Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewnym forum wyczytałem, że rozciągnięte paski klinowe można wygotować w wodzie - wówczas rzekomo przywracane są do stanu niemal fabrycznego. Nie określono, jak długo należy gotować Czy próbował ktoś z Was tej metody? Czy przynosi jakikolwiek rezultat?

Pozdrawiam.

Dzisiaj odwiedziłem dwa sklepy z częściami elektr. w Gliwicach. W jednym z tych sklepów nie mają absolutnie żadnych pasków napędowych, a w drugim są......ale niestety sprzedawcy nie chciało się zmierzyć linijką paska, tylko zarządał oryginalnego albo sznureczka....imbecyl pieprzony !!! Niestety olewają nas już wszędzie Panowie !!!

Kasjel.Jak masz stare paski,to wykonaj takie zdjecie jak to poniżej.W Warszawie jest targowisko Wolumen i tam w jednej z budek są prawie wszystkie paski jakie ci się zamarzą.Postaram ci pomóc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakiś czas noszę sie z chęcią zakupu DATa.

Z tego co zdążyłem wygrzebac w sieci wynika, że układ SBM jest aktywny przy nagrywaniu z wejścia analogowego. Teoria jest taka, że SBM powinno nieco polepszyć jakość zapisu symulując dźwięk 20 bitowy na 16 bitach w standardzie DAT.

I teraz pytanie. Czy przy odtwarzaniu kasety nagranej z SBM potrzebny jest filtr (dekoder?) SBM, czy pójdzie to już jednakowo na każdym DATcie?

Był na Allegro deck AIWA AD-F550. Nikto go nie licytował, ciekawe dlaczego.

Cena 10 zł więc go nabyłem i okazał się w swietnym stanie wizualnym, a glowice ma fabrycznie ustawione, nie kręcone.

Nie wiem jak gra bo dopiero za chwile zabieram sie za jego czyszczenie.

Potem testy.

Ma ktoś jakiś doswiadczenia z tym modelem?

BIAS jest regulowany ręcznie.

>cles

Niestety nie posiadam pilota do tc-k6es,a nabycie go graniczy z cudem.Szkoda,że nie można wyłączyć wyświetlacza z panelu magnetofonu...Dzięki za odpowiedż...

Facet chyba oszalał !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

tak oszalał zobacz w jakiej cenie ma katalog

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Delikatnie określając jest to:chory chciwy ch*j . Cewka nalożona na rdzeń w kształcie litery U z jednym dłuższym ramieniem to jest to które wystaje z obudowy, obudowa z wyłącznikiem, kabel z wtyczką. Mam propozycję jeśli ktoś ma demagnetyzer niech go sfotografuje w stanie rozbebeszonym i złożonym i prośbę do Mulsa, Gardenusa i JaroMiego aby Was do końca oświecili.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wartość takiego demagnetyzera [nawet lepszego bo robionego przez UNITRĘ] to maksymalnie dycha 10 złp (slównie dziesięćzłotychpolskich) na pchlim targu

Odpowiadam Kasjelowi. (ale może i innych to też zainteresuje).

Magnetofon Akai GX95, nabyłem na Allegro, za 4stówki z małymi groszami.

Stan zewnętrzny jest prawie perfekcyjny.Stan techniczny, wydaje mi się że też.

Ten magnetofon, chyba był bardzo długo nieużywany, gdyż z początku dość głośno pracował.

Jednak mając doświadczenie z jamnikami, które cierpiały na taką przypadłość, dałem mu lekki wycisk.

Po prostu ok godziny przewijałem w jedną i drugą stronę kasetę non stop.

Po tym prostym zabiegu, jest już chyba wszystko ok.

Jaka jest jakość dżwięku?

Na początku może napiszę, iż mam niewielkie doświadczenie, ze sprzętem tzw klockowym.

Miałem kiedyś Unitrę,Było to coś podobnego do 7010, tylko że dodatkowo na metalowe kasety.Może to zabawne, ale nie pamiętam symbolu tego sprzętu.Nabyłem go w roku '87.Sprzedałem na początku lat '90.

Zachowało mi się z okresu eksploatacji tego decka kilka kaset, jeszcze zakupionych w Pewexie.Nagrywałem głównie Wieczór Płytowy, który prowadził T.Beksiński.

Wracając do Akai 95.

Otóż panowie.Może słoń, lub koń nadepnął mi na uszy, ale nikt mi nie wmówi, że nagrywając z CD, kopia będzie nie do odróżnienia (lub prawie).

Deck, to dla mnie magia kręccących się rolek, migających lampek itd.Chyba czujecie o co chodzi.

Nostalgia, powrót do przeszłości, kiedy na coś takiego nie było człowieka stać.Gdyż zarabiając 20 dolców, trzeba by było kilka lat ciułać, na taki sprzęt.

A więc jaki jest ten Akai?

Jest piękny.Pięknie kręci taśmy.I tyle.

Ukryta Zawartość

Jak zbudować demagnetyzer ?

Tanio

Dobrze

Błyskawicznie [na przedwczoraj]

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Tak, te boczki, dodają mu wielkiego czaru.

Ale żeby, nie tylko o Akai.

Otóż panowie esteci (a myślę, że jest tu takich sporo).Za jakieś 3 godziny, kończy się licytacja Beocorda 5000.

Podoba Wam się taki design?

te B&O ... troszke dziwnie wyglądają .. jakos nie mam do nich przekonania- chociaz chcialbym uslyszec jak grają.

Co do kaseciaka Akai 95 .. zacny klocek - i cena jaką za niego dałeś bardzo okazyjna - tylko pogratulować. Chociaz zestawienie z innymi kolcami sredniawe - na inne klocki pewnie tez przyjdzie czas :) pozdrawiam

Panowie, ten amplituner (który jest w moim posiadaniu) Telefunken TR1200, to prawdziwy majstersztyk.

Pochodzi z drugiej połowy lat '70.Prawie 20kg żywej wagi.Olbrzymie trafo, radiatory i końcówki mocy (chyba Motoroli).Bardzo czuły tuner.Na drucie długości ok 5cm (tak pięciu centymetrów) łapię w Płocku jakieś śląskie radio (nie pamiętam w tej chwili nazwy tej stacji), radio Merkury z Poznania, nie wspominając już o rozgłośniach łódzkich i warszawskich

Ja, mając Mildtony 110 (z nowymi oryginalnymi głośnikami), właśnie z tym ampli, odkryłem na nowo muzykę.

Wadą (w eksploatacji i "uniwersalności") są wejścia din i gniazda kolumnowe, na dwa bolczyki (takie jak w Zodiaku, lub Amatorze).

Ma dwa wejścia na gramofon, oznaczone jako PU.Na tylnej ściance, jest przełącznik do zmiany czułości takiego wejścia.

A kosztowało mnie toto, dosłownie 2, lub 3 czapki gruszek.

A ten Akai 95, rzeczywiście piękny. :)

Ten "Telefunken TR 1200" to rzeczywiście potężna machina !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No odnośnik cena/jakość w Twoim przypadku jest napewno niespotykanie wysoki :)..

nie mam nic do klasycznych konstrukcji .. sam mialem ich juz kilka.

Najwazniejsze ze sluchanie muzyki z nich niesie za sobą usmiech na twarzy... i zadowolenie... bo przeciez o to chodzi :)

TR 1200, to ten na górze.

Ten dolny klocek, to jego większy i grubszy brat (nie pamiętam symbolu).Na niemieckim forum hi-fi, uchodzi za prawdziwy klejnot.Niestety, nie trafiła mi się okazja do jego zakupu.

Panowie, co to za cudo?

Ukryta Zawartość

Na niemieckim ebayu, ktoś to sprzedawał też coś takiego i pisał, że pracowało to z Revoxem B77.

Ukryta Zawartość

Te telefunkeny sa po prostu wyjebane w kosmos.Teraz sprzety niby lepiej graja ale nawet super jolidy i inne sa teraz krzywe i rozpadaja sie w sklepie już( made in china).A taki telefunken podczas testu obecnie dostałby rekomendacje i inne takie za sama budowe i jakosc wykonania.Pozanłem tansze tr 500 i wykonanie frontu pierwsza liga.Niestety gniazda din5 oraz stare wtyki głosnikowe to wada niestety.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi