Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

nikx, ekstra, też bym zrobił fotę, ale stary aparat poszedł za machniom za naka, a nowego się nie nauczyłem jeszcze ;-)

zdrówko

r.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Także Wszystkim życzę Wesołych Świąt!

nikx ładne zdjęcie - jest klimat. :)

Kasjel, jeżeli chodzi o brzmienie KX-670. Przypominam sobie, że grała dość jasno (czasami wręcz ostro) z takim jakby cyfrowym nalotem - w sensie brzmienie mało analogowe, chłodne. Masz podobne odczucia?

Zwykle jest mi ciężko określić brzmienie słowami. Ale masz rację....tak można by to nazwać. Z jednej strony wysokie tony takie "cykające świerszcze" z drugiej nieco mulący bas. Brak tego co mają stare Vintage jak Sony TC-K7BII Sony TC-229SD i wiele innych. Czyli nasycone, naturalne brzmienie gdzie każdy instrument/brzmienie ma swoje miejsce w przestrzeni muzycznej. Ta przestrzenność zawsze bardzo mi się podobała. Czasem wydaje mi się jak gdyby była lepsza niż w nie jednej zabawce z systemem "Dolby Surround" itp. :-)

mały off, mimo, że kontuzja mnie męczy od 2 miesięcy, to od lat 12 ? nie zdarzyło się, żebym w święta nie biegał i potem nie wypił piwa.

nie samą kasetą niestety człowiek żyje :-)

świąteczne zdrówko:

Edytowane przez cir
reklama piwa

www.cichykot.com

Jak po monitorze jest OK to albo kaseta niskiej jakości i siada zaraz po nagraniu albo jednak tor przesuwu . Miałem tak w jednym Pioneerze chociaż był jak nowy i takie też miał rolki . Po prostu ustawiał taśmę jak mus ie chciało

Ale słuchaj - gdyby to był tor, to działoby sie to w jakiś bardziej przypadkowy sposób. A tu jest zawsze tak samo. Nagrywamy jest ok. Odtwarzamy jest gorzej. Mam oscyloskop i dokładnie to sobie oglądałem. Nagrywam 10kHz z poziomem -10db (deck jest idealnie skalibrowany) i po przełaczaniu tape/source jest idealnie ten sam poziom. A przy odtwarzaniu potem jest dajmy na to -20. Sygnał nie pływa, nie ma sytuacji że zaraz po włączeniu play jest ok za w chwile potem odpływa. Jest po prostu stabilne -20db. Nie ma falowania wysokich, nie ma poprawy przy przyhamowaniu lewego talerzyka, nie ma poprawy przy odchyleniu lewej rolki. Mam w tej chwili 30 decków + 4 szpulowce, każdy przeszedł przez moje łapy. Uwierz że wiedziałbym że to coś z prowadzeniem taśmy. Można to porównac do sytuacji gdybym nagrywał bez Dolby a odtwarzał z Dolby. Czywiście to też wyeliminowałem. To nie jest tor ;) to coś w elektronice. Ale za cholere nie wiem co....

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Oscyloskop......kiedy w końcu nauczę się z nim pracować ? Mam całkiem fajnego dwukanałowego Voltcrafta 2040 i ciągle nie mam ochoty albo czasu by poznać chociażby podstawową obsługę takiego sprzętu. Tyle tylko że wiem jak skalibrować sondy i prawie nic poza tym. Wszelkie informacje jakie można znaleźć w necie są takie "encyklopedyczne". Można je czytać a i tak dalej się nic nie wie :-)

Ale słuchaj - gdyby to był tor, to działoby sie to w jakiś bardziej przypadkowy sposób. A tu jest zawsze tak samo. Nagrywamy jest ok. Odtwarzamy jest gorzej. Mam oscyloskop i dokładnie to sobie oglądałem. Nagrywam 10kHz z poziomem -10db (deck jest idealnie skalibrowany) i po przełaczaniu tape/source jest idealnie ten sam poziom. A przy odtwarzaniu potem jest dajmy na to -20. Sygnał nie pływa, nie ma sytuacji że zaraz po włączeniu play jest ok za w chwile potem odpływa. Jest po prostu stabilne -20db. Nie ma falowania wysokich, nie ma poprawy przy przyhamowaniu lewego talerzyka, nie ma poprawy przy odchyleniu lewej rolki. Mam w tej chwili 30 decków + 4 szpulowce, każdy przeszedł przez moje łapy. Uwierz że wiedziałbym że to coś z prowadzeniem taśmy. Można to porównac do sytuacji gdybym nagrywał bez Dolby a odtwarzał z Dolby. Czywiście to też wyeliminowałem. To nie jest tor ;) to coś w elektronice. Ale za cholere nie wiem co....

O tym piszę . Tak miałem . Było kilka kaset na których było OK ale były kasety które na tym decku na monitorze były OK a później właśnie nie pływał a grał jakby się głowica przestawiła . To był dwuwałkowy Pioneer . Na 120tkach albo delikatnych metalach potrafił odjechać i przygnieść .

Spróbuj na różnych kasetach .

Oscyloskop......kiedy w końcu nauczę się z nim pracować ? Mam całkiem fajnego dwukanałowego Voltcrafta 2040 i ciągle nie mam ochoty albo czasu by poznać chociażby podstawową obsługę takiego sprzętu. Tyle tylko że wiem jak skalibrować sondy i prawie nic poza tym. Wszelkie informacje jakie można znaleźć w necie są takie "encyklopedyczne". Można je czytać a i tak dalej się nic nie wie :-)

Zamęczysz się z analogowym oscyloskopem... Mógłbyś wytestować na czasie V-5000 czy Twój nie robi tak jak mój ??

O tym piszę . Tak miałem . Było kilka kaset na których było OK ale były kasety które na tym decku na monitorze były OK a później właśnie nie pływał a grał jakby się głowica przestawiła . To był dwuwałkowy Pioneer . Na 120tkach albo delikatnych metalach potrafił odjechać i przygnieść .

Spróbuj na różnych kasetach .

Próbowałem, nie gniecie i nie odjeżdża w taki sposób że słychać "zjazd" . Mam jeszcze cudną Yamahę KX-930 też w niej to słychać. No i jak to wyeliminowałeś ?? W Pioneerze druga rolka jest nieregulowana. Pochyleniem głowicy ???

Zamęczysz się z analogowym oscyloskopem... Mógłbyś wytestować na czasie V-5000 czy Twój nie robi tak jak mój ??

Właśnie po raz pierwszy zrobiłem próbę nagrania na Teac,u V5000. Nie zauważyłem aby jakość nagrania odtwarzanego normalnie była gorsza od "podsłuchu". Ale są inne problemy. Aby skalibrować taśmę Maxell XLIIS musiałem maksymalnie zwiększyć prąd podkładu. A jeśli chodzi o "level" to ustawienia dla lewego i prawego kanału dość znacznie się różnią. Oczywiście widać to po położeniu gałek potencjometrów "Level". Poza tym chyba będę musiał ustawić skos głowicy. Nie ruszałem jej, bo wygląda na to że jest oryginalnie zalakowana. Jednak nagranie dokonane na tym Teac,u wyraźnie muli gdy odtwarzam taśmę na innym moim magnetofonie. Z tym że np. taśmy nagrane fabrycznie brzmią całkiem dobrze na V5000. Zrobię zdjęcie toru przesuwu taśmy to mi powiecie czy ten lak na śrubkach regulacyjnych jest oryginalny. Ogólnie jak pisałem wcześniej brzmienie tego decka nie trafiło w mój gust. Jestem zadowolony z tego zakupu bo tanio go dostałem i w sumie nie mogę narzekać nawet na jego stan techniczny. Przecież wymiana pasków napędowych to czynność standardowa, a wymiana silniczka to też nic wielkiego. A stan wizualny jest prawie idealny. Zostanę przy moich poczciwych starych "Vintage" i nowszych magnetofonach, które dorównują dobrym Vintage jak Onkyo TA 2570 czy Sony TC-K700ES albo Akai GX95.

Właśnie po raz pierwszy zrobiłem próbę nagrania na Teac,u V5000. Nie zauważyłem aby jakość nagrania odtwarzanego normalnie była gorsza od "podsłuchu". Ale są inne problemy. Aby skalibrować taśmę Maxell XLIIS musiałem maksymalnie zwiększyć prąd podkładu. A jeśli chodzi o "level" to ustawienia dla lewego i prawego kanału dość znacznie się różnią. Oczywiście widać to po położeniu gałek potencjometrów "Level". Poza tym chyba będę musiał ustawić skos głowicy.

U mnie też tak było - tu musiałem pobawić się w kalibracje REC Level i Bias wewnątrz decka. Ale to poszło bez problemowo. Głowica też wyglądała jak zalakowana ale była mocno odjechana od innych decków.

U mnie też tak było - tu musiałem pobawić się w kalibracje REC Level i Bias wewnątrz decka. Ale to poszło bez problemowo. Głowica też wyglądała jak zalakowana ale była mocno odjechana od innych decków.

To mi wygląda na standard w tych mechanizmach Sankyo. Tak sobie teraz przypomniałem, że mój srebrny Onkyo TA 2570 miał na 100% oryginalny lak na śrubkach regulacyjnych. Jednak szybko okazało się, że bez ustawienia skosu głowicy się nie obejdzie.

Gdyby ktoś potrzebował decka z elektryczną komorą to tu taki jest właśnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Domniemuję że ta elektryczna komora to coś pośredniego pomiędzy komora gazową a krzesłem elektrycznym...

Myślę że nie obraziłem wystawiającego - nie mogłem się oprzeć ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Próbowałem, nie gniecie i nie odjeżdża w taki sposób że słychać "zjazd" . Mam jeszcze cudną Yamahę KX-930 też w niej to słychać. No i jak to wyeliminowałeś ?? W Pioneerze druga rolka jest nieregulowana. Pochyleniem głowicy ???

Nic nie zrobiłem . Deck był jak nowy , rolki też . Roli czyściłem i nic to nie dało . Znalazł się kupiec , napisałem mu co i jak i takiego kupił .

Czy u Ciebie jest to na tyle wyraźna różnica, że od razu to zauważyłeś? (pomijając gniecenie taśm, bo to jest na bank usterka decka) U mnie spadek wysokich po nagraniu porównał bym do sytuacji jakbym ustawił bias o pół kreski na + za dużo- nie słychać tego na pierwszy rzut ucha, trzeba się dokładnie wsłuchać i porównać. Tak jak wspomniałem wcześniej kompensuję to podczas kalibracji.

Tak . Nagrałem , odtwarzam i od razu siadła góra i przejrzystość .

Może jednak to kasety bezpośrednio po nagraniu w minimalnym stopniu tracą swoje właściwości magnetyczne w zakresie najwyższych częstotliwości?

Tak jest jak jest słaba kaseta , deck dobry i pompujemy w niego duzo góry przy wysokim poziomie wysterowania . Po czasie siada góra i " przekopiowują " się warstwy taśmy .

Ukryta Zawartość

Domniemuję że ta ekektryczna komora to coś pośredniego pomiędzy komora gazową a krzesłem elektrycznym...

Nie podoba mi się to radio na kasety :-( Jakieś takie obłe i ta komora też obła.....eee !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Aby skalibrować taśmę Maxell XLIIS musiałem maksymalnie zwiększyć prąd podkładu

Niektóre decki nie lubią pewnych taśm i często kalibracja jest poza zakresem biasu .

Nie podoba mi się to radio na kasety :-( Jakieś takie obłe i ta komora też obła.....eee !

W sumie KX-9050 też taki obły był.

Podregulowałem skos głowicy w Teac,u V5000 i efekt jest jak najbardziej pozytywny. Najlepszy jest wówczas gdy odtwarza się taśmę nagraną na tym Teac,u w jednym z moich Sony np. TC-229SD lub TC-K7BII. Jednak wygląda na to że muszę skorygować również na płycie głównej poziom prądu podkładu oraz poziomy "Rec.Level".

Ukryta Zawartość

Domniemuję że ta elektryczna komora to coś pośredniego pomiędzy komora gazową a krzesłem elektrycznym...

Myślę że nie obraziłem wystawiającego - nie mogłem się oprzeć ;)

Zostało poprawione na kieszeń. A tak było fajnie.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Mój ONKYO TA 2570 też nie jest kompatybilny z innymi moimi deckami (AKAI GX 75 i NAK DR-8). Nie wygląda,żeby w OKNYO było coś "kręcone", myślę że na 100% nie. Jednak ONKYO wg mnie ma inaczej ustawionoe parametry poziomu rec level. Chyba trzeba się pogodzić z tym, że każdy deck ma inny skos głowicy. I nigdy nie będzie idalnej zgodności.Nie wydaje mi się,że ustawienie skosu to dobry pomysł.

Nie wydaje mi się,że ustawienie skosu to dobry pomysł.

Nic podobnego ! Już wiele razy zauważyłem, że oryginalny lak na śrubkach regulacyjnych przy głowicy niczego nie gwarantuje. Skos głowicy może się zmienić w skutek pewnego zużycia mechanizmu podnoszenia mostka z głowicami itp.

Bardzo często głowica potrafi się sama przestawić w deckach gdzie mostek jest nagle "wystrzeliwany" po włączeniu odtwarzania bądź nagrywania. Tam występują duże wibracje w skutek których dochodzi do przestawienia się skosu głowicy.

Moim zdaniem należy mieć jedynie pewność która śrubka służy do ustawiania azymutu głowicy. I jeśli tylko zauważamy, że dany magnetofon odtwarza z zbyt niskim poziomem wysokich tonów kasety nagrane fabrycznie oraz te nagrane na pewnym sprzęcie to nie ma sensu czekać na cud tylko śrubokręt do ręki i do roboty. Jeśli po takiej regulacji stwierdzamy że taśmy pochodzące z różnych źródeł są odtwarzane poprawnie, to istnieje duże prawdopodobieństwo że skos został ustawiony właściwie. Bez użycia taśm kalibracyjnych i oscyloskopu. Ja już miałem nawet tak, że skos głowicy został skontrolowany specjalistyczną aparaturą i z użyciem oryginalnej taśmy kalibracyjnej w decku w którym sam "na słuch" ustawiłem azymut. Okazało się, że ustawienie było wręcz wzorcowe, idealne :-))

Jakby ktoś chciał pasek wymienić to powinien poćwiczyć na takim mechaniźmie.

Ukryta Zawartość

Tu jest więcej ładnych mechanizmów ;]

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaką trwałość miał tu "czujnik" auto-stop

Ukryta Zawartość

Policzcie ile pasków napędowych tu widzicie ??

Ukryta Zawartość

Ja strasznie przepraszam ale jeszcze jedno ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a konkretnie to zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kalibracja na 18 PR-kach !!!!!!!! Chyba trzeba by mieć z 5 oscyloskopów jednocześnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dniach będę sprzedawał Pioneera CT-737 MKII. Deck elektronicznie i mechanicznie idealny z nowymi paskami i idlerem . Działa , przewija bezszelestnie .

Bardzo dobrze nagrywa i odtwarza ( można się zdziwić że to tylko 7demka )

Panel z przodu zadbany , od góry panel ma jedną dłuższą ryskę . Pokrywa ma trochę rys ale tragedii nie ma .

Bardzo mało używany .

Sprzedaję tylko dlatego że zwolni miejsce dla CT-939 .

Info na PW

Cena rozsądna ;)

Jak ktoś ma do sprzedania CT-S910 , CT-S920 albo wysoki model Naka z nowszych wypustów ( DR1 - 10 itd ) to jestem zainteresowany .

Szukam też w stanie idealnym Technicsa 707 / 727 .

Co do ustawienia skosu głowicy - od czasu jak udało mi się nabyć "professional service tape" marki BASF we wszystkich deckach używam jej do ustawienia parametrów i nagrania są w pełni wymienne między nimi. Oczywiście poziom nagrania jest różny dla różnych magnetofonów ale nie mam już kłopotów z brakiem wysokich tonów niezależnie od tego na czym nagrywam i na czym odtwarzam. Warunkiem jest tylko dobry stan głowic i porządna taśma.

Pozdrawiam

W.

Wojtek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Chciałem się z Wami podzielić zestawem nagrań który skopiowałem w dwóch wersjach: najpierw na magnetofon cyfrowy DAT z odtwarzacza CD (Sony DTC-59ES) a potem na magnetofon kasetowy (wciąż ten sam Pioneer CT-S820S).

1. Father of Day, Father of Night - Manfred Mann's Earth Band

2. White Mountain - Genesis

3. The Poet

&

4. After The Day - Barclay James Harvest

5. Epitaph - King Crimson

6. Visionary Mountain - Manfred Mann's Earth Band

7. Parents - Budgie

8. Walking Along The Rhine - Men of Lake

9. Invitation - Earth and Fire

10. Selling England by The Pound - Genesis

11. Earth Hymn - Manfred Mann's Earth Band

12. One for The Vine - Genesis

13. Guardian Angel - Galahad

14. Cold - Hipgnosis

btw czy ktoś pamięta jeszcze starego pocziwego disco? ;-)

Co polecilibyście z Sony z lat dziewięćdziesiątych ?

A pisałem wcześniej o Sony TC-K870ES i jak wypadł do uznanych Pioneerów CT 959 , 979 i 910 .

Ten 333ESL wydaje się być jeszcze lepszy ale padł w nim pasek więc porównanie się przedłuży .

Najlepszy w tamtym czasie był 555ESL , później 333ESL i jego europejska wersja 970ES

Wersji 333 i 555 jest kilka i wydaje mi się że seria X70ES była tą najciekawszą .

Później topowym Sony był TCK-7ES

Ukryta Zawartość

Tani i fajny jest 750ES albo 770ES tym bardziej że ma już z droższych modeli REC EQ CAL

Nawet 670 jest ciekawy , bardzo niskie szumy własne i dobre parametry ale zwykłe głowice jak i w serii 8xx

A wskaźniki wysterowania mają fantastyczne - te z kieszenią z boku .

Co ciekawe 870 , 750 itd mają wskaźniki o 24 punktach . Jeden punkt to 2 poziome kreseczki i dokładne wysterowanie w pewnym zakresie co 1dB przez co wskaźniki nigdy nie stoją wmiejscu jak w wielu deckach .

W 333ESL / 970ES wskaźnik też ma 24 punkty . Punkt to jedna kreseczka i też jest fajnie wyskalowany ale umywa się do 870 , 770 itd .

Aha - mechanika jest OK ale to nie mechanizm z wysokich Pioneerów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi