Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

też miałem kiedyś 820 i potwierdzam ,że jest to bardzo dobry magnetofon.Ma dokładną autokalibrację ,tak że nie było po niej co poprawiać.Rozłożył wszystkie moje poprzednie Technicsy na łopatki.

CT-920 rózni się od CT-820 też głowicą amorficzną i prądeme 210 khz i jest różnica bo ct-820 gra jaśniej od mojej ct-910 ale to moje zdanie a pioneer nie miał Direct Drive

Nie do końca są to identyczne magnetofony. 820 nie posiada amorficznych głowic tylko permaljowe, w stosunku do 920 ma okrojone pasmo. 920S - 10 Hz 25 kHz; 820S - 15 Hz - 21 kHz dla typu IV. Stosunek sygnał/szum bez Dolby w słabszym z tego co paiętam to wynik o całe 3 dB gorszy.

Dziewiątka na początku oznaczenia widocznie do czegoś producenta zobowiązuje.

Pozdrawiam,

Yogi1, słyszałeś, że na niemieckich forach 910 jest wyżej ceniona od 920? Podstawowe zalety: brak Dolby S i selekcjonowane elementy. Tak twierdzą Zachodni sąsiedzi. Osobiście podzielam ich pogląd.

Tak, z tymi parametrami to wszystko prawda, ale prawda jest rowniez to, ze te magnetofony (820 i 920) graja tak samo. Przynajmniej wedlug mnie.. chociaz chyba nie tylko, bo swego czasu w niemieckim AUDIO byly na tym samym miejscu, ocenione po 80 pkt.

Audiofil ja na mojego CT-910 nie narzeka i nie muwie że jest gorszy od CT-93 bo grają inaczej kiedyś kupiłem z komisu 920 ale brzmienie mi się nie podobało troche zbasowane myślałem że to problem z autokalibracją i oddałem go , a 910 gra bardzo dobrze

Pioneer 820 od 910 i 920 odstaje wskazaniem wysterowania - skala od -20DB do +6 (porównując do tej z tych 9xx od -35 do +8) wypada wg mnie cienko. Pewien czas temu miałem do wyboru kupić 620stkę(z 1wszą wersją wyświetlacza) oraz 710tkę(z drugą - szerszą wersją wyświetlacza) z tej właśnie serii , wszyscy mówili mi że te decki to jest praktycznie to samo ale ja widziałem że ten wyświetlacz jest po prostu okrojony w 620stce. Wybrałem 710 i to był dobry wybór (displej jest taki sam jak w tym 920). Wogóle uważam że decki z tej serii to jedne z najlepszych i najładniejszych decków Pioneera ever. Pozatym powstały w czasach, gdy kaseta stała się już nośnikiem drugiego rzędu po CDku na pocz lat 90tych.

Jeżeli chodzi o wygląd i kunszt wykonania to stara seria Reference począwszy od CT-939 wzwyż aż do CT-93 bije na głowe te decki z seri CT-S620S - do omawianego CT-920S i pokrewnych.W nowych nie ma ani miedzi uformowanej w plastry miodu ani doskonałych głowic Laser Amorphous tylko PC OCC,a o drewnianych boczkach nie wspominając.Wg mnie stara seria Pionków rządzi.Te nowe z kieszenią na środku to już nie to samo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

T-Bolt dwie rzeczy:

1. CT 939 mkII na ktorego sie powolujesz mimo oznaczenia Laser Amorphous ma glowice kombinowane (przerabialem go juz).

2. Porownaj sobie wzmaki ze soba: A 878 ponad 20kg wagi miedziane chasis i A 09. Wtedy zrozumiesz o co mi chodzi. Ten drugi gra na poziomie najlepszych Luxmanow w historii i moze byc tez zestawiany z bardzo przyzwoitymi Accuphase a ten pierwszy... Przemilcze...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I nadal uwazam ze w swojej klasie A 676 777 i 878 sa godne uwagi. Tylko problem polega na tym ze A 09 to kompletnie INNA KLASA. Takze cenowa. Koncem lat 90-tych w Polsce kosztowal ok 13-14tys zl.

post-1457-100009435 1182981986_thumb.jpg

post-1457-100009436 1182981986_thumb.jpg

Ale wy dalej mowicie tylko o roznicach w budowie, podczas gdy mi chodzi o rzecz (wedlug mnie) najwazniejsza, czyli dzwiek. Co z tego, ze 920-tka ma ladniejszy (??) wyswietlacz, glowice amorficzna, sersze pasmo i kilka teoretycznych usprawnien, skoro nie gra lepiej od 820-tki?

O widze spory znowu.Mozliwe w sumie ze te Pioneery beda nie do odróznienia w slepym tescie odsłuchowym..;-)

Moze ten Pioneer 920 gra dobrze ale ma jedna wade a jest nia tandetny wyglad...Ja bym kupował seri 939 lub podobne.

Grundig High Fidelity

Mnie z kolei bardziej wizualnie odpowiada właśnie ta seria z kieszenią na środku, choć bez wachania zamieniłbym moje 710 a nawet to 920 na CT-93 Reference z kieszenią po lewej stronie, z boczkami i fortepianowym lakierem (od pół roku napalam się na jego zdjęcie w katalogu z 94roku ale chyba tylko na tym napalaniu poprzestane jak narazie)

Oczywistym jest że kazdy lubi co innego....;-).Nie słyszałem tych nowszych wysokich modeli PIONEER ( tylko 737).

Ale kaseciaka Braun bym nie oddał za zaden z nich.Był chwile na Allegro dual c 839 z autorrewersem ale zaraz zniknał.

Odnosnie wpisów co zakresu nagrywania tych decków (Hz) to wsadzam to miedzy bajki( dokładnie wpływ na brzmienie).

Parametry nijak sie maja do brzmienia decka..Najlepiej gdyby magnetofony nie posiadały dolby a postarano by sie o lepsze konstrukcje i budowe samego decka.

Grundig High Fidelity

T-Bolt

o mnie | ignoruj | PW

stat: 289 / 104 / 3

27 Cze 2007, 23:11

A brzmieniowo która linia Pioneerów wypada lepiej?A może obydwie te serie "kasuje" Pioneer "Blau Serie"?

Pioneery ( te co poznałem) graja troche tak jak wygladaja czyli efektownie.Poznałem sie blizej tylko z jednym modelem 650 .Oraz troche posłuchałem tych top compudecków.Ale tez jest taka prawda ze takowy deck trzeba potrzymac w domu troche dłuzej i potestowac.No ale sa to całe szczescie GRAJACE decki....Po testach twierdze ze u mnie BRAUN nie ma konkurencji jak na razie.Na dniach wypożycze od handlarza z Allegro jakis TOP model ( akai ,pioneer lub optonica).Tyle ze u tego pana wiekszosc decków zdycha ( jako ze ma ich tyle ze nie graja i paski gnija ).Odsłuchuje on kaset na AKAI GX 95...

Grundig High Fidelity

Mzawek.Dokładnie taki sam sprzedałem na allegro za mniej niż sto złotych.Był w idealnym stanie,ale było słychać,ze to magnetofon kasetowy.Wyglada rzeczywiście pieknie ,szczególnie w nocy.Posiada tylko dwie głowice,ale też bardzo zmyslny system autokalibracji.Po uruchomieniu kilkakrotnie nagrywa i odtwarza sygnał testowy na tym samym odcinku taśmy,aż znajdzie optymalne ustawienie.

>Mzawek.Dokładnie taki sam sprzedałem na allegro za mniej niż sto złotych.Był w idealnym stanie,ale

>było słychać,ze to magnetofon kasetowy.Wyglada rzeczywiście pieknie ,szczególnie w nocy.Posiada

>tylko dwie głowice,ale też bardzo zmyslny system autokalibracji.Po uruchomieniu kilkakrotnie nagrywa

>i odtwarza sygnał testowy na tym samym odcinku taśmy,aż znajdzie optymalne ustawienie.

Taka autokalibracja jest OK dokad działa....System accubiasONKYO to podobny wynalazek.Ten JVC jak widac nie ma przy tym regulacji bias niestety.To ze brzmi jak kaseciak to juz inna sprawa.Przy tych japonczykach mam wrazenie ze BRAUN C2 moze nagrac wiecej pasma ,lepiej i z lepsza dynamikaNiestety do kazdej tasmy regulacja jest dosc skoplikowana .ja juz nawet nie zakrecam pokrywy.Ten brak regulacji BIAS przeszkadza w pełnym komforcie uzytkowania....;-)

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek przy kazdej okazji wychwalasz swojego Brauna pod niebiosa... Ten JVC to inna klasa w stosunku do Brauna. Mialem kiedys KDA 33 i krotko KDA 55. 66 to model bardziej zaawansowany. Jak to nie ma biasu? A myslisz ze co ustawia komputer?:)

discomaniac71, 28 Cze 2007, 15:34

>mzawek przy kazdej okazji wychwalasz swojego Brauna pod niebiosa... Ten JVC to inna klasa w

>stosunku do Brauna. Mialem kiedys KDA 33 i krotko KDA 55. 66 to model bardziej zaawansowany. Jak to

>nie ma biasu? A myslisz ze co ustawia komputer?:)

Ja nie widze w tym JVC mozliwosci regulacji bias.To ze automat ustawia prad to chyba nic dziwnego jako ze fajny bajer na tamte czasy.Nawet ONKYOintegra ( bez płynnej regulacji) miały po 5 rodzajów do wyboru ustawien bias( nie tasmy)

A to ze chwale Braun C2 to chyba dobrze dla mnie bo pewnie ceny spadna a i tak nikt nie kupuje ich wyrobów.No chyba ze młynki i miksery....

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek accubias w Onkyo ustawia bias czyli prad podkladu podobnie jest w tym JVC bo inaczej komputer mozna sobie w d... wsadzic. Generalnie magnetofony maja dwie regulacje: bias (prad podkladu) i kalibracja (poziom zapisu). W Onkyo jest rozwiazanie polowiczne: accubias ustawia prad podkladu a uzytkownik kalibracje. Denon ma tylko prad podkladu bez kalibracji. Podobnie niektore modele TEAC'a.

Witajcie.Przepraszam,że tu wpisuję sprawę, ale mam tu wielu znakomitych przyjaciół i może ktoś mi pomoże.Bardzo pilnie potrzebuję schemat wzmacniacza M-02. Padł i bez schematu się nie da. Kupię natychmiast. Info prosze na PW. Oddam w zamian np schemat do Akai GX-635D - żeby nie było już zupełnie offtopic.Pomóżcie -Luxman to podstawa mojego dźwięku w domu i niestety zdechł. Pozdr - Jacek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie,

Mam prozaiczne pytanie - bynajmniej nie chciałbym nikogo prowokować - w jakim celu jeszcze można zastosować magnetofon kasetowy poza następującymi celami:

- odtwarzanie posiadanej jeszcze kolekcji kaset MC

- cele kolekcjonerskie

Pytam, ponieważ mam wciąż w posiadaniu RS-BX747 Technicsa - 3 głowice, bezpośredni napęd stabilizowany kwarcem w stanie absolutnie perfekcyjnym - grał u mnie 2-3 lata i to w relacji 30/70 jeżeli chodzi o wykorzystanie MC/CD. Nie wiem co z tym fantem zrobić - mogę go sprzedać na allegro za paręset złotych, ale trochę mi go szkoda...

Kal

• Pokaż nowe odpowiedzi