Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nagrywam na TDK SA-X60 i właściwie poziom nasycenia jest powyżej możliwości kalibracji magnetofonu TA-2570, nieznacznie ale jednak. Dla jakich taśm należy wyregulować wzmacniacz zapisu aby było to wg ustawień fabrycznych ? Jakieś dodatkowe wskazówki ?

Jakie taśmy lubi najbardziej ten magnetofon wg waszych doświadczeń ?

W.

Wojtek

Chciałem się z Wami podzielić zestawem nagrań który skopiowałem w dwóch wersjach: najpierw na magnetofon cyfrowy DAT z odtwarzacza CD (Sony DTC-59ES) a potem na magnetofon kasetowy (wciąż ten sam Pioneer CT-S820S).

No ale co z tego wynika ?

Nagrywam na TDK SA-X60 i właściwie poziom nasycenia jest powyżej możliwości kalibracji magnetofonu TA-2570, nieznacznie ale jednak. Dla jakich taśm należy wyregulować wzmacniacz zapisu aby było to wg ustawień fabrycznych ? Jakieś dodatkowe wskazówki ?

Jakie taśmy lubi najbardziej ten magnetofon wg waszych doświadczeń ?

W.

Może sprecyzuj problem. Mój TA 2570 kalibruje wszystkie taśmy. Zaczynam kalibrację od ustawienia autoacubias. Potem kalibruję poziom zapisu przy źródle ustawionym na TAPE. Trochę kręcenia lewym i prawym pokrętłem ( ustawiam oba kanały na 0dB- pali się jeden klocek czerwony na wyświetlaczu). No i gotowe. Są taśmy ( słabe żelazowe TD- nowszy, sony HF) dla których muszę zwiększyć poziom zapisu. Przy chromówkach ( generalnie) poziom wyjściowy nie wymaga regulacji, wystarczy automatyczna kalibracja prądu podkładu. Magnetofon "lubi" chromówki: np.TDK CDing ( na ucho świetnie odtwarzają wysokie pasma), SONY UX - też bez zastrzeżeń. Generalnie lepiej lubi chromy niż żelazowe. Aczkolwiek na starych TDK D, TDK AR nagrywa bardzo dobrze. Mniej pasują mu SONY HF.

SA-X może być taśmą trudną do skalibrowania, bo wg pomiarów ma czułość o ponad 3 dB wyższą od wzorca IEC.

O ile wiem, taśmami dość zgodnymi ze wzorcem są np. TDK SA czy Maxell XLII z lat 90-tych, i najlepiej do nich regulować magnetofon. Onkyo w latach 80-tych kalibrowało głównie do Maxelli, nie wiem, jak później.

Mój TA 2570 kalibruje wszystkie taśmy. Zaczynam kalibrację od ustawienia autoacubias. Potem kalibruję poziom zapisu przy źródle ustawionym na TAPE.

Ja kiedyś z ciekawości zmieniłem kolejność - najpierw poziom, a potem Accubias i moim zdaniem subtelnie poprawiło to brzmienie wysokich właśnie na SA-X czy SA-XS. Wiem, że to bardzo subiektywne, ale różnica wydaje mi się wyczuwalna.

Taka przykładowa rozbieżność cenowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można kupić za 20, a można i za 900 złotych. Dla jednego kupa starego złomu, a dla drugiego flagowa legenda audio warta każdych pieniędzy. Porównanie nie ma nikogo obrażać (ani sprzedających, ani kupujących). Ot taka ciekawostka dająca do myślenia przy zakupie używanych klocków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sk-victor - czy w Twoim Teac,u V5000 pokrętło "balance" kręci się równie ciężko jak u mnie ? Właśnie spryskałem "kontaktem PR" wszystkie potencjometry, ale "balance" mimo to pracuje dość ciężko.

Może sprecyzuj problem. Mój TA 2570 kalibruje wszystkie taśmy. Zaczynam kalibrację od ustawienia autoacubias. Potem kalibruję poziom zapisu przy źródle ustawionym na TAPE. Trochę kręcenia lewym i prawym pokrętłem ( ustawiam oba kanały na 0dB- pali się jeden klocek czerwony na wyświetlaczu). No i gotowe. Są taśmy ( słabe żelazowe TD- nowszy, sony HF) dla których muszę zwiększyć poziom zapisu. Przy chromówkach ( generalnie) poziom wyjściowy nie wymaga regulacji, wystarczy automatyczna kalibracja prądu podkładu. Magnetofon "lubi" chromówki: np.TDK CDing ( na ucho świetnie odtwarzają wysokie pasma), SONY UX - też bez zastrzeżeń. Generalnie lepiej lubi chromy niż żelazowe. Aczkolwiek na starych TDK D, TDK AR nagrywa bardzo dobrze. Mniej pasują mu SONY HF.

Żeby skalibrować tą taśmę musiałem zmniejszyć poziom w obu kanałach do maksimum a i tak było za wysoko. Sprawdzę jeszcze na maxwellach. Dzięki za uwagi.

W.

Wojtek

sk-victor - czy w Twoim Teac,u V5000 pokrętło "balance" kręci się równie ciężko jak u mnie ? Właśnie spryskałem "kontaktem PR" wszystkie potencjometry, ale "balance" mimo to pracuje dość ciężko.

Tak. Ale to chyba taka jego uroda. Pokrętełko o małej średnicy, wiec i moment przykładanej siły niewielki - trochę więc ciężko ukręcić ten długi pręt przekazujący "napęd" na potencjometr będący przy samych gniazdach. Ten pręt ma swoją masę. Przy dużej gałce poziomu zapisu tego tak nie czuć. Zresztą we wzmacniaczu też jest podobnie, po ściągnięciu gałki trudno kręcić - tylko tam jest specjalnie wprowadzone tłumienie w potencjometrze, żeby duża gałka nie "latała" jak głupia.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No ale co z tego wynika ?

Kiedyś zrobiłem spis zawartości kaset z muzyką lat 80-tych. Dostałem wtedy kilka PW z prośbami o więcej dlatego i tym razem postanowiłem się podzielić. Zwłaszcza że pisuję rzadko.

Byłem poproszony o zrobienie fotek decków Sony.

Fotografem nie jestem a i pogoda nie sprzyja lepszym fotkom dlatego tylko jedna , ale widać proporcje budowy , wskaźnika itd .

a u mnie wciąż ani widu ani słychu przesyłki, w zawieszeniu między niemcami a polską.

i nikt nie wie gdzie jest.

tiaaaaa.

Gdyby był uczciwy to powinien zaraz po wysyłce podać numer listu przewozowego. Ja kiedyś kupiłem maleńki układ scalony w Chinach, i od samego początku mogłem śledzić gdzie obecnie znajduje się przesyłka. Napisz do tego Svena że chcesz skan listu przewozowego i tyle. Jak nie odpisze bądź napisze że nie może zrobić bo zgubił, albo że nie posiada skanera to raczej na 100% straciłeś kasę.

Racja.

W moim przypadku Niemiec nie napisał mojego pełnego adresu i paczka leżała w DPD dwa tygodnie.

Wystarczyło że zadzwoniłem do nich podając nr listu przewozowego i na drugi dzień przesyłka już była u mnie.

Ale nerwy też były.

Gdyby był uczciwy to powinien zaraz po wysyłce podać numer listu przewozowego

ze strony Svena obsługa pierwyj sort, zanim wysłał dostałem nr listu, zdjęcia spakowanej paczki, dzwonił po DHlach i wyjaśniał.

wiec tu zero zastrzeżeń, chłop dba o to jakby sam miał dostać magnetofon

wszystko przez świeta. i burdel po stronie polskiej, bo z niemieckiej granicy paka wyszła 24.12 o 00:20.

ale właśnie zadzwoniłem do DHLa, jest już polski numer paczki, w piątek powinna być u mnie :-)

aby zawartość była taka jak dotychczasowe doświadczenia :-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

a u mnie wciąż ani widu ani słychu przesyłki, w zawieszeniu między niemcami a polską.

i nikt nie wie gdzie jest.

tiaaaaa.

Z tonu tej wypowiedzi wynikało raczej coś zupełnie innego. A teraz okazuje się, że to tylko kwestia czasu. Opóźnienie wynikające z przerwy świątecznej. Nie strasz ludzi chłopie, nie strasz ludzi....:-))

No to trzymam za Ciebie kciuki i oczywiście za Twojego Dragona. Będziesz jednym z nielicznych na tym forum, którzy posiadają bądź posiadali ten model.

nic nie mów, na nowe auto tak nie czekałem :-)

z nerwów chyba drugie piwo otworzę.

zeby offa nie było całkiem.

revox 710 dla forumowiczów w naprawdę atrakcyjnej cenie.

ktoś reflektuje ? stan techniczny idealny, głowice perfect, wymienione rolki ( 70 EUR0-rachunek) wyregulowany przesuw taśmy do ideału.

wizualny bardzo mała ryska ( cieńsza od włosa) na panelu czołowym między pokrętłami.

pisać na priv.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

A ja mojemu CT-S820S zamontowałem nowe roleczki. Rolki oryginały za ciężkie pieniądze. Kiedyś była dyskusja czy rolka ma być idealnym walcem czy beczkowata. Na trzecim zdjęciu dokładnie widać - beczka jak złoto.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-56501700-1419970570_thumb.jpg

post-1944-0-30297200-1419970574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli beczkowata rolka dociskowa jest miękka, a w tym przypadku są miękkie bo nowe to nie ma problemu. Ale taka rolka gdy się zestarzeje i stwardnieje to pojawi się problem. Ogólnie częściej rolki dociskowe miały kształt idealnego walca. Istnieje też możliwość że ten kształt "beczkowaty" wcale nie był zamierzony. Rolki dociskowe często nie były szlifowane po nałożeniu na tuleję. Ja dorabiałem już sobie różne rolki i zauważyłem, że taki owalny kształt tworzy się gdy nałożymy "oponkę" na tuleję ciasno tzn. gdy otwór w oponce jest mniejszy od średnicy zewnętrznej tulei.

Jeśli beczkowata rolka dociskowa jest miękka, a w tym przypadku są miękkie bo nowe to nie ma problemu. Ale taka rolka gdy się zestarzeje i stwardnieje to pojawi się problem. Ogólnie częściej rolki dociskowe miały kształt idealnego walca. Istnieje też możliwość że ten kształt "beczkowaty" wcale nie był zamierzony. Rolki dociskowe często nie były szlifowane po nałożeniu na tuleję. Ja dorabiałem już sobie różne rolki i zauważyłem, że taki owalny kształt tworzy się gdy nałożymy "oponkę" na tuleję ciasno tzn. gdy otwór w oponce jest mniejszy od średnicy zewnętrznej tulei.

Ale zwróć również uwagę że bieżnie kół pasowych na osi silnika lub bieżnie w niektórych kołach zamachowych również bywają "wypukłe" . Nie przez przypadek !! Pasek napędowy sam naprowadza się na miejsce o większej średnicy - choć wydawać by się mogło że zjedzie i spadnie. Jestem pewny że tu jest podobna zasada - chodzi o delikatnie większy nacisk środkiem roki i samoczynne ustawienie taśmy na środku. Przyglądałem się również nowym rolkom do Technicsa i Sony - wszystkie tak mają.

Edytowane przez sk-victor

a czemu ma służyć "delikatnie większy nacisk środkiem rolki" ?

on nie ustawi sam taśmy na środku.

a degraduje dzwięk.

ale ja się nie znam, mogę się mylić.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

a czemu ma służyć "delikatnie większy nacisk środkiem rolki" ?

on nie ustawi sam taśmy na środku.

Właśnie, że ustawi.

a degraduje dzwięk.

Bzdura.

ale ja się nie znam, mogę się mylić.

Zgadza się, mylisz.

GM

Edytowane przez G.Mark

"….Właśnie, że ustawi.

Bzdura.

Zgadza się, mylisz…"

GM

Jak zwykle, Twój ton Grzegorzu lekko mnie wkurza, ale nie bierz tego osobiście do siebie :-)

niemniej akuratnie Tobie, w temacie magnetofonów, wierzę na słowo.

dzięki za wyjaśnienia.

zdrówko.

robert

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Ale zwróć również uwagę że bieżnie kół pasowych na osi silnika lub bieżnie w niektórych kołach zamachowych również bywają "wypukłe" . Nie przez przypadek !! Pasek napędowy sam naprowadza się na miejsce o większej średnicy - choć wydawać by się mogło że zjedzie i spadnie. Jestem pewny że tu jest podobna zasada - chodzi o delikatnie większy nacisk środkiem roki i samoczynne ustawienie taśmy na środku. Przyglądałem się również nowym rolkom do Technicsa i Sony - wszystkie tak mają.

Ja wiem o tym doskonale. Ale nie możesz na tej podstawie wysnuwać wniosku że rolka dociskowa powinna być lekko beczkowata. Jedne miały lekko beczkowaty kształt a drugie miały formę idealnych walców. Powierzchnie capstan,ów były często idealnie wypolerowane, a w innych deckach specjalnie nadawano im matową strukturę. Producenci mieli różne pomysły. A widziałeś kiedyś rolkę dociskową do magnetofonu szpulowego której specjalnie nadano beczkowaty kształt ? Bo ja nie......

Koledzy - ostrzeżenie!

Na wiadomym portalu aukcyjnym, sporo sprzętu, w tym magnetofonów, sprzedaje niejaki kevlar2012. Gdybyście mieli ochotę na transakcje z nim to podejdźcie do nich z uwagą i ostrożnością. Wylicytowałem kiedyś u niego magnetofon za 1 zł, ponieważ wystawił od złotówki, a byłem jedynym licytującym. Nigdy go nie dostałem, bo się gość rozmyślił. Po zakończeniu aukcji! W kontakcie mailowym chamski i agresywny. Zresztą można przeczytać jego odpowiedź na jeden z negatywów. Prowadziłem z nim spór transakcyjny, ale portal się wypiął i spór pozostał nierozstrzygnięty.

Jego opisy sprzętu to wymyślny pseudofachowy bełkot. Cwaniak i kombinator. Na dodatek "wyprzedaż domową" prowadzi od miesięcy w szerokim asortymencie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez jarozi
  • Pokaż nowe odpowiedzi