Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Marisuszdab-ja bym Ci polecil w tej cenie ktores z modeli Pioneera,CT-737,757 lub CT-S620 czy CT-S710.maja elektryczna kieszen,bajery.

Ewentualnie Onkyo Integra TA-2570,ale tez przychylam sie do tego co pisali poprzednicy,ze Sony z serii ES przebijaja barwa i jakoscia dzwieku!

Koledzy a jakich to magnetofonow chcielibyscie sie pozbyc? Ja teraz sie napalam na Yamahe z playtrimem.Pozdrawiam!!!

Jeśli tak lubisz Yamahy z systemem "Play Trim" to kup KX 670. To wysoki model z niemal wszystkimi potrzebnymi funkcjami. Polecam ci go dlatego, że często jest dostępny na Allegro w niewielkiej cenie ok. 130zł

Ja ją miałem i po renowacji sprzedałem bo nie odpowiadało mi jej brzmienie, choć na pozór wszystko było OK.

Ale to już tylko kwestia gustu. Bo jeśli tak często poleca się Pioneera CT 737mkII jako bdb. magnetofon to i ta Yamaha może być dla kogoś magnetofonem marzeń :-)

Czyli wynika z tego że nie jestem sam i podejrzewam że wiec nas ma taki problem, dobrze że nad tym czuwają nasze drugie połowy bo byśmy magazyn z domu zrobili he he.

Wrzucam parę zdjęć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-24353000-1411836066_thumb.jpg

post-19370-0-33337200-1411836195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli juz to bierz Pioneera CT-939 albo Sony 750 ES

Kasjelu wiem ze Yamaha KX-670 to dobry wybor ale do 130zl to go raczej sie nie dostanie,zawsze jest drozszy!

Byl do wziecia troche nizszy model,chyba KX-380 za 37zl i juz go mkialem wziac ale ktos mnie uprzedzil..

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A tak merytorycznie, to co kolega doradzi?....czy będzie robił za trolla?

A tak merytorycznie, to na pewno nie "Technol" lub "akajec". Tylko i wyłącznie Naczek lub wysoki Pionek. No może jeszcze Tandbuś 3014A ale tu już pieniążków trzeba mieć woreczek.

GM

Jesli juz to bierz Pioneera CT-939 albo Sony 750 ES

Kasjelu wiem ze Yamaha KX-670 to dobry wybor ale do 130zl to go raczej sie nie dostanie,zawsze jest drozszy!

Byl do wziecia troche nizszy model,chyba KX-380 za 37zl i juz go mkialem wziac ale ktos mnie uprzedzil..

Nie napisałem tego bezpodstawnie. Sam kupiłem za 100zł a widziałem i mogłem bez problemu kupić za ok. 130zł. I wszystkie były w całkiem dobrym stanie. Wymagały co najwyżej standardowych czynności jak np. wymiana pasków napędowych.

A tak merytorycznie, to na pewno nie "Technol" lub "akajec". Tylko i wyłącznie Naczek lub wysoki Pionek. No może jeszcze Tandbuś 3014A ale tu już pieniążków trzeba mieć woreczek.

GM

"Technol" jak napisał kolega odpada fakt, ale co do "akajca" to bym się spierał.

Ponieważ 75mk2 to dobry magnetofon tylko ciut może za sterylny , za "cyfrowy" ale w odpowiednim systemie potrafi bardzo dobrze zagrać i jest w stanie nawiązać równą walkę nawet z wysokimi "Pionkami" serie 9xx .

Co do Tandberg-a to kwoty są zabójcze, ale dźwiękowo chyba niema lepszych .Mając kiedyś kilka różnych modeli "Naków" (Dragon,ZX-9,ZX-7,CR-7A) moim skromnym zdaniem wartości foniczne są zawyżane , a modele godne uwagi są raczej poza twoim zasięgiem dotyczy to modeli w nawiasie. Bo te modele naprawdę górują nad reszta dostępnych popularnych "naków". Zaś serie 6xxZX lub 1xxx ZXL,II,TRI... są obiektem pożądania nie jednego z nas.

Poszukaj w dobrym stanie AIWY XK-007,AKAI-GX65, Denona DRM-800, DENON DR-M44HX na pewno zmieścisz się w budżecie.

Co do Pioneer-ów to już musi ktoś się inny wypowiedzieć. Ktoś kto zna się dobrze na nich.

Pozdr.wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Nie wiem, czy koledzy czytali zapytanie, ale nie chodziło przede wszystkim o wybitną jakość dźwięku. Dobry dźwięk, ładny wyświetlacz i kieszeń elektryczna to były priorytety.

Ja ze swojej strony będę się upierał przy "Technolu". Szczególnie, że kolega może go mieć w dobrym stanie z pewnego źródła.

W sumie i tak jak się złapie bakcyla, to taki Pionek 737(939) czy Sony 750ES szybko stanie się za słaby :)

• 2 tygodnie później...

Panowie mam możliwość kupienia decka Roadstar RS-5800 BCM za nie wielkie pieniądze,ma może ktoś tego decka czy warto się skusić?. Zdjęcia pochodzą z netu

Ukryta Zawartość

post-19370-0-52941700-1412929014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie mam możliwość kupienia decka Roadstar RS-5800 BCM za nie wielkie pieniądze,ma może ktoś tego decka czy warto się skusić?. Zdjęcia pochodzą z netu

Jeśli tylko jest w bardzo dobrym stanie wizualnym to bierz. Ja wprawdzie go nie posiadam ale kusi mnie od dawna.

Gdyby tak jeszcze była wersja srebrna to na pewno bym kupił.

Dzięki Kasjel ja też wolałbym żeby był srebrny ale chyba nie występowały?ja widziałem tylko czarnym panelem.Deck dość ładnie wygląda jak zwykle góra jest trochę porysowana.Co do stanu technicznego jeszcze nie wiem jak gra,po włączeniu zaraz załącza się play trzeba przycisnąć stop.Jutro może go sprawdzę ja z gościem się dogadam.

Dzięki Kasjel ja też wolałbym żeby był srebrny ale chyba nie występowały?ja widziałem tylko czarnym panelem.Deck dość ładnie wygląda jak zwykle góra jest trochę porysowana.Co do stanu technicznego jeszcze nie wiem jak gra,po włączeniu zaraz załącza się play trzeba przycisnąć stop.Jutro może go sprawdzę ja z gościem się dogadam.

Może timer ustawiony jest w pozycji "Play". Fakt, srebrnych chyba w ogóle nie produkowano.

A ile za niego żąda sprzedawca ?

Może timer ustawiony jest w pozycji "Play". Fakt, srebrnych chyba w ogóle nie produkowano.

A ile za niego żąda sprzedawca ?

Chce 50dych jak na takiego decka to chyba nie dużo głowica dość dobrym wstanie,sama waga mówi za siebie około 14kg

Dziś o śmieciarzy uratowałem decka Universum 2500 za jedyne piwo,już mieli go wyrzucić do kontenera i jak tu nie dać się skusić.Był bardzo brudny ktoś wymontował sinik założyłem inny i deck za grał bardzo ładnie.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-27718900-1413040947_thumb.jpg

post-19370-0-12544700-1413040979_thumb.jpg

post-19370-0-31856300-1413040996_thumb.jpg

post-19370-0-98905200-1413041014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeszcze tylko nowa szybka z pleksi i będzie jak nowy. Mnie też kusi pewien Universum z Allegro ale próbuję się powstrzymać. Nie mam dobrych doświadczeń jeśli chodzi o tą firmę. Senator wciąż nie jest pewny i nie można mu wierzyć :-) Nie wiadomo kiedy i w którym momencie zniszczy mi znowu jakąś taśmę.

Będę musiał dorobić nie tylko szybkę ale również ten element do którego jest przymocowana szybka,ponieważ jest bardzo mocno zniszczony napisy prawie nie widoczne.Ale to zostawię na zimowe wieczory tak poza tym w środku wygląda dobrze,jutro będę testował tego Roadstara jeśli gość się zgodzi na moje warunki.

Gratuluję Maniutek, piękny kawałek klocka vinage. Gra bardzo przyzwoicie, jak na Pioniera przystało :-) Miałem go przez pewien czas, jednak kolega tak go zapragnął że musiałem mu sprezentować. Pasował mu do amplitunera :-)

Pozdrawiam.

Włodek

Nie wiem, czy koledzy czytali zapytanie, ale nie chodziło przede wszystkim o wybitną jakość dźwięku. Dobry dźwięk, ładny wyświetlacz i kieszeń elektryczna to były priorytety.

Ja ze swojej strony będę się upierał przy "Technolu". Szczególnie, że kolega może go mieć w dobrym stanie z pewnego źródła.

W sumie i tak jak się złapie bakcyla, to taki Pionek 737(939) czy Sony 750ES szybko stanie się za słaby :)

W tym momencie wybór jest jeden.

Sony 870ES .

Wyświetlacz jak w 750 ale ładniejsza kieszeń i te drewniane boczki ;)

Brzmieniowo też bardzo , bardzo dobry deck .

Kiedyś Technics miał dla mnie najładniejszy wyświetlacz i tak było do czasu zanim kupiłem 750 i 870ES .

Wyświetlacze w Sony są szybsze , bardziej dokładne ( nie stoją w miejscu na mało żywych nagraniach tak jak w Pioneerach choćby ) .

Piękna maszyna :)

Edytowane przez muda44

Już mam go u siebie kawał ciężkiego klocka ładnie się prezentuje i dobrze gra,ciekawy jestem w jakich latach był produkowany bo nie mogę nic znaleźć w necie na jego temat

Ukryta Zawartość

post-19370-0-64770800-1413127253_thumb.jpg

post-19370-0-82618500-1413127271_thumb.jpg

post-19370-0-81291100-1413127308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to model z 1978r. Ale rzeczywiście niewiele informacji można znaleźć w necie na temat tego magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to model z 1978r. Ale rzeczywiście niewiele informacji można znaleźć w necie na temat tego magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Dzięki tak myślałem że mógł być produkowany w latach 70 ale nie byłem pewny musiał kosztować kupę kasy.Kiedyś mogłem sobie tylko pomarzyć o takim decku dziś można mieć go za nie wielką kasę.

Panowie gdzie można zdobyć takie podwójne gałki?

post-19370-0-34387800-1413131357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy,

proszę pomóżcie. Szukam poniższej zębatki. Fi 23 mm, 36 zęby, grubość 2 mm. Może być pojedyncza, bez tej części górnej mniejszej.

Pozdrawiam,

FM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ocasek, może u nich coś znajdziesz ?

Ukryta Zawartość

Mnie udało się kupić w tym sklepie sławną zębatkę do Grundiga CF-5500

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Panowie ponawiam pytanie może ktoś wie gdzie można kupić takie podwójne gałki,pytałem w paru sklepach i nic nie mogę znaleźć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też polecam te kółka z RB model, złożyłem z nich kółko do Grundiga 7200 i od miesiąca sprzęt chodzi jak nowy. Jedyny problem był taki że te kółka mają ok 2mm grubości, więc trzeba je zeszlifować. No ale zarówno plastik kółek jak i skuwka są dobrze szlifowalne, wiec nie było większego problemu.

Przy okazji, kolego Kasjel mam prośbę. Czy mógłbyś zrobić fotkę głowicy i okolicy swojego Senatora, po zdjęciu przedniego dekla? Ostatnio kupiłem na allegro i walczę z nim, głowica w moim jest jakoś podejrzanie krzywo zawieszona, patrząc z przodu.

Witam.

Czy ktoś z Kolegów zna procedurę kalibracji taśmy w M-95 Technicsa?

Właśnie u mnie zagościł.

To potężna, reprezentacyjna maszyna.Pomnik sztuki inżynierskiej!!!

Widać że był bardzo,bardzo długo nieużywany.

Wnętrze średnio zakurzone,trochę trzeszczące potencjometry i oponka na idlerze luźnawa i lekko spuchnięta.

Ale za to zewnętrznie, z frontu,boki i dach bez jednej rysy.

Nie wiem też, czy to są jego oryginalne nóżki.

Trzy są jednakowe a czwarta jakaś inna,dopasowana, albo niekompletna.

Już prawie po renowacji.

Dobrze że mam pod ręką M-45 z idealnie dopasowaną oponką na idlerze.Pasuje do niego jak ulał.

Na razie robię odsłuch na lichych słuchawkach i jest baardzo interesująco.

Zanosi się na to że innych technicznych usterek nie będzie.Odpukać...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi