Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy tak patrzę na swój JVC, to zastanawiam się, gdzie je wszystkie pomieściłeś. Jak by nie patrzył, one są wielkie i ciężkie, więc na sześć sztuk to niezłą szafkę trzeba mieć. Może jak zmienią mi się trochę warunki lokalowe, to kupię sobie drugi JVC do edycji nagrań. Teraz nagrywam jak leci i nie mam możliwości przeorganizowania zbiorów.

Ja też miałem trzy ale jedną dałem naszem koledze z forum.

Teraz w sumie mam 8 sztuk.. A jak doliczy Sony BVH 2000- 5 razy większe -robi sie - to 9 sztuk.

Jasny gwint! To u Ciebie jest już jak w Centrum Lotów Kosmicznych NASA!

Ale fajnie...

Dziś w końcu doprowadziłem do pełnej sprawności magnetofon Technics’a RS-B465. Magnetofon mylił funkcje /ciężko było włączyć PLAY aby czegoś nie namieszał/, nie rozpoznawał prawidłowo rodzaju taśmy, pasek w opłakanym stanie, ogólnie zakurzony i brudny. Wymieniłem pasek, micro-switch’e /aby je zdobyć zakupiłem za 20 zł uszkodzonego dwukaseciaka od wieży Technics’a, w sklepie mieli podobne ale ciut za niskie/ przeczyściłem styki mechanizmu i magnetofon żyje . Piszę o tym dlatego, ponieważ nasunęła mi się pewna refleksja / „na warsztacie” mam jednocześnie szufladę MDS-442 / jak my, jako polska myśl konstrukcyjna byliśmy daleko od zachodu, lub jak to nie pozwalano nam się do tego zachodu zbliżyć /nie wierzę aby w Polsce brakowało ludzi, którzy potrafiliby zaprojektować porządny magnetofon/. Taki najprostszy RS-B465, bez fajerwerków, nagrywa i odtwarza pięknie, bez brumienia / z czym walczę w szufladzie / oraz bez szumów wzmacniacza odczytu /hałas mechanizmu w MDS-442 jestem w stanie zaakceptować/. A taką szufladę wielu chciało mieć za moich czasów …  a tu proszę taki RS-B465 bije ją na głowę …

Jasny gwint! To u Ciebie jest już jak w Centrum Lotów Kosmicznych NASA!

Ale fajnie...

.

fajnie to bedzie jak wreszcie zrobi sie jakiś męski porządek i wszystko konkretnie poustawia.A dochodza jeszcze szpulaki i miksery analogowe .40 i 32 kanały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sobie kupiłem wreszcie Sony.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Ukryta Zawartość

Sobie kupiłem wreszcie Sony.

No to jest nas dwoje bo ja też kupiłem sony tc-186sd

Ukryta Zawartość

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Każdy VHS typu HIFI zapisuje dźwięk w taki sposób. Głowice stałe oczywiście zapisują sygnał równolegle z zapisem helikalnym, żeby zachować kompatybilność z monofonicznymi modelami. Trzeba też zaznaczyć, że nie każdy magnetowid konsumencki hifi nadaje się do zapisu audio. To muszą być modele wyposażone we wskaźniki i regulację poziomu zapisu. Nie wiem co reprezentuje to JVC ERA, ale np. dobrym Panasonicom nie można nic zarzucić jeżeli chodzi o jakość nagrania.

Każdy model magnetowidu vhs stereo hifi nadaje się do zapisu audio spełniającej normę hifi (standart zapisu audio fm) i nie ma takich które nie posiadają regulacji poziomu zapisu audio wraz ze wskaźnikiem wysterowania. Nawet te w których montowano odtwarzacz dvd (nowszej generacji)

A taką szufladę wielu chciało mieć za moich czasów …  a tu proszę taki RS-B465 bije ją na głowę …

Nie jestem pewien ale podejrzewam, że unitrowskie tranzystory po prostu były nędzne,

tzn pracowały dość nieliniowo i nie dało się otrzymać niskich wartości THD (zero audiofilstwa)

Magik w pracy naprawił mi płytę główną sony (tc-k515S) wykonaną na laminacie papierowym.

Jestem w ciężkim szoku jak gównianie były laminaty sony i jaką trzeba mieć rękę, żeby to naprawiać..

J.

Edytowane przez jasch

Osobiście myślę, że sytuację uzdrowiła by ta planowana zmiana w regulaminie allegro, o której ktoś wcześniej wspominał, że sprzedający jeśli wpłata wpłynęła nie ma prawa wystawić negatywa. Kupujący często obawiają się odwetowego, którego już sprostować nie da rady. A bezczelność sprzedających nie zna granic - sam doświadczyłem nieraz w rozmowie telefonicznej. Zwykle byłem zarzucany "mięsem".

Wygląda na to, że już jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że już jest:

Ukryta Zawartość

Myślę że tak do końca to dobrze nie będzie,teraz dopiero kupujący będę bez karni.Będzie taki oszołom licytować później nie zapłaci jeszcze negatywa walnie i co możesz zrobic.

Ukryta Zawartość

Wystawisz aukcje, wpiszesz swoje warunki np wpłata do max 3 dni od daty sprzedaży i jak nie będzie wpłaty wysyłasz maila do kupującego i info do Allegro o zwrot prowizji.

Sprzedający wie co sprzedaje i jak chce oszukać, on odpowiada za opis zgodny ze stanem, oraz dostawe, Ty jako kupujący potwierdzasz wszystkei warunki klikając zakup, proste ?

Regulamin allegro zawsze był czytelny ale nie dla cwaniaków.

Za to wystawianie ocen to posrany pomysł, wystawiałem rzeczy zgodne z opisami, ceny wg cennika poczty i tak qr...a nie było 5.0. a dodatkowe koszty " zdobycie kartonu, taśma klejąca itd to h....

Dla mnei osobiście powinny być tylko dwie pozycje

1 czy transakcja doszła do skutku

2 czy transakcja nie doszła do skutku

A reszte normuje Kodeks Cywilny

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Tak tak, oczywiście ;)

Taki też? http://allegro.pl/combo-dvd-vhs-6glowic-sp-longplay-jpeg-mp3-pilot-i6691449231.html

A może ten? http://allegro.pl/magnetowid-hifi-stereo-6glowic-sp-lp-ntsc-pilotorg-i6694529590.html

Nawet ten nie da rady: http://allegro.pl/panasonic-nv-hs960-tbc-dnr-hi-fi-s-vhs-et-i6689406592.html

Wszystkie powyższe to modele hi fi stereo, a żaden nie ma wskaźnika ani regulacji poziomu. Prawdopodobnie nie przyjmie też samego audio bez obrazu (tu akurat bywa różnie).

Istnieje jeszcze coś takiego jak wyświetlanie funkcji na ekranie telewizora a regulacja elektroniczna z pilota.

Nie zawsze potrzebny jest wyświetlacz/wskaźnik w sprzęcie który przeznaczony jest przedewszystkim do zapisu wideo a normę audio stereo hifi i tak spełnia z naddatkiem. Co do jakości dźwięku to kładzie każdy magnetofon kasetowy ze względu na zastosowaną technologię zapisu

te "nasze" Dragony z allegro, to prawdziwe okazje są, jeno brać !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja popełniłem pomyłkę... zamiast napisać tutaj, napisałem, co następuje, w szpulowych:

A mnie właśnie udało się rozwikłać problem, o który pytałem w wątku "porady serwisowe". Zimny lut to twój wróg. Idealnie wyglądające połączenia kabelków doprowadzających zasilanie do silnika pomocniczego okazały się mieć na tyle dużą rezystancję, że silnik dostawał za mało prądu. Denon DR-M44HX ożył! Niezmiernie mnie to cieszy, bo ... podoba mi się wizualnie. Na razie przynajmniej odtwarza i przewija.

Przedwczesna radość... jednak coś z silnikiem. Znowu kręci z czkawką, ale wystarczy jak leciutko docisnę oś silnika (z tym mosiężnym pierścieniem) - odrobinę przesunę wałek silnika w tył - to zaczyna pracować normalnie. Co to może być? Zabrudzenie wewnątrz silnika? Szczotki?

Ech... przymierzałem się do niego

Ukryta Zawartość

żeby ładnie z moim CA-810 się prezentował. Aukcja miała się skończyć 28 stycznia, nie było informacji o możliwości zakończenia aukcji wcześniej a przed chwilą się zakończyła!!! Nieładnie :(

Ukryta Zawartość

Dziś dotarł do mnie Sony Tc-186Sd ponoć uszkodzony tak stwierdził sprzedający,według niego nie można zamknąć kieszeni z kaseta.Sprzedający napisał ze jakiś elementy wyleciały,a okazało się że prawy napęd sie rozlecial.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-31261900-1485425289_thumb.jpg

post-19370-0-21908400-1485425320_thumb.jpg

post-19370-0-41998300-1485425348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja popełniłem pomyłkę... zamiast napisać tutaj, napisałem, co następuje, w szpulowych:

A mnie właśnie udało się rozwikłać problem, o który pytałem w wątku "porady serwisowe". Zimny lut to twój wróg. Idealnie wyglądające połączenia kabelków doprowadzających zasilanie do silnika pomocniczego okazały się mieć na tyle dużą rezystancję, że silnik dostawał za mało prądu. Denon DR-M44HX ożył! Niezmiernie mnie to cieszy, bo ... podoba mi się wizualnie. Na razie przynajmniej odtwarza i przewija.

Przedwczesna radość... jednak coś z silnikiem. Znowu kręci z czkawką, ale wystarczy jak leciutko docisnę oś silnika (z tym mosiężnym pierścieniem) - odrobinę przesunę wałek silnika w tył - to zaczyna pracować normalnie. Co to może być? Zabrudzenie wewnątrz silnika? Szczotki?

Ech... przymierzałem się do niego

Ukryta Zawartość

żeby ładnie z moim CA-810 się prezentował. Aukcja miała się skończyć 28 stycznia, nie było informacji o możliwości zakończenia aukcji wcześniej a przed chwilą się zakończyła!!! Nieładnie :(

który to silnik pokaż fote, standardowy ? tam jest DD może zasilanie sprawdź

w allegro teraz no będzie problem....właśnie taki mam, klient kupił sprzet, prosił o przedłużenie terminu zapłaty, potem napisał że nie zapłaci bo nie ma, no i jak mu wystawić negatywa ? i przestrzec innych ? albo tacy co kupują nowe pouzywają tydzień i zwrot z powrotem heheh allegro to szjs jest i tyle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

który to silnik pokaż fote, standardowy ? tam jest DD może zasilanie sprawdź

Nie, DD działa. Chodzi o silnik dowijania szpulek/przewijania FF/REW. Napięcia na zaciskach silnika są prawidłowe. Jak docisnę wałek od przodu to zaczyna kręcić normalnie, bez zadyszki. Podziała tak jakiś czas a potem znów ma problem z kręceniem. Jaki to typ/model silnika ciężko stwierdzić, bo cały jest obklejony białą folią z napisem Denon.

Edytowane przez wyzromek

Nie, DD działa. Chodzi o silnik dowijania szpulek/przewijania FF/REW. Napięcia na zaciskach silnika są prawidłowe. Jak docisnę wałek od przodu to zaczyna kręcić normalnie, bez zadyszki. Podziała tak jakiś czas a potem znów ma problem z kręceniem. Jaki to typ/model silnika ciężko stwierdzić, bo cały jest obklejony białą folią z napisem Denon.

Wymontuj silniczek i go posprawdzaj, ewentualnie rozbierz i zobaczysz jego stan. Zazwyczaj czyszczenie szczotek i przeszlifowanie komutatora daje silnikowi nowe życie.

W taki sam sposób ożywiłem silnik w Nakamichi BX-100. Rozebranie to trochę roboty, ale warto. Zostaje oryginał na swoim miejscu i pieniądze tam gdzie być powinny :).

stereo-hifi com

dociskasz wałek to przesuwasz na szczotkach komutator, prosta chyba sprawa, gorzej z rozbieraniem tego szpeja w mechaniźmie

a propo takich denonów będe miał /sprzedawał gumki idelrów do nich i lepiej wymieniać jak jeszcze działają, bo jak zrobią się twarde to kiepsko sie to wycina ze strachem.

Za jakieś 2 tygodnie będe też sprawdzała paski 5 mm ponoć takie mają przyjść o różnych średnicach, zobaczymy.

Edytowane przez Bilbo

No to Bilbo, jak będzie miał te gumki to daj znać za ile. W moim Denonie nie jest twarda, zregenerowałem metodą podaną na forum - delikatne szlifowanie, umycie, nasączenie parafiną, po kilku godzinach umycie i ... na razie śmiga.

Co do pasków, to nie wiem jaka jest średnica w DR-M44HX.

Co do silnika dowijania - dziś czasu miałem bardzo niewiele, ale nie dawał mi spokoju. Dostęp do niego i demontaż jest prosty. Silnik rozkręciłem, przeczyściłem komutator i szczotki, złożyłem do kupy i na razie działa bez czkawki. Szpulkę przy funkcji play ciągnie, przewija w lewo/prawo z siłą rączego konia ;). Nawet szybko to poszło.

A ja się tym ostatnio bawię ;) Mimo wszystko fajne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mnie się coś takiego urodziło.

Klasyka w całej krasie.

Deck ma wiele pozostałości po TA 2080 którego miałem i słuchałem.

Przede wszystkim S&S. Klasa!

Tylko dwa małe paski. Od licznika i hamulca. Łatwe do wymiany.

Solidność w każdym calu. Wszędzie metal. Nawet nakładka na kieszeń jest aluminiowa.

Klawisze funkcyjne też z najwyższej półki.

Koloryt brzmienia i analogową otoczkę też przejął od TA 2080.

No i najważniejsze dla kolekcjonera - ani jednej ryski.

A ja się tym ostatnio bawię ;) Mimo wszystko fajne.

Też od czasu do czasu włączam 930-tkę.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-93423500-1485463232_thumb.jpg

post-26861-0-22166200-1485463397_thumb.jpg

post-26861-0-11324100-1485463415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawdę ładny deck. No i jedna rolka = mniej kłopotów.

Mnie się jakoś ostatnio analogowe wskaźniki coraz bardziej podobają.

Solidność w każdym calu. Wszędzie metal. Nawet nakładka na kieszeń jest aluminiowa

W mojej KX-1200 kieszeń też ciężka. Trochę plastiku jest, ale szybka z grubego szkła - to robi wagę. Gwoździe można wbijać.

Po dłuższym okresie słuchania na TC-K80II, odpaliłem dziś TA-2570 i CT-757 no i same problemy wynikające z "oszczędzania" sprzętu.

Pioneer wcześniej miał problemy z zamykaniem kieszeni, teraz doszedł idler. Praktycznie nie przewija ani w lewo, ani w prawo, a odtwarza "od biedy", ale z widocznym poślizgiem wałka nawijającego taśmę (czyli idler cd.). Tak więc wszystko co gumowe w mechanizmie, do wymiany - już się boję, bo ten mechanizm jest dla mnie obcy.

Onkyo - "zrzuca" lekko taśmę z głowicy (brak wysokich), czyli rolka do czyszczenia lub wymiany. Ponadto w przerwach utworów słychać delikatny przydźwięk, prawdopodobnie sieciowy.

Może ktoś z doświadczenia wie, od czego zacząć szukanie przyczyny tego przydźwięku? Okablowanie sprawdziłem, przerzuciłem magnetofony - tylko Onkyo "mruczy".

Bym zapomniał - także dziś w RMS801 Klaudia prawdopodobnie rozsypało się kółko zębate napędzające wałek nawijający taśmę. Po prostu "superpiątek"! Chyba reszty nie będę dotykał, bo z naprawą tych zejdzie mi do wakacji... ;)))

Edytowane przez ke_raj

Po dłuższym okresie słuchania na TC-K80II, odpaliłem dziś TA-2570 i CT-757 no i same problemy wynikające z "oszczędzania" sprzętu.

Pioneer wcześniej miał problemy z zamykaniem kieszeni, teraz doszedł idler. Praktycznie nie przewija ani w lewo, ani w prawo, a odtwarza "od biedy", ale z widocznym poślizgiem wałka nawijającego taśmę (czyli idler cd.). Tak więc wszystko co gumowe w mechanizmie, do wymiany - już się boję, bo ten mechanizm jest dla mnie obcy.

Onkyo - "zrzuca" lekko taśmę z głowicy (brak wysokich), czyli rolka do czyszczenia lub wymiany. Ponadto w przerwach utworów słychać delikatny przydźwięk, prawdopodobnie sieciowy.

Może ktoś z doświadczenia wie, od czego zacząć szukanie przyczyny tego przydźwięku? Okablowanie sprawdziłem, przerzuciłem magnetofony - tylko Onkyo "mruczy".

Bym zapomniał - także dziś w RMS801 Klaudia prawdopodobnie rozsypało się kółko zębate napędzające wałek nawijający taśmę. Po prostu "superpiątek"! Chyba reszty nie będę dotykał, bo z naprawą tych zejdzie mi do wakacji... ;)))

Lepiej przyjrzyj się temu paskowi który łączy lewą szpulkę z sprzęgłem w TA 2570. Taśma pływa po głowicy bo naciąg taśmy jest zbyt słaby. Ja już kilka razy popełniłem taki błąd że wymieniając pasek napędowy zamieniłem go na stary używany który jednak robił wrażenie dobrego. A po paru miesiącach lub latach musiałem go ponownie wymieniać bo ten stary akurat wszedł w fazę przejściową zmieniając swój stan skupienia z stałego w płynny :-)

Ke_raj

Współczuję takiego piątku. Masz rację, lepiej więcej sprzętów dziś nie tykaj. To po prostu zły dzień....

Nie pisałeś, czy ten przydźwięk jest tylko w czasie odtwarzania, czy na "sucho"-bez włączenia funkcji też występuje. Być może trzeba zmienić miejsce, gdzie stoi. Czasem zakłócenia są od wzmacniacza, gdy magnetofon blisko niego stoi (tak miałem z Revoxem-odsunięcie od wzmaka podziałało). Połączenia sprawdziłeś, więc odpięta masa odpada. Jedną z możliwości, wiem, że to ingerencja w "oryginalność" sprzętu, ale taki przydźwięk może pojawić się, gdy kondensatory filtrujące w zasilaczu zaczynają niedomagać i po prostu trzeba je wymienić. Nie ma co się oszukiwać, trochę sprawdzania masz.

U mnie nic nowego. Sprzęty stoją i czekają na naprawę. Dopiero mój urlop może je uratować :).

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi