Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Powyższy wpis vlado dokonał się 09.09.09 (!!!) o 2.08 w nocy - może to dlatego zginął wątek Magnetofon, bo z ostatnim wpisem sprzed 4 lat odszedł w głęboką niepamięć. ;-) Wątek odszukałem poprzez moje wpisy i niniejszym go "przywracam" do życia. ;-)

Powyższy wpis vlado dokonał się 09.09.09 (!!!) o 2.08 w nocy - może to dlatego zginął wątek Magnetofon, bo z ostatnim wpisem sprzed 4 lat odszedł w głęboką niepamięć. ;-) Wątek odszukałem poprzez moje wpisy i niniejszym go "przywracam" do życia. ;-)

Taki błąd to chyba zrobił Chochlik internetowy? Mieszka sobie w serwerowni i miesza w plikach ;-)

Edytowane przez SirJack7
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

vlado wsiadł do wehikułu czasu i pokrętła ustawiał, nie patrząc... ;-)

A ta reklama (autoreklama?) faktycznie trochę za bardzo nachalna... :-(

Ale i tak coś jest pokręcone, bo u mnie na zegarze 13.09, a na forum 15.09... :-(

Edytowane przez MaciejLK

Maciuchna kochany, dzięki wielkie:-))

Bo jakby wyszło, że to ja zniknąłem Nasz wątek, to Kasjel by mnie zniknął:-))

To ja już nie będę się więcej teleportował, obiecuję:-)

O jaka ulga, że Was odzyskałem. A co tam, napije się w południe:-)

Ps.

Maciek nie denerwuj się tym, że napiszę to dopiero za dwie godziny, chyba powrót z przeszłości trochę mi nie wyszedł:-)

Włodek.

Edytowane przez vlado

O jaka ulga, że Was odzyskałem. A co tam, napije się w południe:-)

Tylko ostrożnie bo znowu daty się poplączą ;-)

Ja bym na twoim miejscu sprawdził co to za trunek, bo jeśli jest to taki napitek jak dostał od alchemika Godfryd de Maplhete z filmu Goście Goście to dopiero się daty poprzestawiają ;-)

Edytowane przez SirJack7

Jacek spoko, ja ważę 100kg i szklaneczka myszowatej mnie nie skołuje:-)

Pozdrawiam. W.

Masz rację.

Już starożytni mawiali, że szklaneczka szlachetnego trunku na myszach nie kołuje a wręcz wyostrza oko i ucho .

A ta reklama (autoreklama?) faktycznie trochę za bardzo nachalna... :-(

Oczywiście łatwo to zauważyć. Jednak czemu disko wymaga zbanowania od nas, zamiast jak zwykł to czynić, podkablować do moderacji? W końcu to on jest mistrzem w banowaniu. Pewnie zapomniał w jakiej zakładce to pisze:-))

W.

Vlado ! Zdemaskowałem cię ! Jesteś kolejną wersją Terminatora, skoro masz tę zdolność przenoszenia się w czasie. A potrafisz tak fajnie rozpływać się jak T2 ???

Ale teraz żarty na bok. Dziś dotarła do mnie przesyłka z pierwszym w moim życiu oscyloskopem. To tylko RFT EQ 213 z byłej NRD, ale na początek wystarczy. Mam nadzieję że będzie sprawny i że nauczę się z niego korzystać. Wreszcie będę mógł bardziej profesjonalnie serwisować magnetofony. Zobaczymy co z tego będzie, i czy w ogóle będzie :-)

PS,- Sądzę że nie ma potrzeby banowania wiadomej osoby. On zrobił co chciał i sobie poszedł. Koniec.

Włodziu, Ty już może w południe nie pij więcej myszowatej, bo jak wątku nie "znikniesz", to jeszcze co innego zmalujesz. :-) Dwie godziny do przodu to chyba nam się strefa czasowa zmieniła. To gdzie teraz mieszkamy? W Moskwie, Teheranie czy Dubaju? Wybieram ostatnią opcję. :-)

Włodziu, Ty już może w południe nie pij więcej myszowatej, bo jak wątku nie "znikniesz", to jeszcze co innego zmalujesz. :-) Dwie godziny do przodu to chyba nam się strefa czasowa zmieniła. To gdzie teraz mieszkamy? W Moskwie, Teheranie czy Dubaju? Wybieram ostatnią opcję. :-)

jest 23:55 a mój wpis pojawi się jutro , też sobie popodróżuje w czasie jak wy ;-)

Szkoda tylko że nie cofa 10 lat wstecz, nakupiłbym sobie na eBayu za grosze części do moich decków ;-)

Edytowane przez SirJack7

Dziesięć lat temu za grosze można było kupić mnóstwo super wypasionych decków kasetowych, bo moralnie się zestarzały. Teraz już są vintage i znowu ceny szybują w górę. Jak znajomy za siedemset złoty sprzedawał na giełdzie krakowskiej RS-B100 wyglądający jak ze sklepu, to bujał się z nim jakiś czas. Ciekawe za ile go w końcu sprzedał?

Kino domowe królowało bezapelacyjnie :)

Również proszę dziesięć lat w tył !

Radmar, Kasjel, Chłopaki, NIGDY, ale to NIGDY nie zaczynajcie z myszowatą od południa (szczególnie podróżując w czasie) jak sie rano obudziłem, to stwierdziłem że w nocy mi przyteleportowało jeszcze jedną pustą butelkę Grands'a. A jak łeb naiwania od tych podróży w czasie:-((

W.

A jak łeb naiwania od tych podróży w czasie:-((

Oj Włodek, no bo bardzo źle do tego podszedłeś. Podróż w czasie to trzeba odbyć odpowiednio przygotowanym sprzętem. Musisz mieć odpowiedni wehikuł i do tego właściwe kasety do odtwarzacza, wówczas łeb nie naparza. :-)

delorean.jpg

Radmar, Kasjel, Chłopaki, NIGDY, ale to NIGDY nie zaczynajcie z myszowatą od południa (szczególnie podróżując w czasie) jak sie rano obudziłem, to stwierdziłem że w nocy mi przyteleportowało jeszcze jedną pustą butelkę Grands'a. A jak łeb naiwania od tych podróży w czasie:-((

W.

No tak, użyłeś nie odpowiedniej myszowatej , po Grands'ie też mnie naiwaniało. Zmieniłem trunek na Canadian Special Old: i nie mam problemów :-)

Cena porównywalna za 0.7 do Grand`s , jedynie Canadial jest trochę bardziej słodkawa w smaku od innych myszowatych.

Osuszyłem już kilka buteleczek w rytm odsłuchiwanych kaset i naprawdę polecam , prawdziwe sedno smaku i zapachu ujawnia po ok 5 min ogrzewania i mieszania szklaneczką w dłoni. :-)

Oj Włodek, no bo bardzo źle do tego podszedłeś. Podróż w czasie to trzeba odbyć odpowiednio przygotowanym sprzętem. Musisz mieć odpowiedni wehikuł i do tego właściwe kasety do odtwarzacza, wówczas łeb nie naparza. :-)

De Lorean DMC-12 cudny!

Edytowane przez SirJack7

Jacku, Canadian Old pijałem dawniej, kiedy jeszcze paliłem fajkę. Doskonale się komponował smak i aromaty. Z palenia już wyrosłem i smak również się zmienił:-)

De Lorean to piękny klasyk z duszą i równie piękną historią własną i jego twórcy. Kolekcjonerski.

W nim bym nie błądził:-))

Pozdrawiam Włodek.

Jacku, Canadian Old pijałem dawniej, kiedy jeszcze paliłem fajkę. Doskonale się komponował smak i aromaty. Z palenia już wyrosłem i smak również się zmienił:-)

De Lorean to piękny klasyk z duszą i równie piękną historią własną i jego twórcy. Kolekcjonerski.

W nim bym nie błądził:-))

Pozdrawiam Włodek.

Jak to podobnie postępuje życie... ja też z palenia już wyrosłem 2 lata temu po raz trzeci i mam nadzieję ostateczny.

Smak Canadian Old poznałem właśnie w czasie jak paliłem także fajkę (głównie czerwoną Amforę)dawno temu, ale smak Canadian w pełni doceniłem już po rzuceniu palenia.:-)

i teraz zamiast na Fajki wolę wydawać na kasety i czasem na dobrą myszowatą (by było przy czym słuchać i nagrywać) to też nałóg ale chyba mniej szkodliwy [przed chwilą znów kupiłem 5 szt kaset ;-) ], choć muszę się ograniczyć bo dobijam już do 2000szt

kaset , 11 magnetofonów, 1 dużą wieżę, 2 wieże typu kombajn i 1 bumboks i powoli nie mam gzie tego trzymać.

Pozdrawiam Jacek

Edytowane przez SirJack7

Żeby nie było że zaśmiecam wątek o magnetofonach wpisami o myszowatej dam coś ładnego na dobranoc: 17.9 kg wagi! :-)

4552teacz7000.jpg

Ps: Może ktoś coś wie na temat tego decka?

Edytowane przez SirJack7

Żeby nie było że zaśmiecam wątek o magnetofonach wpisami o myszowatej dam coś ładnego na dobranoc: 17.9 kg wagi! :-)

4552teacz7000.jpg

Ps: Może ktoś coś wie na temat tego decka?

Witam.

Tutaj masz test ośmiu gigantów z tamtego okresu zamieszczony w niemieckim AUDIO.

Niestety,nie dam rady przetłumaczyć treści na nasze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-07081100-1370593047_thumb.jpeg

post-26861-0-32639200-1370593056_thumb.jpeg

post-26861-0-91657400-1370593067_thumb.jpeg

post-26861-0-29984600-1370593081_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do wspomnianego jakiś czas temu SOLu taśmy, dużej zawartości wysokich tonów w muzyce, doboru taśmy do takiej muzyki, oraz użycia wyświetlacza spektrum w korektorze graficznym: Wobec tego, że padło to niedawno, przy okazji wspominania dobrej muzyki, hasło "Talk Talk", wydobyłem i zapuściłem płytę CD "The Party's Over". I cóż powiedział korektor? Otóż w korektorze SE-GH70, który ma 7 pasm, słupek 12,5 kHz jest niepokojąco odrobinę tylko niższy od 6,3 kHz. Korektor SH-8066 ma 12 pasm - i słupek 16 kHz jest tylko odrobinkę (jakieś 2 dB) niższy od 8 kHz. a ten z kolei nie jest w zasadzie niższy od 4 kHz. To przykład muzyki, której wyjdzie na dobre nagranie na metalu.

A teraz powiedzcie mi, wyjaśnijcie, dlaczego, ponad 20 lat temu, gdy nie miałem żadnych korektorów, itd., a moja wiedza o tym wszystkim była o wiele mniejsza, zaniosłem do nagrywalni akurat dwie kasety MA-X, żeby mi na nie nagrali 4 kolejne płyty Talk Talk? Jak poczułem (bo nie wiedziałem tego w pełni świadomie), że trzeba je nagrać na metalu? ;-)

Eee tam, zalewasz, na pewno miałeś świadomość, tylko jeszcze o tym nie wiedziałeś. :-)

A tak bardziej serio, to chyba była jakaś zależność, którą ja bym tłumaczył tym, że płyty na których bardziej nam zależało staraliśmy się nagrywać na w miarę możliwości jak najlepszych kasetach. Sam tak robiłem, wielu moich kolegów zresztą postępowało w ten sam sposób.

Witam.

Tutaj masz test ośmiu gigantów z tamtego okresu zamieszczony w niemieckim AUDIO.

Niestety,nie dam rady przetłumaczyć treści na nasze.

Zwycięzcy to Dragon i ReVox.

bez zaskoczenia.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

"

miałeś świadomość, tylko jeszcze o tym nie wiedziałeś

To sprzeczność! ;-)

No tak, ale wtedy miałem już spory zapas różnych czystych dobrych kaset, czasem po parę sztuk takich samych - dlaczego akurat wybrałem te, najbardziej odpowiednie do tego celu? Owszem, wiedziałem, że metalówki są dobre do nagrań z dużą ilością wysokich tonów, ale przecież nie mierzyłem wysokich tonów w tych nagraniach, choćby dlatego, że nie miałem tych płyt... Jakoś tak zupełnie "na nos"... ;-) A może "na ucho"? Podświadomie wiedziałem, że tam jest dużo wysokich? Przed zleceniem nagrania w nagrywalni pobieżnie przesłuchałem paru nagrań z radia, spodobały mi się, i zachciałem mieć je wszystkie. Piątą płytę Talk Talk dałem do nagrania na Sony Metal SR...

na pewno miałeś świadomość, tylko jeszcze o tym nie wiedziałeś. :-)

Kurde genialne:-) Jeśli pozwolisz kupuje i będę stosował na znajomych. Podkręciłeś mi humor, dzięki:-)

W

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wracając do wspomnianego jakiś czas temu SOLu taśmy, dużej zawartości wysokich tonów w muzyce, doboru taśmy do takiej muzyki, oraz użycia wyświetlacza spektrum w korektorze graficznym: Wobec tego, że padło to niedawno, przy okazji wspominania dobrej muzyki, hasło "Talk Talk", wydobyłem i zapuściłem płytę CD "The Party's Over". I cóż powiedział korektor? Otóż w korektorze SE-GH70, który ma 7 pasm, słupek 12,5 kHz jest niepokojąco odrobinę tylko niższy od 6,3 kHz. Korektor SH-8066 ma 12 pasm - i słupek 16 kHz jest tylko odrobinkę (jakieś 2 dB) niższy od 8 kHz. a ten z kolei nie jest w zasadzie niższy od 4 kHz. To przykład muzyki, której wyjdzie na dobre nagranie na metalu.

A teraz powiedzcie mi, wyjaśnijcie, dlaczego, ponad 20 lat temu, gdy nie miałem żadnych korektorów, itd., a moja wiedza o tym wszystkim była o wiele mniejsza, zaniosłem do nagrywalni akurat dwie kasety MA-X, żeby mi na nie nagrali 4 kolejne płyty Talk Talk? Jak poczułem (bo nie wiedziałem tego w pełni świadomie), że trzeba je nagrać na metalu? ;-)

Ale to są bzdury! Pasma 16kHz może tam wcale nie być patrząc na muzykę. Tak jak w starych korektorach Diory można było ruszyć suwak 16kHz i nagle okazywało się że wysokich tonów nie ma wcale.

Witam

Muszę napisać parę słów o zakupie cyfrowego kasetowca Marantz DD82.Więc jest to lepiej grający kaseciak od mojego CD odsłuchałem parę cd z kompaktu Philips,parę poprzez przetwornik Marantza i jestem zadowolony.Koszt 30 funtów był wart tego,by go "przytulić" tylko po to by słuchać muzyki poprzez przetwornik jest to najprawdopodobniej "sigma-alfa"

<br />Ale to są bzdury! Pasma 16kHz może tam wcale nie być patrząc na muzykę. Tak jak w starych korektorach Diory można było ruszyć suwak 16kHz i nagle okazywało się że wysokich tonów nie ma wcale. <br />

Chciałbym powiedzieć iż w tych czasach Diory mało było źródeł dzwięku z 16kHz.Magnetofony z Diory przenosiły do 15kHz dlatego iż miały kiepskie głowice.Tylko wersje EXPORT miały ALPSY i lepiej przenosiły pasmo.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

- przypomnę, że Maciek pisał o widmie obserwowanym na dwu korektorach graficznych odczytujących sygnał z płyty CD. Nie widzę powodów dla których w tym sygnale nie mogło być pasma powyżej 16,5kHz.

Pozdrawiam.

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi