Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dziś takie coś przytargałem do domu,wiem że nie jest to żaden rarytas,ale bardziej chodziło mi o szafkę w której było to coś zamontowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-81866900-1375721760_thumb.jpg

post-19370-0-00007700-1375721777_thumb.jpg

post-19370-0-91628900-1375721793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius,

Fajna ciekawostka. Takie połączenia radioodbiornika z magnetofonem spotykało się na przełomie lat 70-tych i 80-tych, prawie każda większa firma miała także takie w ofercie. Niektóre z nich miały nawet niezłe parametry i wyposażenie.

manius,

Fajna ciekawostka. Takie połączenia radioodbiornika z magnetofonem spotykało się na przełomie lat 70-tych i 80-tych, prawie każda większa firma miała także takie w ofercie. Niektóre z nich miały nawet niezłe parametry i wyposażenie.

MaciejLK do tego jest jeszcze gramofon ale chyba uszkodzony niema igły na razie tylko testowałem radio.

Do MaciejaLK

Testowałem w prędkości 9,5 cm/s metalówki ,chromy i żelazówki na Dualu 846 SOL się nie zmienia w porównaniu do normalnej prędkości.Dynamika ogólnie jest lepsza i przesłuch między kanałami większy skutkuje lepszym polem stereo.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Większy przesłuch czy większe tłumienie przesłuchu, bo to "drobna" różnica! ;-) Spodziewam się, że wzrosło tłumienie przesłuchu a nie przesłuch, bo to byłby efekt maksymalnie niepożądany, i zupełnie niespodziewany! ;-)

Teoretycznie SOL powinien chyba trochę wzrosnąć, ale to pewnie wyszłoby przy dokładnych pomiarach laboratoryjnych.

Powiem Ci, dlaczego przede wszystkim jestem sceptyczny (bo nie przeciwny!) wobec prędkości 9,5 na kasecie: nie lubię rozwiązań niestandardowych, bo są one potem zwykle źródłem różnych problemów z kompatybilnością albo z naprawą. Magnetofony z prędkością 9,5 można policzyć na palcach jednej ręki, bo chyba nawet nie dwóch. Nienaprawialna awaria takiego magnetofonu może oznaczać utratę wartościowych nagrań, bo nie będzie ich jak odtworzyć. Podobnie jest obecnie ze starymi kasetami, nagranymi w starych układach redukcji szumów, jak High-Com, Adres, Super ANRS, Super D czy innych, jeszcze bardziej zapomnianych. Te układy o silnej kompresji zniekształcają zapis na tyle, że nie bardzo daje się ich słuchać bez odpowiedniego dekodera. To samo, co prawda, dotyczy Dolby C, S czy dbx, ale magnetofony z tymi układami nietrudno znaleźć.

Większy przesłuch czy większe tłumienie przesłuchu, bo to "drobna" różnica! ;-) Spodziewam się, że wzrosło tłumienie przesłuchu a nie przesłuch, bo to byłby efekt maksymalnie niepożądany, i zupełnie niespodziewany! ;-)

Teoretycznie SOL powinien chyba trochę wzrosnąć, ale to pewnie wyszłoby przy dokładnych pomiarach laboratoryjnych.

Powiem Ci, dlaczego przede wszystkim jestem sceptyczny (bo nie przeciwny!) wobec prędkości 9,5 na kasecie: nie lubię rozwiązań niestandardowych, bo są one potem zwykle źródłem różnych problemów z kompatybilnością albo z naprawą. Magnetofony z prędkością 9,5 można policzyć na palcach jednej ręki, bo chyba nawet nie dwóch.

Witam

Pomyliłem sie tłumienie przesłuchu ,Masz rację :).

Co do magnetofonów 9,5 cm/s mam 2 szt.

Jeden tylko nagrywa ,drugi tylko odtwarza :)

są po remoncie i sie nie zepsują szybko.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Jeden tylko nagrywa ,drugi tylko odtwarza :)

są po remoncie i sie nie zepsują szybko.

Ależ one już są zepsute - 'Jeden tylko nagrywa ,drugi tylko odtwarza' - a są po remoncie? - MSPANC ;-) przepraszam xtr71 :))

Panowie może już było tu pisane ale miałbym prośbę jakiej oliwki lub smaru używacie do napędów?Pozdr

Nie wiem czy to koszernie ale do styku metal-metal używam oleju maszynowego, plastik-plastik oleju silikonowego, w szpulakach do cięgien smaru silikonowego a w ostateczności (i niechętnie) wazeliny technicznej. Czasem w instrukcjach serwisowych są informacje jakich środków używać.

M.

Ależ one już są zepsute - 'Jeden tylko nagrywa ,drugi tylko odtwarza' - a są po remoncie? - MSPANC ;-) przepraszam xtr71 :))

Witam

Rozwinę tę myśl.Dual 846 nagrywa kasety w 9,5 cm/s i jest później nieużywany.Do odtwarzania służy na codzień Marantz SD 3020.(tylko dla tego iż mam 2 głowice zapasowe dla Matantza,lecz żadnej do Duala) podejście pragmatycze.Przed testami SOL które zrobiłem niedawno grałem raz jednym raz drugim ( częściej Dualem -lubie te wskaźniki analogowe genialnie pracują :) ).Teraz z racji używania tylko taśm metalowych gram tym systemem Dual -REC,Marantz -PLAY.

XTR71

No cóż, jestem pokonany, ale nie przekonany. ;-)

Po prostu już parokrotnie przekonałem się, że z rozmaitymi rozwiązaniami niestandardowymi, jakkolwiek atrakcyjne by one były, potem są kłopoty. Dlatego jestem wobec nich "programowo" sceptyczny. Doceniam, ale sam nie mam ochoty próbować.

Maciek nie posiadasz żadnego kaseciaka z prędkością 9,5 cm/s? Co do układów redukcji, to założę się że masz ze wszystkimi stosowanymi w sprzętach HiFi? :-)

Wyobraź sobie, że nie mam ani jednego kaseciaka 9,5 cm/s, i nie mam też magnetofonów z wszystkimi układami redukcji szumów, np. nie mam ani jednego z Adresem ani Super D, i tylko jeden z High Comem, i tylko dwa z Super ANRS.

Panowie radio w tym wynalazku gra i to bardzo dobrze!!!łapie stacje które bardzo często miałem problem na innym radio odbiorniku złapać.Problem jest z magnetofonem kasety kręci przewija bez problemu ale nie sygnału,kłopot jest taki że niema jak go rozkręcić obudowa jest częścią integrowaną, gdzie większość pod zespołów jest po przykręcona do obudowy.Wiem że bez ingerencji się nie odbędzie trzeba będzie nie które elementy wy lutować,można tylko tylną ściankę zdjąć jak to było w radia lampowych.Jak już pisałem kupiłem to ze względu na szafkę i do tego jest jakiś tam ciekawy gramofon.Pozdr

A mój system lampowy /12 lamp we wzmaku/ musi niestety pracować i nie ma zmiłuj :-)

No wiesz ? Włączać ogrzewanie gdy temp. na zewnątrz powyżej 30 stopni !!! :-)

Na zewnątrz?! Ja mam WEWNĄTRZ 30! :-( A na zewnątrz skala się skończyła. Tylu celsjuszy nie ma!

Zrezygnowałem ze wzmacniacza i słucham ze sprzętu przenośnego. Wystarczy, że muszę siedzieć przed komputerem z dwoma monitorami...

Edytowane przez MaciejLK

Robeeert

Myślę że to nie będzie wielka różnica , raczej kwestia trafienia w dobry model który nie jest zużyty.

Jeśli oba magnetofony są sprawne to powinny zagrać na podobnym poziomie.

Oczywiście różnica będzie ale tak już jest to są tylko magnetofony:)

audiomagia.blogspot.com

Też jestem ciekawy opinii jeśli chodzi o te dwa kaseciaki, przyznam że i jeden i drugi jest obiektem mojego zainteresowania, może ktoś z kolegów miał okazję porównać oba. Onkyo ale 2570 jest w rankingu The best.... w grupie najlepszych z Dragonem, Nakamichi itp, zaś 1100HX nie ma wcale, jest za to kx 9010h. Jak wspomniał MAG jeden i drugi póki nie zużyty zagra na podobnym poziomie. Ja osobiście stawiam na Onkyo tyle że z musi być w szyku, a o te już gorzej, zakup na A..... i innych portalach sprzedażowych to loteria.

Jest teraz 2570, gość wystawił ponownie, ale........

- jak wystawił pierwszy raz opisał że jeden kanał ciszej nagrywa???!!!!!???!!!

- teraz drugi raz wystawiony w opisie jest wszystko OK!!!!!!

..... no i masz, bądź tu mądry

.....do robeeert

czemu pytasz o te dwa modele masz je na oku?

Mam oba modele, ale brzmieniowo ich nie porównywałem, więc się nie wypowiem. Zakładam, że zabrzmią podobnie dobrze, jak mówili przedmówcy, w swoim czasie jeden i drugi były oceniane wysoko.

Weź pod uwagę, że dzieli je 6 lat - Onkyo to rok 82, a Kenwood - 88. Oba napędzane są bardzo podobnymi wersjami tego samego mechanizmu Sankyo, który niestety nie jest znany ze swej trwałości, a wręcz przeciwnie. W mechanizmach tych zawodzą silniki - co prawda nie główne, oba mają DD, ale pomocnicze - albo silnik napędu talerzyków (i np, szpulka nawijająca potrafi się nagle zatrzymać), albo - nawet częściej - silnik sterujący mechanizmem i podnoszący mostek z głowicami. Podobno winne są szczotki, które podobno można wymienić, ale nigdy tego nie próbowałem. Zamienników ani jednego, ani drugiego silnika obecnie już się nie kupi, można tylko liczyć na samodzielną naprawę albo jakiegoś dawcę z takim mechanizmem. A o to trudno, bo dawca może być podobnie zużyty.

Ponadto Onkyo ma starszą wersję tego mechanizmu z cierną przekładnią napędu talerzyków, która lubi się ślizgać. Kenwood ma już nowszą wersję z przekładnia zębatą.

Kenwood jest ponadto ogólnie dość delikatnie zbudowany - np. awaria tłumika otwierania kasety może prowadzić do wyłamania kieszeni, a z kolei Onkyo trudno znaleźć w ładnym stanie, bo z jakiegoś powodu ich lakier bardzo łatwo zarysować.

Poza tym, Onkyo to koszmar serwisanta - w nim jest niesamowite kłębowisko przewodów, ogromna ilość płytek drukowanych - w samym przednim panelu jest chyba 7 oddzielnych płytek drukowanych!

Jeśli trafisz na sprawny, mało używany egzemplarz, zarówno jeden jak i drugi dadzą dużo radości (nawet oczom, nie tylko uszom), Niestety, znalezienie takiego to loteria.

Na zdjęciach parę rozbieranych fotek 2070.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-31681200-1375952221_thumb.jpg

post-16389-0-81172300-1375952236_thumb.jpg

post-16389-0-42207700-1375952313_thumb.jpg

post-16389-0-05164100-1375952410_thumb.jpg

post-16389-0-39021400-1375952453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....do robeeert

czemu pytasz o te dwa modele masz je na oku?

W ostatnim czase zakupiłem dwa decki , jeden Technicsa RS-B905 a drugi Kenwooda KH 1100HX, spodobała mi się zabawa w nagrywanie i porównywanie, :) powoli czytam ten wątek, chciałbym jeszcze dokupić trzeciego decka takiego aby zagrał lepiej od tego Kenwooda (w przywitej cenie - nie dragon!), pomyślałem o 2070. Mam go na oku i zastanawiam się czy mógłby mnie soczincznie zaskoczyć bo wizulanie już to zrobił.

pozdrawiam, Robert

MaciejLK, dzięki za informacje na temat 2070, faktycznie plątanina kabli w środku straszna...

Wszystkie systemy redukcji szumów w moich magnetofonach obniżają jakość odtwarzanej muzyki, a dbx to jakaś tragedia, nie używam żadnego z nich, słychać niewielki szum, ale przynajmniej nie "pompuje".

Fotka moich nowych dwóch vintage nabytków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robeeert

W dobrym magnetofonie po skalibrowaniu go do taśmy przed nagraniem efekt pompowania nie powinien być odczuwalny. Istotne jest ustawienie odpowiedniego prądu podkładu, czułości taśmy, i, jeśli to możliwe, korekcji, tak, aby poziomy sygnału przy zapisie i przy odczycie były identyczne. Wtedy układy redukcji szumów wprowadzają niewielkie zakłócenia.

Rankingi kłamią. 2570 to magnetofon trochę powyżej przeciętnej. TA-2070 jest bez wątpienia lepszy. Mam u siebie Kena KX-1100 ale G, leży u mnie ponad rok i dopiero niedawno go odpaliłem. Jak posłucham to coś powiem. Tak czy tak jest na sprzedaż, przestałem się bawić analogiem jakiś czas temu.

Co ciekawe, najlepszy magnetofon jaki miałem to Nak DR-3. Byłem mocno zaskoczony, tym bardziej, że podobno te nowe Naki to nie to. A tu niespodziewanka, zagrał na pewno lepiej od starszego CR-4E, który jest trochę suchy i w ogóle od wszystkiego co do tej pory miałem.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

A ja ostatnio bardzo przekonałem się do Dolby S. System jest skuteczny, nawet bardzo, nie tak kapryśny jak Dolby C, a kasety w nim nagrane można odtwarzać przez Dolby B (takie było założenie) bez bólu uszu.

Magnetofony mogą być rozlegulowane, ściągnąłem serwisówkę do RS-B905, w weekend spróbuje coś ustawić, bo faktycznie jest bardzo źle z Dobly i dbx.

Ale bez systemu redukcji szumów - znakomicie. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi