Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wszystkie lampki, które ma ten magnetofon... Nie wiem czemu tak wyszło, bo działa podświetlenie boczne wskaźników oraz podświetlenie kasety (w środku ciemna UX-S), ale efekt niezły. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakby to kogoś kiedyś interesowało, to detektor obrotów jest na płytce z czujnikami taśmy i na szczęście ta

płytka daje się łatwo przekładać, więc wypnę z innego (chorującego na co innego) i sprawdze elektronikę

Fajnie że masz coś na przeszczep - w innym przypadku można poratować się transoptorem CNY70 który jak pisze kolega z EL działa poprawnie jako zamiennik oryginału, jest dostępny i kosztuje 3-4 zł w zależności od sklepu.

Ktoś pisal ze 747 to model wyzszy a 701nizszy, to nie tak, 701 i 601 pojawiły się póxniej zamiast 747 i 646,

z tym ze 747 byl dosc długo dostepny i pewnie mozna bylo w PL trafic na nie w tym samym czasie.

Moj 747 ma jedna duza zalete, moge wrzucic do niego każda tasme i nie zostawi na niej sladu, nie ma

mowy o zaginaniu czy rysowaniu, walek musi byc wysokiej jakosci i nadal jest dobrze dopasowany do kapstana

No ale z nagrywaniem dramat bo wtedy flutter leci podwojnie, raz przy nagrywaniu i raz przy odtwarzaniu

J.

747 to model wyzszy od modelu 701,posiada silnik sterowany quartz DD ,szukanie tytulu i Timer.

Te dwa modele wyszly w tym samym czasie katalog Technics 95/96

Ukryta Zawartość

747 to model wyzszy od modelu 701,posiada silnik sterowany quartz DD ,szukanie tytulu i Timer.

Te dwa modele wyszly w tym samym czasie katalog Technics 95/96

Ukryta Zawartość

Poprawka model BX 747 wyszedl 1993/94 a dopiero w katalogu 1995/96 pojawia sie z modelem BX 701.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andy.7

Czyli jednym słowem 701 to późniejsza uproszczona wersja 747. W każdym razie poza rodzajem silnika i sensorem kasety niczym się nie różnią. Płyty główne są identycznie i wymienne (kiedyś w poszukiwaniu powodów fluttera nawet je podmieniałem). Ale jak już mechanizm się ogarnie i przechodzi ładnie "test Chopina" to ten deck jest super.

Lubię kiedy gra muzyka...

Heh... Zrobiłem test Chopina na TA-2066 i zdał go na piątkę. Rozmagnesowane głowice i testowe nagranie z winyla. Jest fajnie, tyle tylko, że deck coś zabiera ze źródła, a coś dodaje od siebie. TDK AD-X, kalibracja Accubias na zero i... subiektywnie lepiej słucha się kasety, pomimo, że jakby wyraźniejsze są trzaski z płyty, ale samo nagranie wierne oryginałowi nie jest. Moja córka stwierdziła, że lepiej brzmi to, co szło z deck'a, ale to subiektywne odczucie. Mnie tez bardziej podoba się nagranie z Onkyo, niż źródłowe z płyty, ale nie o to tu przecież chodzi... Nie dotykałem elektroniki, a problem z niższym poziomem odczytu, niż zapisu zniknął - czyli jednak rozmagnesowanie głowic ma sens. Deck stał u mnie właściwie 7 lat, sporadycznie uruchamiany.

Generalnie - jestem pozytywnie zaskoczony tym magnetofonem. Kupiłem go lata temu, bo był tani jak na 3 head i DD, a jakoś Onkyo przypadło mi do gustu. Nie słuchałem go, bo wydawał mi się nijaki na tyle, na ile nijakie są opinie o nim w necie. Ale byłem głupi... A może nadal jestem??? ;)

Co z tego wynika? Nie można sugerować się za bardzo opiniami w sieci. Jest tyle zmiennych wpływających na odbiór dźwięku, że trzeba samemu zawsze posłuchać. Gratuluję odkrycia sprzętu na nowo i niech Ci służy. Pisałeś o doprowadzeniu go do dobrego stanu technicznego i o demagnetyzacji. Jest to podstawa do oceniania dźwięku. Magnetofon w złym stanie technicznym, rozregulowany gra źle. Twój Onkyo jest tego dobrym przykładem.

stereo-hifi com

Ma

Heh... Zrobiłem test Chopina na TA-2066 i zdał go na piątkę. Rozmagnesowane głowice i testowe nagranie z winyla. Jest fajnie, tyle tylko, że deck coś zabiera ze źródła, a coś dodaje od siebie. TDK AD-X, kalibracja Accubias na zero i... subiektywnie lepiej słucha się kasety, pomimo, że jakby wyraźniejsze są trzaski z płyty, ale samo nagranie wierne oryginałowi nie jest. Moja córka stwierdziła, że lepiej brzmi to, co szło z deck'a, ale to subiektywne odczucie. Mnie tez bardziej podoba się nagranie z Onkyo, niż źródłowe z płyty, ale nie o to tu przecież chodzi... Nie dotykałem elektroniki, a problem z niższym poziomem odczytu, niż zapisu zniknął - czyli jednak rozmagnesowanie głowic ma sens. Deck stał u mnie właściwie 7 lat, sporadycznie uruchamiany.

Generalnie - jestem pozytywnie zaskoczony tym magnetofonem. Kupiłem go lata temu, bo był tani jak na 3 head i DD, a jakoś Onkyo przypadło mi do gustu. Nie słuchałem go, bo wydawał mi się nijaki na tyle, na ile nijakie są opinie o nim w necie. Ale byłem głupi... A może nadal jestem??? ;)

Mam TA 2066 już parę ładnych lat i zawsze byłem z niego zadowolony ale niedawno wpadł mi w ręce TA 2060 i jest jeszcze lepszy od niego. Starszy i solidniej zbudowany. Tak jak napisałem ma dużo ze swojego Wielkiego Brata TA 2080.Tego szlachetnego dźwięku też.

Taśma AD-X ma bardzo odjazdowe charakterystyki,

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy Twój deck umie to w ogóle jakoś skalibrować

p.s.)

Tu jest też charakterystyka najbardziej "odjazdowej" kasety TYPE I

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to jeszcze można nazwać TYPE I ;) Raczej to jest FECR

Starsze deki miały tylko kalibrację przez prąd podkładu + kontrolę 2 punktów

Nowsze z lat 90 często miały kalibrację bias + osobno 3 punkty korekcji EQ

(poziomem sygnału a nie bias-em) W takim deku AD-X by pewnie wyrównało

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jasch

Cenne uwagi. Akurat AD-X traktuję, jako taką podręczną, serwisową. Kupiłem niedrogo używkę w świetnym stanie, a nic ciekawego dla mnie nagrane na niej nie było. Sprawdzę jutro na BASF-ie. A jej charakterystyka może tłumaczyć te lepiej słyszalne trzaski z płyty.

Co do AR-X. To kiedyś była bajeczna kaseta do polskich deck'ów. ;)

Nie wiem czy Twój deck umie to w ogóle jakoś skalibrować

Dla pewności, przed chwilą zrobiłem jeszcze raz kalibrację i potencjometr regulacyjny wskazuje "12:02". Chyba Accubias daje radę tej kasecie, tyle tylko, że przy jej parametrach istotne są częstotliwości testowe funkcji Accubias. A zbyt niska częstotliwość może wpływać na niewłaściwe dopasowanie prądu podkładu. ;) Edytowane przez ke_raj

O ile pamiętam bardzo ortodoksyjne charakterystyki miały TDK D i dla chromów TDK SA

"Złota" TDK SA, Accubias na "12:07" i... miałeś rację. Źródło i kaseta bardzo zbliżone. I kaseta wcale nie brzmi gorzej... Jeśli chodzi o moje preferencje słuchowe, to ten deck jest świetny!!!

"Złota" TDK SA, Accubias na "12:07" i... miałeś rację. Źródło i kaseta bardzo zbliżone. I kaseta wcale nie brzmi gorzej... Jeśli chodzi o moje preferencje słuchowe, to ten deck jest świetny!!!

Korekta biasem przy takich dziwnych charakterystykach kasety to zawsze jakis kompromis

Podejrzewam, że przy AR-X nawet po korekcie będzie za dużo bardzo wysokich tonów

i pewnie specjalnie tak tą kasetę skonstruowano...

J.

Mam jedną AR-X. Myślę, że znajdę kawałek miejsca pod koniec taśmy, aby to sprawdzić. Ale pamiętam, jak te kasety grały na diorowskich "szufladach", więc pewnie będzie tak, jak piszesz.

A licznik działa prawidłowo? Wyczyść albo sprawdź może diodę:

Ukryta Zawartość

M.

Proszę zgłosic sie na priv po nagrodę (przelew na przelew..) Wymienilem plytke czujnikow z innego modelu,

pasowala na tyle, ze ruszylo, przy okazji przesZczep kola zamachowego metalowego zamiast plastik i dziala

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez komentarza...

Hmm... ja oddałem za darmo podobny - czarny.

Ile za to było by śledzików.?

Ukryta Zawartość

Proszę zgłosic sie na priv po nagrodę (przelew na przelew..)

:-) nie moja w tym zasługa tylko internetów - bo prawdę ludzie powiadają, że czego nie ma w sieci to to nie istnieje ;-)

Bez komentarza...

Staram się zrozumieć ludzką naturę ale jeszcze dużo przede mną - 14 osób w jednym akurat momencie potrzebowało MSD442 - i to 14-stu estetów bo maszyna wygląda rzeczywiście ładnie :-)

Ukryta Zawartość

Bez komentarza...

?!?!?!

Po pierwsze: jak widać działa mi znak zapytania :). W tym przypadku powinienem kilka więcej postawić. Rozebrałem klawiaturę i co nieco podkleiłem i działa. Nie musiałem zmieniać nic w ustawieniach, ale za podpowiedź dzięki!

Taka cena za to cudo techniki..... Jutro gadam z kumplami i może uda mi się "upolować" te cudeńka polskiej techniki i puszczę na Allegro. Odbiję sobie kilka zakupów i może kupię znowu jakiegoś porządnego Japończyka lub Niemca. Jakaś dziwna moda ostatnio-Diory, Radmory w kosmicznych cenach. Nie wiem.....

Jmaciek

Ciekawe ilu z tych 14 "estetów" to swoje klony? Dziwnie to wyglądało. Bywały już nagonki na aukcjach a to mi na taką wygląda.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Jutro gadam z kumplami i może uda mi się "upolować" te cudeńka polskiej techniki i puszczę na Allegro. Odbiję sobie kilka zakupów i może kupię znowu jakiegoś porządnego Japończyka lub Niemca. Jakaś dziwna moda ostatnio-Diory, Radmory w kosmicznych cenach. Nie wiem.....

To nie jest głupi pomysł - moja Szanowna Małżonka nie przepada za moimi gratami, ledwo toleruje jakieś tam Pioneery, Sony i inne Technicsy ale jednej marki nie znosi okrutnie: Unitra. A ja jej powtarzam, ze jeszcze kilka lat i na tych paru egzemplarzach które mam oprzemy całą swoją starość tak, że żadna emerytura nie będzie nam potrzebna :-)

Ciekawe ilu z tych 14 "estetów" to swoje klony? Dziwnie to wyglądało. Bywały już nagonki na aukcjach a to mi na taką wygląda.

Tak jak pisałem - staram się zrozumieć ale jeszcze nie ogarniam...

Szczyt bezczelności !!! Urwę mu ogon !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież spokojnie sobie leży. Mój syn powiedział, że niezły słodziak. :)

Teraz już wiem, skąd biorą się "drobne ślady użytkowania" na górnej części obudowy :D. Oczywiście - ryski. Hi hi

stereo-hifi com

Pragnę nieśmiało zapytać, czy ktoś z Was może ma na sprzedaż gałkę 'input level' do Onkyo 2570 ?

Halo my tu o kotach a nie o gałkach - pomyliłeś wątki ;)

hmm, racja ,dlatego nieśmiało zapytałem, ... ale ja tego kota gdzieś widziałem, fotka na FB w grupie winylowej, siedział na pokrywie gramofonu około południa

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi