Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie na temat demagnetyzera JVC w postaci kasetowej.posiadam takowy i moim zdaniem jest przeznaczony do decków z głowica uniwersalna.W deckach 3 głowicowych jego działanie jest niewiadome.jego wklesła

wytłoczka pasuje własnie do głowic uniwersalnych .na forum hifi muzyka czytałem o gosciu który zniszczył sobie głowice w jakims drogim NAKAMICHI.wielokrotne uderzenia podczas demagnetyzacji nie tam gdzie trzeba uszkodziły głowice.

Zreszta jego działanie w przypadku trzygłowicowych decków nie objawia sie wychyleniem wskazników w decku i nieprzyjemnym dzwiekiem co jest zaznaczone nawet w instrukcji( skrecic potek lub wyłaczyc wzmak).

tak wiec jak myslicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

tutaj watek ( nie hifi muzyka tylko elektroda)

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

zauwazcie tylko co napisali o odległosci urzadzenia od głowicy podczas demagnetyzacji i co najwazniejsze podczas odłaczania demagnetzyzera...

Grundig High Fidelity

mzawek raczej to nie możliwe gdyż mechanizm nakamichi ma to do siebie że bodczas odtwarzania kaset specjalne widełki odpychają sprązynke,filc od głowicy by nie docuskała taśme do głowicy , i dlatego w kaseta demagnetyzująca niema tam styczności z głowicą

Do YOGIEGO

Ukryta Zawartość

to dla Mzawka a dla Ciebie Pieśń Jadą jadą Misie. wiele wiele barci miodu i takiej Qrólewny jakiej tylko sobie zażyczysz

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

yogi1, 7 Sie 2007, 18:55

>nakamichi (...) i dlatego w kaseta demagnetyzująca niema tam styczności z głowicą

W swoim BX-300E w zeszłym wieku miałem to samo. Musiałem rozebrać demagnetyzer, tak że jego głowica wisiała na przewodach. Włączałem coś tam wciskając, nie pamiętam. Demagnesowanie wykonywałem przesuwając dużym łukiem i płynnie wzdłuż głowic, włączając i wyłączając daleko. Robiłem to co 2-3 tyg., ale nigdy nie słyszałem różnicy w wysokich tonach.

Kup demagnetyzer do magnetonów szpulowych produkowany miedzy innymi w Polsce albo poszukaj jego odpowiednika na wschodzie i zachodzie, albo jeśli nie masz szpulowego to:kup UNITRA ELMASZ US-1515 demagnetyzator do magnetofonów kasetowych [All.201483104 zakończona 30 złp + transport]

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin ma racje.Ja używam i do szpulowych i kasetowego jednego demagnetyzera i nie mam zadnych problemów.Oto on.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mzawek dzięki za ten artykuł z elektrody,ja w Akai GX-75 miałem coś takiego że kaseta demagnetyzująca nie powodowała wychyłu wskaźników,Głowica w Akai GX-75 ma kołnierz który nie miesci sie w otwór takiej kasety gdzie jest cewka.Dlatego zaopatrzyłem się w ręczny demagnetyzer ale nie wiedziałem o zachowaniu odległości min 0,5m.

To zaraz zdemagnetyzuje prawidłowo Pionka.

Wszystko co mam to trójgłowicowe decki,mam kilka kaset demagnetyzujących coś w tym musi byc ale po użyciu nektórych dźwięk ma gorsze wysokie niewiele ale jednak.Są to różne kasety niektóre wydają jeden impuls i tyle a inne przez 5-10 sek wiruja takie tryby któe zbliżają i oddalają cewke do głowicy.Myślałem że mi sie wydaje ale chyba najlepiej bedzie używać ręcznego demagnetyzera.(najbezpieczniej dla głowic)

Nie spać kto jest na kupnie niech próbuje

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz powtarzam co do demagnetyzacji po uprzednim odsunieciu kaset-taśm od magnetofonu i demagnetyzatora należy urzadzenie właczyć w odległości 4 metrów i powoli zbliżć sie do magnetofonu na odległość do milimetra od głowicy nastepnie należy powoli się oddalać na odległość początkową.dla pewności zabieg można parę razy powtórzyć demagnetyzator wyłączamy jak najdalej od sprzętu

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wracam z wakacji i kupuje jakiegos SONY serii ES .Zagapiłem sie z tym 777ES jako ze pomyslałem ze pójdzie za 110 zł( chetnych nie było i jakos zastój sie wydawał wakacyjny na allegro)Co do demagnetyzerów to mysle ze kaseta co posiadam demagnetyzuje decki z głowica uniwersalna ,natomiast 3-głowicowe nie odczuwaja jej dobroczynnego wpływu.Mozliwe ze nie ta budowa głowic i sygnał z demagnetyzera nie dociera.Rozmagnetyzowałem 3 głowicowego dual własnie lutownica i sa efekty lepsze.Nie myslałem ze kupujac decki bede potrzebował opanowanie sapera operujac gorącym grotem milimetr na głowica ...;-)

Grundig High Fidelity

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Rafaell, 7 Sie 2007, 20:55

Tak czytam i już zgłupiałem każdy mówi po swojemu."należy urzadzenie właczyć w odległości 4 metrów i powoli zbliżć sie do magnetofonu" Rafaellu miałeś na myśli włączenie demagnetyzera,czy magnetofonu??

V-savage, 7 Sie 2007, 21:38

Oczywiście demagnetyzer należy właczać i wyłaczać jak najdalej od magnetofonu-magnetofon najlepiej mieć wyłaczony

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nawet gdybym się schlał jak świnia czystym acetonem to nie wymyśliłbym metody demagnetyzowania lutownicą z gorącym grotem bo jak w piosence dziewczyna ci odpowie ...na h*ja mi twe róże na buca mi twój bez... można transformatorową ale nieco inaczej bierzemy gwóźdź nawijamy na niego przewód instalacyjny izolowany początek i koniec przykręcamy do przetwornicy jest to klasyczny przykład cewki z tak zwanym rdzeniem otwartym

można też na pręcie wygiętym w podkowę ze zbliżonymi ramionami nawinąć ustaloną doświadczalnie lub wyliczoną ilość zwojów [tak jak u naszego Marka]

Tym razem już dobranoc

Karaluchy do poduchy

a szczypawki na zabawki

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Microprocessor Controlled Ni-Cd & Ni-MH Battery Charger po małym zabiegu psychiatrycznym polegającym na

poprawieniu rozumku ładuje mi 4 X R20 już zaczynają byc ciepławe.

ja rozmagnesowałem lutownica z przyciskiem ( transformatorowa pewnie) .mam dwie rózne.W sumie to juz h.. wie czy to cos daje czy nie daje .jako ze autosugestia moze miec miejsce.jak ze złoconymi wtykami do kabli audiofilskich.

Jak sie pojawi to kupie taki jak na zdjeciu wyzej demagnetyzer.Chyba czas sie przerzucic na sklejanie samolotów czy inne pierdoły,heheheh

Grundig High Fidelity

>Do YOGIEGO

>

Ukryta Zawartość

>to dla Mzawka a dla Ciebie Pieśń Jadą jadą Misie. wiele wiele barci miodu i takiej Qrólewny jakiej

>tylko sobie zażyczysz

>Pozdrawiam

>Zbyszek

Bron Borze nie kupujcie takich demagnetyzerow, ta kaseta z linku nie ma zadnej elektroniki tylko obrotowy magnes staly w poblizu glowicy, napedzany tasma czyszczaca. Wszystko ladnie pieknie, tylko po nacisnieciu klawisza Stop w celu wyjecia kasety magnes sie zatrzymuje i pieknie magnesuje nam glowice.

Co do rozmagnesowywania lutownica transformatorowa.... no coz, jesli nie zalezy nam na magnetofonie, to mozna i tak.

Ukryta Zawartość

mzawek>>.rozmagnesowanie nie tylko slychać ale i widac jak zdejmujesz ch-ke nagranej namagnesowanej tasmy.Kiedys dostepne byly tylko szpulowe tasmy na ktorej byly prazki poprzeczne do tasmy.Puszczenie takiej tasmy na namagnsowanym magn.skutkowalo slyszalnym niskim tonem .Nie ma ich teraz a ja mam juz koncowke.Jednoczesnie przypominam ze warto nowe dlugo lezace i przemieszczajace sie tasmy kasowac w osobnym urzadzeniu, bo samo kasowanie w magnetofonie ma ograniczoną skutecznosc szczegolnie dla metali ale i chromow.

A co do lutownicy transformatorowej-bardzo dlugo tak kasowalem.Jest skuteczna ale wymaga uwagi.

Zeby sie nie bawic w odlegosci 0.5 mm na normalnych odmagnesowaczach precikowych wystarczy nalozyc koszilke wystajaca na 0.5mm.Czesto zapomina sie ze zrodlem magnesowania,szumow jest niesymetryczny sygnal z generatora podkladu i kasowania jednoczesnie.Rzadkie zjawisko, ale sie zdarza.

Ukryta Zawartość

To jest maszynka z pewnoscia warta zainteresownia.

dzieki za rady demagnetyzujace.....;-)

ps.czyli kaseta demagnetyzujaca jest wadliwa sama w sobie? jako ze wyłacza sie przy samej głowicy decka.

u mnie mimo wszystko w magnetofonach z głowica uniwersalna dała efekty słyszalne i pozytywne.Ale mozliwe ze mozna lepiej jeszcze.Ciekawe rzeczy wyszły na temat tych kasetek demagnetyzujacych.T-Bolt słyszał np. pogorszenie jakosci.czyli dobry demagnetyzer to podstawa jednak .Ci co nie słyszeli poprawy w przypadku uzywamie kasety TDK w deckach 3-głowicowych lub nakamichi mogli miec racje .Jako ze robili nie tak jak trzeba rozmagnesowanie głowic.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Kiedyś były kasety z wirującym magnesem stałym, napędzanym taśmą czyszczącą, ale zamocowanym na sprężystym ramieniu, ślizgającym się po talerzyku odwijającym - szybko zmniejszający się zwój grubej taśmy czyszczącej na lewej szpulce powodował płynne odsuwanie się wirującego magnesu od głowicy, co prawda raptem o jakieś półtora centymetra. Nie wiem, czy to było wystarczające. Nigdy nie miałem takiej kasety, było to opisane w jednej z książek, chyba Iwanickiej i Koprowskiego.

A taka kaseta jak w aukcji, po prostu z wirującym magnesem, chyba rzeczywiście nie jest skuteczna.

Ja mam taki demagnetyzer podobny do tego na takiej samej zasadzie działania i jestem w miarę zadowolony - z tego co usłyszałem po demagnetyzacji to lepszy efekt był na 2głowicowych deckach niż 3 głowicowych

Ja posiadam TDK -HD-30 i nic specjalnego , rewelacji nie słyszałem morze dlatego ze prawie wszystkie decki moje mają głowice amorficzne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa cena za magnetofon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi