Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel22 - z tego co wiem, Dolby HX i jego poprawiona wersja, czyli HX Pro nie jest systemem redukcji szumów. System ten ma za zadanie płynną zmianę i regulację prądu podkładu podczas nagrywania. Ma to zapewnić większą dynamikę.

Daniel22, 14 Sie 2007, 21:07

>Jak oceniacie system dolby HX-PRO w magnetofonach?Jeśli dobrze rozumiem likwiduje on szumy przy

>zapisie i można posłuchać np.na walkmanie bez szumów?

Nie, Dolby HX Pro, opracowane zresztą przez duńską firmę Bang&Olufsen, nie ma nic wspólnego z redukcją szumów.

O ile wiem, chodzi o to, że duża zawartość tonów wysokich w nagrywanym sygnale może nakładać się jakoś z prądem podkładu (który jest prądem zmiennym o częstotlowości 80-210 kHz), i dawać efekt taki, jakby prąd podkładu się zwiększał, a to z kolei powoduje pogorszenie rejestracji wysokich tonów. A więc mamy taką sytuację, że im więcej wysokich tonów w sygnale nagrywanym, tym gorzej się one nagrywają. Dolby HX Pro monitoruje na bieżąco sygnał wejściowy, i dynamicznie obniża prąd podkładu gdy w sygnale pojawia się dużo tonów wysokich.

Niektórzy jednak twierdzą, że pogarsza to i zniekształca sygnał, dlatego w wielu starszych magnetofonach wyższej klasy była możliwość wyłączenia HX Pro.

Podobne rozwiązanie, o nazwie Actilinear, opracował norweski Tandberg gdzieś pod koniec lat 70-tych. Tak sobie pomyślałem, że od Tandberga w Norwegii niedaleko do Bang&Olufsena w Danii - może coś w tym było?

gotyk1, 14 Sie 2007, 18:44

>Mam następujące pytanie - co prawda juz sie chyba tu kiedys przewineło ale nie jestem pewien - jak

>są (albo były) nagrywane oryginalne kasety MC przez wytwórnie (na jakim sprzęcie) , kaseta tzw.

>oryginał zawsze wszędzie mi dobrze gra na każdym decku, a nagrana przeze mnie na jednym magnetofonie

>gra już nie aż tak dobrze ( lekkie pogorszenie dynamiki, wysokich tonów) na innym

Niewiele o tym wiem, ale na niewielką skalę kasety były nagrywane w specjalnych zespołach kopiujących z jednym magnetofonem odtwarzającym i kilkoma nagrywającymi.

Natomiast w wielkich wytwórniach fonograficznych stosowano specjalne maszyny - taśmy były nagrywane w szpulach, z dużą prędkością, a stosowane rozwiązania zapewniały bardzo dobrą jakość zapisu nawet na taśmach normalnych. Odbywało się to inaczej niż w normalnych magnetofonach. Dopiero po nagraniu taśmy były cięte na odcinki i wwijane do kaset. Więcej o tym znajdziesz w literaturze (książki B. Libury, B. Iwanickiej i E. Koprowskiego).

Panowie w jaki sposób można oczyścić taśmę w kasecie magnetofonowej?Po przejściu połowy długości zostawia mi biały osad na głowicy a tony wysokie ulegaja zatarciu.I trzeba czyścić tor.Jest to jedna z moich ulubionych kaset,dziś to już unikat,stara ale dobrze nagrana tyle że poprzedni właściciel czymś ja wybrudził.Czytałem że taśme w szpulowych przepuszcza się przez jakieś filcowe rolki i że na nich ma zostać ten brud ale jak oczyścić w kasecie,czy w ogóle jest na to sposób?

Chyba Korwin ma/zna jakiś patent.

Proponuję po oczyszczeniu natychmiast przegrać kasetę na inny, dobry nośnik. Z tamtej może już nie być pożytku.

Jutro postaram się zrobić kilka zdjęć profesjonalnych głowic, które były stosowane w kopiarkach taśm kasetowych. Mam jeszcze 3 kpl. "dziewiczych". Niestety nie nadają się do zwykłych magnetofonów.

Pozdrawiam

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zamieścić zdjęcia, mam z tym ciągły problem.

Witajcie!

To dla Zbyszka i innych Kolegów na dobranoc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeden z bardzo rzadko pojawiających się modeli Harmana TD4800:

czarny -

Ukryta Zawartość

szampański -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

500 zł za takie cudeńko w alegro, przyznam że w vintage absolutnie nie gustuję ale ta maszynka jest po prostu zajebiaszcza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to ITT Schaub-Lorenz świetna firma z jej fińskiego odłamu powstała ITT Nokia.

Ten sam sprzedający ma UHER-a 4400 MONITOR [4 ścieżki trzy głowice olbrzymie okrągłe wskaźniki]

Pozdrawiam

Zbyszek

Moge kupic magnetofon Technics RS-M233X. Optycznie i mechanicznie w dobrym stanie, elektroniki na razie nie moglem sprawdzic. Ma glowice MX, co to znaczy ? I system dbx tape i dbx disc, co to oznacza ? Systemu dolby hx brak, moze warto dobudowac ?

>miałem Technics RS-M233X,grał przyzwoicie ale to jest deck dwu głowicowy.Dbx wycinał szumy ale wycinał też górę ,brak było oddechu w nagraniach,miałem wrażenie ,że się dusi.W dolby grał poprawnie ale bez emocji.

Dbx to system reducji szumow, a nie filtr. Zreszta dbx jest bardzo skuteczny. Chodzilo mi o to, ze w tym magnetofonie sa dwa przyciski dbx: tape i disc. Zeby dbx pracowal poprawnie nalezy nagrywac i odtwarzac w tym systemie, w przeciwnym wypadku mamy znieksztalcenia wystepujace u kolegow powyzej.

oge sobie sam odpowiedziec, przycisk dxb tape sluzy do normalnego nagrywania w systemie dbx, przycisk dbx disc sluzy do nagrywania i odtwarzania plyt nagranych w systemie dbx:

W 1974 roku dbx demonstrowała urządzenie DBX-120, przeznaczone do odtwarzania nagrań na płytach, poddanych przed nacięciem działaniu specjalnego urządzenia kompresorowego. Uzyskana dynamika odtwarzania miała sięgać niemal 100 dB, a zatem ponad 30 dB więcej niż uzyskiwana ze standardowych płyt. Pierwsza płyta zakodowana systemem dbx wyszła na rynek w tym samym roku z winietą Klavier Records. Była to Susan McDonald Plays the Romantic Harp. Chociaż możliwości upowszechnienia zapisu płyt dbx-em były ograniczone przez konieczność zastosowania do odczytywania drogiego urządzenia (DBX-120 kosztowało 200 dolarów), wiele sobie po nim obiecywano. Mógł być wykorzystany choćby do wydłużenia czasu nagrania na płycie: zawężenie dynamiki pozwoliłoby na zwiększenie gęstości rowków, bez pogorszenia jakości nagrania. Przez kilka lat jednak niewiele się działo. Dopiero w styczniu 1980 firma dbx demonstrowała na wystawie domowej elektroniki w Las Vegas serię nowych nagrań, naciętych na płytach z kompresją dbx. W produkcji wykorzystano również technikę cyfrową: oryginały nagrań zostały zapisane na cyfrowym magnetofonie. Płyty miały naklejkę "M and K Realtime Records". Demonstrowano również nowe urządzenie do odtwarzania takich płyt - "dbx Model 21" w bardziej już umiarkowanej cenie 109 dolarów. Nagrania były podobno znakomite.

Fragment tekstu pochodzi ze strony :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ja nie pisałem ,że to jest filtr,magnetofon miał S/N rzędu 90db.Kupiłem zresztą tego decka używanego za równowartość dwóch nowych szuflad właśnie ze względu na dbx ,ale po dłuższym obcowaniu z tym systemem zauważyłem jego pewne niedoskonałości.S/N był super ,dobra dynamika niestety była wyczuwalna ingerencja tego systemu w nagranie.Przy Dolby B i C delikatny szum pozostał ale nie dusił tak nagrania.Może to jest związane z bardzo dużym S/N rzędu 30db.

DBX nie korzystal znagranego sygnalu do regulacji komp/expand a takie byly najlepsze. jesli wystepowalo zachwianie poziomow ew. pasma przenoszenia podobne to gubil zaleznosc ex/kom i dupa pompowal dzwiekiem.

Z kasety wbrew temu co twierdzą niektórzy niedorozwinięci bez podwajania prędkości przesuwu, bez zmiany szerokości taśmy i bez zmian w konstrukcji głowic da się wyciągnąć tyle, że w pale się nie mieści.Określony jest przez anatomię i psychoneurologię przedział odbieranych częstotliwości

Pozdrawiam

Zbyszek

Miałem, mam, i mam nadzieję, że mieć będę możliwość porównywania zapisu na kasecie z zapisem na CD, MD i Flaschu i przy porządnym idealnie utrzymanynym magnetofonie owe cyfrowe wynalazki wyglądają marnie a brzmią wyjątkowo marnie

Ale do tego szaleństwa potrzeba dołożyć trochę serca, odrobinę cierpliwości i w cholerę pracy.

Glurak, 15 Sie 2007, 12:33

>Moge kupic magnetofon Technics RS-M233X. Optycznie i mechanicznie w dobrym stanie, elektroniki na

>razie nie moglem sprawdzic. Ma glowice MX, co to znaczy ? I system dbx tape i dbx disc, co to

>oznacza ? Systemu dolby hx brak, moze warto dobudowac ?

RS-M233X to najprostszy model Technicsa z trzema układami redukcji szumów jednocześnie: Dolby B, C i dbx. co w roku 1983/4 było nowością (Technics wówczas mocno lansował dbx i wydawał się ignorować istnienie Dolby C). Ma prosty napęd jednosilnikowy z mechanicznym sterowaniem funkcjami, wspomaganym energią koła zamachowego - wystarcza stosunkowo lekkie wciśnięcie przycisku, a samo załączenie funkcji wykonywane jest przez stale pracujące koło zamachowe. Głowica MX to głowica z utwardzanego permaloju - stosunkowo najmniej trwała z różnych innych.

dbx disc, jak napisałeś, służy do odtwarzania płyt gramofonowych nagranych z tą redukcją szumów - sygnał przechodzi wtedy przez magnetofon, gdzie jest dekompresowany, do wzmacniacza.

Dolby HX Pro raczej do niego nie dołożysz - i chyba nie warto próbować.

Korwin,ja nie twierdzę,że kaseta magnetofonowa jest zła, przeciwnie istnieją bardzo dobre magnetofony kasetowe,ale dbx w kaseciakach się nie sprawdził.

• Pokaż nowe odpowiedzi