Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać Kolegę czy kiedykolwiek Kolega słyszał brzmienie duetu Tandberg 910 i 911 ?

jestem bardzo zaintrygowny brzmieniem i odsłuchem strszych braci 3014A.

Xtr71

Cóż byłby ze mnie za zbieracz staroci jak by ich zabrakło w mojej kolekcji:)

Bardzo dopracowane modele były najdroższe ze wszystkich Tandbergów nawet szpulowych.

audiomagia.blogspot.com

Czy może Kolega opisać różnice w brzmieniu i muzykalności między 3014A i 910 .

Jeśli są pomijalne to szkoda trwonić czas na opis.

Z różnych źródeł z internetu wynika iż jest to model unikalny wyprodukowano ich tylko ok. 400 na cały świat.

Pozdrawiam Xtr71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Czy może Kolega opisać różnice miedzy 3014A i 910 .

Jeśli są pomijalne to szkoda trwonić czas na opis.

Z różnych źródeł z internetu wynika iż jest to model unikalny wyprodukowano ich tylko ok. 400 na cały świat.

Pozdrawiam Xtr71

No cóż w i internecie się pisze różnie z reguły są trzy prawdy :)

Dla mnie wszystkie Tandbergi to przede wszystkim jakość , niepowtarzalność , wyjątkowość tak w dźwięku jak i konstrukcji.

Ps:

Lubię także inne magnetofony , piszę tak bo to prawda.

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hmm... to chyba wszystko w kwestii porównania parametrów PIWKO dla Kolegi

Jaki ma Kolega typ głowicy ?

Half track czy butterfly ?

pozdrawiam XTR71

Masz rację.

Ja ostatnio z kolegą też mierzyłem wyszło bardzo dobrze na 528 BASF góra pasma sięgała 29kHz a na znakomitej BASF 910

18Hz-38kHz +/-0.5db .

To się czuje jak się słucha:)

A na słuchawkach elektrostatycznych słyszy się dosłownie:)

TC-880-2 budzi respekt:

Frequency response : 20Hz...40Khz (38cm/s ; ± 2dB ; FeCr)

25Hz...30Khz (19cm/s ; ± 2dB ; FeCr)

25Hz...35Khz (38cm/s ; ± 2dB ; SLH)

25Hz...25Khz (19cm/s ; ± 2dB ; SLH)

25Hz...30Khz (38cm/s ; ± 2dB ; Norm)

25Hz...20Khz (19cm/s ; ± 2dB ; Norm)

Ale tak jak napisał cles - liczy się brzmienie.

Techniczne parametry danego magnetofonu to jedno, a możliwości samej taśmy to drugie. Nie pojedziesz bolidem F1 w korku szybciej niż te seicento przed tobą.

.

Szanowny Kolega użył złego porównania.Wzrost prędkości taśmy w magnetofonach szpulowych jak i kasetowych można porównać nie do bolidu F1 lecz do wielkiej ciężarówki która bedzie jechać tak samo prędko jak Seicento lecz ile ona pomieści towaru lub osób na przestrzeni ładunkowej.Doskonale zaprojektowane magnetofony analogowe mają ultra rozbudowaną elektronikę i bedą przenosić dla przykładu 21kHz z ultra wierną dokładnością i ultra dynamiką a kiepsko zbudowany magnetofon z słabą elektroniką też przeniesie pasmo 21kHz lecz bedzie to pseudo granie.Bardziej trafnym porównaniem by było porównanie autostrady dla motorów szerokości 1 metr i pędzących 200 km/h do 4 pasmowej 12 metrowej szerokości autostrady gdzie zmieści sie o wiele więcej pojazdów pędzcych 200 km /h

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Nie ma oco kruszyć kopii.Przecież prawdopodobnie inżynierom philipsa nawet się nie śniło nagrywanie na kasetach CC muzyki stereo,a co dopiero zapis o wysokich parametrach.Posiadam katalogi i magnetofony tej firmy z początku lat 70-dziesiątych.Ciekawostką nich jest posiadanie predkości 4,75 w czterośladowych szpulakach na taśmę 1/4cala.Odpowiada to prawie dokładnie zapisowi mono na taśmie 1/8cala,która jest w CC.Chodzi mi o powierzchnie zapisu.Parametry w obydwu przypadkach są bardzo zbliżone.Wyglada to tak: pasmo 30hz-12khz i dynamika około 50db.z biegiem lat szpulaki na tej predkości podniosły swoje parametry nieznacznie ,bo do około 14khz,a kasetowe magnetofony odskoczyły niesamowicie i to pomimo ograniczeń związanych z samą kasetą.Oprócz istotnych o zmian w ich budowie postęp był zwiazany z niesamowitym skokiem jakosciowym w technologi produkcji taśm.W przypadku magnetofonów szpulowych nie było takiej presji na poprawę jakości.Dwuślady przy prędkości 38/cm/sek już we wczesnych latach 60-dziesiątych były znakomite.Wystarczy posłuchać choćby Ampexa-351 .

To co osiągnieto w kasetowych magnetofonach jest niesamowitym osiagnięciem i zawsze mnie zastanawiało, co można by osiagnąć ,gdyby tyle samo sił i środków przeznaczono na rozwój magnetofonów szpulowych.

Niepełną odpowiedz daje Sony 880,2,lecz na pewno to nie jest szczyt możliwości szerokiej tasmy na szpuli.

Tego się już jednak nie dowiemy.Posiadam,tylko jednego kaseciaka Aiwę -F-8.I jest to mój pierwszy kaseciak,z którego jestem w pełni zadowolony.Nagrywa tak dobrze,ze słuchanie go na przemian z moimi szpulakami nie razi spadkiem jakosci dzwieku.Różnica oczywiście jest,ale bardziej w dynamice i głebi dzwieku,niz w przenoszonym paśmie.No i moje uszy niestety ,to już nie to samo co w wieku 19 lat.

Edytowane przez Marek-41
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zmierzyłem przed chwilą z nudów Revox-a PR 99 mk3. Na taśmie PER528 50 um 2 slady 38 cm/s.

0 dB na VU Revox-a odpowiada 180 nW/m2.

okno -3db + 2 db

- 20 db góra do 27,5 kHz

0 db góra do 27,5 kHz

+6 db góra do 25,5 kHz

+12 db góra do 22 kHz

mierzyłem lewy kanał reszty mi się nie chciało.

Przy + 12db i 38 cm/s i zniekształceniach < 2% mamy prawie 74 dB S/N przy paśmie do 22 kHz.

pozdrawiam

Od amatorskich pomiarów wolę te firmowe czyli 22kHz przy -20dB VU i +-2/3dB.

Dwa slady po 2 mm, niestety nie mam Butterfly. Mierzyłem po XLR, po wyjściu DIN jest podobno lepiej. Przy okazji pomiaru wyszło że musze podstroić trapy na Bias.

pozdrawiam

Chciałbym Kolegę zapytać czy w takim razie wyjście DIN jest jakościowo lepsze do odsłuchu czy jednak XLR ?

Od amatorskich pomiarów wolę te firmowe czyli 22kHz przy -20dB VU i +-2/3dB.

Słuchasz danych ze specyfikacji czy muzyki z taśmy?

Pytam bo oprócz pasma przenoszenia do czytania jest jeszcze mnóstwo innych parametrów, powstaje wiele stopni swobody i sytuacja się troszkę komplikuje.

Ja wolę muzykę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Chciałbym Kolegę zapytać czy w takim razie wyjście DIN jest jakościowo lepsze do odsłuchu czy jednak XLR ?

W Revox PR 99 wyjście XLR jest lekko niedorobione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Słuchasz danych ze specyfikacji czy muzyki z taśmy?

Pytam bo oprócz pasma przenoszenia do czytania jest jeszcze mnóstwo innych parametrów, powstaje wiele stopni swobody i sytuacja się troszkę komplikuje.

Ja wolę muzykę.

Pozdro

Ależ oczywiście że muzyki ze swoich 6.000 płyt na różnych nośnikach i około 1000 kaset CC. Szpulaka niestety miewam gościnnie bo miejsca mi trochę brakuje ale po przeprowadzce z pewnością zakupię mimo wielu niedogodności samego zapisu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pewnie jak się nanosisz (szpulaka) to już nie masz sił na słuchanie, wtedy pozostaje tylko analiza parametrów na papierze...

Masz zapewne na myśli siebie bo taki jakiś cherlawy jesteś ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale żeście się wypaśli! Nie dziwota,że tak sobie śmigasz z tym szpulowcem w te i nazad:)

Wiesz, masa ciała ma swoje plusy ale niestety wpływa na szybkość dlatego jestem na diecie obecnie. Jak uprawiałem sport przy swoim wzroście ważyłem tyle co Ty.

Niech i tak będzie, że jestem wypasiony, obwód pasa 98cm pewnie to potwierdzi:):)

Nie przejmuj się;-) Mnie przynajmniej nikt w nocy nie zaczepia.

Panowie Proszę nie pisać offopic zaśmiecacie temat .

Wracając do wyjścia XLR .Czy dobrze zbudowane złącze XLR jest o wielw lepsze w odsłuchu niż DIN ?

Zadaje te pytanie gdyż mam mozliwość kupić uszkodzony magnetofon z złączem XLR jest to model MR1 firmy Nakamichi

XTR71

Pytanie o magnetofon szpulowy w wątku o magnetofonach kasetowych jest takim samym zaśmiecaniem.

Kolega nie ma racji w nagłówku jest Magnetofon .Więc jest to temat o magnetofonach ogólnie więc nie jest offtopic

napisanie o magnetofonach innych niż kasetowe.

Szanowny Kolega się nie obraża gdyż człowiek mądry uczy się zadając pytania ludziom o większej wedzy i nie trwa w samouwielbieniu nad stanem swojej wiedzy.Moja osoba jest niestety w kwestii magnetofonów szpulowych w trakcie nauki i zgłębiania tego tematu wiec analizuje ten typ magnetofonu budowe ,typy etc.

Pozdrawiam

Jest bogaty wątek o magnetofonach szpulowych, gdzie taka dyskusja byłaby bardziej na miejscu, jeśli już mowa o zaśmiecaniu wątku.

A mały, chwilowy off-topic raz na jakiś czas chyba nikomu nie zaszkodzi, prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi