Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To się dopiero okaże.

tak, to się okażę, ja też kupiłem w "idealnym stanie" i naprawiałem przez pół roku, bo wszystko było rozregulowane...

Sprzet kupiony.Wybralem Yamahe kx-930.Kosztowala 300 zl ale stan niemal idealny.

Instrukcje serwisowa sciagnalem z netu ale uzytkownika nie widze jesli ktos wie gdzie znalezc to bede wdzieczny.

I moze wiecie czy gdzies znajde do niej pilota ?

na "allzło" tam też kupiłem mojego pilota, pasuje do każdego z magnetofonów Yamahy.

Jasne ze sie okaze dopiero jak przyjdzie ale przyznac trzeba ze na zdjeciach prezentuje sie bardzo dobrze.

Ponizej adres do aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziekuje za adres do instrukcji.

Jeszcze tylko brak pilota moze jakis inny bylby kompatybilny ? Czy sa jakies strony z informacja o kompatybilnosci pilotow ?

Ukryta Zawartość

Jasne ze sie okaze dopiero jak przyjdzie ale przyznac trzeba ze na zdjeciach prezentuje sie bardzo dobrze.

Ponizej adres do aukcji.

Ukryta Zawartość

Dziekuje za adres do instrukcji.

Jeszcze tylko brak pilota moze jakis inny bylby kompatybilny ? Czy sa jakies strony z informacja o kompatybilnosci pilotow ?

na "allzło" tam też kupiłem mojego pilota, pasuje do każdego z magnetofonów Yamahy.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A ja kupiłem w BDB stanie po przeglądzie Akai GX-52 i jestem bardzo zadowolony ze sprzętu. Gość narobił się przy nim, przeczyścił, powymieniał oponki idlerów, wyregulował co trzeba. A śmiali się ze mnie, że przepłaciłem.

Życzę zadowolenia z brzmienia magnetofonu Yamaha.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ponizej adres do aukcji.

Ukryta Zawartość

Ten handlarz jest niezły, wszystkie sprzedawane sprzęty fotografuje na barierce balkonowej, ciekawe ile spadło :D

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ten handlarz jest niezły, wszystkie sprzedawane sprzęty fotografuje na barierce balkonowej, ciekawe ile spadło :D

No właśnie, bardzo to jest ciekawe. Pytałeś go już o to?

GM

Kierowalem sie tym ze ma bardzo duzo komentarzy i zadnego negatywa ale wszystko wyjdzie w praniu.

Teraz sam zachorowalem na taki sprzet ;)

Jeżeli tylko nikt nie grzebał w potencjometrach, i wszystkie kondensatory są ok, to będziesz bardzo zadowolony, i nie ruszaj skosu głowicy! ja mam 4 magnetofony Yamahy również KX-930 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Maciej

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie pytałem :), póki co nic mnie z jego oferty nie interesowało, a jak już to cena odstraszała, ale łatwo rozpoznać gościa po tych specyficznych zdjęciach.

Bardzo dziękuję za info, że nie pytałeś, ha, ha, ha, he, he, he.

GM

No to napędziłem sobie sam niepotrzebnie strachu. Winowajcą błędnej kalibracji było to, że decka ustawiłem na wzmacniaczu. Widocznie jakieś pola magnetyczne ze wzmacniacza działały na pracę układów kalibracyjnych decka. Gdy postawiłem decka obok wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pięknie kalibruje wszystkie kasety.

Szczerze to nawet nigdy bym się nie spodziewał, że ustawienie magnetofonu na wzmacniaczu może mieć aż tak kolosalny wpływ na jego działanie. Przypominam sobie, że gdzieś tam w instrukcji rodzimej Unitry m9115 pisało, aby nie stawiać magnetofonu bezpośrednio na wzmacniaczu. Eh, człowiek uczy się całe życie.

A jeszcze ap ropo tej Yamahy KX-930 kupionej przez dune2. Jest dużo lepsza od KX-670? Tą ostatnią kiedyś przez chwilę miałem i była całkiem niezła. Brakowało tylko zamykania kieszeni za pomocą silnika. Niby drobnostka ale cieszy oko :).

A jeszcze ap ropo tej Yamahy KX-930 kupionej przez dune2. Jest dużo lepsza od KX-670? Tą ostatnią kiedyś przez chwilę miałem i była całkiem niezła. Brakowało tylko zamykania kieszeni za pomocą silnika. Niby drobnostka ale cieszy oko :)

Jest,oj jest, i słychać i widać różnicę po wnętrznościach:) Dlatego mój KX-670 został dawcą :)

Jak nie kupił od Shitzu, to jest szansa że będzie okej. Wybaczcie- nie mogłem się powstrzymać z tym komentarzem, ale jak czytam co w/w wypisuje.... ;)

ja swoich nie sprzedaję. A wypisuję to co wypisuje bo mam w d.. konwenanse, myśle własnym torem, nie boje się eksperymentów i robie co mi się podoba na zasadzie mój sprzęt - więc robię z nim co zechcę. No i sprawa podstawowa - ja coś robię, a Ty czytasz. Czaisz różnicę?

Krótko: cena CT-737 z linku jest mocno zawyżona. Jeżeli chodzi o Onkyo, to tylko seria Integra jest coś warta, a ten 2028 to biedak z podstawowej serii, i nie chciał bym go nawet za 20zł

Jak mi się podoba i jest zadbany cena dla nie gra specjalnej roli. Onkyo nawet taki biedak ma bardzo dobry poziom, a wiem bo kupiłem takiego biedaka właśnie po to żeby porównać z najleszym modelem jaki wypuścili. Oto porównanie - jakość budowy i wykonania tak samo dobra, podstawa mechaniki taka sama, sterowanie to samo, kalibracja toru taka sama. Róznica w dźwięku mniejsza niż się spodziewałem, model "biedak" ma ciut więcej basu, model topowy za to delikatniejszą i wyżej idącą górę, mówię o zakresie ponad 15khz) i bardziej wysmakowany i dojrzały dźwięk, ale nie jest to różnica dramatyczna. Jest w dźwięku to "coś" czego nie ma w innych deckach, miękkość, ciepło, klasa. W obu modelach szumy są tak samo niskie - czyli ich nie ma i dolby jest tak samo skuteczne.

Oba modele najlepiej grają na swoich taśmach, do poprawnego odtwarzania obcych z dolby trzeba podnieść poziom sygnału. Wynika to z faktu że dolby w Onkyo jest samo z siebie nieprzeciętnie "mocne". Zaletą tego jest to że na własnym zapisie oferuje nieprzeciętną dynamikę.

Model "biedak" lepiej toleruje stare i dziwne kasety, co jest zrozumiałe. Nierównomiernośc przesuwu podobna u obu.

To na tyle.

Edytowane przez shittzu

Szukam dobrego jednokasetowego magnetofonu w granicach 300-400 zl.

Poszedł ostatnio CT 939 za 285zł z paskami do wymiany :)

Jakby był ktoś zainteresowany to będę sprzedawał w ładnym stanie Technicsa 747 i Sony 750ES ( bardzo dobrze gra ! ) .

Z braku miejsca muszę zostawić jedynie 3 decki :/

No to zobaczymy kto się przyzna,że słucha Italo Disco?

A chociażby ja, mimo że Italo Disco mogę pamiętać jedynie z wczesnego dzieciństwa, kiedy było już wypierane prze Euro-Dance itp. Zdziwiłby się kolega, ile mam kaset z takimi nagraniami i nie wstydzę się tego absolutnie - słucham nawet z kolegami rówieśnikami i też im się podoba :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

A chociażby ja, mimo że Italo Disco mogę pamiętać jedynie z wczesnego dzieciństwa, kiedy było już wypierane prze Euro-Dance itp. Zdziwiłby się kolega, ile mam kaset z takimi nagraniami i nie wstydzę się tego absolutnie - słucham nawet z kolegami rówieśnikami i też im się podoba :-)

Kolego jest nowy post,w dziale MUZYKA o nazwie Italo disco zapraszam tam .

Dziś pół dnia spędziłem na odsłuchu Pioneera CT-S910. Patrząc na niego nie mogę wyjść z podziwu jak się kiedyś budowało sprzęt elektroniki użytkowej. Istne dzieło sztuki. Dźwiękowo przewyższa CT-757 bardziej aksamitną i szczegółową górą oraz wyższą średnicą. Góra pasma jest bardzo wyraźna i szczegółowa, ale nie ma tego metalicznego i cyfrowego nalotu jaki miał mój poprzedni dwuwałkowy deck CT-S740S. Wracając jeszcze do 757 to 910ka jest bardziej tolerancyjna dla kaset nagranych na innych deckach. Praktycznie każda kaseta jaką posiadam jest odtwarzana dobrze lub bardzo dobrze.

Nie zagłębiałem się jeszcze w nagrywanie, ale kilka kaset skalibrowałem i układ Super Auto BLE radził sobie całkiem dobrze choć w jednym przypadki na taśmie żelaznej musiałem delikatnie skorygować Bias. W CT-S740S wyposażonym w Super Auto BLE XD nie było manualnej korekcji biasu, ale nigdy nie czułem potrzeby żeby coś zmieniać - kalibrował wzorowo. Być może BLE XD było bardziej dopracowane gdyż jak dobrze pamiętam kalibrowało bias dwa razy (na początku kalibracji i na końcu - w sumie nie wiem po co, może ktoś wie?). Suma sumarum - najbardziej podoba mi się kalibracja w CT-757...

A i może wspomnę o mojej walce i idlerem w 910tce. Od początku deck nie chciał przewijać "w tył". Odtwarzanie i przewijanie "w przód" działało wzorowo. Gumowe koło idlera które napędza rolki wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną, a można nawet powiedzieć, że solidnie starłem wierzchnią część gumy i dopiero to pomogło. Działa jak należy. W każdym decku Pioneera z Reference Master Mechanism to przerabiałem. W CT-S740S, CT-757 i teraz CT-910S. Widocznie taki urok tych ciernych mechanizmów.

Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy CT-S710 i CT-S820S. Czy tam kieszeń i gałki były aluminiowe czy plastikowe?

Pozdrawiam

Kamil

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Dziś pół dnia spędziłem na odsłuchu Pioneera CT-S910. Patrząc na niego nie mogę wyjść z podziwu jak się kiedyś budowało sprzęt elektroniki użytkowej. Istne dzieło sztuki. Dźwiękowo przewyższa CT-757 bardziej aksamitną i szczegółową górą oraz wyższą średnicą. Góra pasma jest bardzo wyraźna i szczegółowa, ale nie ma tego metalicznego i cyfrowego nalotu jaki miał mój poprzedni dwuwałkowy deck CT-S740S. Wracając jeszcze do 757 to 910ka jest bardziej tolerancyjna dla kaset nagranych na innych deckach. Praktycznie każda kaseta jaką posiadam jest odtwarzana dobrze lub bardzo dobrze.

Nie zagłębiałem się jeszcze w nagrywanie, ale kilka kaset skalibrowałem i układ Super Auto BLE radził sobie całkiem dobrze choć w jednym przypadki na taśmie żelaznej musiałem delikatnie skorygować Bias. W CT-S740S wyposażonym w Super Auto BLE XD nie było manualnej korekcji biasu, ale nigdy nie czułem potrzeby żeby coś zmieniać - kalibrował wzorowo. Być może BLE XD było bardziej dopracowane gdyż jak dobrze pamiętam kalibrowało bias dwa razy (na początku kalibracji i na końcu - w sumie nie wiem po co, może ktoś wie?). Suma sumarum - najbardziej podoba mi się kalibracja w CT-757...

A i może wspomnę o mojej walce i idlerem w 910tce. Od początku deck nie chciał przewijać "w tył". Odtwarzanie i przewijanie "w przód" działało wzorowo. Gumowe koło idlera które napędza rolki wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną, a można nawet powiedzieć, że solidnie starłem wierzchnią część gumy i dopiero to pomogło. Działa jak należy. W każdym decku Pioneera z Reference Master Mechanism to przerabiałem. W CT-S740S, CT-757 i teraz CT-910S. Widocznie taki urok tych ciernych mechanizmów.

Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy CT-S710 i CT-S820S. Czy tam kieszeń i gałki były aluminiowe czy plastikowe?

Pozdrawiam

Kamil

Mam CT-S710 też mi słabo przewija przy końcach taśmy, muszę coś z tym zrobic? A kieszeń i gałki są plastikowe.Pozdrawiam. Sławek.

Mam problem z KENWOOD'em KX-1100HX. Niezależnie od tego, na jakiej kasecie nagrywam, w trakcie zapisu przy włączonej funkcji 'Monitor' wskaźniki pokazują prawidłowy poziom i dźwięk jest taki, jak powinien. Ale kiedy cofnę taśmę i chcę odtworzyć to, co wg. funkcji 'Monitora' zostało nagrane dobrze, czasami jest fatalnie, prawy kanał odtwarza znacznie ciszej, za to druga strona kaset nagrywa się zawsze dobrze. W przypadku odtworzenia tych nagrań na innych magnetofonach, sytuacja jest ta sama. Pomyślałem więc, że przy odtwarzaniu kaset dobrze nagranych na innych deck'ach, też będzie problem z odtwarzaniem, ale o dziwo wszystkie, które wypróbowałem, odtwarzają poprawnie, więc teraz zgłupiałem kompletnie :-( Zaznaczam, że tor prowadzenia taśmy jest ustawiony fabrycznie (z wyjątkiem lewej rolki, z którą wcześniej były problemy), oraz wymieniłem pasek odpowiadający za naciąg lewej szpulki. Jeszcze w zeszłym tygodniu magnetofon nagrywał prawidłowo...

Może miał ktoś podobny problem w magnetofonie z Dual Capstanem?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... oraz wymieniłem pasek odpowiadający za naciąg lewej szpulki. Jeszcze w zeszłym tygodniu magnetofon nagrywał prawidłowo...

Może miał ktoś podobny problem w magnetofonie z Dual Capstanem?

Nie zamieniłeś przypadkiem miejscami wtyków kabli sygnałowych w gniazdach na tylnym panelu? Sygnał do nagrywania podajesz na gniazda "Line OUT", a sygnał wyjściowy z magnetofonu pobierasz z gniazd "Line IN"? Idiotyczna teoria, ale warto to sprawdzić na początek.

GM

Edytowane przez G.Mark

GM,

Na pewno nie popełniłem tego błędu. Zwłaszcza, że czasami to odtwarzane nagranie jest O.K; a psuje się "kiedy chce". Jestem prawie pewien, że ma to coś wspólnego z prowadzeniem taśmy przez lewą rolkę, bo reszta toru nie była ruszana i nie ma żadnych śladów zużycia. Czy jest możliwe, że dzieje się tak przez zbyt słaby naciąg taśmy? Może powinienem założyć ciaśniejszy pasek od "hamowania" lewej rolki, lub to podregulować?

GM,

Na pewno nie popełniłem tego błędu. Zwłaszcza, że czasami to odtwarzane nagranie jest O.K; a psuje się "kiedy chce". Jestem prawie pewien, że ma to coś wspólnego z prowadzeniem taśmy przez lewą rolkę, bo reszta toru nie była ruszana i nie ma żadnych śladów zużycia. Czy jest możliwe, że dzieje się tak przez zbyt słaby naciąg taśmy? Może powinienem założyć ciaśniejszy pasek od "hamowania" lewej rolki, lub to podregulować?

Pisałem już o tym wiele razy. Włóż całkowicie przeźroczystą kasetę i zaobserwuj jak zachowuje się taśma odwijana z lewej szpulki w kasecie. Jeśli taśma będzie falować to znaczy że naciąg taśmy jest zbyt mały. A w deckach "dual capstan" ten naciąg musi być znaczny. Nie wiem jak tam jest rozwiązany naciąg taśmy. Ale stawiam na wadliwie działający mechanizm naciągu taśmy. Który raz zadziała prawidłowo, i wtedy jakość odtwarzania jest dobra. A innym razem coś przełączy się nie tak jak trzeba i wtedy jakość odtwarzania jest zła.

Sam nie mogę się przemóc do decków z kieszenią na środku choć tak lubię decki Pioneera

Nie miałem z tym problemów ale każdy deck tej firmy jaki kupiłem był w idealnym stanie .

Na aukcjach jest sprzedawca który sprzedaje paski do tych mechanizmów i ma tez tą rolkę - nazywa się idler . Nie jest tani ale jak mus ...

Na pewno nie popełniłem tego błędu. Zwłaszcza, że czasami to odtwarzane nagranie jest O.K; a psuje się "kiedy chce". Jestem prawie pewien, że ma to coś wspólnego z prowadzeniem taśmy przez lewą rolkę, bo reszta toru nie była ruszana i nie ma żadnych śladów zużycia. Czy jest możliwe, że dzieje się tak przez zbyt słaby naciąg taśmy

Na bank prowadzenie taśmy . Może tez spróbuj porządnie wyczyścić rolki od prowadzenia taśmy

Na bank prowadzenie taśmy . Może tez spróbuj porządnie wyczyścić rolki od prowadzenia taśmy

Już to zrobiłem, nie pomogło. Same rolki wydają się być O.K; niezużyte, jak reszta toru prowadzenia taśmy. Obstawiam ten naciąg taśmy, zrobię tak, jak pisze Kasjel i wszystko się okaże.

Już to zrobiłem, nie pomogło. Same rolki wydają się być O.K; niezużyte, jak reszta toru prowadzenia taśmy. Obstawiam ten naciąg taśmy, zrobię tak, jak pisze Kasjel i wszystko się okaże.

A czy guma jest gumą , czy nie zrobiła się jak plastik ?

• Pokaż nowe odpowiedzi