Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy może mi ktoś wyjaśni kto miał te magnetofony, czym w zasadzie w budowie i elektronice różni się Pioneer ct-757 od 959 bo nie mogę zdobyć serwisówki do 757 ale mam do 959. Czy na podstawie zawartych w niej parametrów mogę ustawić 757 czyli głowicę i wartości odtwarzania i nagrywania. Za wszystkie podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.

5 minut przecież wystarczy przy kombinowaniu z temperaturą

to układ formujący sygnał do licznika taśmy. Raczej niczego to nie zmieni.

Bardzo trafna opinia. Pod względem budowy - doskonałość, pod względem brzmienia - przeciętnie.

Bez złośliwości z mojej strony ale do Revoksa trzeba dorosnąć i dojrzeć!!!

Najpierw należy wymienić prawie trzydziestoletnie kondensatory (m.innymi), wtedy będzie to doskonała konstrukcja z doskonałym dźwiękiem.

Należy też zastanowić się nad tym co się pisze i czy miało się z tym urządzeniem jakikolwiek kontakt.

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

.. Czy na podstawie zawartych w niej parametrów mogę ustawić 757 czyli głowicę i wartości odtwarzania i nagrywania. Za wszystkie podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.

Myślę, że możesz.

GM

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie chciałbym Was zaprosić na odsłuch magnetofonowy w Krakowie. Lokalu i swojego systemu użyczy nam rochu - gospodarz spotkań w Krakowie. Termin jest do ustalenia. Optymalny byłby pewnie zaraz na początku roku. Wiadomo na 100% że musi to być sobota po południu. Wszelkie szczegóły oczywiście można uzgodnić ale zależy nam żeby było jak najwięcej przyzwoitych magnetofonów. Czy jest ktoś chętny? Sam Paweł (rochu) jest bardzo zainteresowany brzmieniem porządnych taśmociągów. Do dyspozycji systemy Naima z kolumnami Studio 16 Hertz. Wszystkie grają co najmniej dobrze i są na tyle przezroczyste aby oddać wszelkie niuanse. Metodologię porównań ustalimy w tym wątku i chętnie podzielimy się opiniami oraz zdjęciami.

Dziś wreszcie dotarła do mnie przesyłka z układem scalonym C4557C. Wstawiłem IC do uprzednio wlutowanej podstawki, włączyłem magnetofon i bingo ! Wskaźniki wysterowania VU i ledowy wskaźnik działa jak należy.

Dziękuję G Mark,owi za pomoc w naprawie sprzętu oraz Maciejowi LK za tłumaczenie treści moich maili do "UT Source".

Bez Was nie dał bym sobie rady z niczym.....

Nie, chodzi o JVC KD-A55. Revoxowi mogę chyba już świeczkę zapalić :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-52351000-1386001126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ajajajj..... no szkoda mi Ciebie. Ale spokojnie. Raz w jedną, raz w drugą. Jeszcze odbijesz sobie tego Revox'a :)

Znajomy reanimował kilka lat temu transport Roksan ROK DP1. Nasprowadzał się układów. I tak sprzęt nie ruszył :(

Edytowane przez Ocasek

Revoxa odpaliłem wczoraj dosłownie na sekundę z wyjętym prockiem. Mostek z głowicami się nie podniósł, ale licznik taśmy pokazywał takie same głupoty jak z zamontowanym prockiem. Może procesor jest dobry ? Ale ja już nie daję rady. Kumpel elektronik nie miał już pomysłu, a ja dopiero jestem bezradny.

Czy któryś z Kolegów posiada do sprzedania poniższą prowadnicę do Akai GX 75 / 95 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ocasek

A więc śmiało mogę powiedzieć , że dopiero dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Akai gx75. Po długich bojach ustawiłem idealnie głowicę odtwarzająca i nagrywająca. Najbardziej pomogło mi zmostkowanie kanałów na słuchawkach i uzyskanie dźwięku mono . Wsadziłem cienką cynę pomiędzy kanałami na płytce słuchawkowej. Zabieg prosty a jakże skuteczny przy odsłuchu i regulacji. Wyciąłem również w kasecie osłonkę taśmy by zobaczyć jak zachowuje się tor taśmy, a głownie czy pierwszy capstan nie zgina taśmy. To co ten deck potrafi , przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Nawet na żelazówce nagrywa fenomenalnie. Reasumując , kilkanaście godzin pracy, ale efekt powyżej moich oczekiwań

Shittzu, Kasjel, G.Mark, Panowie , dziękuję za okazaną pomoc.

Teraz czas na sony TCK-808es . Od pewnego czasu irytuje mnie jedna mechaniczna usterka. Czasem przy przewijaniu do przodu słychać przewijanie lecz rolka nie kręci się, czasem również przy włączeniu play mechanizm nie unosi się całkowicie do góry. Co prawda to występuje sporadycznie , ale zaczyna mnie to irytować i martwię się , czy coś mocniej się nie uszkodzi.

Edytowane przez dareka4

Czy któryś z Kolegów posiada do sprzedania poniższą prowadnicę do Akai GX 75 / 95 ?

wymontuj. Zalej cyjanopanem - kropelką. Zostaw na 24h. Oszlifuj pilnikiem. Zalej cyjanopanem cienką warstwą. Sprawdź rezultat na taśmie - przeciagnij i zobacz czy nie zgina i nie ma luzów. Powinno wyjść gładkie, jak wyjdzie matowe znaczy że masz za wilgotno. Toto po zrobieniu już się nie wytrze....

. Wsadziłem cienką cynę pomiędzy kanałami na płytce słuchawkowej. Zabieg prosty a jakże skuteczny przy odsłuchu i regulacji

he, też robie to cyną. w niektórych po zworce na słuchawkach może trzeszczeć, najlepiej zewrzeć kanały głowicy we wtyczce. Ma to tę zaletę że pomaga regulowac poziomy.

Witam.... Przepraszam... ale nie mogłem się powstrzymać. Wklejam link... tak na poprawę humoru. Wszystkie marzenia w jednym miejscu :))

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

marzenie :) Może kiedyś...

Kasjel, to znaczy, że Twój Revox ruszył?

wsadź procka, podgrzej suszarką. Patrz czy ruszy - włączaj i wyłączaj. Może masz pęknięcie w druku.

Wygląda na to że ktoś grzebał przy liczniku już i może stamtąd czymś oberwał?

Bez złośliwości z mojej strony ale do Revoksa trzeba dorosnąć i dojrzeć!!!

Najpierw należy wymienić prawie trzydziestoletnie kondensatory (m.innymi), wtedy będzie to doskonała konstrukcja z doskonałym dźwiękiem.

Należy też zastanowić się nad tym co się pisze i czy miało się z tym urządzeniem jakikolwiek kontakt.

Miało, miało. Revox brzmi beznamiętnie i basta. Taki już jest. Trzydzieści lat temu też tak brzmiał. To nie tylko moja opinia. Dlatego też nie mam w domu Revoxa. Mam to co brzmi "namiętnie" :)

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

he, też robie to cyną. w niektórych po zworce na słuchawkach może trzeszczeć, najlepiej zewrzeć kanały głowicy we wtyczce. Ma to tę zaletę że pomaga regulowac poziomy.

...

Czy chodzi tu o regulację wzmocnienia wzmacniaczy odczytu? Jeśli tak, to dlaczego żadna instrukcja serwisowa nie wspomina o zwieraniu uzwojeń głowicy przy takiej regulacji? Czy przyjmuje się założenie, że głowica odczytująca ma idealnie identyczne uzwojenia o identycznych parametrach?

GM

G.Mark

Pisales ze do tego decka MacLair mozna dostac silnik.Pan elektronik ktoremu dalem decka do naprawy nie moze go dostac nigdzie.Wstawiam zdjecia z prosba,czy jesli ktos taki silnik posiada lub wie gdzie mozna go dostac to prosze by mi napisal :-) Na osi silnika sa zamocowane na stale walki do prowadzenia paskow

Ukryta Zawartość

post-52378-0-56943400-1386247236_thumb.jpg

post-52378-0-03915500-1386247249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark

Pisales ze do tego decka MacLair mozna dostac silnik.Pan elektronik ktoremu dalem decka do naprawy nie moze go dostac nigdzie.Wstawiam zdjecia z prosba,czy jesli ktos taki silnik posiada lub wie gdzie mozna go dostac to prosze by mi napisal :-) Na osi silnika sa zamocowane na stale walki do prowadzenia paskow

Zanim cokolwiek podpowiem, oczekuję następujących informacji z Twojej strony:

- napięcie zasilania oryginalnego silnika,

- średnica rolki umieszczonej na silniku, po której biegnie pasek napędzający koło zamachowe,

- średnica koła zamachowego,

- średnica wałka przesuwu taśmy.

- średnica osi silnika.

GM

Ale ja nie mam tego decka,zostal w zakladzie w Suwalkach,ja mieszkam w Augustowie,wiec bede mogl podac tylko informacje dotyczace samego silnika,ale to tez dopiero wieczorem.Pozdrawiam!

Witam,

nie mogę doczyścić rolek w ka6es. Czy ktoś ma doświadczenie w ich wymianie i ewentualnie korzystał z tych dostępnych na ebay'u?

dzięki z góry za odpowiedź

Czy chodzi tu o regulację wzmocnienia wzmacniaczy odczytu? Jeśli tak, to dlaczego żadna instrukcja serwisowa nie wspomina o zwieraniu uzwojeń głowicy przy takiej regulacji? Czy przyjmuje się założenie, że głowica odczytująca ma idealnie identyczne uzwojenia o identycznych parametrach?

Zadna instrukcja nie mówi też że ma się mózg i należy go używać. Jeżeli mam głowicę która ma nierówne kanały to ją wymieniam o ile nie da się tej różnicy zniwelować regulujcąc tor taśmy. Zwieram po kolei: wskaznik, reguluje, potem cały tor od wskaźnika aż do głowicy, potem w drugą stronę i patrze co się dzieje. Jeżeli chcesz duże różnice niwelować wzmacniaczem to życzę zadowolenia z radośnie odjebanej fuchy bo dolby na 100% się rozłoży, szumy i korekcja także; małe doregulowanie jest dopuszczalne.

Rozumując twoim torem można też założyć że ma się głowicę nagrywającą nierówną, nierówną taśmę i nierówny słuch, Jaką masz gwarancję że taśma testowa ma oba kanały nagrane faktycznie na równym poziomie, że ma slady tam gdzie być powinny oraz że jest w fabrycznym stanie? jak sprawdzisz czy twoja głowica nagrywająca równo pisze?

Nie sprawdzisz. Dlatego też dobre firmy nie zawracają sobie tym dupy i kładą cały tor zapisu na sztywno. Jak wyjdzie tak wyjdzie, to tylko magnetofon.

Magnetofony NIE SĄ kompatybilne między soba, każda firma robiła je po swojemu, nawet poszczególne modele się różnią. Są mniej-więcej kompatybilne, ale tylko tyle.

G.Mark

Załączone miniatury

kup silnik do jamnika, taki na 12v z wbudowanym regulatorem. Jest o niebo lepszy od tego na zdjęciu. Wałek ten z mosiądzu przeprasuj na nowy silnik. Wymiary i ośki powinny być takie same aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zadna instrukcja nie mówi też że ma się mózg i należy go używać. Jeżeli mam głowicę która ma nierówne kanały to ją wymieniam o ile nie da się tej różnicy zniwelować regulujcąc tor taśmy. Zwieram po kolei: wskaznik, reguluje, potem cały tor od wskaźnika aż do głowicy, potem w drugą stronę i patrze co się dzieje. Jeżeli chcesz duże różnice niwelować wzmacniaczem to życzę zadowolenia z radośnie odjebanej fuchy bo dolby na 100% się rozłoży, szumy i korekcja także; małe doregulowanie jest dopuszczalne.

Rozumując twoim torem można też założyć że ma się głowicę nagrywającą nierówną, nierówną taśmę i nierówny słuch, Jaką masz gwarancję że taśma testowa ma oba kanały nagrane faktycznie na równym poziomie, że ma slady tam gdzie być powinny oraz że jest w fabrycznym stanie? jak sprawdzisz czy twoja głowica nagrywająca równo pisze?

Taśma testowa jest nagrana pełnym śladem na całej szerokości no chyba, że firma TEAC "odjebała fuchę" i okłamała serwisantów tworząc MTT-256. Tak więc mam gwarancję. Reszty nie czytam, bo ten knajacki styl wypowiedzi mnie mocno wk***ia już od jakiegoś czasu.

GM

To już wiem co sobie sobie sprawie na święta, Onkyo TA-2051. Miałem dać sobie spokój z tymi niskimi modelami, ale jak potrzeba to nikt nie chce przebić mojej oferty :/

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To już wiem co sobie sobie sprawie na święta, Onkyo TA-2051. Miałem dać sobie spokój z tymi niskimi modelami, ale jak potrzeba to nikt nie chce przebić mojej oferty :/

Bardzo dziękuję za informację. Na pewno z niej skorzystam.

GM

Taśma testowa jest nagrana pełnym śladem na całej szerokości no chyba, że firma TEAC "odjebała fuchę" i okłamała serwisantów tworząc MTT-256. Tak więc mam gwarancję. Reszty nie czytam, bo ten knajacki styl wypowiedzi mnie mocno wk***ia już od jakiegoś czasu.

Znam wielu takich którzy sie lansują na najlepszych serwisantów i nie słuchają innych. Źle koncza. Jaką masz gwarancję że pełnośladowa głowica, która składa się z kilkunastu arkuszy blachy połączonych w jeden rdzeń, ma takie same natężenie pola na całej powierzchni rdzenia? Pole jest najsilniejsze tam gdzie brzegi rdzenia będą najbliżej siebie. Weź ty kup 2-3 takie taśmy i porównaj. Będą takie same - nie będą. Robiłem takie coś, o ile doczytałeś do tego miejsca odrzucony stylem moich wypowiedzi.

Na silniku jest napisane tak: TPSN 3V,produkcja:Mitsumi Electric.Co.Ltd.

no to bardzo duża szansa że to coś typowego. Jak będzie się zgadzał rozstaw śrub montażowych z silnikiem od jamnika to jesteś w domu. Taką rolkę mosiężną dorobi ci każdy kumaty tokarz. Ten do którewgo ja jeżdzę dorabia wszystko w stanie fabrycznym, robiłam swap silnika do wiertarki i dorabiał mi zębatkę. Wział 20 zł :)

Edytowane przez shittzu

Znam wielu takich którzy sie lansują na najlepszych serwisantów i nie słuchają innych. Źle koncza. Jaką masz gwarancję że pełnośladowa głowica, która składa się z kilkunastu arkuszy blachy połączonych w jeden rdzeń, ma takie same natężenie pola na całej powierzchni rdzenia? Pole jest najsilniejsze tam gdzie brzegi rdzenia będą najbliżej siebie. Weź ty kup 2-3 takie taśmy i porównaj. Będą takie same - nie będą. Robiłem takie coś, o ile doczytałeś do tego miejsca odrzucony stylem moich wypowiedzi.

shittzu, to forum jest dla miłośników i pasjonatów, a większość z tu obecnych np. GMarka, MaciejLK czy Radmar ( przepraszam pozostałych, że ich nie wymieniłem) są to ludzie o dużej wiedzy i klasie, której Tobie brakuje ( klasy oczywiście, bo wiedzy nie będę oceniał, nie znam się tak jak pozostali). O poprawności języka polskiego nie będę się wypowiadał...... Mi też nie pasuje Twój styl wypowiedzi, może to Cię trochę pohamuje.....

• Pokaż nowe odpowiedzi