Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sie kolegów spytać jakie są dobre szpule,stilonów nowych mam sporo ale ciekaw jestem jak sie innych zagranicznych firm sprawują.Może arii się dorobie (teraz M2405S ale jak nowy :)

Daniel,teraz trudno znaleśc w idealnym stanie i to jest główny problem.Nasze stilony ostatnie nie były,ale dużo zalezy,co przeszły.Sam mam problem z taśmą philipsa,wyglądającą na oko idealnie,ale czasami pojawiają się zakłucenia.Orwo jest znacznie gorsza.M-2405S dobrze działał na basf.Obawiam się ,że ten magnetofon nie wykorzysta w pełni zalet taśm takich jak 3M,scotch,czy maxell.A na pewno nie lubi taśm specjalnie przeznaczonych do magnetofonów studyjnych,ma inną charakterystykę toru zapisu.

Dziś dostałem przesyłkę z "Braunem C2". Wygląda na to, że opłaciło mi się czekać na ten....właśnie mi przeznaczony ! Stan wizualny jest niemal idealny tzn. na górnej pokrywie są jakieś ryski, ale to nie problem pomalować. Ustawiłem tylko głowicę i zdemagnetyzowałem i gra pięknie ! Ten magnetofon chyba nigdy nie był rozkręcany, bo śrubki imbusowe są nietknięte (te którymi jest przykręcona górna pokrywa). W ogólnej ocenie nie stawiał bym go jednak wyżej od wielu moich decków. Gra bardzo dobrze, ale powiedział bym "typowo". To znaczy wyciska z kasety tyle ile przeważnie wycisnąć potrafi każdy dobry deck.

PS,- Mzawek....nie pisałeś nigdy, że Braun C2 posiada również Dolby C !

Witam

Ciesze ze kupiłeś dobry egzemplarz w fajnym stanie.Temu deckowi trzeba dac troche czasu Ja miałem go z kilkoma innymi w jednym czasie i jakos tak stało sie ze pozostałe sprzedałem .Ulubiona tasma Brauna -maxell xlII-s.

Fajerwerkami nie gra i bardzo mi sie to podoba.Ja mysle ze gra rzetelniej od wielu uznanych decków.No i nietypowy wyglad.Pogrzebał w moim hiendzie domowym wszelkie ONKYO Integry i sansui oraz stare pionki.

Jak wiadomo w nowoczesne decki mnie nie interesuja.

Grundig High Fidelity

Opisujemy tu różne maszyny Sony Pioneery teraz Braun,świetnym pomysłem byłoby gdzieś zwieść te maszyny i porównać na słuchawkach i na głośnikach.Nie sposób mieć wszystkiego.Każdy wziął by dwa swoje najlepsze decki.Zdaje sobie jednak sprawe że jest nas niewielu i jesteśmy rozrzuceni po całej Polsce.

"Mzawek"- a ja się cieszę, że wróciłeś ! Z tego Brauna jestem bardzo zadowolony.Nie brakuje mu niczego.

A dałem za niego 45zł+ wysyłka, więc taniej już chyba się nie da. Zostanie już napewno u mnie. Tyle tylko, że inne moje "Vintage" są równie dobre. Kurde ! Wszystkie je uwielbiam !

Ja z braku czasu straciłem troche zainteresowanie tematem CC.Ale zawsze powraca jednak mania analogowa.

Watek zawsze czytam .Szkoda tylko ze dominowały jakies czas nieciekawe tematy i wynurzenia dziwne.Choc sam jestem kłótliwy to jednak juz było za duzo uszczypliwosci i pseudonaukowych porad.

Grundig High Fidelity

mój pierwszy deck M532SD z DNR.To był sprzęt .Jak zimą przewietrzałem pokój to zmieniał obroty:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pamiętam jak dziś, wpięty do amatora2a , słuchawki SN-50 na uszach i nagrywanie po nocach ,,Wieczoru płytowego''. Na fali ciągle coś ćwierkało(zakłócenia).

W nawiązaniu do pojawiającego się co jakiś czas tematu zdziwenia wobec faktu, że ktoś może kolekcjonować kasety magnetofonowe lub magnetofony:

Wczoraj w programie Exccentrics (TVP3) widziałem Anglika, który zbudował replikę średniowiecznej/renesansowej maszyny miotającej wg. szkicu Leonarda da Vinci, i użył jej do miotnięcia samochodu na odległość kilkudziesięciu metrów.

Ale to i tak nic:

W Szwecji mieszka pewna pani która wykazuje obsesję gilotyną! Zbiera wszelkie informacje i gilotynach i ich zastosowaniu, zdjęcia, filmy, dokumenty, modele, i sama takie modele buduje i demonstruje ich działanie. W domu ma muzeum, zwiedzane przez ok. 500 osób rocznie. Gdy idzie spać, do łóżka bierze ze sobą mały model swojej ulubionej gilotyny...

Ja naprawdę tylko zbieram kasety (i trochę magnetofony)....!

"W bardzo dobrym stanie sprzęt"........przeczytajcie sobie ! Pokrywa nie przykręcona, na ani jednej śrubie.Pasek napędowy luźny i spadł. Mechanizm pracuje głośno.Po założeniu paska, okazało się że silnik ma zmienne obroty.Dobrze że po wyczyszczeniu okazało się, że stan wizualny jest bardzo dobry.Tylko dlatego, że to rzadki model....nie będę bawił się w zwroty albo negatywy.Ale szlag mnie trafia, gdy mam do czynienia z takimi "Allegrowiczami".

Ukryta Zawartość

post-7746-100007598 1196957783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.To początkujący allegrowicz.Można mieć tylko nadzieje,że to jego pierwszy i ostatni taki wyczyn.Ja do gości z takim dorobkiem podchodze bardzo nieufnie.Powodzenia w naprawach.

Marek- ja wiem, na wszystko zwracałem uwagę podejmując licytację. Poprostu "kąsek był smakowity" więc nie potrafiłem mu się oprzeć :-) Z tą naprawą napewno sobie poradzę.

@Kasjel

I dlatego przestałem kupować na alllegro sprzęt,ryzyko nabycia wyeksploatowanego złomu jest zbyt duże.Sprzedający "allegrowicze" często lubią eksponować katalogowe parametry sprzętu a ukrywać stan faktyczny.Dodajmy do tego nieprzepartą chęć posiadacza do poprawiania-grzebania w sprzęce.Jeżeli jeszcze źle zapakuje to już pełna tragedia.Bierzmy przykład z zachodnich sąsiadów.Ostatnio kupiłem 3 maszyny.I są to egzemparze w pełni Top Stan,rys szukam z lupą.Gorsza sprawa że ten stan rzeczy dotyczy często także winyli które (jeszcze) kupuje przez alledrogo.

T-Bolt, 6 Gru 2007, 18:41

Prawda sprzęt kupowany na ALLEGRO jest w dużo gorszym stanie niż np. na e.bay i ceny wcale nie konkurencyjne lecz zdarzają się egzemplarze nie grzebane i bez większych zastrzeżeń. Prawda też , że koszty wysyłki, przelewów są z zagranicy dużo droższe. Ja też liczę koszty. Sam naprawiam dlatego uszkodzenie sprzętu dla mnie ma drugorzędne znaczenie. Liczy się dla mnie stan wizualny. Na np. zakupach oferowanych z zajęć komorniczych na ALLEGRO nie przejechałem się dotychczas, zakupy w miarę tanie i przede wszystkim nie picowany nie przerabiany sprzęt.

Witam.Ja też nie moge narzekać,szczególnie gdy chodzi o sprzęt mało w naszym kraju znany.Tandberga na e-bayu bym tak tanio nie kupił.Ostatnio poszły w pięknym stanie kolumny sansui Z-7 za mniej niż 300 zł.Najgorzej jest chyba jednak z magnetofonami.To jest bardzo skomplikowany sprzęt i trudno z podanych danych stwierdzic w jakim jest stanie.Słyszałem też o oszustach na e-bay,więc jak widać wszędzie przydaje się szczęście,czego wszystkim na forum życze.

Właśnie zakończyłem najważniejsze naprawy. Muszę jeszcze coś zrobić z pewnym kółkiem ciernym w którym kiedyś zębatka silnika wyrobiła dołki, gdy te było zablokowane. Sciągnę z niego pierścień gumowy i zastąpię oringiem.Do regulacji prędkość przesuwu taśmy, wymiana paska licznika.Ale już słyszę, że gra bardzo dobrze a będzie jeszcze lepiej. Głowice nie są wytarte, rolka też dobra.Całe sterowanie i elektronika była sprawna.

Nawiązując do historii magnetofonow i nośników może warto wspomnieć o muzyce jaką wówczas słuchaliśmy?

Bez zahamowań przyznam, że pod koniec lat 80' zużywałem głowice dla przykładu na tych topowych wówczas kawałkach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakie są Wasze propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja pod koniec lat 90 zużywałem głowice w podrasowanym do 19 cm/sek M1417S stereo nagrywając z tarabana 2 na falach długich disco,które mnie tak fascynowało jako dzieciaka.O istnieniu UKF nawet nie wiedziałem więc słuchałem muzyko-pierdzenia.Do dziś pamiętam te piękne czasy siedzenia w nocy przy sprzęcie gdy spiker zapowiadał "A teraz Kool & The Gang w piosence Get Down On It z 1981" :) Potem był M 531 S i pierwsze stereo nagrywane z radmora przy użyciu konwertera UKF.Ale byłem wtedy uśmiechnięty od ucha do ucha"mam własne studio"-mówiłem.Kolega z góry miał jamnika i strasznie zazdrościł takiego fajnego magnetofonu z dwoma talerzami i brązową tasiemką na tym.Troche sie rozpisałem ale jak to sobie przypomne to mi sie chce wrócić tam.Teraz ciągle jestem niezadowolony ze sprzętu który posiadam bo ciągle coś nie tak.Tu za mało wysokich tu bas pierdzi.Wtedy były 2 głośniki wbudowane w magnetofon,disco nagrane z radiowej jedynki i cały blok sie trzęsie.

Ja pod koniec lat 90-tych mialem 7 lat i tez nagrywałem disco z radiowej jedynki na długich. Miałem taką starą lutnie z zegarem od wójka i zk-120 od dziadka. Buczało to ale grało. Potem znalazłem na śmietniku jakiś stary głośnik i wyjełem ten z lutni, obydwa postawiłem na szafie i myślałem że mi gra w stereo:)

W 1980r mój brat miał okazję wyjechać do Angli na kurs językowy.Wyjazd był organizowany przez liceum do którego chodził. Nie wiem jak to było możliwe w tych czasach, ale to prawda. Po długich namysłach zrezygnował z wyjazdu, a jako rekompensatę zarzadał magnetofonu stereofonicznego. Tak więc rodzice kupili mu M531S który mam do dzisiaj. Wyobrażacie sobie ! Magnetofon z Lubartowa zamiast wycieczki do Angli !!!

Ale pierwszym magnetofonem w naszym domu był "Kapral B113".

• Pokaż nowe odpowiedzi