Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również życzę wszystkim Wam radosnych, spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia !

Szkoda że nie są "białe", ale trudno....trzeba się pogodzić z zmianami klimatycznymi :-))

Witam

Dołączam się do życzeń dla Wszystkich Forumowiczów .Zdrowych i Spokojnych Wesołych Świąt życzę dla wszystkich forumowiczów i czytelników.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ufffff, to głowica jest OK :) dziękuje

GF-55 rozumiem, że choć ma wyższy numer to już nie jest amorficzna. Dobrze misie wydaje?

Wyższy model nie musi być modelem amorficznym.Myślę iż bedzie z uzwojeniem z miedzi beztlenowej i podwójnie utwardzany ( rec/play ) wkładką z hartowanej stali.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam ja mam Nakamichi Casette Deck 2 , dr3 jest tylko optycznie zbajerowany a jest

na pewno 3 silnikowcem.

XTR71

Edytowane przez xtr71

DR-3 jest akurat z nich wszystkich najsłabszy. Tu akurat klasa sprzętu idzie odwrotnie do numeracji. Dwójka ma trzy głowice, trójka tylko dwie, jedynka miała nawet ręczną regulację azymutu.

Ten cassette deck 2 to trochę inna "rodzina" ? Jak się sprawuje ?

Edytowane przez DeeS

Nakamichi Cassette Deck 2 jest dobry ładnie nagrywa,lecz wkuża mnie słaba widoczność kasety i sterowanie klawiszami funkcyjnymi .Brak regulacji bias jest troche wkużający -nie można używać wielu kaset ze względu na inne parametry.Dzwięk jest według Mnie dobry nie jest porównywalny do mojego akai GX-75 Mk II.Ale do słuchania imprezowego z alkoholem jest ok.

Mimo że od Wigili temperatury dodatnie to śnieg jeszcze leży i pewnie dzięki temu pomocnicy Św. Mikołaja dostarczyli mi naprawiony RS-BX727 :). Nie wiem jak oni to robią ale znów gra fajnie!

Pozdrawiam świątecznie!

M.

A u mnie dzięki uprzejmości kolegi GMarka przygrywa mój ulubieniec ostatnich wieczorów czyli Pioneer CT-A7X :-)

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie, dzięki koledze xtr71, moja yamaha KX-930 odżyła! Gra pięknie, a jak nagrywa! To nie był problem z dolby, tylko z kompletnie rozregulowanym torem audio, odtwarzanie, nagrywanie, wskaźniki i Bias.....

Jeszcze raz bardzo dziękuje! Szacun..

Panowie, dzięki koledze xtr71, moja yamaha KX-930 odżyła! Gra pięknie, a jak nagrywa! To nie był problem z dolby, tylko z kompletnie rozregulowanym torem audio, odtwarzanie, nagrywanie, wskaźniki i Bias.....

Jeszcze raz bardzo dziękuje! Szacun..

Witam

Kolega niech idzie ze swoją kobietą na impreske Noworoczną a Yamacha grzecznie poczeka ;P

XTR71

Co o sądzicie o tym GX-75?

Ukryta Zawartość

i jak o wypada w porównaniu z tym Pioonerem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

BTW tego Krugera to już całkiem pogięło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pamiętam za dwa lata temu nówki sztuki Dragony chodziły po ok. 1100 EUR. Fakt, że w jednym czasie pojawiło sie ich dużo i może dlatego cena była moim zdaniem tak atrakcyjna.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam

Kolega niech idzie ze swoją kobietą na impreske Noworoczną a Yamacha grzecznie poczeka ;P

XTR71

Chciałbym, ale mam 14 miesięcznego syna, więc dopiero w przyszłym roku :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Firma Akai nie stosowała do "plombowania" wkrętów regulacyjnych lakieru nitro.

post-3254-0-84942800-1356691617_thumb.jpg

Pioneer to "łach" podmalowany czarnym markerem i lekko przydepnięty od góry.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy to nitro, ale kolor się zgadza. Wygląda na uszanowany egzemplarz.

Zgadza się. Dlatego technik regulujący głowicę w zakładzie firmy Akai, ma na stole dwie buteleczki z lakierem.

Transparentnym czerwonym do "zaplombowania lewego wkręta regulacyjnego i matowym czerwonym, do "zaplombowania" prawych wkrętów.

GM

A co mozecie powiedzieć o właściwościach sonicznych? Duzo odbiega od 95-ki?

Czy ta cena jest akceptowalna?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ktoś kiedyś powiedział, że kupować Akai na rynku wtórnym to porażka. Marka ta ma bowiem wyjątkową "zdolność" do przyciągania rączek uzbrojonych we wszelkiego rodzaju "narzędzia do naprawy i poprawy" :)

Moim zdaniem ww magnetofony to straszny szrot Akai rozgrzebany, Pioneer wygląda na wyciągniętego z jakiegoś śmietnika .

Warte razem 50zł na części zamienne;)

Dla mnie najważniejsze aby było w magnetofonie nic nie grzebane i stan idealny na zewnątrz zero rys itp.

Śmieszą mnie opisy w stylu :

Sprzęt nosi NORMALNE ślady użytkowania _ w wolnym tłumaczeniu : ciągnąłem go po podwórku na sznurku za rowerem:-)

Och trzeba zgłaszać takie graty do allegro klikając że produkt jest w złej kategorii np : powinien być w USZKODZONE.

audiomagia.blogspot.com

<br />Firma Akai nie stosowała do "plombowania" wkrętów regulacyjnych lakieru nitro.<br />

Witam

Jesli był kręcony to jest możliwość ponownego ustawienia tej głowicy .Lecz jest to Bardzo Trudne.

Bez skutków ubocznych można kręcić w głowicach Nakamichi wersje 3 głowicowe lecz tylko azymutem.

Pozdrawiam XTR71

Jeśli ktoś ma możliwość, to zapraszam na wystawę sprzętu audio z PRL, czyli głównie UNITRA i trochę rzeczy dostępnych wtedy w Pewex'ach. Odbędzie się ona w Domu Grodzkim w Wojniczu dnia 15.12. w godzinach 13:00 do 18:00.

Pozdrawiam

Gratulacje! Właśnie Koledzy byli w TV :-).

Dziś rano na TVPolonia był też materiał o historii taśmy i kasety magnetofonowej z komentarzem Bogdana Fabiańskiego.

M.

Jesli był kręcony to jest możliwość ponownego ustawienia tej głowicy .Lecz jest to Bardzo Trudne.

Tak samo trudne jak w każdym innym decku 3 głowicowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi