Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie,też byłbym za Pioneerem CT-979 bo seria 9xx to świetne decki.ale troche się obawiam że będzie tak jak z posiadanym wcześniej CT-939 Mk II.Czy ktoś orientuje się dlaczego nie mogłem za nic wykrzesać z niego wysokich soczystych tonów?Przecież tam są głowice nie do zdarcia

L.A(Laser Amorphous) były w bardzo dobrym stanie,przeczyściłem je czystym IPA ale bez efektu.Wałki też wyczyściłem "na glanc".Ale nic to nie dało dźwiek był przymulony i tyle.Sprzęt odtwarzał,przewijał odnajdywał utwory jak w szwajcarskim zegarku do tego wszystko niemal bezszelestnie,wyglad jak ze sklepu.Z bólem serca wtedy go sprzedałem..ten model ma super średnicę no ale zamulony.Tak brzmieć nie może.Co mogło być tego przyczyna do dzis nie wiem.(sprzęgła?niefabryczne ustawienie głowicy?)Teraz obawiam sie że ten CT-979 będzie miał tak samo.Stąd sie wacham bo nie wiem jak taki brak tonów wysokich naprawic a kaseta demagnetyzer nic tu pewnie nie da bo głowice sa amorficzne.Zastanwiałem sie wtedy nad jakimś serwisem ale mogliby jeszcze bardziej popsuć,Ciężko kupić magnetofon w dobrym stanie..

Do T-Bolt

No ja demagnetyzuje i nie ma problemów trzeba to robić , a po drugie po demagnetyzacji jakość wysokich jest rewelacyjna , jeśli w instrukcji pisze że nie wolno to nie woln!!!a poza tym to trzeba pozdrawiam zakręconych

audiomagia.blogspot.com

T-Bolt, zdumiewające zjawisko. Miałem kilkadziesiąt magnetofonów, w tym kilka trójgłowicowych Pioneerów, i w żadnym SPRAWNYM egzemplarzu nie wystąpił tego rodzaju problem. Obstawiam uszkodzony lub totalnie rozregulowany generator prądu podkładu, bądź usterkę we wzmacniaczu odczytu lub zapisu.

BTW, posiadany niegdyś przeze mnie Pioneer CT757 był jednym z najlepszych magnetofonów jakie miałem.

Przytoczę co ciekawego znalazłem

1 Głowice i trakt taśmy powinny być czyszczone po każdych czterech godzinach pracy lub częściej

2 Metalowe rolki prowadzące powinny być czyszczone spirytusem, a rolkę dociskowa bawełnianym tamponem

może być zwilżony woda

3 Głowice i trakt taśmy powinny być rozmagnesowywane co 8 godzin pracy.

4 Trakt taśmy i charakterystyka odczytu powinny być sprawdzane co 30 godzin pracy.

5 Co 6 miesięcy urządzenia powinny być poddane gruntownemu przeglądowi konserwacyjnemu.

Błędy w odczycie taśmy magnetycznej a w szczególności większych częstotliwości

1 Skończona szerokość szczeliny 9 ograniczenie odczytu większych częstotliwości)

2 Skośne ustawienie szczeliny głowicy ( przy odczycie inną głowicą niż taśma była zapisana - ograniczenie odtwarzania większych częstotliwości)

3 Złe przyleganie taśmy do głowicy.

To wszystko tyczy sie raczej profesjonalnych magnetofonów jeśli chodzi o częstotliwość konserwacji czyszczenia itp , w domowym audio można to robić rzadziej ale trzeba!

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

CT 939mkII gral milym dla ucha szczegolwym dzwiekiem. Swietny deck. Nie bylo problemow z niczym. Teraz uzytkuje go lolo. Mysle ze egzemplarz naszego kolegi byl wadliwy.

PS Nie bylo czegos takiego jak CT 979 mkII.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poza tym nasz kolega na privie przyznal sie ze uzywal wylacznie kupnych kaset. Tysiac razy pisalem o tym ze w ten sposob nie da sie o decku nic powiedziec (zdaje sie ze w kontekscie gloryfikacji Brauna przez mzawka).

Witaj

>PS Nie bylo czegos takiego jak CT 979 mkII.

Nikt z odpowiadających nawet nie wspomniał o modelu takim 979 mkII bo to oczywiste że takowego nie było , każdy kto siedzi w deckach latami wie o jaki model chodzi to zbyt proste , a nawet jeśli nie pamiętamy wszystkich modeli od czego jest internet

A Pionerr CT 979 jest wspaniałą maszyną

T-Bolt wklej jakieś fotki swojej maszyny pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Właśnie nabyłem nie używany magnetofon sony TC-K 808 ES i mam pewien problem.Otóż po włożeniu kasety rolka nie zawsze daje radę pociągnąć taśmę,troszkę ją wywija i się wyłącza.Wygląda to tak jakby ślizgały sie paski.Przeczyściłem wałki i rolki i jest po staremu.Jak już zaskoczy to wszystko chodzi ok.nagrywa b.dobrze,deck ma fajne delikatne brzmienie,b.przyjazna prosta obsługa.Nie wiem czy zdecydować się na zdjęcie dech i czyszczenie pasków,czy chodzi o ich wymianę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MAG:

T-Bolt

o mnie | ignoruj | PW

stat: 180 / 2 / 0

9 Mar 2007, 13:53

W grę wchodzą trzy decki:

-Akai GX 65 MK II

-Onkyo Integra 2570

-Pioneer CT-979 Mk II

Kilka wpisow wyzej...

discomaniac71

11 Mar 2007, 00:54

Poza tym nasz kolega na privie przyznal sie ze uzywal wylacznie kupnych kaset. Tysiac razy pisalem o tym ze w ten sposob nie da sie o decku nic powiedziec (zdaje sie ze w kontekscie gloryfikacji Brauna przez mzawka).

oj zes sie czepił mnie...Ja i tak pozbywam sie wszystkiego niedługo bo nie mam gdzie trzymac ...

Grundig High Fidelity

Jesli chodzi o magnetofon Pioneer CT-979 to pomyliłem się bo oznaczenie MK II napisałem z rozpędu,takowa wersja nigdy się nie pojawiła.Oczywiście chodzi o CT-979.

Co do tego brzmienia to te same kasety(kupne) grały dużo jaśniej na młodszym modelu CT-737 MkII.Chociaż tam

dźwięk nie był taki potężny(chodzi głównie o dół pasma w CT-939).Może rzeczywiście ten deck ma takie specyficzne analogowe brzmienie,coś jak z winyla bo też słucham.Chyba pozostaje mi sie przyzwyczaić.W ogóle pasjonuję sie magnetofonami zwłaszcza tymi kóre przeszły do historii audio.Może Akai zagra jaśniej.

@MAG

To mój CT-939 Mk II:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Polecam

Kasety BASF REFERENCE MAXIMA TP II 90 przywlokłem takowe z pod Hali Targowek 1złp szt[2], oraz Made in Singapore General normal 90 0.5 złp [10] Uwaga BASFY są nierozbieralne w kolorze grafitowym [ i posiadają Top precision Azimuth]

Pozdrawiam

Zbyszek

T-Bolt

Ukryta Zawartość

tutaj jest troche ,jesli jeszcze sie nie czytałes.Paremetry niby nędzne ....

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Czy ktoś z Was się zastanawiał ile wam miejsca zajmą te kasetki VHS ,tak na dzień dobry to trzeba ich kupić z tysiąc bo za dwa lata ich wogóle nie będzie. Bawcie się jesteście dorośli zabawa na poczatek jest fajna superjakość nagrania za psie pieniądze,prostota bez żadnych urządzeń dekodujących,omijających zabezpieczenia ,fajnie no ale jeśli macie poza czarnymi płytami resztę na CD to po jaką cholerę archiwizować dla siebie CD ? naprawdę nie rozumiem ? dżwięk z cyfrowego zapisu na analogowy napewno nie będzie lepszy,co innego z cennymi czarnymi płytami to faktycznie można powiedzieć jest w tym jakaś logika i sens. Taka śmiesznie tania analogowa jeśli chodzi o sposób zapisu Nagra DII którą używa się raczej tylko do celów profesjonalnych naprawdę jest Wam potrzebna ? Czy naprawdę sadzicie że ta paleta tych "powielaczy" naprawdę jest tak w ogóle nie używana,sądząc po tych brakujących pokrętłach należy sądzić że ich nie było gdyż te funkcje specjalnie były wyłaczone żeby przy ciągłym nagrywaniu nie robić błedów i tych pozycji nie przestawiać .Zobaczcie o ile bardziej skomplikowana jest mechanika odtwarzania,jak wam coś padnie to dupa chyba że pokupujecie po 4 i będziecie mieć 100 kilo części po 30zł sztuka.tylko gdzie je trzymać w domach

Macie rozum róbcie swoje być może jestem nieobiektywny gdyż jest to najtańsza szansa posiadania w domu analogowego highendu .A tak w ogóle to muzykę ostatnio archiwizuje się tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w domach też nas to niedługo czeka twarde dyski są coraz tańsze a systemy RAID bezpieczne dla danych

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mzawek, 11 Mar 2007, 15:12

to pójdż na koncert na zywo ja byłem na takowym za 5 EU czyli 20 zł i póżniej dwa dni żaden highend mi nie pasował nawet u bogatego kolegii Muzyka na żywo to zawsze bedzie extremalne doświadczenie dżwieku. Zgadaliśmy się i opowiadał mi o tym jak 15 lat temu był na koncercie Joyo Ma i do dzisiaj pamięta jakie to było przeżycie.Nigdzie tego nie nagrał tylko zostawił w głowie.ale jak w coś grzmotniesz głową to też się może skasowa :(

Widzę że jesteś zdesperowany faktecznie kup hurtem z 1000 nowych kaset VHS może inni też się zapiszą do zamówienia i sprowadzicie sobie do Polski parę Europalet za psie pieniądze tak bedzie faktycznie najtaniej,Używanych śmieci po placykach unikaj bo sprzet Ci szybko padnie od tych śmieci trafiających do kaset w wyniku złego użytkowania

pozdrawiam

Rafaell

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek kupiles za psie pieniadze PDS 901 - to swietne CD. Mowie za psie bo 9700 chodzi po ok 800z a Ty sam wiesz ile dales. Gdybys nawet wlozyl teraz nowy laser to i tak nie dobijesz do tych 800zl za 9700. Nie marudz tylko zrob to a potem porownaj Pionka do drogiego odtwarzacza i zrozumiesz o czym mowie.

rafael

Zgadzam sie z toba w 100%.Z tym vhs chodzi o zabawe i inne takie przyjemnosci audiofilskie.Koncert na zywo to jedyne prawdziwe brzmienie( lub próba zespołu).Wiekszosoc audiofili nie wie jak brzmi perkusja bez wzmocnienia na ten przykład.talerze nie brzmia tak pieknie i błyszczaco.Wybrzmienia talerza nie słyszałem na zadnym sprzecie .Lub perkusji jako całosci.Bo w rzeczywistosci zlewa sie to troszke.A na płytach jest niby lepiej i ta nieszczesna punktowa i mocna stopa perkusji poszukiwana przez audiofili.i ze bywa to nie do konca przyjemne doznanie dla słuchacza.No chyba ze sam grasz.Puls i brzmienie zawodowe jest nie do osiagniecia na sprzetach hifi i mozliwe hiend.Inna sprawa to realizacja nagrania -inna bajka juz

discomaniac71

Niestety pds901 juz dawno zmienił własciciela.W rzeczywistosci u mnie zaden CD nie zagra dobrze bo nie bedzie miał ku temu warunków towarzyszących.W moim przypadku rzeczywiscie nie ma znaczenia czy nowy CD za 2 tys czy za 200tys.Beda róznice ale nie warte zachodu...

Grundig High Fidelity

Tylko spokojnie Panowie tylko spokojnie.

Nikt się nie nabijał jak ktoś w mieście będącym obecnie kulturalną pustynią pretensjonalnym zapatrzonym w siebie zadupiem chciał budować widownię na tysiące wielbicieli a scenę na setki oszołomów. A więc proszę nie nabijajcie się z tych co wolą słuchać Johna Lenona Jimi-ego Hendrixa z kasety o niesamowitych parametrach niż

np Radka na żywo. To ja ponoszę winę osobiście za propagowanie tego typu zapisu z jego wszystkimi wadami i zaletami.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Chcąc nie chcąc z konieczności musiałem się nauczyć korzystania z zapisu cyfrowego jako tako mam go już opanowany przykro mi ale wolę analogowy[bo mi do niego żaden Wielki Brat podprogów ani częstotliwości psychoaktywnych nie wszczepi.

PS. A na tak zwanych Koncertach na żywo rusza się solista i girlaski błyskają kolorowe wodotryski z playbecka leci wokal a syntetyzator nie udaje całej orkiestry to prawie zawsze perkusję.

Korwin, 11 Mar 2007, 16:09

>Nikt się nie nabijał jak ktoś w mieście będącym obecnie kulturalną pustynią pretensjonalnym

>zapatrzonym w siebie zadupiem chciał budować widownię na tysiące wielbicieli a scenę na setki

>oszołomów.

Zbyszku sam wiesz że Kraków dopiero będzie miał wybitnych wykonawców jak sala zacznie zarabiać na tanich biletach-czyli musi być dużo chętnych na taniochę i dopiero audiofilska sala na 18-20tys ludzi bez przejeżdżających przez środek w trakcie koncertów tramwajów jest w stanie zapełnić się i to nie tubylcami tylko przyjezdnymi. Kurde nie wiem kto Krakusom wmówił że koncert ma być za darmo 5 Eurosów to już majątek i tubylec nie wejdzie do środka ,normalne koncerty są w cenie 20EU a lepszych wykonawców to od 70EU w zwyż .Ty nim kupiłeś ten pancerny sprzęt też się zastanawiałeś i wielu pytałeś jak się to je i czy warto wydać 60 zł i dwa razy tyle na transport (jakbyś chciał to paczkę do 50 kg mam transportowaną na terenie kraju do 50 zł odbierzesz u mnie i pomogę ci przytargać do domu)

>A więc proszę nie nabijajcie się z tych co wolą słuchać Johna Lenona Jimi-ego Hendrixa

Zbyszek to kiedy bierzemy łopatki i latarki żeby ich odkopać i nagrać na nowo na taśmie matce ;D naprawdę najlepsze są nagrania z czarnych ale już wysłużonych czarnych płyt czy ma ktoś ich dziewicze płyty-masz jakieś swoje żródło, zdradż nam tajemnicę ?

Zbyszku zbierz do kupy władców replikatorów i faktycznie zamówcie sobie wspólnie nowe fabrycznie kasety VHS ,dziadowanie też ma pewne granice.Ja jak czegoś nie mogę mieć to wolę w ogóle żadnych erzatzów nie posiadać . na dobry samochód mnie nie stać a byle g nie będę jeżdził więc chodzę na nogach lub środkami komunikacji będącymi ogólnodostępnymi, ból jest w wekendy ale jak to całe towarzystwo wyjeżdża z miasta to u mnie w mojej okolicy jest cicho jak na wsi.

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell

w tym dziadowaniu cała przyjemnosc...zamawiac nowe VHS gdzies tam ? Wole wyszperac gdzies na szrocie.Kupowac wszystko nowe to żadna zabawa.

Grundig High Fidelity

Witam.Zastanawiam się po co bicie piany.Ja zakupiłem chyba jako pierwszy taki sprzęt i na początku miał zastąpić mój zuzyty magnetowid.Dopiero pózniej odkryłem jego możliwości audio.Mam dwa dosyć dobre magnetofony i sporo jeszcze fabrycznie zapakowanych taśm, ale jak mam w planie przegrać od znajomego

kilkanaście ,albo i więcej czarnych płyt to najlepszym wyjsciem jest własnie to.A co do nowych kaset VHS to w moim sklepiku jest ich lepszy wybór niż kiedyś w peweksie.

W Krakowie nie ma obecnie oprócz jednej Moniki W. kto śpiewać ani kto grać na temat kompozytorów się nie wypowiadam, aby mnie nie posądzono o złośliwość. Kompletuję sprzęt na miarę potrzeb i ponad miarę swoich możliwości finansowych, przestałem odczuwać wewnętrzną potrzebę bywania na tak zwanych "koncertach" i nagrywania ich, jeśli obecnie cokolwiek nagrywam to rozmowy z przeciętnymi ludźmi na tak zwane tematy powszednie, koturny jakoś mnie nie pociągają.Z Panasonica AG 5700 chyba zrezygnuję 1/2 do zapłacenia i chyba go oddam.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi