Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś to była firma która opanowała w 80 % -tach Pewex i Baltonę podobnie było u Dederonów [DDR=NRD], na następnych skromnych pozycjach znajdował się National Panasonic Sony Hitachi i inni. A mnie te japońskie cuda i wianki na kiju dziwnie nie odpowiadały najpierw jeszcze w latach czterdziestych była fascynacja małą EMI reporterską na drut stalowy a potem przyszła miłość do NAGRY i UHERA i tak już q pozostało na wieki wieków amen

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wszystkich serdecznie

Siedzimy teraz z Lubą na skarpie w około piękne widoki ,fjordy prawie z reki jedzą a takie spokojne .

Czasem zajrzę na forum ale na razie z braku czasu nie za często , necik tu fruwa w powietrzu jak myggi to po norwesku komary.

łosie spaceruja , teraz jest 22.30 i jest widno że można jagody zbierać a i nie rzadko o północy chodzimy na spacery

Grzyby ,ryby,jagody,borówki i czego tam jak kto lubi oczywiście ,jutro pośle fotki na meila i zakropie sowicie ten Chrystusowy wiek może Bozia da zdrowie na więcej , pozdrawiam Wszystkich a w szczególnosci Pana Korwina,Jacka,Pana Lechosława, i życze wszystkim zdrowia i pomyślności .

audiomagia.blogspot.com

MAG, 25 Lip 2007, 22:35

żyj nam zdrowo i oby Ci myggi do kieliszka nie powpadały a łosie zakąski nie pożarły

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witajcie,

ostatnio mm dobrą passę zakupową 2 tygodnie temu kupiłem srebrnego radmora 5100 na pchlim targu w Krakowie za oszałamiającą sumę 25 zł - baba sprzedawała książki i siedziała na nim a żeby było jej wygodnie podłozyła sobie koc :) ... Stan dobry plus - praktycznie bez rys - nieprzestrojony do czyszczenia ...

Za to tydzien temu zaszalałem na allegro wydając 10zł (!) i kupiłem długo poszukiwanego Pioneera CT-F9191, właśnie dopasowałem głowicę - wszystko chodzi - kilka drobnych rys. Stolarkę właśnie wysłałem do znajomego i za tydzień będzie jak nowa - choć nawet ta oryginalna była OK. Topowy model rok 1975/76.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W środku bajka zrobię rozbierane fotki zaraz i się podzielę tą 14 kilogramową radością.

Już się zastanawiam jak zagra razem mój zestaw za 35zł :)

Idę szukać jednej gumki bo nie przewija - trzymajcie się ciepło

Nikx

Ukryta Zawartość

Witam

Dziekuję wszystkim za życzenia na pewno wychylę za Was pędzonego norweskiego napoju hi hi mocno procentowego

śledzę Wasze wpisy jak tylko mam czas , jak sie bardziej zaklimatyzuje na pewno będe bardziej aktywny.

Dziekuję za pozdrowienia i pozdrawiam Korwin , Marek 41 , Rafaell ,i wszystkich pozostałych serdecznie pozdrawiam

Dodam że ogladałem ostatnio Revoxa szpula nr 3 bardzo fajny i może go drapne , jeszcze raz pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Rozbierane fotki Pioneera CT-F9191

Stan przed czyszczeniem i renowacją - choć za wiele to jej nie będzie :)

Gdyby ktoś był zainteresowany manualem lub schematem >>> wyślę.

Czy ktoś już miał go w swoich rękach - sugestie mile widziane.

Nikx

Ukryta Zawartość

post-4300-100007922 1185457713_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część druga zasadnicza ... Pioneer nagi ...

Cała elektronika izolowana pod masywną płytą montażową.

Zadziwiająca jest jakość potencjometrów - jak nowe!

Jeżeli ktoś chciałby jakieś zbliżenia - nie ma sprawy.

Ukryta Zawartość

post-4300-100007919 1185458083_thumb.jpg

post-4300-100007920 1185458083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe co kolega zakupi sobie nastepnego

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Rozmawiałem ze znajomym elektronikiem i wziąłem od niego kilka sugerowanych różnych głowic, które powinny były pasować - po kilku próbach odsłuchowych chyba zdecyduję się wsadzić głowicę Akai. Nie mam pojęcia jak grał oryginał :) bo jak go wyprodukowali to szedłem do przedszkola :) - ale teraz brzmi OK. Na szybo porównywałem go innymi deckami, które mam w domu i już jest jednym z moich faworytów. Jutro odwożę go do znajomego w celu ustawienia głowic i wymiany dwóch gumek, które kupiłem - a przy okazji mi je wymieni (nie przewija).

Jutro dowiem się czy głowica wybrana na ucho będzię tą właściwą.

Apropo jeżeli ktoś ma oryginalną głowicę do niego w bdb stanie to prosze o kontakt - w manualu opisana jest jako "ferrite solid".

Jedyn sprawa, która do mnie cały czas nie dociera, to to że ma on 32 lata!

nikx

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1023 / 233 / 0

26 Lip 2007, 16:30

Rozmawiałem ze znajomym elektronikiem i wziąłem od niego kilka sugerowanych różnych głowic, które powinny były pasować - po kilku próbach odsłuchowych chyba zdecyduję się wsadzić głowicę Akai. Nie mam pojęcia jak grał oryginał :) bo jak go wyprodukowali to szedłem do przedszkola :) - ale teraz brzmi OK. Na szybo porównywałem go innymi deckami, które mam w domu i już jest jednym z moich faworytów. Jutro odwożę go do znajomego w celu ustawienia głowic i wymiany dwóch gumek, które kupiłem - a przy okazji mi je wymieni (nie przewija).

Jutro dowiem się czy głowica wybrana na ucho będzię tą właściwą.

Apropo jeżeli ktoś ma oryginalną głowicę do niego w bdb stanie to prosze o kontakt - w manualu opisana jest jako "ferrite solid".

Jedyn sprawa, która do mnie cały czas nie dociera, to to że ma on 32 lata!

Cholera moje decki za młode sa jak widac...czas poszukac dziadka z krwi i kosci.Choc miałem sansui i miał tyle latek chyba ,ale sprzedałęm bo w sumie grał srednio( wtedy dla mnie hiend to był)

Grundig High Fidelity

"26 Lip 2007, 16:13

Ukryta Zawartość

Ciekawe co kolega zakupi sobie nastepnego"

Też sie nad tym zastanawiałem,ale sprzedaż tego 2570 to przecież zdrada ideałów ;)

Ukryta Zawartość

mam też dwa decki AKAI z tego czasu i od czasu do czasu muszę całe towarzystwo rozebrać by popatrzeć jak powinien wyglądać solidny sprzęt od środka ...

Oglądnęłem go ze wszystkich stron - nie był grzebany, wszystko oryginały (tylko głowica nieobecna). Gałami kręciłem z pół godziny bo uwierzyć nie mogłem, że ani jednego trzasku z nich wydobyć nie mogę - wręcz zawiedziony byłem bo miałem je ochotę rozkręcić i wyczyścić - pewno poslużą następne 30 lat.

Oni takie decki robili a u nas szczytem marzeń był monofoniczny - lampowy szpulak na licencji grundig'a.

MAm 6 decków pioneera ale żaden nie wygląda tak jak ten - moja 830tka lub 737MkII to przy nim zabawki - kiedyś dla porównania zrobię im fotki obok siebie ...

A co do Brauna - gusta nie podlegają dyskusji - ten Pioneer to inna kategoria wagowa i wiekowa :)

Słuchałem C2 jakiś czas temu - brzmi OK ale żeby zaraz na śniadanie!?

Mam obecnie 16 decków w domu - sorry już 17 (z 9191)- każdy jest inny - mam nawet takie zboczenie, że na różnych slucham różnej mózyki. Oecnie deck to także wrażenia organoleptyczne, które uzupełniją wrażenia słuchowe. Tak jak niezapomniany jest rytuał zakładania taśmy na szpulaka - dla samego faktu tych przygotowań warto mieć taki sprzęt ...

Trzymajcie się

Nikx

po integrze 2570 będzie pewno to .... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też tak potraktowałem twoją uwagę :)

Każdy ma swoje zboczenia i sentymenty ....

Przypomina mi się kawał:

kumple żartują z jednego, że ma brzydką zonę, on się zadumał i odpowiedział - "na razie bedzie".

Jutro też jest dzień i nowe decki do wyhaczenia :)

discomaniac71

Disco nie bierz moich wpisów na powaznie.Ja z zasady do nikogo sie nie czepiam.Myslałem ze zapodasz sobie jakis wysoki NAKAMICHI lub chocby BRAUN C4.A tu jakis plastik sztucznie brzmiacy pewnie .Choc moze dobry magnetofon.

No ale na Allegro posucha teraz.

Grundig High Fidelity

mzawek, 26 Lip 2007, 16:55

>nikx

>jak bedziesz rozkrecał te decki to dawaj dobre zdjecia wnetrznosci oraz w szczególnosci napedu...

OK,

jak wrócę z wakacji to trochę porozkręcam sprzętów i wrzucę na forum.

Właśnie policzyłem, ze ten Pioneer kosztował mnie 70 groszy za kilogram :) to prawie jak złom a tyle radości ...

> Disco

nikt na tabie nie siedzi, lato wraca to ich chumory wracają - znów Brown C2 króluje .... Cokolwiek byś nie kupił to i tak z Brownem przegrasz - chyba że C2 w wersji Gold :)

Idę na kawę ... zrobić wam?

>>> Mzawek

chciałeś napęd 9191 to masz, ale słabo go widać. Jak go potem rozbiorę to wrzucę detale.

Ten górny silnik to tylko przewijanie dolny - większy to napęd właściwy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi