Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Złaziłem całe Trójmiasto i nigdzie nie mogę dostać paska do Pioneera :/ Bywa ktoś z Was na wolumenie może? Poszukuję paska o szerokości 4mm i obwodzie ok. 13cm, grubość 0,5-0,7mm.

Te najdroższe szpulowe z zasady są mumiami mającymi świadczyć jedynie o możliwościach finansowych właściciela przeważnie durnego jak but i głuchego jak pień

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc

...dla czego "durnego jak but i głuchego jak pień" ? !

czy to ,ze człowieka stać na taki wydatek źle o nim świadczy ? !

A tak na marginesie - chyba nikt nie liczy na zakup 270-tki Revoxa za 19 zł na jakiejś złomiarni (?)

Widziałem już cmentarze za szybką pod sznurek prawie kompletne o idealnym zewnętrznym wyglądzie magnetofony nawet niektóre z nich wydawały głos na 1/10 swoich możliwości, żaden z nich nie został zakupiony jako sprzęt to pracy czy zabawy tylko jako mebel, często chęć posiadania takiego sarkofagu przysłania istotne potrzeby innych członków rodziny,

Pozdrawiam

Zbyszek

Potrzeby członków rodziny zawsze będą niezmierzone i czasem trzeba być egoistą i sprawić sobie też trochę frajdy nie samą pracą żyjemy coś nam się też należy z tego co wypracujemy

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To ostatnia seria revoxa,więc pojawiła się na końcu na allegro.Nie znalazłem ,zadnych danych ile tej serii wyprodukowano,ani jakie ma parametry.Poprzednie serie revoxa jakoś mnie nie zachwyciły jesli chodzi o np; pasmo z jakim nagrywają.PR-99 ,najlepszy jaki słyszałem nagrywa zaledwie do 22 khz.

Zamiast dzień dobry

TANDBERG TD20A HS

Najpierw myślmy o innych a później o sobie abyśmy nie błąkali się samotnie pośród coraz to gorszych słuchawek.

Zresztą cieszyć się należy zawsze i z wszystkiego nawet ze zwisającego przez poręcz balkonu cycka sąsiadki. Przyganiał kocioł garnkowi a sam kopcił: NIKJAN MODELL DH-209 2 X 8 Ohm w niedzielę 10.05.2007 zapłaciłem za nie 8 złp nieobżałowane bo grają coraz piękniej.

Pozdrawiam

Zbyszek

A imię Jego jest Czterdzieścicztery [-151]. Dzień w dzień wymieniam je z szacunkiem zakładając na łysy łeb 2-WAY-SH-667 Murphy

To co jedzie do Ciebie listem poleconym [priorytet] to absolutne dziewice TDS-10 i obyś słyszał przez nie najwyżśze i najniższe rejestry z dołaczonego J.S. Bacha . A potem prośba daj świadectwo prawdzie bo coraz więcej na tym forum guru szerzących swoje naiwne wiary i teorie,

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajny sprzecik pewnie.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Korwinie to co z tym patentem na VHS'y?Dzięki temu mógłbym nagrywać szpule za nieduże pieniądze,a przy tym mógł mieć kupę zabawy z cięciem.

A ja osobiście nie uznaje sprzętu,który ma służyć za mebel,choćby miał pól wieku musi Grać i w tym cały jego urok.Na półce można samą skrzynkę postawić,ale magnetofonem nazwać tego nie można,jeżeli nie wydaje z siebie dźwięków,albo grając ledwo się kupy trzyma.

Pozdrawiam

Bierzesz kasetę VHS [ dziewicę] ściągasz z niej tak zwaną klapkę przewracasz ją tak aby było widać wszyskie pięć śrub ściągających górną i dolną część kasety luzujesz [odkręcasz] trzy przednie zwalniasz zatrzask wpychając kawałek przyciętej gumy w otwór odpowiedzialny za zatrzask szpul w kasecie, następnie w powstałą szczelinę między dołem a górą kasety wprowadzasz ostrze skalpela tak aby jedynie sam jego czubek wystawał skalpele robiłem z jednorazowych maszynek do golenia ostrze o kształcie L prostując do I i jego krótki odcinek montując czyli częścią tnącą w prawą stronę [kaseta leży dupą do góry i z prawej szpuli taśma się odwija skalpel powinien znajdować się tuż za eliptycznym otworem skręcamy śruby przednie wyciągamy gumę z otworu blokującego zatrzask napinamy taśmę wkładamy do magnetowidu będacego złomem i włączamy play i taśma się tnie idealnie bez pośpiechu po docięciu jej do końca wyjmujemy ją z magnetowidu napinamy i jedną z połówek od strony przeźroczystej części szpuli przyklejamy taśmą przylepną korzystając z otworów w szpulach i przuklejamy porządnie jej koniec górną część szpuli od strony mlecznej odwijamy na zwykłą szpulę tak zwaną filmówkę po jej całkowitym przewinięciu odcinamy ją od szpuli magnetowidowej przyklejamy po ściągnięciu zabezpieczeń część dolną i przewijamy aż do końca. Po rozwaleniu iluś sztuk kaset będziemy mieli materiał do bardziej chytrego cięcia i przewijania podająca 1/2" odbierająca 1/4" sztywna przekładka 1/4" itd .

Resztę wymyślaj sam, mó obecny wariant jest bezmagnetowidowy kręcę korbką i jakoś tnę.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS w VIDEO2000 występują przy każdej kasecie świetne mosiężne rolki 1/2" i jak będę robił maszynerię do cięcia

krążków NAB to je wykorzystam i zrobię przecinarkę tak jak są robione przewijarki do filmów wąskotaśmowych.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wielkie dzięki Panie Zbyszku.A ja chyba rozwalony magnetofon szpulowy sobie przerobię na przecinarkę.Trochę mnie dziwi,że ta taśma się idealnie tnie na pół.Trzeba popróbować

Pozdrawiam

Zobaczcie ! To cudo o którym pisaliście wcześniej można teraz kupić na "Allegro" !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tnie się wprost genialnie a nagrywa jeszcze lepiej jest to superferro stabilizowane kobaltem spełniające normy taśmy chrom II. mam obiecane AMPEX AGFA i inne nawinięte na NAB-y i na nich muszę się skoncentrować

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam! Wkleję także jedno zdjęcie magnetofonu, może komuś się wyda ten magnetofon złomem, mimo wszystko darzę go szacunkiem bo mi odtwarza i nagrywa najlepiej ze wszystkich - każdy ma to na co go stać :)

Po reaktywacji silnika sterującego magnetofon działa jak należy, pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy wstałeś dzisiaj z łóżka lewą nogą, że wypisujesz zaraz srana takie gupoty o Nakamichi, to, że nie dali do niego oprócz jednego podwójnego podświetlanego wodotrysku żadnych korbek żadnych kurków to jeszcze źle o sprzęcie nie świadczy.

Pogłaszcz go w moim imieniu i daj porządny chrom na śniadanie

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem co w tej chwili ozdrowieniec wpierdala z apetytem ale szef kuchni poleca FUJI JP-II 90 na zębach się nie zawija i ma wielce rajcowny [zgodny z rzeczywistością [niewirtualną] napis Extra clear sound.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Ozdrowieniec" wpierdala Sony UX-S60, w kolejce czeka Maxell UDI-I.

Morda mi się cieszy jak słucham tego magnetofonu, taka radość jak u dziecka, które dostało nową zabawkę do piaskownicy :)

Co do kaset Fuji, z rok temu upatrzyłem w Niemczech właśnie kasety tej firmy wziąłem pięciopak Fuji DR-I i jestem z nich zadowolony, mam też dwie sztuki DR-II, nagrywał ktoś na nie? Wiem że są wytrzymałe ogólnie i jak na te czasy dosyć mocnej konstrukcji i chociaż skręcane ( TDK już niestety zgrzewa czy jak to się tam nazywa).

Na alegro ktoś wystawił to cudo - Pioneer CT-S920S:

Ukryta Zawartość

Kolega z forum Diskomaniak71 prowadzi w licytacji, ja sobie już go odpuściłem(ze wzgl. na cenę), ale tak z ciekawości gdyby ktoś mi wyjasnił o co chodzi w funkcji Peak LEvel Calibration System oraz w funkcji Line Straight? Kojarze że to pierwze dotyczy chyba siły wysterowania przy nagrywaniu.

post-15888-100009460 1182942522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego Pionka obserwują chyba wszyscy z tego tematu o magnetofonach,najwyższy model,posiada (podobno) Direct Drive bez pasków ale tego na 100% nie wiadomo.Osobiście preferuje te starsze,chociaż początkowo narzekałem na te Pioneery serii 9xx ale teraz wiem że trudno im brzmieniowo znaleźć godnego konkurenta.

A oto moja maszyna :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro już o Pioneerach mowa - mój ostatni nabytek:

Ukryta Zawartość

post-2962-100009450 1204114372_thumb.jpg

post-2962-100009451 1182956040_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do pełni sprawności potrzebuje paska łączącego wałki - prawy napędzany jest bezpośrednio, lewy paskiem od niego.

Ukryta Zawartość

post-2962-100009447 1182956198_thumb.jpg

post-2962-100009448 1182956198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneer CT-S920S to naprawdę niezły magnetofon. Pamiętam, miałem kilka lat temu także jego poprzednika CT-S910. Różnił się tylko tym, że nie miał Dolby S. Napęd Direc Drive w żadnym z podanych modeli nie występował. Straight Line skraca drogę sygnału ze źródła i omija potencjometr zrównoważenia kanałów. Ze względu na discomaniac'a i jego zapędy w aukcji więcej już 920-tce nie słodzę. Do licytacji nie podchodzę, gdyż żaden kat nie wraca na miejsce zbrodni. Oczywiście oprócz Bieruta.

Pozdrawiam,

i powodzenia !!!

Ten Pionek 920 to przyzwoity magnetofon, ale niestety (a wlasciwie stety) nie lepszy od modelu nizej - 820-tki. Mialem oba i stwierdzam, ze graja IDENTYCZNIE. Funkcje tez wlasciwie takie same, oprocz wylacznika HX-Pro. Zostawilem sobie 820-tke, bo jest sporo tansza. Transporty naturalnie rowniez takie same.

• Pokaż nowe odpowiedzi