Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No nie żartujcie Panowie, że taką perfekcyjną pamięć macie :-)

Kasjel, pamięć jest wybiórcza, niektórych spraw nie pamiętamy ale inne za to pamiętamy latami i to z najdrobniejszymi szczegółami.

Wyobraź sobie jaką miałem minę (...)

Jestem w stanie sobie to wyobrazić. A wyobraź sobie moją teraz, gdy to czytam (choć oczywiście wiedziałem już wcześniej o Twojej przygodzie z radiem).

Jeżeli chodzi zaś o pierwszy magnetofon i kasetę: była to kaseta Cosmos nieznanej mi marki (...)

Cosmos, to takie ruskie fajki były, dostępne w Pewexie. :-) Nie to, żebym się wówczas fajkami interesował, ale pamiętam. Granatowe pudełko z obrazkiem strzałki w kształcie rakiety i czerwoną gwiazdą.

Edit: nawet zdjęcie w necie znalazłem. :-)

4071cc51f1.jpg

Edytowane przez Radmar

Nie to, żebym się wówczas fajkami interesował, ale pamiętam. Granatowe pudełko z obrazkiem strzałki w kształcie rakiety i czerwoną gwiazdą.

No...:-) To się nazywa pamięć fotograficzna:-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Brawo !

Czy sam początek to nie jest fragment jakiegoś Ultravoxu albo OMD?

Otóż to ;-)

Dokładnie zakończenie tego utworu:

Świetny album Rage in Eden

dokładnie 12 kwietnia 1992 r. - na Diorze MDS 450 (eksportowa wersja MDS 454), na złotej SA 90 z 86/87 roku (używanej już wcześniej, nagrywanej na magnetofonach kolegów) nagrałem z radia z audycji "Romantycy Muzyki Rokowej", prowadzonej przez Tomasza Beksińskiego

Audycja "Romantycy muzyki rockowej" przestała być nadawana w 1990 roku, więc to nie mogła być ta audycja.

Brawo !

Trochę sobie Youtube pomogłem, nie mam takiej pamięci do tytułów, pamięta się zespół i kawałek tytułu a dalej ...czarna dziura ,jednak ten internet się przydaje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ja zadam teraz inne pytanie. Jingiel równie mi bliski: Studio Stereo Zaprasza. Pamiętacie co to było?

Trochę sobie Youtube pomogłem, nie mam takiej pamięci do tytułów, pamięta się zespół i kawałek tytułu a dalej ...czarna dziura ,jednak ten internet się przydaje.

ABC - The Look of Love to chyba była płyta Lexicon of Love. Natomiast She's Got a Gun pochodzi z bardzo dobrej płyty Yello: Claro Que Si. Co ciekawe Niedźwiedzki grał wersję instrumentalną. Jako podkład służył też w LP III Axel F Harolda Faltermayera. Pamięta ktoś skąd taki tytuł? Axel F?

Audycja "Romantycy muzyki rockowej" przestała być nadawana w 1990 roku, więc to nie mogła być ta audycja.

Mam na tej taśmie nagraną zapowiedź Tomasza Beksińskiego, więc o pomyłce mowy nie ma. Na kasecie zapisana jest data nagrania, która zgadza się z moją pamięcią o zakupie tego magnetofonu, więc tu pomyłki też nie ma na pewno. Albo więc była to stara audycja odtwarzana z taśmy, albo po prostu Tomasz Beksiński tak sobie powiedział o tym, co puszcza, a nie był to formalny tytuł audycji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiedzcie mi jak mając taki bagaż doświadczeń jak ja można nie kochać magnetofonów kasetowych? Myślę że w ogromnej większości Wasze doświadczenia są podobne do moich.

To ja zadam teraz inne pytanie. Jingiel równie mi bliski: Studio Stereo Zaprasza. Pamiętacie co to było?

ABC - The Look of Love to chyba była płyta Lexicon of Love. Natomiast She's Got a Gun pochodzi z bardzo dobrej płyty Yello: Claro Que Si. Co ciekawe Niedźwiedzki grał wersję instrumentalną. Jako podkład służył też w LP III Axel F Harolda Faltermayera. Pamięta ktoś skąd taki tytuł? Axel F?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aż łza się woku kręci.

Mam zakupione na All... kilka kaset Stilon Super Ferro z nagranymi audycjami P.Fabiańskiego.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ponawiam pytanie o jingiel Studio Stereo Zaprasza: ten który się ściszał i wchodził głos lektora.

SirJack7 BRAWO!!! To nie było łatwe! A co ze sławnym Axelem F?

http://www.youtube.com/watch?v=CqlYKy6h25c

Nieco zniekształcony ale głos Jerzego Rowińskiego:

Edytowane przez discomaniac71

Pierwszą zagrabaniczną kasetę kupiłem w Pewexie w 1989 roku. Był to BASF Ferro Maxima 90. Służył w moim pierwszym (pożyczonym mi na rok) stereofonicznym radiomagnetofonie ISP (modelu nie pamiętam, taki z dwoma dziwacznymi gniazdami DIN - dziwacznymi, bo wyjście do nagrywania było regulowane, a wejście było wejściem mikrofonowym i podłączając inny magnetofon zawsze nagranie było przesterowane, tak więc jakakolwiek współpraca z innym magnetofonem była bardzo problematyczna). Ale nagrywanie z radia wychodziło bardzo przyzwoicie jak na sprzęt przenośny.

Wcześniej (przed 1989) miałem tylko kasprzakowskiego Grundiga MK-235 i stilonki/supertonki.

Ktoś wspomniał radiomagnetofon Eltra SRB RMS-817. W moim mieście ten sprzęt był bezużyteczny jeśli chodzi o radio - strasznie słaba czułość na UKF, a i sygnał OIRT u mnie był słaby. Pomimo dwóch anten, nawet mono dobrze nie odbierał. Tam gdzie było blisko do nadajnika, może ten kombajn się sprawdzał. U mnie do nadajnika było (jest nadal) prawie 60 km i tu ten sprzęt nie wyrabiał.

Co do Studia Stereo, to były dwa wydania tej audycji. Jedno prowadził Jerzy Rowiński, a drugie Ryszard Rembiszewski (dawał tylko głos w audycji Michała Rybczyńskiego). Te Studia Stereo były zamiennie co dwa tygodnie. Chyba raz na kwartał w audycji Jerzego Rowińskiego pojawiał się telemost (radiomost?) "Halo Berlin, Halo Warszawa". Zaraz jak w sobotę o 22.00 kończyła się lista Trójki, przełączało się na Studio Stereo. Tak to pamiętam z lat 1987-1989.

Edytowane przez k.mik

Ponawiam pytanie o jingiel Studio Stereo Zaprasza: ten który się ściszał i wchodził głos lektora.

SirJack7 BRAWO!!! To nie było łatwe! A co ze sławnym Axelem F?

Po prostu kiedyś człowiek nie miał komputera,internetu, w telewizji nie było nic ciekawego poza Sondą i Jarmarkiem.

Słuchało się dużo radia, a ten kawałek Toto bardzo kiedyś lubiłem i dawno już skojarzyłem go z tym jinglem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Axel Foley, Beverly Hills Cop.

Brawo!!!

Ten program bardzo długo realizowałem. Czasem też współprowadziłem lub prowadziłem (Artur często bywa na koncertach, gościł na płytach dvd Pendragona itp itd). W jakimś stopniu Artur wpłynął na moją fascynację art-rockiem.

A co ze sławnym Axelem F?

Axell F. - Harold Faltermeyer - pod tym podkładem w czasie LPP3 było chyba coś czytane , nie pamiętam dokładnie.

Ukryta Zawartość

:-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Tego grata też udało mi się naprawić. Podobno kiedyś był obiektem westchnień wielu młodzieńców. A dziś trzeba ratować te cuda przed zezłomowaniem :-)

Ukryta Zawartość

post-7746-0-69294500-1367528745_thumb.jpg

post-7746-0-18065900-1367528757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego grata też udało mi się naprawić. Podobno kiedyś był obiektem westchnień wielu młodzieńców. A dziś trzeba ratować te cuda przed zezłomowaniem :-)

Pierwszy raz widzę taki sprzęt z ``wycieraczkami`` ;-)

Lepsze radiomagnetofony miewały wtedy wskaźniki poziomu, które często też działały jako wskaźniki dostrojenia radia i poziomu baterii. Niektóre nawet miały dodatkowo ręczną regulację poziomu zapisu, niektóre nagrywały na chromie albo i na metalu, a niektóre miały nawet Dolby B. W 1982 roku w Peweksie można było kupić dość podobny do tego Nordmende Kasjela radiomagnetofon Siemens Club 723 (zdjęcie zapożyczone). Wtedy mogłem sobie na niego popatrzeć przez szybkę i pomarzyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepsze radiomagnetofony miewały wtedy wskaźniki poziomu, które często też działały jako wskaźniki dostrojenia radia i poziomu baterii. Niektóre nawet miały dodatkowo ręczną regulację poziomu zapisu, niektóre nagrywały na chromie albo i na metalu, a niektóre miały nawet Dolby B. W 1982 roku w Peweksie można było kupić dość podobny do tego Nordmende Kasjela radiomagnetofon Siemens Club 723 (zdjęcie zapożyczone). Wtedy mogłem sobie na niego popatrzeć przez szybkę i pomarzyć.

Maciej- nie, to jest europejska wersja pewnego modelu Sanyo. Zaraz spróbuję sobie przypomnieć jakiego.

Może i jest to Sanyo, ale w Peweksie był sprzedawany jako Siemens Club 723, co widać na zdjęciu - i zapamiętałem go takim, jak na zdjęciu.

Ah, miałeś na myśli tego Twojego Nordmende!

Ale nie chodziło mi o jakiś bardzo podobny model, tylko o to, że wtedy na rynkach zachodnich pełno było dość podobnych lepiej wyposażonych radiomagnetofonów, dość podobnie wyglądających, wyposażonych w różne dodatki - a to wskaźniki poziomu, a to nagrywanie na chromie czy metalu, a to w wyszukiwanie utworów albo cyfrowy zegar z timerem, itp. Niektóre miały np, przedwzmacniacz gramofonowy dla wkładek magnetycznych i różne inne dodatki.

Edytowane przez MaciejLK

Jingiel nowości na liście trójki, Yes

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Może i jest to Sanyo, ale w Peweksie był sprzedawany jako Siemens Club 723, co widać na zdjęciu - i zapamiętałem go takim, jak na zdjęciu.

Ah, miałeś na myśli tego Twojego Nordmende!

Ale nie chodziło mi o jakiś bardzo podobny model, tylko o to, że wtedy na rynkach zachodnich pełno było dość podobnych lepiej wyposażonych radiomagnetofonów, dość podobnie wyglądających, wyposażonych w różne dodatki - a to wskaźniki poziomu, a to nagrywanie na chromie czy metalu, a to w wyszukiwanie utworów albo cyfrowy zegar z timerem, itp. Niektóre miały np, przedwzmacniacz gramofonowy dla wkładek magnetycznych i różne inne dodatki.

To chodzi o Sanyo M 9990

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kiedyś szukałem decka Sanyo identycznego jak miał kolega przed 1983 rokiem. Okazało się że to model RD-W 310. Miał też radiomagnetofon. Wiem że był bardzo estetycznie wykonany. Ładny. I bardzo dobrze grał. Też Sanyo.

• Pokaż nowe odpowiedzi