nie ma możliwości zjechania na bok, bo rolka jest dostatecznie szeroka. Może tylko przesuwać się do przodu.

A najpewniesze w eksploatacji są te decki które mają jedną rolkę a po lewej stronie nad głowicą kasującą jest taki bolec z przyklejonym od spodu filcem, który dosłownie wygładza podniszczoną taśmę zanim trafi ona na rolkę.

To są moje doświadczenia z rolkami.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-99449300-1481724005_thumb.jpg

post-26861-0-06696600-1481724020_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie :) Jak sam nic nie wykombinuję, to się odezwę. Uszkodzony element, to filtr FDP-01. Współpracuje on z układem dolby, i na tą chwilę nie mam pojęcia jak wygląda zestrojenie tego w warunkach domowych (bo raczej trzeba będzie to zrobić po wymianie?). Poradziłeś z tym sobie? Rok temu był jeszcze do kupienia na allegro po 1zł. za nowy. Teraz nie ma ich w ogóle.

Nawiasem mówiąc nie wiem czy warto tracić czas na naprawę, czy po prostu kupić inny MDS za kilka dyszek.

Moja ma taki rozkład pinów:

No to wszystko się zgadza. Je możesz wyjąć z tej kopułki i będziesz miał dwie osobne cewki. Uszkodzona powinna być ta z trzema pinami na jednej krawędzi podstawy czyli ta z prawej strony na zdjęciu. Niczego nie zestrajałem. Po prostu wymieniłem na identyczną z innego MDS,a i gotowe.

Tak samo pomyślałem, gdy zobaczyłem rolki do Naka. Po prostu będę wrzucał nowe beczkowate rolki do testu i jak będzie źle, to wtedy mały szlif. "Krakowskim targiem" i problem z głowy.

Mizyn, objaw u Ciebie sugeruje powolne zużycie lewej rolki, zły docisk rolki do wałka lub wspomniany wcześniej hamulec. U mnie w Revoxie gdy był zły docisk lewej rolki do wałka to taśma zjeżdżała na bok i play wyłączał się. po regulacji wszystko działa OK.

stereo-hifi com

kształt rolki może być też zależny od siły jej nacisku do wałka ?

Niektóre mają mocniejszy a inne słabszy docisk ?

Tak się pytam bo zauważyłem jednak róznicę w nacisku, w wielu róznych sprzętach, chyba że się mylę

Edytowane przez Bilbo

sk-viktor, dzięki za te fotki. Przy okazji widać, że ma być mały luz w ramieniu osi lewej rolki, a chciałem te uchwyty osi trochę zacisnąć. Rolkę trochę zeszlifowałem, wcześniej pomoczyłem w glicerynie, ale niewiele to pomogło. Przepuściłem dzisiaj na próbę kilka kaset, nadal taśma się zsuwa. Na szczęście gniecie już rozbiegówkę, po czym wyłącza play, więc straty nieduże. Co ciekawe, zwykłe tanie żelazówki przesuwa bez problemu, równiutko. Włożę lepszy chrom lub metal, zaraz taśma zjeżdża na bok.

objaw u Ciebie sugeruje powolne zużycie lewej rolki, zły docisk rolki do wałka lub wspomniany wcześniej hamulec

Ale tam nie widzę żadnego hamulca, to sprzęgiełko z filcem w lewym talerzyku jak nowe, docisk rolki też nie da się regulować, zresztą jest chyba odpowiedni - jak pociągnę całe ramię w dól i puszczę to mocno odbija. Pozostaje chyba wymiana samej rolki, może na szerszą jak sugeruje Uszyk, chociaż uważam, że stan obecnej (wygląda na oryginał) jest dobry (wyraźnie sprężysta, powierzchnia matowa). Tak więc nie wiem co dalej. Raczej nie ma żadnej mechanicznej regulacji naciągu taśmy, odpowiada za to elektronika. Spróbuję wymienić płaski pasek na kołach, może tutaj tkwi problem.

Niewyraźnie to napisałem, chodziło mi o element 23 dociskany sprężyną do elementu 24. Skoro to nie wyhamowuje lewej szpulki to coś jednak musi tam być. Elektroniczny naciąg podczas odtwarzania to ja widziałem tylko w Revoxie z napędem DD szpulek i sterowanego elelktroniką. A z tym paskiem, być może coś w tym jest - delikatna asymetria obrotów capstanów i jest problem. Tak to jest z tymi dwoma wałkami-jak działa jest super, ale jak zacznie się chrzanić to czasami trochę nerwów pożre. Sam jestem ciekawy, jaki efekt da wymiana paska głównego.

stereo-hifi com

delikatna asymetria obrotów capstanów i jest problem

No tak ale różnica w obrotach capstanów w DC ma być, taka jest idea, lewa strona napędu ma delikatnie wolniej podawać taśmę niż prawa strona zwijać. To ma wywołać naprężenie taśmy. DC w Pioneerze jest nieregulowany lewą rolką tak jak u innych producentów. Rolki zamontowane w solidnych metalowych dźwigniach osadzone na grubych ośkach. Tu nic nie powinno się odkształcić w czasie eksploatacji i nie ma potrzeby regulować - takie jest założenie tego mechanizmu. Jeżeli coś nie tak to zmiana rolek. Cała regulacja toru to tylko mostek z głowicami - lepiej nie ruszać. On się sam też nie rozregulowuje. Pozostają tylko rolki. Miałem kiedyś jakiegoś CT-S620 i w nim był problem krzywo startej głowicy. Nie szło tego wyregulować za cholerę. Magnetofon wytarł w rozregulowanej przez kogoś głowicy rowek i po poprawnej regulacji przez mnie azymutu taśma szła "w poprzek rowka". Dupa na całego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znowu źle się wyraziłem. Chodziło mi o delikatny poślizg paska na jednym z kół zamachowych, które to wywołuje zły naciąg taśmy i problemy. Za dużo używam skrótów myślowych zrozumiałych tylko dla mnie. Przepraszam. Miałem kiedyś kupionego z ciekawości Marantza -naleśnik z autorewersem. Rolki zmieniłem i dalej coś było nie tak-złe odtwarzanie na rewersie i potrafił zagiąć taśmę. Okazało się, że pasek na jednym z kół się delikatnie ślizgał. Ledwie to było widać. Zmatowienie powierzchni koła załatwiło problem.

Z tą głowicą to naprawdę kicha. Skoro i tak do wymiany (skąd wziąć dobry zamiennik?), może chociaż można było spróbować ją przeszlifować? W sumie i tak nic więcej nie można zepsuć a może coś z tego by wyszło? Precyzji w tym nie ma, ale można zlikwidować rowek i pomierzyć na oscyloskopie. Nie miałem jeszcze takiego problemu z głowicą, ale gdy trafi mi się magnetofon z taką usterką, to spróbuję i zobaczymy.

stereo-hifi com

Z tą głowicą to naprawdę kicha. Skoro i tak do wymiany (skąd wziąć dobry zamiennik?), może chociaż można było spróbować ją przeszlifować?

Zrobiłem to ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi