Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ktoś u tego sprzedawcy (NaxPox76pl) coś zamawiał?

wczoraj w późnych godzinach wieczornych sprzedawca się odezwał, przeprosił i obiecał w ciągu tygodnia dostarczyć przesyłkę - tak więc wciąż pełen wiary w ludzi jestem dobrej myśli...

Jestem pod wrażeniem załatwienia sprawy przez sprzedawcę NaxPox76pl - przed wysyłką pytał mnie w jaki sposób może mi zadośćuczynić z powodu zaistniałej sytuacji, ja nic nie zaproponowałem bo nie chciałem generować mu swoją osobą dodatkowych kosztów, a on sam z siebie przysłał zamiast zamówionych 2 idlerów 4 idlery - to bardzo ładnie z jego strony i nie często spotykane u innych sprzedających! Sprawa załatwiona super!

Zatem w ferie będę mógł usiąść i zająć się wszystkimi Pioneerami które tego potrzebują ;-)

Panasonic RQ-NX10

znalazłem pytanie/odpowiedź o średnicę paska.

No to napisz tutaj dla potomnych - aby inni nie wyważali już otwartych kiedyś drzwi....

Ups... Masz rację Kolego!

Pasek o średnicy 66 x 0,8 mm oryginalnie z walkmana Panasonic RQ-X11 (do RQ-NX10).

Co do idlera do CT-..., nabyłem go równocześnie z paskiem od DK. I strach mnie obleciał, aby cokolwiek w CT-757 ruszyć... :(

Edytowane przez ke_raj

e nie przesadzaj ja będe robił 737 niedługo, ale idlery zamówie sobie na produkcji wraz z tymi od denona .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Czy ktoś jest tu ze Szczecina? Do odbioru jest Nakamichi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , pewnie prosty model ale jak ktoś nie ma to można przytulić...

Witam przytuliłem go mój kuzyn odebrał tego Nakamichi jak bedę go miał w domu umieszczę fotki a Tobie dzęki za cynk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przytuliłem go mój kuzyn odebrał tego Nakamichi jak bedę go miał w domu umieszczę fotki a Tobie dzęki za cynk.

Super! - niech służy :-) i czekamy na fotki!

Witam przytuliłem go mój kuzyn odebrał tego Nakamichi jak bedę go miał w domu umieszczę fotki a Tobie dzęki za cynk.

Niech służy bez problemów. Będziesz zaskoczony dźwiękiem. Wydaje się prostym modelem, ale... Ma w swoim dźwięku to "coś" od czego warto zacząć zabawę z magnetofonami. Później będzie następny, kolejny itd. :) W razie problemów z nim, pisz tutaj i coś na pewno podpowiemy.

stereo-hifi com

Niech służy bez problemów. Będziesz zaskoczony dźwiękiem. Wydaje się prostym modelem, ale... Ma w swoim dźwięku to "coś" od czego warto zacząć zabawę z magnetofonami. Później będzie następny, kolejny itd. :) W razie problemów z nim, pisz tutaj i coś na pewno podpowiemy.

Dzieki za dobre słowo ale ten deck to nie mój pierwszy miałem Technicsa Rs B 405 605 905 który jest w remoncie po WD-40

Ohida

Dzieki za dobre słowo ale ten deck to nie mój pierwszy miałem Technicsa Rs B 405 605 905 który jest w remoncie po WD-40

Ty to jak Nakamichi przygarnąłeś za free, to bądź człowiek i RS-B905 daj koledze... sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja nie mam żadnego Nakamichi. Czas to zmienić ??

SMOKA ??

E brzydki taki - wstyd postawić na półce...

Brzydki-kwestia gustu. Poszukaj na ebay model 700 mk II. Może ten Ci się spodoba? :)

stereo-hifi com

Na wiadomym portalu są ciekawe urządzenia od "świeżego" użytkownika, ale zauważyłem, że przynajmniej jedno z tych urządzeń kupił sam dla siebie (oczywiście inny nick).

Warto patrzeć i czytać:

Ukryta Zawartość

aukcja6682952452

Ukryta Zawartość

kupił klient (piątek 10 lutego, 21:00:00) i komentarz wystawił 10 lut 2017, 22:02 ... ale w Legnicy wszystko możliwe ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Warto patrzeć i czytać:

Ukryta Zawartość

aukcja6682952452

Ukryta Zawartość

kupił klient (piątek 10 lutego, 21:00:00) i komentarz wystawił 10 lut 2017, 22:02 ... ale w Legnicy wszystko możliwe ;)

Mam rodzinę w Legnicy. Chyba coś kupię i niechaj odbiorą. Sprawdzę może w ten sposób legnickich sprzedających.:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale w Legnicy wszystko możliwe ;)

rozdwojenie, a nawet "roztrojenie" jaźni też.

Założył trzy (a moze więcej ?) konta, z których sam sobie sprzedaje, kupuje, przebija swoje oferty i wystawia sobie komentarze :) Fajnie, śmiesznie nawet.

"Fajnie, śmiesznie nawet." - zależy dla kogo. Jeśli ktoś nie "rozgryzie" tematu to w najlepszym przypadku przepłaci. Sprzedawcy zwietrzyli interes, bo zainteresowanie sprzętami wzrosło. Popyt napędza cenę, ale jeśli tworzy się podaż, wystawiając coś na sprzedaż i się tego nie sprzeda, trzeba ją obniżyć. Widzę, że w Legnicy inaczej uczyli ekonomii i tam tworzenie kilku kont i fikcyjnych aukcji to coś normalnego. Czyste żerowanie na niewiedzy kupujących. Szkoda, mają kilka ładnych sprzętów, ale dla mnie za duże ryzyko. Mam wystarczająco dużo problemów na głowie, żeby jeszcze się z nimi użerać w razie co. Można i trzeba szukać gdzie indziej.

Zauważyłem jedną prawidłowość w wielu aukcjach: gdy kliknąłem "obserwuj" to od razu ktoś licytował. Już nie pamiętam sprzedawców,ale miałem kilkadziesiąt takich "przypadków". Taka ciekawostka ;).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Mam temat do zastanowienia...

Nie spotkałem takiego patentu z wałkami kapstana w żadnym "dużym" magnetofonie, a taki Panasonic RQ-SX73 - proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w kwestii walkmanów to jest jeszcze jedna ciekawa rzecz. Niskie modele nie miały nawet lewego talerzyka. Wystawał kołek. Więc temat hamowania lewej strony i naprężania taśmy nie istniał. A taśmę prowadziły poprawnie i jej nie niszczyły. A w tym Panasonicu antypoślizgi na kapstanach. Ciekawe.

Edytowane przez sk-victor

Niskie modele nie miały nawet lewego talerzyka. Wystawał kołek.

Co by długo nie szukać:

Ukryta Zawartość

Za naciąg taśmy odpowiadał zazwyczaj ten plastikowy element w miejscu głowicy kasującej, który dość głęboko wchodził w kasetę i - jak widać - nieźle spełniał swoją funkcję. Dość duży kąt zagięcia taśmy pozwalał na odpowiedni jej naciąg.

Pamiętam go sprzed wielu lat i tak szczerze, to nawet nierównomierność przesuwu nie "rzucała się w uszy", mimo plastikowego koła zamachowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Za naciąg taśmy odpowiadał zazwyczaj ten plastikowy element w miejscu głowicy kasującej, który dość głęboko wchodził w kasetę i - jak widać - nieźle spełniał swoją funkcję.

Ja myślę, że plastikowy element roli hamulca to nijak jednak nie spełniał. Tarcie śliskiej taśmy o plastik 3,81x0,5mm wielkiego momentu hamującego raczej nie mogło wygenerować. Prowadził tylko taśmę by nie przemieszczała się na "boki" i służył jako "czujnik" autostopu. Ale fakt jest taki, że prymitywizm konstrukcji wielki a skuteczność jak widać wystarczająca. A przemyślne dual capstany przysparzają tylko problemów a zalet zbyt wielkich nie widać.

Edytowane przez sk-victor

Nie no, fatum jakieś!!! Czego się nie dotknę, to problem! Włączyłem niesłuchanego wiele tygodni TC-K5 i znów "oszczędzanie" dało mi po tyłku. Wizualnie niemalże fabryka, więc go nie używam praktycznie wcale no i masz. Zacząłem bawić się funkcją "memory" i coś zaczęło trzeć w mechanizmie i na dodatek załącza się bez potrzeby auto-stop. No to blacha w górę! Problem z dźwigienką od auto-stop, bo dość luźno jest zamocowana a na spodzie znalazłem plastikową podkładkę. I już wiem, że nie chcę, ale muszę rozebrać mechanizm. Wcale mi się to nie uśmiecha. Na szczęście - prawdopodobnie - mam dawcę, tj. TC-U30 z bardzo podobnym mechanizmem.

Kasjel - pomocy! ;)

A przy okazji mała sesja rozbierana - przepraszam za jakość zdjęć, ale aparatu nie mam pod ręką - dzieci... ;)

Na końcu wnętrze TC-U30 - nie ma za bardzo po co porównywać... ;)

Pytanie - co to za kondensatory z "dziurką" i czy widoczna PR-ka to ta solidna japońska, czy koreański wynalazek, o którym wspominał Kasjel?

.

Ukryta Zawartość

post-21740-0-17931000-1486821048_thumb.jpg

post-21740-0-75047700-1486821341_thumb.jpg

post-21740-0-36902900-1486821369_thumb.jpg

post-21740-0-62945900-1486821398_thumb.jpg

post-21740-0-72022700-1486821429_thumb.jpg

post-21740-0-83753500-1486821465_thumb.jpg

post-21740-0-74892900-1486821537_thumb.jpg

post-21740-0-07465800-1486821610_thumb.jpg

post-21740-0-87129400-1486821625_thumb.jpg

post-21740-0-45158800-1486821815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Za to w moim Revoxie zepsuło się mocowanie prawej szpulki. Stoi ona w miejscu lub ledwie nawija i kicha. Jest tam taka blaszka i ona wyginając się, zaciska się na osi silnika gdy skręca się całość. Niestety, jest to mechaniczne mocowanie i się ząbki w blaszce wytarły i oś się kręci a szpulka staje i play się wyłącza. Oczywiście przewijanie też nie działa. Teraz mam problem, czym to ustrojstwo zastąpić lub wymyślić nowe mocowanie szpulki. Teraz na którymś programie puszczają McGyvera i może obejrzę kilka odcinków i znajdę jakieś natchnienie :). Tak samo jak u Ciebie Ke_raj, u mnie też jakiś dziwny okres. Nie idą mi naprawy kupionych sprzętów a stare zaczynają się sypać... Bywa i tak. Przeczekać i znowu działać.

stereo-hifi com

Niestety nie bedzie przytulania ktoś mnie uprzedził mać......

Niestety nie bedzie przytulania ktoś mnie uprzedził mać......

Ojojoj to boleć musi. Z Nakamichi bzy... a Technics ma pójść do mnie. Biedaku ;)

MamutDK - żadne to pocieszenie, ale myślałem, że tylko u mnie tak się dzieje. :(

Pół biedy - serwisówka za free. Wydaje mi się, że te mechanizmy nie są trudne w rozbiórce, ale denerwuje mnie fakt, że trzeba będzie dotknąć czegoś, co prawie 40 lat nie było rozkręcane...

Gdy spojrzałem jak wygląda mechanizm w moim TCK6B to wolałbym go nie rozkręcać. Skomplikowane bydlę. Jeśli będziesz rozbierał napęd w swoim Sony, to lepiej po kolei fotografuj co rozbierasz. Może nie być łatwo złożyć to jak trzeba. Jeśli i mi trafi się usterka w mechanizmie Sonego to aparat będzie niezastąpiony. Jak to powiedział mój kolega: "wszystko da się rozebrać - to umie każdy, sztuką jest to wszystko złożyć jak trzeba".

stereo-hifi com

Zerkając do serwisówki zauważyłem, że przy odrobinie szczęścia (wiem, w tej sytuacji głupio to brzmi) wystarczy, że zdejmę koło zamachowe i powinien być niezły dostęp do tej dźwigni auto-stopu. Na razie się wstrzymam, zamówię paski, bo warto bedzie od razu wymienić (płaski nie jest już tak sprężysty, jak powinien) i zobaczymy.

W TC-K6B masz serwo mechanizmu - nie ma klasycznych klawiszy funkcji. Tylko weź to potem złóż do kupy...

Ukryta Zawartość

Ale bebechy mają podobne, nawet bardzo podobne. To mnie zaskoczyło. Wnętrze TC-K5 wizualnie w niczym nie ustępuje TC-K6B.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy i skomplikowany ten mechanizm w TC-K6B. Do czego służą te koła zębate do których idzie linka od mechanizmu. Jakiś tłumik kieszeni kasety ?? TC-186SD ma podobną konstrukcję tylko bez wspomagania. Ale sam autostop też tak samo działa.

Tak - cały ten mechanizm z trzema kółkami, linką i sprężynką służy tylko do spowalniania otwierania kieszeni kasety. Niezły wynalazek. ;)

W TC-U30 nie ma tego wynalazku, a całość moim zdaniem działa ciszej i równie łagodnie otwiera kieszeń.

Ja myślę, że plastikowy element roli hamulca to nijak jednak nie spełniał. Tarcie śliskiej taśmy o plastik 3,81x0,5mm wielkiego momentu hamującego raczej nie mogło wygenerować. Prowadził tylko taśmę by nie przemieszczała się na "boki" i służył jako "czujnik" autostopu. Ale fakt jest taki, że prymitywizm konstrukcji wielki a skuteczność jak widać wystarczająca. A przemyślne dual capstany przysparzają tylko problemów a zalet zbyt wielkich nie widać.

zalety 2 kapstanów są bardzo duże i to słychać

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi