Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To ja powiem tak. Dzisiaj po malych korektach nie ma mowy o żadnych przesterach. Wtedy pewien skok na wysokich na metalu spowodowany byl nieco zbyt duzym wysterowaniem podczas kalibracji - te wskazniki jednak nie są zbyt precyzyjne, sporo można nakręcić potencjometrem, zanim zapali się następna dioda. Zauważałem to jako pewne minimalne rozjaśnienie w porownaniu ze źródłem. W tej chwili jest dokładnie to samo, po accu i dokładnej kalibracji, niemal na każdej kasecie. I w każdym bądź razie w moim egzemplarzu TA-2570 nie ma już mowy o niemożności zastosowania gorszej kasety.

Mechanika podczas odtwarzania jest niemal niesłyszalna, jedynie w czasie przewijania słychać, ale to chyba norma...

Nie jestem specjalnie fanem 2570, nabyłem go troche na otarcie łez po zdemolowanym 2070, ale już właśnie kupiony zostal następny 2070... :) W tym przynajmniej na zdjeciach widac, że coś dziala...

pozdr.

discomaniac71,

wyjaśnij mi proszę, co to znaczy, przy opisie Aiwy:

>- doskonala szczegolowosc w gornych rejestrach (wrazenie bardzo wysokiego pasma przenoszenia, detale, smaczki)

Oczywiście wiem co to znaczy :) ale pytam dlatego, że nagrywając w tej chwili na 2570 z odtwarzacza cd, który delikatnie mówiąc, ma górkę dość "charakterną" i braku detali i analityczności na pewno nie można mu zarzucić, nagrywam - wszystko. Jakbym nie zmieniał - czy to źródło/taśma, czy potem kolejno CD/magnetofon, na taśmie niczego nie brakuje. Oprócz delikatnego wygładzenia po całości, nie odczuwam braku żadnych, nawet najbardziej subtelnych detali. Oczywiście można "wyciągnąć" górkę, ale po co... Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że Aiwa coś "dodaje". Może rozjaśnia nieco gorkę i przez to stają się one bardziej czytelne? Ale taka wersja to mnie raczej nie kręci... Może jednak ktoś wprawdzie dbał kiedyś o Twoje 2570, ale jednak sporo używał i głowica może już jednak troche pojechana jest? Czy demagnetyzowałeś odpowiednio często, nie zapytam... :-)

pozdr.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co do stanu technicznego 2570 nie ma najmniejszych zastrzezen. Szczegolowosc to wszelkie detali smaczki w najwyzszych tonach ktore AD-F 880 rejestruje nawet na Basfie Ferro Extra I innych slabych kasetach. Jesli poprawiles ten nieszczesny accubias to Twoj 2570 jest wysmienitym deckiem. Seryjnie powinni zamontowac reczne dostrajanie. Juz wiecej nie kupie decka z automatyczna kalibracja. Raz ze bledy dwa przyjemnosc zadna. Nawiasem mowiac znajomy przyniosl mi CT 979 i jestem zachwycony jego brzmieniem. Znajomy zas usiadl sobie po przesluchaniu tasmy nagranej na AD-F 880. Fajnie to wygladalo: dostojny wielki Pioneer i niemal polowe mniejsza i lzejsza Aiwa. Tak naprawde ciezko bylo nam powiedziec co rejestruje lepiej. Dla mnie 979 ma klase i jest na mojej liscie deckow. Lubie ta dostojnosc klockow Pioneera:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chodzi o to ze Aiwa ma wieksza swobode w operowaniu high frequency. Slychac to bylo tez przy 979 ktoremu pod wzgledem pasma nie ustepowala na krok. Tamten byl po demegnetyzacji i w idealnym stanie - postaram sie o zdjecia wnetrza kieszeni. Tylko jak to sie ma do danych ktore przytoczyl yogi1 (pasmo przenoszenia)? Mialem w swoim zyciu kilkadziesiat deckow. Kiedys tez duzego hopla na tym punkcie ale kazdy z nich ktory mial te 16 - 17khz na metalu mial takze ewidentne ograniczenia w pasmie co bylo slychac. Dlatego przestalem sie przejmowac klasyfikacjami i podanym pasmem w katalogu. Najlepszy jest wlasny test. Teraz moj deck podpiety jest znakomitym kablem Nameless Black. Polecam.

CT-979 i K870 ES nie podejmę sie porównania.Obydwa są bardzo dobre jednak reprezentują odmienną szkołę brzmienia.Sony to szeroka scena specyficzne przyjemne brzmienie nieco wygładzone jednak bardzo szczegółowe.

Pioneer (CT-979) to neutralność i chirurgiczna precyzja w odtwarzaniu.Obydwa mają dyamikę bez Dolby na poziomie 61dB.Jaką dynamike ma Aiwa ADF 880?Jeżeli jest tak dobra może ją kupie?A może lepiej Excelie 7000 lub 9000 od razu podejrzewam że jest nawet lepsza od ADF 880 a na pewno podtrzymuje dobre tradycje z poprzednich udanych modeli.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

T-Bolt rzecz jasna ze XK 007 i 009 sa lepsze od 880 (XK 005). Gdzies mam test w ktorym 007 wypadla blado przy GX 75mkII i 2570. Dlatego przestalem wierzyc w te testy. Onkyo bylo znakomite - wolalem je sporo od Akai i Pioneera - jednak dopiero teraz sporo nagrywam i sporo slucham. Wreszcie pojawila sie przyjemnosc. Wydaje mi sie ze Aiwa zwyczajnie podaje bardzo rzetelne parametry ktore spelnia ze spora nawiazka. Pioneera 979 u siebie sluchalem i potwierdzam - jest znakomity i nie ma porownania do 939mkII. Na mojej liscie deckow znajduja sie: Sony ES (870, 970, 909, 6), Pioneer (959 i 979) oraz Excelia XK 009. Dynamika AD-F 880 w Dolby C wynosi 78dB i podejrzewam ze i ten parametr jest zanizony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chcialem jeszcze powiedziec ze TA 2570 i AD-F 880 sa w 100% kompatybilne ze soba jesli chodzi o nagrane kasety. Aiwa tez ladnie odtwarza te nagrane na Pioneerze CT 939mkII. Kaset z Akai niestety nie mam:(

witam

Kto kupił Braun c4 na niedawnej aukcji Allegro? Mam nadzieje ze ktos z forum....Ja nie wierze w ochy i achy nad tymi deckami co tu wymieniacie.Wszelkie japonskie decki jakie słuchałem graja jakos za ładnie.U mnie w zestawie -Głosniki na vifa m18wh + wzmacniacz dual cv1460 najlepiej wypada Braun c2.Lepiej od dedykowanego do tego wzmaka c 844.

Mozliwe ze łagodne brzmienie głosników bardziej pasuje do dosyc wiernego i studyjnego brzmienia Braun c2.Na maxell xlII rewelacja...

Grundig High Fidelity

Decki sony serii es są świetne.Posiadam 990es i 6es i uważam,że nic lepszego nie potrzeba.Miałem naka cr5 i sprzedałem go ponieważ uważam,że sony brzmu lepiej(czyściej).Nakamichi nie jest tak rzetelne w przekazie jak sony,wnosi w muzę sporo od siebie i nie każdemu to się podoba.Chociaż do małych składów i wokali nak jest ok.

Niestety nie jest kompatybilny z sonką i musiałem znaczyć kasety symbolami"N" i "S":) Musialem się zdecydować czy mieć dwa naki czy dwie sonki,wybrałem sony mimo legendy nakamichi...

tez uważam że sony są bardzo dobre jak nie jedne z najlepszych decków jakie słyszałem i posiadam a grają

chłodno i nijak , nie mają własnego brzmienia jaknp. akai , pioneer to moje zdanie

Dość chłodno i nijak lub po prostu rzetelni, wiernie do żródła gra rzeczywiście 990ES. Natomiast 950 i 890 grają już z pewną dozą delikatnosci i nasycenia średnicy ale 950 bezapelacyjnie jest lepsza. TC-K6ES dżwiekowo jest gdzieś pomiędzy nimi.

700ES bym sobie odpuścił.

Witam.

Wszyscy znają to uczucie radości kiedy kupi się coś padniętego i przywróci go do życia.

Właśnie nabyłem kolejnego niesprawnego decka.

Niby nic w tym nadzwyczajnego ale po otwarciu go zachwyciło mnie jego wnętrze oraz nietypowa konstrukcja mechaniczna.Jest to dowód na to że faktycznie firmy w l.1970-80 nie szczędziły pieniędzy i wysokiej jakości materiałów na budowę swoich urządzeń Hi-Fi.

Z brudnego i zaniedbanego kopciucha wyczarowałem piękne w pełni sprawne wysokiej klasy urządzenie.

Deck był produkowany w l.1982-84 i kosztował wg Vintage Cassette 550 dolcy.Po otwarciu wnętrza oniemiałem z wrażenia.Z elektroniki można by zrobić co najmniej trzy Aiwy z serii 8XX.Przypomina mi on wnętrze Onkyo 2070 ale lepiej opracowane i solidniejsze.W 2070 fatalnie jest rozwiązane odprowadzanie ciepła z wnętrza.

Mechanika to przede wszystkim napęd BEZPASKOWY!!??Silnik gł. to D.D.Każda z rolek na którą wchodzi szpulka z taśmą ma doprowadzony układ elektroniczny wyglądający jak mini silniczek. Między nimi silnik Sankei z przekładnią gumową.Deck ma napęd jednokapstanowy,ale jaki!!! Wałek gumowy na łożyskowanym miedzianym rdzeniu w znakomitym stanie.Sekcja podnoszenia zespołu głowic dość głośna ale bardzo solidna i pewna.Nie jest to jeszcze Silent Mechanism.Za to przewija bezszelestnie.

Niesprawność jego polegała na tym że nie przewijał taśmy i nie uruchamiał się Play.Po prostu, były zatarte i zależałe te właśnie silniczki od przewijania.

Deck ma Dolby B/C bez HX Pro, Bias Tune,dziwny klawisz Tape Lead-in, masę bajerów z Kompu Edit, ręcznie wybierany typ taśmy. Charakterystyczny brak filtra MPX!?(niesamowite, a może niepotrzebny).Głowica zapis/odczyt przypomina konstrukcję z Nakamichi ale jest dużo większa.

A dźwięk?

No cóż, jak się ma w chacie kilka decków i kocha się je jednakową miłością to trudno określić który lepszy gorszy i najlepszy.

Celowo pomijam podanie jaki to model aby nie robić mu reklamy.Nie mam też zamiaru pozbywać sie go.Przecież dałem mu ponownie życie. Nabrałem też szacunku i respektu do firmy która go wyprodukowała. Marzy mi się tuner z tej firmy który niedawno poszedł na Allegro za duuuuże pieniadze.

Poniżej deck w negliżu.Pierwsze zdjęcie to widok od spodu, drugie z góry, no i front.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15542-100000291 1194557733_thumb.jpg

post-15542-100000292 1194557733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem w tym,że na ebay ceny poszły sporo w górę i za sony 990es trzebazapłacić z 350 euro + koszty wysyłki.Daje to jakieś 1500zł za klocka w b.dobrym stanie,niestety jeżeli chcesz mieć stan igla musisz zapłacić.Nie oszukujmy się klocki na naszym allegro to w większości padlina,a za super stan trzeba zapłacić drożej niż w niemczech...

=>akism, 8 Lis 2007, 22:40

Bo kto kupuje przed świętami tanio to jest na wiosnę lub przed samymi wakacjami .

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

SANSUI D-570 :) piękna maszynka gratulacje :). A propos - na stronce www.hifibazar.hu/?q=taxonomy/term/9/9 do kupienia za 15000 Forintów (ok 75 Euro).

D - 570 track/truck type 4 track/truck 2ch stereo head sound recordings & playback: Ferrite combination head elimination: For double gap ferrite head motor capstan: FG servo D D Core for less motor reel: Within DC motor wow flutter 0.03% (WRMS) ± 0.06% (W Peak EIAJ) it winds quickly, time approximately 80 seconds (C - 60) frequency characteristic (? 20VU) Metal tape 20- 22, 000Hz (30-21, 000Hz ± 3 dB) high bias tape (C rO2) 20- 19, 000Hz (30- 18, 000Hz ± 3 dB) normal tape (LH) 20-17, 000Hz (30- 16, 000Hz ± 3 dB) Signal-noise ratio (sound recording/playback and metal tape use) (signal level: 3% and 3 next distortion factors, 1kHz) Dolby OFF: The Dolby B ON of 61 dB or more: 71 dB or more (5 kHz or more) Dolby C ON: 81 dB or more (1 kHz or more) input sensitivity/impedance (1kHz and 0VU) mic: 0. 4mV (220 Ω? 5k Ω) LINE: 70mV (47k Ω) output level (1kHz and 0VU) line: 350mV (47k Ω) headphone: 100mV (8 Ω) electric power consumption 25W size 430W × 111H × 324D mm weight 6.5 kg

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Rozważania polaka zaraz srana naczczo i na trzeźwo.

Wypisujecie bzdury na temat sprzętu, nie mające żadnych podstaw w świecie realnym, jedni robią to dlatego, że cierpią na syndrom Guru, wodza czy proroka inni ponieważ handlują tym złomem a inni, ktorych znam i bardzo lubię bredzą na każdy temat dla samego bredzenia, a ceny rosną i będą rosnąć bo to co robimy to bardzo skuteczna reklama. Kilkunastu użytkowników świetnego nietypowego sprzętu twierdzi, że jest rewelacyjny jeden oszołom wypisuje bzdury jaki to jest złom co obcina co wyrzyna itp itd zainteresowanie maleje sprzedaż spada prawie do zera. Inny przykład na podstawie recenzji z przed lat reklamuje z powodzeniem to co już opuszczając fabrykę było kupą świetnie grającego złomu tak zostałem wrobiony w zakup Duala. Kupcie sobie Panowie korektory graficzne podepnijcie gdzie trzeba i jak trzeba i przestańcie własne często kalekie odczucia jako normę narzucać całemu światu

Pozdrawiam

Zbyszek

hehe...Nie ma co brac az tak na powaznie magnetofonów i tym podobnych.Jest to bardzo ciekawy i rozrywkowy temat.Kazdy lubi co innego i o to chodzi.

Grundig High Fidelity

Przełożyłem je do prawej nogawki i chociaż tego nie widać czuję się lepiej, ale mam do Ciebie prośbę poczytaj sobie trochę opiniotwórczych wypowiedzi typu: he he he ale qurwa zajebisty,wyjątkowo analityczny,cudownie przestrzenny, aksamitnie miętki [pomimo zeżarcia całego kartoniku Viagry przez właściciela]. Oraz prawdziwy rarytas diejstwitielno tritcat' tri santimietra kak u Rasputina mowa o interkonekcie za pół darmo 1 towsend only za 1 mb + opłata za transport. W myśl przezorny zawsze ubezpieczony 44444444444444444444* czołgam się ze sprawną Toschibą aby dokonać machniom za zwłoki po Uherach.

Reasumując goło lecz wesoło

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam trochę doświadczenia i bardzo wiele cierpliwości, licząc czas od momentu kiedy zabrałem się za częściowy demontarz piłowanie szlifowanie i klejenie to 16 godzin zajęło mi doprowadzanie Sennheisera HDR 40 świetne słuchawki bezprzewodowe do stanu świetności [ były wrednie popękane w trzech miejscach] Nad AIWĄ HS-F07 siedzę już dzień czwarty nagrywa idealnie na ferro, chromie i metalu którego ne znoszę błyszczy jak psu jaja mikrofon do niej dopasowany spięte R i L oraz parka stereo, i pójdzie do ludu. Niczego czego waga nie osiąga 2-3 kg conajmniej trzymać w domu nie myślę wyjątek stanowi DAT ale on razem z zasilaniem [akumulator + dodatki 2 kg przekracza

Pozdrawiam

Zbyszek

Widze ze sa juz tutaj nowi znawcy i fachowcy...Wypadłem z obiegu ,wiec koncze moje wpisy.Do widzenia dla załozyciela wątku ,MAGa ,DISCO i paru innych normalnych.

ps.

Kupcie sobie BRAEra i doznacie olśnienia.

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discomaniac71

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1367 / 6218 / 26

8 Lis 2007, 19:53

akism widzialem Twoje aukcje na Allegro i wiem ze mialem znakomite modele Sony - ciekawe to co mowisz... Moze rzeczywiscie zdecyduje sie na dobrego ESa?

dopiero teraz zauwazylem: mialo byc "miales" znakomite modele ESow bo ja nie mialem ani jednego:D sorry akism.

discomaniac71

zastanawiasz się Pioner czy Sony ???

Też miałem ostatnio dylemat. Kilka dni temu raz na zawsze rozstrzygnąłem ten problem. W bezpośrednim porównaniu TC-K990ES czy CT-959 lub CT-S910 stawiam na Pioneer'a. Z pełnym szacunkiem dla Sony i serii ES Pionery mniej odbiegają od oryginału.

• Pokaż nowe odpowiedzi