Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli z tego co zrozumiałem należałoby przełączniki ustawić tak: Bias - high,a Equalizer- 120 mikro sekund ?

Dokładnie tak!

Jeśli magnetofon ma jeszcze do tego jakieś możliwości kalibracji (a np. Nak CR-4 - ma), dobrze byłoby z tego skorzystać.

Maćku, w magnetofonach o rozbudowanej korekcji BIAS nastawnej, gdzie mamy pozycje nastaw Fe, Fe I, Cr, Cr I, FeCr, Metal, jak w praktyce wykorzystać to dobrodziejstwo?

Maniutek, całkiem ładny jest. Myśl jakby faktycznie trochę zaciągnięta od Technicsa, bo lekkie podobieństwa są. Nie można powiedzieć, Koreańczycy się nawet przyłożyli.

Panowie ! Mam prośbę. Czy mógł by ktoś z Was doświadczony w zakupach na E-Bayu kupić dla mnie ten układ scalony ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To tylko niecałe dziesięć dolców, a wysyłka też chyba nie jest zbyt droga bo waga znikoma.

Oczywiście zwracam koszty. Proszę o info na PW.

Ukryta Zawartość

Maniutek, całkiem ładny jest. Myśl jakby faktycznie trochę zaciągnięta od Technicsa, bo lekkie podobieństwa są. Nie można powiedzieć, Koreańczycy się nawet przyłożyli.

Oczywiście jestem winien podziękować koledze Kasjelowi,to za jego sprawą na byłem tego decka.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie ! Mam prośbę. Czy mógł by ktoś z Was doświadczony w zakupach na E-Bayu kupić dla mnie ten układ scalony ?

http://www.ebay.com/itm/MK3870-20-DIP-IC-NEW-/190597870605?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6084b40d

To tylko niecałe dziesięć dolców, a wysyłka też chyba nie jest zbyt droga bo waga znikoma.

Oczywiście zwracam koszty. Proszę o info na PW.

MK3870 to jest mikroprocesor typu "mask programmable" czyli program jest "wgrywany" do procesora na etapie jego produkcji. Obawiam się, że układy z aukcji są "gołe" i nie będą funkcjonować właściwie w B710. Jeśli się mylę proszę o poprawkę.

Objawy, które opisałeś wskazują raczej na problem z układem resetu kontrolera po pojawieniu się napięcia zasilania lub z układem zasilającym przekaźnik - klucze tranzystorowe.

"Wysypanie" się programu lub uszkodzenie procesora jest mało prawdopodobne.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie dziękuj, bo przeze mnie miałeś tylko problemy :-) Ale deck był tani. Jest ładny a na pewno oryginalny, więc warto było.

MK3870 to jest mikroprocesor typu "mask programmable" czyli program jest "wgrywany" do procesora na etapie jego produkcji. Obawiam się, że układy z aukcji są "gołe" i nie będą funkcjonować właściwie w B710. Jeśli się mylę proszę o poprawkę.

Objawy, które opisałeś wskazują raczej na problem z układem resetu kontrolera po pojawieniu się napięcia zasilania. "Wysypanie" się programu lub uszkodzenie procesora jest mało prawdopodobne.

GM

Na wyświetlaczu ( liczniku taśmy) pojawiają się różne "głupoty" po podłączeniu do zasilania. Czasem też szarpie mostkiem z głowicami itp. Zauważyłem że naciśnięcie palcem na ten układ powoduje, że wszystko jeszcze bardziej szaleje. Wyjąłem też ten procesor, bo jego nóżki były wręcz czarne, pokryte tlenkami czy siarczkami. Wszystko ładnie wyczyściłem, ale nie przyniosło to rezultatu. Ale dlatego twierdzę, że układ jest uszkodzony ponieważ reaguje na dotyk. No i te dziwne zachowanie wyświetlacza.

100% racji, układ programowany na etapie produkcji. Kupienie tego procesora z aukcji będzie wyrzuconym pieniądzem.

Na wyświetlaczu ( liczniku taśmy) pojawiają się różne "głupoty" po podłączeniu do zasilania.

Proponuję zacząć od remontu zasilacza (tętnienia napięcia w gałęzi 5V).

Nastepnie wymiana podstawki pod procesor i ewentualnie rezonatora kwarcowego.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie dziękuj, bo przeze mnie miałeś tylko problemy :-) Ale deck był tani. Jest ładny a na pewno oryginalny, więc warto było.

Na wyświetlaczu ( liczniku taśmy) pojawiają się różne "głupoty" po podłączeniu do zasilania. Czasem też szarpie mostkiem z głowicami itp. Zauważyłem że naciśnięcie palcem na ten układ powoduje, że wszystko jeszcze bardziej szaleje. Wyjąłem też ten procesor, bo jego nóżki były wręcz czarne, pokryte tlenkami czy siarczkami. Wszystko ładnie wyczyściłem, ale nie przyniosło to rezultatu. Ale dlatego twierdzę, że układ jest uszkodzony ponieważ reaguje na dotyk. No i te dziwne zachowanie wyświetlacza.

A jak wyglądają napięcia zasilania?

Mierzyłeś napięcie na nóżce 39 tego układu przy wyłączniku sieciowym w pozycji ON i OFF?

Czy mierzyłeś napięcie wytwarzane przez układ IC1 na złączu EL16 pin 1?

Czy zmierzyłeś napięcie na kolektorze tranzystora Q9 przy wyłączniku sieciowym w pozycji ON i OFF?

GM

Maćku, w magnetofonach o rozbudowanej korekcji BIAS nastawnej, gdzie mamy pozycje nastaw Fe, Fe I, Cr, Cr I, FeCr, Metal, jak w praktyce wykorzystać to dobrodziejstwo?

Pewnie chodzi o jakiegoś Duala?

Ten 6-pozycyjny przełącznik to skutek przełomu lat 70-tych i 80-tych, gdy panował największy bałagan. Jeszcze przed praską konwencją IEC, na której formalnie ustalono 4 typy taśm, pojawiły się wzorce taśm normalnych i chromowych, i pojawiły się taśmy normalne z dodatkowym oznaczeniem "I", zgodne z nowymi ustaleniami. AGFA produkowała taśmy Super Ferro Dynamic i Super Ferro Dynamic I, BASF - czerwone "Ferro Super LH" i zielone "Ferro Super LH I", i Philips podobnie: Super Ferro i Super Ferro I.

O ile wiem, typowe taśmy europejskie z lat 70-tych wymagały nieco niższego prądu podkładu niż taśmy japońskie. Nowa norma była bliższa taśmom japońskim.

Więc pozycja Fe jest do taśm starszych, Fe I - do nowszych.

Pozycja Cr - do taśm starszych i opartych na dwutlenku chromu, Cr II - do taśm nowszych, z oznaczeniem II, i raczej Fe-Co.

Niestety, mam tylko taką marną kopię informacji Duala. Od biedy można odczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak wyglądają napięcia zasilania?

Mierzyłeś napięcie na nóżce 39 tego układu przy wyłączniku sieciowym w pozycji ON i OFF?

Czy mierzyłeś napięcie wytwarzane przez układ IC1 na złączu EL16 pin 1?

Czy zmierzyłeś napięcie na kolektorze tranzystora Q9 przy wyłączniku sieciowym w pozycji ON i OFF?

GM

Nie mierzyłem .Ale jutro zmierzę, bo teraz już wiem co i gdzie zmierzyć :-)

Obecnie magnetofon pracuje. Ale ciężko było.....oj ciężko, zanim "załapał".

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I do zmierzenia jeszcze napięcia na złączach EL16 pin 6 (płytka zasilacza) i EL6 pin 4 (płytka procesora) . Na tym pierwszym pinie w pozycji ON wyłącznika sieciowego powinno być 0V, a na drugim w pozycji ON powinno być +5V.

Pomiar na kolektorze tranzystora, którego wskazałem wcześniej, możesz na razie pominąć.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ja teraz taką kasetkę z Technics RS-TR555 na wzmacniacz słuchawkowy Lovely Cube i słuchawki Sennheiser HD 560 Ovation. Słodycz dla uszu. W sumie nie lubię audiofilskich wytwórni, ale ta konkretna płyta Sary K. bardzo mi się podoba. Ma ktoś z Kolegów jeszcze oryginalnie nagraną przez Chesky Records jakąś kasetę? Ja przyznam, że do upolowania na allegro tego egzemplarza nie zdawałem sobie sprawy, że wydawali kasety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wstępnej analizie deck ma problem z przewijaniem i odtwarzaniem!!!! jeden układów się dość mocno grzeje.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-36998700-1369166518_thumb.jpg

post-19370-0-59680000-1369166543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Ja sam szukam takiego procesora do philipsa 22RH799.Jest to programowalny procesor w trakcie produkcji.Aby działałał musi posiadać odpowiedni program.

Jest to oznaczone w jego symbolu ,np mój to MK3870N14246.Te liczby po literze N to własnie symbol oprogramowania.Też szukam tego po całym świecie i nie ma już ich w europie.Zostają stany,ale bez pomocy kogoś z forum,też nic nie poradzę.Jak chcesz kupić do swojego prawidłowy,to musi miec dokładnie takie same oznaczenia ,jak oryginał.

Mój procesor ma oznaczenie:

MK3870/20

MK14581N-5

A taki nie jest dostępny w sieci. Mam nadzieję, że nie będzie potrzebny.......

I w tym problem.Mi jest potrzebny i też nie mogę go znaleść.A z innym oprogramowaniem nie bedzie działał.

Edytowane przez Marek-41

W ostateczności można próbować przeanalizować działanie sterownika na podstawie serwisówki (o ile jest dobrze opisane) i dorobić sterownik na współczesnym mikrokontrolerze - czyli napisać własny program realizujący to samo co oryginalny. Trochę się bawiłem programowaniem mikrokontrolerów ATMEGA.

Edytowane przez adamstan

koniu76, zgodnie z tym co Maciek napisał będziesz musiał się do niego dobrać. Generalnie zasada w Techniksach jest taka, że trzeba go rozbebeszyć, żeby sie do niego dobrać. W Twojej sytuacji będziesz musiał rozgrzebać cały przedni panel, wymontować z niego mechanizmy, płytkę wyświetlacza, stelaże i dopiero na samych końcu najpewniej uzyskasz dostęp, do płytek z mikrostykami.

Być może w jakimś stopniu będzie Ci przydatny "tutorial" z montażu RS-TR515, którego swego czasu dokumentnie rozgrzebałem. W Twoim przypadku musiałbyś oglądać zdjęcia od końca. Gdybyś potrzebował, mogę Ci je przesłać w większej rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Marku, wielkie dzięki za te informacje, wysłałem Ci wiadomość na priva.

Ukryta Zawartość

Maciek, listonosz już się dobija do Twojej poczty mailowej z trzema paczkami. :-)

Panowie trochę nie na temat chciałbym kupić jakiś w miarę dobry nie drogi miernik,może ktoś wie na co warto zwrócić uwagę.Gość w sklepie mi proponował UNI-T890-C jak myślicie dobry by był?Pozdrawiam

Hej, jest dokładnie tak jak Marek napisał. Żeby dostać się do mikro styków i spenetrować je kontaktem, musisz rozebrać decka na czynniki pierwsze, łącznie z wyjęciem mechanizmów. Przy okazji możesz sobie wyczyścić wyświetlacz, pewnie jest przydymiony jak był w moim RS-TR555. Ja robiłem przy każdej następnej serii wykręcenia śrubek zdjęcie i odkładałem śrubki do oddzielnego pudełeczka. W moim 555 pół roku po zabiegu wszystkie przyciski cały czas prawidłowo reagują i wyświetlacz jest "żyleta" Zresztą wyświetlacz jest naprawdę bardzo ładny i wyrazistością, jasnością dorównuje temu w RS-B965.

Ja pomagałem sobie serwisówką z innego dwukaseciaka, młodszego o rok chyba. Głównie miałem problem z prawidłowym wypięciem taśm połączeniowych, bo nie jestem elektronikiem i obawiałem się, żeby czegoś nie uszkodzić, ale poszło gładko i bez strat ;)

Ja również pomagałem sobie serwisówką z innego modelu - RS-TR313. U Technicsa jest dużo podobieństw i można się posiłkować właśnie instrukcjami z modeli zbliżonych.

Jeśli zaś chodzi o gniazda przyłączeniowe z taśmami i kablami, to właściwie sprawa nie jest trudna. W zasadzie są trzy rodzaje gniazd i wtyczek do nich.

1. wciskowe - wystarczy złapać małymi kombinerkami po bokach i delikatnie wyciągnąć do góry, przy odrobinie wprawy można też wyciągnąć paluchami, ale jest to mniej wygodne

gnd1.jpg

2. zaczepowe - są to gniazdka złożone z elementów suwakowych, które działają jak zaczep. Część suwakową wystarczy małym śrubokręcikiem w pozycji poziomej (od strony boku gniazda) podważyć lekko ku górze i wówczas zwalnia się zaczep trzymający taśmę.

gnd2.jpg

3. uciskowe - wystarczy nacisnąć lekko palcem gniazdko co zwalnia taśmę i można ją wówczas swobodnie wyciągnąć.

gnd3.jpg

Oczywiście użyte nazwy rodzajów gniazd, są moim wymysłem mojej wyobraźni ale tak mniej więcej działają jak je nazwałem. :-)

Radmar, to są właśnie takie bezcenne informacje których nigdzie się nie znajdzie a które niesamowicie ułatwiają życie takim wariatom jak my - dzięki !

W.

Wojtek

Radmar, to są właśnie takie bezcenne informacje których nigdzie się nie znajdzie a które niesamowicie ułatwiają życie takim wariatom jak my - dzięki !

W.

A bo my wariaci musimy trzymać się razem i jakoś wspólnie się wspierać. :-)

A ktoś tu całkiem jeszcze niedawno bał się wziąć śrubokręt do ręki!!! ;-)

Oj tam, oj tam. Kiedy to było? ;-)

Szanowna Braci, wieczorek w tle. Zapodaję na decku zacnym RS-TR555 TDK SA słusznego wieku, płytę nie młodą, zapisaną nie wczoraj, . Sennheiser HD 560 Ovation im towarzyszem wraz Lavley Cube wzmacniaczem słuchawkowym. Kto to nagrał, kiedy i gdzie, któż to wie? Gra przyjemnie niesłychanie wieczór czarując a ja sobie kakao zapijam do tego wszystkiego ;)

Ukryta Zawartość

post-23877-0-52816800-1369505896_thumb.jpg

post-23877-0-73029900-1369505909_thumb.jpg

Dodam jeszcze, że moim skromnym zdanie HD 560 wyjątkowo czarująco zgrywają się z taśmociągami wszelakimi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat ci uwierzę...kakao . Mnie nie nabierzesz :-))

No a mój Revox B 710 ożył !!! Gra jak na razie super. Komputer mu się zresetował, czy co ? :-)

Toczyłem z nim walkę pod ścisłą kontrolą i nadzorem G Marka, a on sam zrobił co chciał.

Teraz czekam kiedy znowu padnie. Choć może nie....?

Wiem, wiem... lepszy by był krupnik ciepły z piwkiem zimnym, ale czasy takie naszły, że człowiek przy kakale czadu daje.... aż wstyd do lustra spojrzeć ;)

Trzymam kciuki za B 710 ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi