Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

hmm, racja ,dlatego nieśmiało zapytałem, ... ale ja tego kota gdzieś widziałem, fotka na FB w grupie winylowej, siedział na pokrywie gramofonu około południa

Nie może być !!! Na gramofonie jeszcze nie siedział a i na grupie winylowej go nie prezentowałem. Brytyjczyków teraz dużo więc może kogoś innego tamten kocio.

Dość o kocie bo mnie szanowny moderator zaraz wyklnie. Żeby choć mój Zenek siedział na decku jakimś to by było w temacie. A on skubany na minidiscu zaległ.

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie pytanie do was

Pacjent deck technicsa rs-b505 mikrostyki te pod przyciskami trzeba powymieniac, ktos juz cos dobral za oryginaly, pytam nim wywaze otwarte drzwi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciekawe ilu z tych 14 "estetów" to swoje klony? Dziwnie to wyglądało. Bywały już nagonki na aukcjach a to mi na taką wygląda.

Szczerze, sam wystawiałem korektor Diory na DIN-ach w stanie sklepowym i szczęka mi opadła po ile poszedł.

Ludzie kompletują stare wieże i zbierają je, cena idzie w kosmos jeśli urządzenie przechowywano np w szafie.

J.

Dla rozweselenia: dużo czasu spędziłem nad TC-K370, mechanizm trochę świrował. Po dłużym śledztwie

okazało się, że mechanizm został przełożony z TC-K311 ;) i nie wiem czy cały czy tylko 50% (ma dwie połówki...) ;)

Skłaniam się do tego, że każda połówka jest z innego modelu (sprawdzę kiedyś z serwisówkami....)

J.

Dla rozweselenia: dużo czasu spędziłem nad TC-K370, mechanizm trochę świrował. Po dłużym śledztwie

okazało się, że mechanizm został przełożony z TC-K311 ;) i nie wiem czy cały czy tylko 50% (ma dwie połówki...) ;)

Skłaniam się do tego, że każda połówka jest z innego modelu (sprawdzę kiedyś z serwisówkami....)

J.

Toś powinien skakać z radości... masz dwa w jednym.:-)

Dziękuję wszystkim ( szczególnie Kasjelowi:) ) za pomoc o którą prosiłem kilka stron wcześniej w sprawie Akai GX75.. wszystko się udało .. walczyłem jak umiałem najdelikatniej i głowice zaczęły opadać.. co prawda wydaje się że dzieje się to niezbyt płynnie ( z jakimś uskokiem ) .. ale może się rozruszają... będę musiał się rozejrzeć za jakimś solidnym serwisem, co by to posmarowali odpowiednio, .. ale im częściej o tym myślę, to coraz bardziej zaczynam odczuwać bezsenność, na myśl o jakości dzisiejszych serwisów...

Chyba że może ktoś polecić jakiś już sprawdzony serwis w Krakowie??. Pozdro..

Amaroc - w tym przypadku serwis nie powinien być potrzebny. Z resztą tak jak piszesz potem może być jeszcze gorzej.

Teraz możesz spróbować naoliwić wszystko olejem silikonowym. Tak jak pisałem wcześniej, ważne jest rozruszanie dźwigni z rolkami dociskowymi. Czyli najpierw WD40 na osie tych dźwigni a po wyschnięciu olej silikonowy.

WD40 co by o nim nie mówić ma jednak dużą zdolność penetracji. Czyli wchodzi nawet w szczeliny mające tysięczne milimetra. Dzięki temu nie trzeba demontować wszystkiego by coś rozruszać/odblokować.

Aksamit - podkładki już dotarły więc boczki będą się robić :-)

Audiotetryk

Ja z tymi schematami mam zawsze problemy. Trochę mam za mało wyobraźni :). Na żywo zawsze mi łatwiej coś patrzeć i sprawdzać. Pierwszą czynnością jaką pewnie robiłeś jest sprawdzenie bez taśmy czy lewa szpulka się obraca bez oporu. Powinien być hamulec zatrzymującą szpulkę po wyłączeniu przewijania - wyłączeniu mechanizmu i opuszczeniu mostka. Szpulka "na sucho" obraca się w palcach z oporem. Z tego co napisałeś, jednak szpulka po zatrzymaniu przewijania obraca się jak głupia. Jedynym podejrzanym elementem jest w instrukcji serwisowej nr 44 na stronie jaką wskazałeś, napędzany elektromagnesem. Wygląda ta jego końcówka po prawej stronie jakby miała kontakt z lewą szpulką. Może sprężynka niedomaga lub smar na ośce tego elementu wymaga rozruszania. Ciężko nie patrząc na żywo stwierdzić. Elektromagnes raczej odpada, Niemcy robili dobre, ale może sterowanie nie działa jak należy. To tylko, jeśli wskazany przeze mnie element odpowiada faktycznie za hamowanie szpulki. Oby coś moje wypociny pomogły. :)

Amaroc

Słuchaj Kasjela. Mostek się rozrusza jak zrobisz co napisał.

stereo-hifi com

Też czegoś szukam i nie mogę odnaleźć. Zerknijcie na zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do czego są te "blachy? Nie mogę ich odnaleźć na schemacie. Na jakimś niemieckim forum też piszą, że ta serwisówka niewiele pomaga w naprawach.

Element 79 ma coś, co może wyglądać na hamulce, ale to nie tak, jak na fotce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Też czegoś szukam i nie mogę odnaleźć. Zerknijcie na zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Do czego są te "blachy? Nie mogę ich odnaleźć na schemacie. Na jakimś niemieckim forum też piszą, że ta serwisówka niewiele pomaga w naprawach.

Element 79 ma coś, co może wyglądać na hamulce, ale to nie tak, jak na fotce.

Kurdę, za słabo patrzyłem. Element 79 wygląda na hamulec rolek po zatrzymaniu mechanizmu. Te blachy o których pisałeś to chyba to. Powinny się podnosić po uruchomieniu przewijania lub odtwarzania. Zaś hamulec lewej szpulki - byłem pewny, że to element 44. Na tym zdjęciu nic nie widać, więc trzeba patrzeć samemu jak to działa. Mogłem wprowadzić w błąd za co przepraszam, ale taki "zakręcony" jest ten schemat.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Hamulec w pozycji stop działa prawidłowo, czyli nie zdarzają się wybiegi taśmy, a szpulka w spoczynku ma odpowiedni opór. Natomiast podczas odtwarzania, lewa szpulka obraca się bez żadnego oporu. Oględziny mechanizmu potwierdziły, że podczas odtwarzania hamulec podnosi się, a szpulka nie współpracuje z żadnym elementem wytwarzającym naciąg taśmy.Problem jest poważny, bo Braun właśnie zagniótł mi taśmę....

Te blachy nad gumowymi bieżniami szpulek to właśnie hamulec pozycji stop. Jutro znowu go rozbieram, i zlokalizuję ten element 79.

Dzięki za zainteresowanie.

Audiotetryk mam tego Brauna, zagniecenie taśmy moze wynikać z za słabego napięcia paska obracającego prawą szpulke. W każdym razie miałem też taki efekt i wymiana paska poprawiła to. Zagniatanie było widoczne patrząc od spodu, taśma była za słąbo ciągnięta przez szpulę i ślizgałą się po rolce na boki. Ale generalnie problemem jest dobre dobranie paska, bo poprzez dwa następne napędzany jest licznik. U mnie zbyt małe napięcie paska powodowało nie obracanie licznika przy przejściu przez zero = wyłączanie całości, a zbyt mocne z kolei - słabsze przewijanie w obie strony bo szpula była przez pasek za mocno hamowana.To mój ulubiony deck, ale więcej rozebrany niż działający ;) Ostatnio znowu miałem problemy z przeciąganiem taśmy, wymieniłem pasek wałka na zbyt mocny, po paru godzinach padł silnik, znowu mnie czeka rozbiórka, dosyć upierdliwa.W każdym razie, czekam na wieści z postępów, mi się na pewno przydadząLewa szpulka ma sprężynę w odróżnieniu od prawej, może w Twoim ktoś grzebał i jej nie ma?

Kasjel !!! Dobrze uczyniłem ??

Ukryta Zawartość

Wiem że drogo ale stan wygląda na piękny.

Ukryta Zawartość

Ho ho. Zaszalałeś, ale w tym dobrym słowa znaczeniu. W tym kolorze wygląda ładnie. Cena nie jest tak wygórowana jak na sprawnego i w takim stanie. Masz gwarancję sprzedającego a to dużo. Co do dźwięku nie mogę nic powiedzieć. Nie mam takiego. Niestety. Gratulacje!

stereo-hifi com

Kasjel !!! Dobrze uczyniłem ??

Ukryta Zawartość

Wiem że drogo ale stan wygląda na piękny.

Uczyniłeś bardzo dobrze. Cena wysoka ale nie astronomiczna. To tak jak by ktoś miał pretensje że za Akai GX 95 musiał zapłacić 700zł. A to są ceny realne odzwierciedlające wartość towaru. Ponad to trzeba wziąć pod uwagę że Twój ma być 100% sprawny technicznie. Czy wiesz ile nerwów kosztowała mnie naprawa mojego Brauna ? A licznik taśmy znów zaczął wariować :-( Jak go już będziesz miał to nagraj coś na dobrej taśmie i odtwórz na Sony TC-K6B. Jeśli tylko skos głowic obu decków będzie zgodny to już to słyszę jak piejesz z zachwytu że czegoś podobnego jeszcze w życiu nie słyszałeś.....

Aaaa ! I tylko bez żadnego Dolby !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Uczyniłeś bardzo dobrze. Cena wysoka ale nie astronomiczna. To tak jak by ktoś miał pretensje że za Akai GX 95 musiał zapłacić 700zł. A to są ceny realne odzwierciedlające wartość towaru. Ponad to trzeba wziąć pod uwagę że Twój ma być 100% sprawny technicznie. Czy wiesz ile nerwów kosztowała mnie naprawa mojego Brauna ? A licznik taśmy znów zaczął wariować :-( Jak go już będziesz miał to nagraj coś na dobrej taśmie i odtwórz na Sony TC-K6B. Jeśli tylko skos głowic obu decków będzie zgodny to już to słyszę jak piejesz z zachwytu że czegoś podobnego jeszcze w życiu nie słyszałeś.....

Aaaa ! I tylko bez żadnego Dolby !

Nie mam TC-K6B ;( A powiedz proszę jeszcze coś o tym Braunie więcej. O jego serwisowalności, dostępie do mechaniki i ogólnie coś więcej.

Ho ho. Zaszalałeś, ale w tym dobrym słowa znaczeniu. W tym kolorze wygląda ładnie. Cena nie jest tak wygórowana jak na sprawnego i w takim stanie. Masz gwarancję sprzedającego a to dużo. Co do dźwięku nie mogę nic powiedzieć. Nie mam takiego. Niestety. Gratulacje!

A dziękuję, dziękuję.

Kasjel, to mi smaka narobiłeś na tego Brauna. Też mam TCK-6B. Kurczę, ciężko upolować C4 w znośnym stanie i cenie. Może kiedyś się uda to sam się przekonam jak to zagra. :)

stereo-hifi com

Strasznie długo się na niego przyczajałem. Ale albo były zniszczone albo strasznie drogie. Co on ma w sobie, przecież to taki paskud jest.

Strasznie długo się na niego przyczajałem. Ale albo były zniszczone albo strasznie drogie. Co on ma w sobie, przecież to taki paskud jest.

Nie wstyd Ci, kupować takie paskudy.?

Nie kupujcie takich brzydkich, szczególnie "Brązowego"

Jak takie coś postawić w domu.?

A to się pomyliłem co do Sony TC-K6B :-) W tym decku jest raczej łatwy dostęp do wszystkiego. Gdybyś kiedyś potrzebował wyjąć szufladę to powiem jak to zrobić. Największym minusem tego decka jest nietypowy silnik z czujnikiem obrotów. Jego symbol w ogóle nie istnieje w necie. Tak więc nie znajdziesz takiego na 100% jeśli się zepsuje. Całe szczęście że jego rozmiary są standardowe dlatego ja mogłem podłączyć typowy silnik 9V i podpiąć zasilanie do miejsca które wskazał mi kiedyś G Mark. Jak go już dostaniesz to napisz czy oryginalny silnik zaczyna pracować dopiero po włączeniu odtwarzania czy może pracuje już po włączeniu zasilania ?

Posłuchasz, będziesz wiedział. Ten magnetofon jest bardzo poszukiwany np. w Niemczech. Skoro nie za wygląd, więc.....

W C2 którego miałem oraz w C2/3 obecnie posiadanym silnik zaczyna pracę dopiero po włożeniu kasety. Jest w kieszeni czujnik w postaci takiego jakby szpikulca w kolorze czarnym. Po jego wciśnięciu silnik rusza.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Kasjel... w C1 dopiero po włączeniu odtwarzania, w tym też powinien.

Miałem kiedyś C2. Rzeczywiście C1, C2 piękne nie są. Albo ten który kupił Audiotetryk jest już chyba najbrzydszy z wszystkich. Ale nie wkładał bym do tego samego worka popielatej wersji C4. Można o nim powiedzieć że jest nietypowy ale na pewno nie brzydki. Zdaje się że że C3 już też jest ładniejszy od C1 lub C2.

Miałem kiedyś C2. Rzeczywiście C1, C2 piękne nie są. Albo ten który kupił Audiotetryk jest już chyba najbrzydszy z wszystkich. Ale nie wkładał bym do tego samego worka popielatej wersji C4. Można o nim powiedzieć że jest nietypowy ale na pewno nie brzydki. Zdaje się że że C3 już też jest ładniejszy od C1 lub C2.

Ten najbrzydszy też mam. Teraz jak tu nakręcimy atmosferę ceny poszybują do nieba.

Z popielatych mam na razie wzmacniacz, który ma iść na ewentualną przekładkę do czarnego pudełka. Nazbierałem czarnych.

Dieter Rams miał swoją wizję i ją realizował.

Ja też nie uważam tych Braunów za brzydkie. Jedynym mankamentem jest ten ciemny kolor. Chociaż, w tej szacie podchodzi pod wygląd trochę militarny :). Być może nasze oczy, przyzwyczajone do tych lampeczek, gałeczek i podświetleń uznają za brzydkie coś co jest po prostu inne? Ja wolę Brauna od np. szuflady Diory. Nawet pomijając co mają w środku.

Henjot

Ceny tych sprzętów nie są takie małe. Chciałem kupić C301, ale najtańszy to stówa, a tyle za niego nie chciałem dać. Wcale nie w najlepszym stanie. Moje dwa Brauny kupiłem poniżej 60zł z wysyłką. Udało się, wiem. Jeden szczegół-oba były do naprawy. Teraz za C2 żądają 2 stówki, co jest ceną przecież niemałą.

stereo-hifi com

Ja też nie uważam tych Braunów za brzydkie. Jedynym mankamentem jest ten ciemny kolor. Chociaż, w tej szacie podchodzi pod wygląd trochę militarny :). Być może nasze oczy, przyzwyczajone do tych lampeczek, gałeczek i podświetleń uznają za brzydkie coś co jest po prostu inne? Ja wolę Brauna od np. szuflady Diory. Nawet pomijając co mają w środku.

Henjot

Ceny tych sprzętów nie są takie małe. Chciałem kupić C301, ale najtańszy to stówa, a tyle za niego nie chciałem dać. Wcale nie w najlepszym stanie. Moje dwa Brauny kupiłem poniżej 60zł z wysyłką. Udało się, wiem. Jeden szczegół-oba były do naprawy. Teraz za C2 żądają 2 stówki, co jest ceną przecież niemałą.

Ja swoje kupowałem też "w dołku" cenowym, teraz nie kupił bym połowy tego co mam.

Ponadto ma spory luz wzdłużny i poprzeczny.

Wydaje mi się, że wspomniane śruby mają za zadanie zniwelowanie luzu i właściwe wycentrowanie koła względem osi, ale też mogą służyć jako nazwijmy to "spowalniacz", jeśli ich końce mają jakieś ułożyskowanie, na. kulka jak we wkładzie do długopisu.

Chociaż się mogę mylić. Są dwie, a nie trzy na koło. Wycentrowanie odpada. Szukałbym rozwiązania w konstrukcji koła. Jest plastikowe z gumowym idlerem, ale wspomniane śruby wkręcane są w metalową, zintegrowaną część. Na zdjęciu widać, że przy złączeniu tych dwóch elementów jest jakaś plamka - spoina? Coś na wzór sprzęgła, powinno istnieć na łączeniu elementu plastikowego z metalowym (z tym ze śrubami). Tak mi się to widzi...

Edytowane przez ke_raj
  • Pokaż nowe odpowiedzi