Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz,

Izopropanol jest dobry do czyszczenia ogólnego, jednak w przypadku czyszczenia styków ma on dużo gorszą skuteczność niż chemia, o której wspomniał Maciej i o której wspominałem na sąsiednim forum. Ja osobiście używam Kontaktów konkurencyjnej firmy mianowicie "Kontakt S" i "Kontakt U". W jednym przypadku miałem podobną sytuację jak Maciej w innym wystarczył sam "Kontakt U". Wszystko zależy od stopnia zabrudzenia/zaśniedzenia. W ostateczności będzie trzeba wyczyścić mechanicznie.

Jeśli chodzi o demagnetyzer Wamat, powinien być przydatny do tych zastosowań.

Edytowane przez Radmar

Specyfikacja Pioneera na rynek japoński:

T-1100S (CT-95)

Frequency characteristic TypeIV(metal): 10Hz-30kHz±3dB

TypeII(chromium): 10Hz-20kHz±3dB

TypeI(normal): 10Hz-20kHz±3dB

T-1000S (być może CT-S920S):

TypeIV(metal): 15Hz-22kHz±3dB (-20dB sound recording)

TypeII(chromium): 15Hz-20kHz±3dB (-20dB sound recording)

TypeI(normal): 15Hz-20kHz±3dB (-20dB sound recording)

T-700S (wygląda jak CT-S710):

the frequency characteristic (EIAJ) TypeIV(metal): 15Hz-22kHz±3dB (-20dB sound recording)

TypeII(chromium): 15Hz-20kHz±3dB (-20dB sound recording)

TypeI(normal): 15Hz-20kHz±3dB (-20dB sound recording)

T-770S (wygląda jak CT-S820S):

Frequency characteristic TypeIV(metal): 10Hz-25kHz±3dB

TypeII(chromium): 10Hz-20kHz±3dB

TypeI(normal): 10Hz-20kHz±3dB

Wniosek: Pioneery mają i tak wysokie pasmo a CT-95 wygląda podobnie przy +-6db i +-3dB.

Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi :) mysle ze deck znajdzie sie u fachowca,ktory zrobi wszystko najlepiej,a ja sprobuje poczyscic styki.A demagnetyzer chce kupic,bo glowice nie byly latami rozmagnesowywane!

Poza tymi problemami deck ladnie gra.W odroznieniu od Pioneera ma ladniejszy dół :)

Dziś dostałem przesyłkę z układami scalonymi do Revoxa B 710

MC14512BCP

MC14050BCP

SN7406N

LM339N

Niestety wymiana ich wszystkich nic nie dała. Jest tam jednak IC HEF4013BP który był niestety niedostępny w tym sklepie. Okazało się, że układ ten był od początku włożony do podstawki odwrotnie. Nie był to jednak przypadek ponieważ żeby coś komuś pasowało, to układ ten miał podgięte dwie nóżki pod spód. Wyprostowałem te nóżki i włożyłem układ w właściwym położeniu.To też nic nie dało, bo wciąż dzieje się to samo. Czyli po podłączeniu decka do sieci podnosi się mostek z głowicami a na wyświetlaczu pokazują się dziwne rzeczy. Sądzę jednak, że może to być wina uszkodzonego HEF4013BP . Gdzie ewentualnie mógł bym kupić tego scalaka ? I może o jakieś sugestie też bym prosił Panów elektroników....

Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Sądzę jednak, że może to być wina uszkodzonego HEF4013BP . Gdzie ewentualnie mógł bym kupić tego scalaka ? I może o jakieś sugestie też bym prosił Panów elektroników....

http://tinyurl.com/ocjkfbf

http://tinyurl.com/ooee75s

I w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie z częściami elektronicznymi jako CD4013.

GM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie z częściami elektronicznymi jako CD4013.

GM

Dzięki ! Dodam, że układ ten jest oznaczony jako IC2 na płytce sterowania. Wciąż czekam na IC C4557C do JVC KD 55 który jedzie do mnie z Chin. Z strony śledzenia przesyłek wynika, że przesyłka została już przekazana Poczcie Polskiej. Tak więc może w końcu do mnie trafi.

Ten powinien być OK. Czy tak ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki ! Dodam, że układ ten jest oznaczony jako IC2 na płytce sterowania. Wciąż czekam na IC C4557C do JVC KD 55 który jedzie do mnie z Chin. Z strony śledzenia przesyłek wynika, że przesyłka została już przekazana Poczcie Polskiej. Tak więc może w końcu do mnie trafi.

Ten powinien być OK. Czy tak ?

http://allegro.pl/4013-cd4013-dip14-po-0-75zl-2-przerzutniki-d-i3686225856.html

Myślę, że tak. Tylko dlaczego z Allegro? :-) Nie masz w okolicy jakiegoś sklepu?

GM

Mam. Tylko to oznaczało by "wycieczkę" do centrum miasta, bo mieszkam w dzielnicy peryferyjnej. Bilet w jedną stronę to koszt 3,20. Pracuję też na miejscu, bo ok 100m od domu, więc reszty tłumaczyć nie muszę :-))

G Mark- Czy powinienem sprawdzić najpierw jakieś sąsiednie elementy np, tranzystory zanim włożę nowego scalaka CD4013 ? Jak myślisz.....czy takie objawy mogą być rzeczywiście spowodowane uszkodzonym IC2 (HEF4013BP) ???

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

G Mark- Czy powinienem sprawdzić najpierw jakieś sąsiednie elementy np, tranzystory zanim włożę nowego scalaka CD4013 ? Jak myślisz.....czy takie objawy mogą być rzeczywiście spowodowane uszkodzonym IC2 (HEF4013BP) ???

Gdy założysz nowy układ to będzie wiadomo. Nie mam teraz przed oczami schematu i nie mogę powiedzieć czy elementy go otaczające mogły spowodować jego uszkodzenie. Jeśli układ jest uszkodzony, to magnetofon na pewno nie będzie wykonywał właściwych funkcji.

Warto na pewno sprawdzić, czy na stykach podstawki odpowiadających za zasilanie układu jest napięcie zgodne z instrukcją serwisową. Jeśli bez tego układu magnetofon nie będzie wykonywał jakichś głupich działań, to możesz również sprawdzić napięcia na pozostałych stykach podstawki. Na żadnym z nich nie może być wyższego napięcia niż napięcie zasilania zmierzone wcześniej.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dlaczego maleją.Jeśli jest całkiem padniety,to tak jakby go w ogóle nie było.Mam też pytanie.Czy tam nie ma jakiegoś mikroprocesora?

Oczywiście że jest. I jeśli jest padnięty to koniec ! Ale kumpel elektronik go sprawdzał. I stwierdził że np. układ resetu działa. Chyba żyje, ale w serwisówce nie ma nic na temat samego procesora :-((

Wymieniliśmy rezonator kwarcowy 40 000Hz przy tym procku. I bezpośrednio po wymianie tego elementu magnetofon włączył się od razu prawidłowo. Niestety podziałał jakieś 5min i znowu padł. W jakiś sposób pobudziliśmy cały układ do działania przy wymianie tego kwarcu, ale na krótko.

W moim Ah-799 właśnie padł kwarc,a ja przez pomyłkę włożyłem bardzo podobnie opisane scalaki w złe podstawki i zwaliłem procesor.Mam już drugie takie sprawne radio,ale tamtego już chyba nie uruchomie.Mam też sprawny procesor,ale z innym oprogramowaniem.Napisz mi na priw,jaki jest u ciebie.Jeśli taki sam,to ci swój podaruje.

Sprawdz jeszcze zasilanie 5V.Jeśli jest na nim pulsacjanp; padł kondensator,to procesor głupieje.U mnie tak było.Po wymianie kondensatorów filtrujących zasilanie 5V sprzęt ruszył i działał 3 miesiące. Następnie padł identyczny jak u ciebie kwarc za pare złotych.Wystarczyło by go wymienić,a ja kombinowałem i przekombinowałem.Powodzenia.

Edytowane przez Marek-41

Oczywiście że jest. I jeśli jest padnięty to koniec ! Ale kumpel elektronik go sprawdzał. I stwierdził że np. układ resetu działa. Chyba żyje, ale w serwisówce nie ma nic na temat samego procesora :-((

Wymieniliśmy rezonator kwarcowy 40 000Hz przy tym procku. I bezpośrednio po wymianie tego elementu magnetofon włączył się od razu prawidłowo. Niestety podziałał jakieś 5min i znowu padł. W jakiś sposób pobudziliśmy cały układ do działania przy wymianie tego kwarcu, ale na krótko.

na 99% uszkodzony procesor. Wymieniając kwarc podgrzałeś go i zaczął pracować. ostygł, padł. miałem mnóstwo takich przypadków.

teraz muszisz taK

co to za procesor

czy ma pamiec czy korzysta z zewnetrznej

mysle ze to jakas motorola, jakos jak slysze o padnietych procesorach mi się kojarzy :p

po dojściu co to trzeba to wsadzić/podłączyć w programator i zczytać zawartosc

zaprogramowac nowy/wymienic jezeli bez pamieci

mam schemat, zaraz zajrze co tam siedzi

all-in-one.. i diabli wiedzą co to stary sprzęt

piszą że kwarc ma być dokładnie zestrojony na 4mhz +-5hz. spróbuj pokręcić trymerem obok kwarcu, to może być to. Kondensatory mocno reagują na temperaturę.

W moim Ah-799 właśnie padł kwarc,a ja przez pomyłkę włożyłem bardzo podobnie opisane scalaki w złe podstawki i zwaliłem procesor.Mam już drugie takie sprawne radio,ale tamtego już chyba nie uruchomie.Mam też sprawny procesor,ale z innym oprogramowaniem.Napisz mi na priw,jaki jest u ciebie.Jeśli taki sam,to ci swój podaruje.

Sprawdz jeszcze zasilanie 5V.Jeśli jest na nim pulsacjanp; padł kondensator,to procesor głupieje.U mnie tak było.Po wymianie kondensatorów filtrujących zasilanie 5V sprzęt ruszył i działał 3 miesiące. Następnie padł identyczny jak u ciebie kwarc za pare złotych.Wystarczyło by go wymienić,a ja kombinowałem i przekombinowałem.Powodzenia.

nie wiesz może co to za procesor? program można przepisać.

układ ic2 4013 jest fragmentem obwodu licznika tasmy.

The 3870 (MK3870) 8-bit microcontroller is a single chip implementation of Fairchild F8 (Mostek 3850). The microcontroller includes up to 4 KB mask-programmable ROM, 64 bytes scratchpad RAM and up to 64 bytes executable RAM. The MCU also integrates 32-bit I/O and programmable timer. In addition to generic MK3870/xxx-xx markings the 3870 chips also have device order number in the form "MK#####x-xx".

Mostek also produced MK38P70 - development version of the 3870 MCU that supported external EPROM chip.

czyli mozna by poczytac i wsadzic wersje z zewnetrznym epromem.....

ale na pczatek sprobuj zestroic kwarc. Ten mostek pracuje z innymi procesorami wiec zegary muszabyc zestrojone.\

zapytaj w north.pl maja w katalogu..

Ukryta Zawartość

konkretny sprzęt ten revox... Że im się chciało tyle zachodu dla kasety. Podziwiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu

Ciekawe jak można coś odczytać z pamięci zwalonego procesora?Niestety nigdzie nie znalazłem dostępu do oprogramowania,a oryginalnego procesora już nigdzie nie kupisz.Dlatego boje się kombinować ze sprawnym prockiem w swoim radiu.Mam nadzieje,że procesor u Kasjela jest sprawny,albo ten zapasowy mój ,to właśnie oprogramowany dla revoxa.

I tu wychodzi problem z renowacją nowszych urządzeń audio.

Te bez procesorów ,dużo łatwiej jest uratować.Te z procesorami z kolei mają dużo lepsze parametry,dlatego warto z nimi powalczyć.

Procesor w Revox,ie B710 ma symbol MK3870/20. A numer oprogramowania to MK14581N-5. Kręcenie trymerem przy rezonatorze kwarcowym nic nie daje. Wróciłem do ustawienia pierwotnego.

Procesor w Revox,ie B710 ma symbol MK3870/20. A numer oprogramowania to MK14581N-5. Kręcenie trymerem przy rezonatorze kwarcowym nic nie daje. Wróciłem do ustawienia pierwotnego.

Kasjel,sprawdzę jakie ma mój.Jest na pewno sprawny.

Te procesory były jeszcze stosowane w jednym kasetowcu Philipsa i tunerze z serii mini.Miały oczywiście różne oprogramowanie.

W moim działajacym amplitunerze rezonator kwarcowy jest znakomitej jakości.Amplituner posiada też sterowany nim zegar.Po trzech miesiącach różnica pomiaru czasu wynosi -5 sekund.

Edytowane przez Marek-41

Procesor w Revox,ie B710 ma symbol MK3870/20. A numer oprogramowania to MK14581N-5

Kasjel, jakby co to tu masz namiar na nowy procesor. Co prawda oprogramowanie się różni, ale zawsze można przeprogramować z innego sprawnego o wymaganym sofcie.

Cena nie wydaje się wygórowana, jeżeli za nią można by przywrócić sprawność zacnemu Revoxowi. Oczywiście, cena to rzecz zawsze względna, dla jednego niska dla drugiego wysoka, ale tu chyba jest w miarę.

Ukryta Zawartość

Jest też i tańszy, ale nie podają softu.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RedKoral
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Smar do plastikowych elementów mechanizmów magnetofonów: suwaków, kół zębatych, programatorów, itp.

Poszukuję nazwy handlowej smaru lub jego obecnie dostępnego odpowiednika, który był używany do smarowania kół zębatych, suwaków, programatorów i podobnych elementów, wykonanych z tworzywa sztucznego.

Smar ma kolor miodowo – brązowy, jest „prześwitujący”, gęsty i lepki. Wzorcem może być smar stosowany w mechanizmach Master Reference Pioneera, do smarowania krzywki na kole zębatym napędzającym sanki głowic.

Wstępnie jako zamienniki wytypowałem smar TC lub TF, Molycote G68 lub PG-21.

Smar ma eliminować nadmierne tarcie elementów współpracujących ze sobą, ale jednocześnie lekko hamować ich ruch po wyłączeniu silnika napędzającego.

post-3254-0-38627500-1385539770.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark
  • Redaktorzy

Smar ma eliminować nadmierne tarcie elementów współpracujących ze sobą, ale jednocześnie lekko hamować ich ruch po wyłączeniu silnika napędzającego.

Pozistaje mi się zgodzić z powyższym wpisem.

Korzystając z okazji pragnąłbym zaznaczyć, że w przekładniach zębatych wykonanych ze stali stosowany olej przekładniowy pełni funkcję zarówno:

- smarowania (zmniajszania sił tarcia i zużycia powierzchni zęba)

- przenoszenia momentu obrotowego - olej przekładniowy na konkretną lepkość która z definicji związana jest ze zdolnością przenoszenia naprężeń stycznych. Cieniuteńka warstwa oleju oddziela powierzchnie zębów zwiąkszając trwałość przekładni oraz w małym stopniu tłumi drgania i hałas.

- odbierania wytworzonego ciepła i w jakimś stopniu schładzania

.

Najczęstsze uszkodzenia przekładni zebatych to poza problemami konstrukcyjnymi, problemy eksploatacyjne:

- zbyt mało oleju do smarowania

- olej o niewłaściwej klasie lepkościowej i jakościowej.

Jest jeszcze problem zasklepiania się oleju w przestrzeni międzyzębnej podczas obrotu pary zębów kół zębatych. Następuje wtedy zmniejszenie objętości i zwiększenie ciśnienia. Można przyjąć, że technicznie ciecz jest niściśliwa i problem gotowy. Może zachodzić zjawisko kawitacji, na skutek występujących naprzemiennie implozji i eksplozji pęcherzyków gazu w oleju, ale oczywiście istnieją sposoby by temu zapobiegać.

Podobała mi się kiedyś tribologia. Piszę to z głowy, nie z Googla. Jeśli komuś podoba się wpis, poproszę o szklaneczkę ;) Muszę dogonić Discomaniaka w ilości szklaneczek, hehehe

Pozdrawiam.

P.S. I jeszcze jedno. Nie stosujmy pojęcia "tryb" w odniesieniu do przekładni zębatych. Tryby są w języku polskim trzy: rozkazujący, przypuszczający i oznajmujący. W technice występuję nie tryby, tylko koła zębate.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kasjel, jakby co to tu masz namiar na nowy procesor. Co prawda oprogramowanie się różni, ale zawsze można przeprogramować z innego sprawnego o wymaganym sofcie.

Cena nie wydaje się wygórowana, jeżeli za nią można by przywrócić sprawność zacnemu Revoxowi. Oczywiście, cena to rzecz zawsze względna, dla jednego niska dla drugiego wysoka, ale tu chyba jest w miarę.

Ukryta Zawartość

Jest też i tańszy, ale nie podają softu.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Marcin

Niestety nie można ich przeprogramować.Są programowane na stałe podczas produkcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klasyka:

— Pędzelkiewicz! Tryby!

Pędzelkiewicz bezradnie potoczył rybim wzrokiem dookoła.

— Przeważnie zębate... — wyjąkał.

;-)

Edytowane przez MaciejLK
  • Redaktorzy

Klasyka:

— Pędzelkiewicz! Tryby!

Pędzelkiewicz bezradnie potoczył rybim wzrokiem dookoła.

— Przeważnie zębate... — wyjąkał.

;-)

:D

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Smar do plastikowych elementów mechanizmów magnetofonów: suwaków, kół zębatych, programatorów, itp.

Poszukuję nazwy handlowej smaru lub jego obecnie dostępnego odpowiednika, który był używany do smarowania kół zębatych, suwaków, programatorów i podobnych elementów, wykonanych z tworzywa sztucznego.

Smar ma kolor miodowo – brązowy, jest „prześwitujący”, gęsty i lepki. Wzorcem może być smar stosowany w mechanizmach Master Reference Pioneera, do smarowania krzywki na kole zębatym napędzającym sanki głowic.

Wstępnie jako zamienniki wytypowałem smar TC lub TF, Molycote G68 lub PG-21.

Ukryta Zawartość

GM

Z powodzeniem używam smaru TF.

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Panowie! mój SONY 730ES ( oprócz braku tłoka spowalniającego otwieranie kieszenie) okazał się nieruszanym egzemplarzem i do tego bardzo dawno nie używanym:) po kilku krotnym odtworzeniu kasety 90 przestał mieć problemy z "uciągnięciem" wymienionej długości! Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi! Teraz będę mógł ustawić poprawnie pozostałe dwa magnetofony:)

Pozdrawiam

Maciej

PS: i pięknie nagrywa !

Bez słowa nie zniknę. Wczoraj przyjechał do mnie, podłączyłem, zapuściłem kasety. Co mam napisać? Nie chcę podkurzać trolli techniki cyfrowej, ale powiem jedno. Odtwarzacze CD w klasie cenowej do 3000-4000zł za nowy mogą co najwyżej buty czyścić! Jest barwa, nasycenie, piękny głęboki bas, ładna góra i średnica. Jak puściłem Red Hot Chili Peppers "Blood sugar sex magic" oryginał z 1991 roku, to dynamika gry, basy, soprany zmiotły kurz z podłogi.

Od wczoraj słucham i sprawdzam mój K730ES, i to co napisał Kangie jest dla mnie jak najbardziej słuszne. Przeprowadziłem taki oto eksperyment, nagrałem na kasecie typu IV Phila Collinsa z gramofonu Thorens TD 316 , po czym odsłuchiwałem ją z CD ( Yamaha 930RS) i z magnetofonu Sony, wolę dźwięk z magnetofonu, jest o wiele milszy dla ucha i dokładnie taka jak kolega napisał w cytowanym poście :)

• Pokaż nowe odpowiedzi