Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>szeryfo

Bawiłem się 6-stką,nagrywa świetnie,ale wydaje mi się mniej solidna od 990-tki,którą uważam za najlepszą z sonek...Amorficzna głowica,szafirowe łożyska(6-stka tego nie posiada).Mimo to fonicznie jest to świetny klocek i z tego co wiem bezawaryjny.

A SABA to SABA? Czy tez ktos inny dla nich robil sprzet?

Np. taki deck:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Robił kiedyś Telefunken [nawet dużo]

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Dzisiaj juz takich reklam nigdzie nie zobaczymy :(

Ja spadam spac.

Do snu jakis rock sobie na Kenwoodzie odpale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>akism, yogi,...

Witam sony-deck-fanów :-)

moja 870-tka spisuje się wyśmienicie, i te drewniane boczki :-)

....co sądzicie o tym decku ? to chyba drugi od góry w owym czasie model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też zaczynam dzień od UHER-a i zastanawiam się poważnie do której grupy się aktualnie zaliczam bo są: chorowici, chorawi, chorzy, chorsi, najchorsi i pojebani. Oprócz stacjonarnych decków SONY popełniło legendę zapisów Jimi Hendrixa i hippisów magnetofon reporterski wielkośći walkmena o niesamowitych wręcz parametrach

jest to SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D6C wersja nieco uproszczona ale również doskonała to WM-D3.

robiło również Sony sprzęt zawodowy [kasetowy] w klasie radiowej wielkości UHERA CR-240.

Pozdrawiam

Zbyszek

manix zazdroszczę sprzętu - dla mnie decki sony też są ponad czasowe (oczywiście razem z pioneerami:)

zadziwiające że firma sony wypuszczając na rynek tyle szamba dla plebsu potrafiła budować takie urządzenia..eh

Nie opierdoli ponieważ nie widzi powodu najwięjsze gówna powstały w Europie CC Compact Cassette [Philips ] szerokość taśmy ni to ni owo 3.8 prze. 4.76cm/sek w latach 70- tych Sony Elkasete 1/4" jak w szpulowych przes 9.5 cm/sek Pchilips DCC ....jowy a SONY DAT, JVC HiFi Audio VHS

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.A UHER-a Q....wa kocham [ostatnie stadium]

Korwin.Kasety CC w założeniu nie miały słuzyc do zapisu dzwięku z dużą jakością.Miał to być tani nosnik do urzadzeń przenosnych i do samochodu.Przypomnij sobie,że w tamtych czasach nie było innej alternatywy.Oprócz samochodowych gramofonów na single,ale działało to dobrze tylko w cadillaku.Chcieli po prostu upowszechnic zapis magnetyczny.To,że ten standart zrobił taką karierę to sami byli zaskoczeni.Też uważam,że nie nadaje się to do porządnego zapisu,ale trzeba przyznać,że postep i osiagniecia w tej dziedzinie są niesamowite.Stąd wniosek,że jak się przyłożyć,to i z takiego g.. mozna coś wycisnąć.Aż strach pomysleć do czego by doszedł zapis w szpulowych,gdyby poswięcono mu tyle samo energii.

te sony elcaset to chyba w sumie taki mały szpulowiec w kartridzach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Nie wiem Korwin czy tak mozna mowic, ze najwieksze gowna powstaly w Europie.

Przeciez firmy sie mieszaly. Europejskie firmy produkowaly w Japonii, japońskie w Europie itp.

Ja uważam, że najlepszy sprzęt powstawał tak do początku lat 90-tych. Niezaleznie czy to w Europie, Usa czy Japonii.

Przeciez bywają Duale z napisem Made In Japan, WEGI robione w niemczech, a to przecież SONY. Sam mam taki gramofon nie do zdarcia.

Kiedyś na taki standart polowałem,ale skończył sie zanim uzbierałem kasę he-he.Był jeszcze inny pomysł.W stanach mocno rozpowszechniony tzw,8-trac.Były to kasety z taśmą 1/4cala.Grało to całkiem dobrze,zapis był do 16 khz,ale jakos też umarło i CC opanował cały świat niestety.

Na pewno priorytretem nie była jakosc dzwieku w przypadku CC .No ale gabarytowo była do przyjecia pewnie i na pewno w sumie tansze.Patrzac na konstrukcje magnetofonu elcasete to przypomina szpulaka najbardziej .No i ile wsadzisz do schowka w aucie takich elcasete kartridzy..?

Grundig High Fidelity

A tak naprawdę Mzawek to niech każda pliszka swój ogon chwali ...diejstwitielno tridca' tri santimietra , Ktoś ma słabość do świetnego PHILIPSA, Ktoś do TEACA, Ktoś do REVOXA a taki smętny k*tas jak ja bez UHER-a, żyć nie może;

Pozdrawiam

Zbyszek

Podbierano sobie pomysły kradziono patenty zakon na Paskał [prawo naczyń połączonych niektóre z tych naczyń są osobliwego nabożeństwa zwłaszcza kiedy nocą świecą w nich okrągle zegary Marek41 poświadczy On mi to cudo wysyłał z Warszawy do Krakowa]

Ukryta Zawartość

na pewno nie pogardziłbym takim sprzecikiem.

ps.

Korwin

Obecny i znany VHS HIFI nie nadaje sie do zapisu samego audio najwyzszej jakosci.Jedynie dzwieku z obrazem w znosnej formie.

No chyba ze powstałby taki magnetofon tylko do audio to wtedy nie wiadomo.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

W stanach do samochodów były też kasety w pętli zamkniętej było to g niszczące taśmę taśma była wysuwana od środka nawoju ale nie wymagające odwracania kasety i grało toto na okrągło

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mzawek czyżby Ci obiadek zaszkodził, że ....lisz jak potłuczony, zdermontowałeś, rozregulowałeś i być może trafiłeś na j**nięty egzemplarz Kilku innych i ja chwalimy sobie JVC BR7000ERA więc nie sr** nam do naszych wiaderek piaskownica zabawie winna służyć a nie defekacji.[od tego jest Kibel]

Zbyszek

Rafael.Grało to i gra dalej w pojazdach moich znajomych.Sam sie przymierzam,aby takie cudo wróciło na pokład mojego poazdu,ale ceny na ,które trafiłem mnie odstraszyły.I naprawde gra to swietnie,oczywiscie,jak nie jest zniszczone.

Do Korwina.Faktycznie te okrągłe wskazniki są najładniejsze,ale co ma znaczyc to [ostatnie stadium]Nie strasz nas .Masz miec przeecież jeszcze porządne studio z co najmniej dwoma studyjnymi dwusladami itd.A ten tu 'ostatnie stadiu'.I kto to wszystko ma ponagrywac,jak nie ty.Uszy do góry.

Korwin

Nie denerwuj sie ale oto moja ocena zapisu VHS hifi

Pierwszy bazgrołek to zródło .

Drugi bazgrołek to nagranie VHS HIFI.

mozliwe ze na słuchawkach nie słychac tego ale zapis VHS hifi degraduje tak zwana scene stereo .

Nie wycina zadnych wysokich tonów( jedno na pewno degraduje a jest to bas po tej demodulacji który jest w jakis sposób zmieniony takze) Ale to przy głównej wadzie vhs hifi jest bez znaczenia juz.Mozliwe ze gdyby opracowana magnetofon VHS hifi do zapisu tylko audio( chyba nie opracowano niestety) to jakos poradzili by sobie.

kaseciaki nie robia takich szkód ....

Ukryta Zawartość

post-7608-100007421 1186151224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Witam

Forum przeglądam już jakiś czas, natomiast piszę po raz pierwszy gdyż niestety mimo szczerych chęci nie mogę znaleść żadnych informacji o interesującym mnie magnetofonie.

Czy ktoś z Was wie coś na temat decka TEAC V-1010 ? Trudno wygrzebać w sieci jakieś sensowne informacje o tej konstrukcji. Prosiłbym o opinie dotyczące jego pracy (tzn czy występuje duża awaryjność) jak i opinie dotyczące jakości dzwięku nagrywanego i odtwarzanego.

Szukam poprostu 3 głowicowego decka, i rozważam ten model TEAC'a.

Uprzedzam że nie jestem zapalonym audiofilem mimo że muzyki słucham bardzo dużo. Wystarcza mi to co mam (opisane w o mnie). Jednak lubie magnetofony i nie potrafie opisać dlaczego :). Poprostu lubie i tyle.

Dzięki za ewentualne odpowiedzi i sugestie.

Nie wiem na 100% ale Pioneer jest jakoś powiazany z TEAC>Widziałem kiedy test DVD Pioneer 535 oraz TEAC( numer wyleciał z głowy) i innych szmelców.Ten TEAC był identyczny jak Pioneer.Wewnatrz i na zewnatrz.Wiec moze ten TEAC 1010 to po prostu Pioneer...

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi