Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

OD pewniego czasu zamierzam kupić decka SONEGO jakiegoś z wyższej półki ale takiego w cenie do 300zł

Deck musi zawierać:

-kieszeń na środku

-klapka kieszeni typu "okno" - czyli przeźroczyste żeby było widać jak najwięcej kasety

- sterowalny z pilota

- manualna kalibracja bias i rec level + eq

Czy znacie jakieś modele, które by odpowiadały tym wymaganiom? Za wszelkie odp serdecznie dziękuję

Coś co będzie podobne do 950es ale oczywiście trochę tańsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gotyk

950ES jest tak rewelacyjne, że ja mam dwie, poprostu nie mogłem sie powstrzymać. Za 300 stówy raczej nic dobrego nie ustrzelisz. Z Soniaka nie brałbym sie za nic niższego niż jakaś 8setka. U Niemców można trafić poniżej 200 Euro. Naprawde warto.

Disco

Aiwa XK 7000 nie przestaje mnie zadziwiać. Kultura pracy mechanizmu, dźwięk, budowa (12kg) wrażenie obcowania wręcz z zegarmistrzowskim wykonaniem. XK 9000 kiedyś na pewno kupię.

Dodam ze najwiekszy atut to czytelny ladny wyswietlacz i ergonomia wszystko jest na swoim miejscu latwe w obsludze no i najwieksza zaleta nagrywa na najtanszym szajsie na tyle satysfakcjonujaco iz dokona u mnie zywota.

robix

Mam takie pytanie : czy sądzicie, że decki kasetowe powrócą w przyszłości do łask, a wielcy producenci zaczną je znów wytwarzać? Czy wg was jest to już raczej historia? Ja sobie nie wyobrażam jakby w moim zestawie HiFi zabrakło decka, a przecież każdego dnia podczas zwykłęgo użytkowania deck minimalnie się zużywa, a części zamiennych i specjalistów-serwisantów juz w zasadzie teraz nie ma

Jeszcze myślałem nad tym, jakie dziś byłyby decki (jakie miałyby możliwości, jakie doskonałe mechanizmy) gdyby nie zaprzestano w latach 90tych prac nad ciągłym ulepszaniem tych urządzeń. Pewnie byłyby to jakieś nad-decki (niekoniecznie marki NAD), szkoda

Ja sie obawiam że Hi-Fi wogóle nie powróci a nawet będzie się cofać,ludzie nawet podobno RM przestają kupować dla minigłośniczków do mp3,a kino domowe to szczyt możliwości(oczywiście z włączonym trybem 5.1 nawet przy muzyce:))Pozostanie tylko mała grupka zapaleńców.Być może nawet radia nie będzie sie opłacało nadawać w stereo i przerzuci sie wszystko na mono.To będzie mała apokalipsa.Pozostaje więc trzymać sie razem.

Pewnie powrócą, ale wątpię żeby to się stało na skalę masową. Gramofony analogowe powróciły ! Ale czy można je spotkać w każdym sklepie RTV, oraz czy można w każdym sklepie muzycznym kupić płytę winylową ?

Odpowiedź brzmi oczywiście NIE ! Obawiam się, że magnetofony kasetowe oraz szpulowe podzielą los magnetowidów VHS. Ja oczywiście wierzę w to, że magnetofony doczekają się swojego renesansu. Ale może stać się inaczej.......

A gdyby teoretycznie wciąż były produkowane, to jestem pewny że ich jakość była by gorsza ! Zapytacie....dlaczego ? Odpowiedź jest prosta......bo wszystko w tej chwili jest gorszej jakości, z powodu tzw. "masówki" oraz względów ekologicznych.

Jak powróca ,to bedzie to koszmar.Będą miały budowe podobną do komputera i astronomiczną cene.Dlaczego?Bo tak jest ze wszystkim niszowym sprzetem.Zobaczcie satelitarne tunery radiowe.Słuchac się tego nie daje,a cena z kosmosu,choć wszystkie części są warte najwyżej dziesięć procent ceny.A radio przejdzie na nadawanie cyfrowe i oczywiscie poza kilkoma wyjatkami ,będzie tak jak jest z przekazem radiowym poprzez satelite.Dzisiaj sie troche pobawiłem w słuchanie tych stacji i juz mi wystarczy na pare miesiecy.Niestety ,czasy tandety i powszechna głuchota.

Audiofil, 17 Sty 2008, 16:22

>Level27

>

>naprawa tej przypadłości w 979 jest trochę skomplikowana. Mam na to jednak swój, że tak powiem - 15

>minutowy sposób

Byłbym wdzięczny za podanie, otrzymałem skan silniczka/dzięki uprzejmości yogi-1/ .

Magnety juz nie wroca niestety ale zawsze jest tona tych,, reliktow przeszlosci,, dla garstki ,,nawiedzonych,, miedzy innymi mnie ktorzy kupia to na allegro czy jebaju.

Nawalilem sie z malzowinka dzisiaj przy dzwiekach magneciaka az milo hihi tyle ze my jestesmy ,,wiekiem,, zwiazani z czasami ich swietnosci i nam one przypominaja och..... chwile powiedzmy -WAZNE.

Teraz piszac te slowa slucham wlasnie kaset nagranych osobiscie i powiem ze jestem z siebie dumny bo latwe to nie bylo a zabawy przy tym mialem (Faceci sie starzeja tylko cialem) i to za 99 zyla !

robix.

robix,

Płytę CD z sygnałami testowymi możesz wygenerować na komputerze przy użyciu programu takiego jak Cool Edit - jego wersja demo ma ograniczoną funkcjonalność, ale do tego wystarcza. Każesz komputerowi wygenerować, powiedzmy, 2 minuty sinusoidy o zadanej częstotliwości i zapisujesz to jako plik WAV, a następnie nagrywasz na płytę CD, tworząc płytę Audio. Najlepiej nagrać kilka sygnałów o różnych częstotliwościach, i jeden różny w różnych kanałach, do ustawienia prądu podkładu.

Najpierw regulujesz poziom (czułość taśmy):

Żeby wyregulować Level (czułość taśmy) potrzebujesz sygnału ok. 315 Hz - nagrywasz go potem z płyty CD na taśmę też przy poziomie ok. -15 dB, i regulujesz Level (tym małym pokrętłem) tak, by sygnał odczytywany (Monitor na Tape) miał ten sam poziom co zapisywany.

Potem ustawiasz prąd podkładu.

Do ustawienia prądu podkładu najlepiej nagrać dwie różne częstotliwości jednocześnie, np. w lewym kanale 10 albo 12,5 kHz, a w prawym 315 Hz albo 400 Hz. Potem nagrywając taką ścieżkę na taśmę regulujesz prąd podkładu tak, by poziom odtwarzanego sygnału w obu kanałach (Monitor na TAPE) był taki sam. To wystarczająco dokładne. Sygnał nagrywaj na taśmę z poziomem nie większym niż jakieś minus 15 dB.

Ponieważ jedna regulacja wpływa trochę na drugą, czasem trzeba jeszcze nieco poprawić i jeszcze raz ustawić Level, a potem poprawić lekko Bias.

W warunkach "polowych" można też posłużyć się szumem międzystacyjnym FM - nagrywając szum, przy niezbyt wysokim poziomie (np. -15 dB), regulować prąd podkładu, przełączając z Tape na Source i z powrotem, i regulować do chwili gdy oba dźwięki (zapisywany i odczytywany) będą maksymalnie zbliżone. Takie postępowanie zalecało wielu producentów magnetofonów, które nie miały własnego generatora sygnałów testowych.

Oczywiście pomaga też tzw. "złote ucho", ale ja na przykład takowego nie posiadam.

Maciej >>> Dzieki ja tepy jestem i trudny do za... ale ,,ucho,, to mam- byc moze dlatego zem slepy (renta na wzrok) podobno jak jeden zmysl szwankuje to drugi sie wyostrza i widac mnie dano sluch.

Obcykalem jak zwykle na czuja te bzdety z kalibracja i jade nagrywajki z Radia Swiss Jazz ino chuczy (mam juz 4 godziny)

robix

PS. Maciej jak moja zona to przeczytala co piszesz to mowi cyt.,, No widzisz jaki ty glupi jestes od tego czytania,,

oczywiscie nie zrozumiala ani jednego slowa a na mnie popatrzyla z litoscia w stylu cienki bolek jestes a za Audiofila sie masz hehe dobre co.

robix.

Ukryta Zawartość

To fajny kaseciak.Miałem taki i mile wspominam.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to tanio czy drogo ale deck porzadny ( miałem stycznosc z tą seria optonica) no i coraz rzadziej wystepuja takie maszynki na Allegro.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Tu wnetrze ,oczywiscie flagowcem był 9100 .

Ukryta Zawartość

Ja osobiscie szukałbym jednak 9100 (platanina kabli ala Nakamichi wiec moze gra dobrze)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

yogi1, 17 Sty 2008, 17:04

>cles

>odsprzedaj jeden deck po co ci stereo

he he, dobre, w zasadzie kwadro. A jakbym odpalił wszystkie decki to multichanal jak nic :-)

Dwie 950ES mam z premedytacją, nie widziałem nigdy złotej 950tki ale jak sie trafi to nie wiem czy się powstrzymam.

Z topowych Soniaków mam wszystko od 1991 roku do kończącego kasetowe arcydzieło TC-K6ES (fantastyczny deck). Później już nie ma nic dobrego. Mam w planie upolować jeszcze TC-K3ES ale to tylko niestety było w USA no i niestety doceniają ją za oceanem bardzo.

Powrotu do magnetofonów już nie bedzie. Z kaset niedługo będą dostępne tylko podstawowe zelazówki. EMTEC zaprzestał produkcji chromówek. Coś jeszcze robią w Meksyku ale nie wiadomo jak długo.

Kaseta magnetofonowa trzyma się jeszcze nieźle w USA, gdzie chyba zawsze była bardziej popularna niż w Europie, gdzie sprzedawano jeszcze ogromne ilości kaset nagranych w czasie gdy w Europie sprzedawano już niemal wyłącznie płyty CD, i gdzie większą popularnością cieszyły się kasety lepszej jakości, "chromowe" i metalowe. Myślę też, że i rynek japoński ma się nieźle - tam też kaseta była bardzo popularna i oferowana w ogromnej liczbie typów, odmian, serii specjalnych, i w wielkim wyborze długości. O ile wiem, kaseta ciągle jest popularna w tzw. "krajach rozwijających się" (Azja, Afryka) - choć zapewne są to tanie modele kaset, odtwarzanych na najtańszym sprzęcie.

To w Europie najwcześniej skazano kasetę na śmierć.

Myślę, że powrotu kaset nie będzie. Albo wymrą ostatecznie, i tylko przez jeszcze jakiś czas będzie można kupić tanie chińskie kasety bez nazwy, niskiej jakości, podobnie jak najtańsze, kiepskie przenośne magnetofony albo miniwieże z magnetofonem, albo też kaseta utrzyma się jako produkt niszowy, dla wybranych i zamożnych - zostanie na świecie jakaś jedna czy dwie fabryki taśm, dyktujące ceny, i jakaś jedna fabryka robiąca tanie mechanizmy magnetofonowe do sprzętu przenośnego/miniwież, i może jakaś jedna mała fabryczka, robiąca na niewielką skalę i za horrendalne ceny magnetofony lepszej jakości - choć zapewne problemem będzie dla niej zdobycie komponentów, np. głowic odpowiedniej jakości.

Myślę, że za 10 lat nie kupi się już żadnego nowego magnetofonu, a i zdobycie taśmy będzie problemem.

Może niezupełnie, bo kaseta jednak rozpowszechniła się niepomiernie bardziej niż szpula - magnetofon szpulowy nigdy nie był sprzętem naprawdę popularnym, który można było znaleźć w każdym domu, więc pewnie i agonia kasety będzie dłuższa, niemniej jednak pewnie rzeczywiście podobnie się to skończy.

No to nie pozostaje nic innego jak kupić sobie jeszcze ze 4-5 magnetofonów różnych firm na pamiątke. Oczywiście sprawne.

I wykupywać kasety wszędzie gdzie się da.

Róbcie tak dokąd jeszcze można. Mnie kasety nie kręcą tak, jak szpule, a z tymi ostatnimi to w tej chwili jest źle, oj źle... Magnetofony znikają, nośników praktycznie nie ma - bazować trzeba na tym, co ktoś kiedyś gdzieś chomikował i teraz sprzedaje. A za parę lat zapasy prywatne się skończą, to co zostanie stanie się bardzo drogie i bardzo trudno dostępne... Tak że trzeba łapać, dokąd jeszcze jest!

• Pokaż nowe odpowiedzi